Prázdniny jsou za dveřmi. Nalaďte se na letní notu s našimi tipy na víkend

24. červen 2016

Před námi je poslední červnový víkend a vy se můžete vydat třeba na České medobraní do pražského parku Ořech nebo na Jahodobraní do Nové Bystřice. Na Sklářské slavnosti do Nového Boru, na prohlídku vily manželů Benešových do Sezimova Ústí nebo do Strážnice na folklorní festival. Ať se vám víkend vydaří!

V Praze o víkendu zahrají Iggy Pop, J.A.R. nebo Ivan Král

V parku na pražském Vítkově navštivte o víkendu kulinářský Fresh festival se soutěží o nejlepší regionální restauraci.

Nenechte si v Praze o víkendu ujít hudební festival Metronome, na kterém vystoupí mimo jiné Iggy Pop, Foals, The Kooks, J.A.R., Richard Müller, Ivan Král a Mydy Rabycad.

Iggy Pop

V parku Ořech v Praze navštivte o víkendu 13. ročník Českého medobraní. Uvidíte prosklený včelín, vytáčení medu a ukázky apiterapie.

Pojďte si v sobotu zasportovat a zkusit, jestli vyběhnete jednu z nejvyšších budov v Praze City Empiria. Registrace začínají ve 14 hodin, start závodu je v 15 hodin. City Empiria má 27 pater a 520 schodů. Budova stojí u stanice metra Pankrác na samé hranici katastru Nuslí. Byla postavena roku 1981 jako sídlo firmy PZO Motokov.

Čtěte také

V sobotu a v neděli bude v Praze otevřena zahrada Strakovy akademie – Úřadu vlády. Komentované prohlídky jsou v každou celou hodinu a otevřeno bude po oba dva dny od 10 hodin.

Strakova akademie

V pražské La Fabrice začíná v neděli Mezinárodní festival nonverbálního divadla. Zahajovací večer bude spojený s projekcí filmů Jiřího Kyliána, která doplní předání ceny Silence Speaks Louder.

Život příslušníků různých menšin přibližuje výstava komiksů v Městské knihovně v Praze. Zájemci tam budou moci vidět kreslený příběh člověka bez domova, romské aktivistky, vietnamského teenagera či postiženého děvčete. Kreslíři zachytili osudy skutečných lidí. Prostřednictvím komiksů chce organizace Amnesty International seznámit děti i dospělé se situací minorit v Česku.

Čtěte také

Výstava černobílých fotografií Dany Kyndrové s názvem S nimi a bez nich… v pražské Leica Gallery věnovaná 25. výročí odchodu posledních sovětských vojáků z Československa dokumentuje rozklad sovětského impéria. Expozice do 4. září představuje cyklus Odchod sovětských vojsk 1990–1991 rozšířený o fotografie ze stejných míst s odstupem 25 let.

Středočeský kraj si připomene tragické výročí

Velká sláva se tento víkend chystá v Kutné Hoře – v sobotu v 10 hodin tam začíná 25. ročník historických slavností Královské stříbření. Na sobotu i na neděli je připraven bohatý program.

Na letišti v Kolíně vás čekají v sobotu od 13.30 komentované ukázky pěti replik leteckých veteránů, které pořádá letecké muzeum Metoděje Vlacha spolu s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha.

Pomník dětských obětí války, Lidice

Ve Váchově špejcharu v Drážkově na Příbramsku začíná v sobotu v 17 hodin představení knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka za účasti amerického spisovatele Roberta Fulghuma, které se koná v rámci projektu Listování. Poté následuje autogramiáda a beseda.

V neděli si můžete v památníku Lidice připomenout 74. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty. Pietní akt začíná v 10 hodin. Přibližně tou dobou doběhne do Ležáků štafetový běh Terezín – Kladno – Lidice – Včelákov – Ležáky. Štafeta odstartovala 25. června z Malé pevnosti Terezín. Koná se k 74. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky, k uctění památky hrdinů Heydrichiády a všech obětí terezínské pevnosti za druhé světové války.

V jižních Čechách zvou na pivo i jahodové knedlíky

V Blatné na Strakonicku začínají v sobotu v 10 hodin Blatenské rybářské slavnosti.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Ve Strakonicích v Měšťanském pivovaru navštivte v sobotu od 13 hodin Pivovarskou pouť. Hlavním hostem bude skupina Wohnout.

Nová Bystřice na Jindřichohradecku láká v sobotu na Jahodobraní a taky soutěž v pojídání jahodových knedlíků. Klání začíná v 17 hodin na náměstí Míru.

V Egon Schiele art centru v Českém Krumlově navštivte v sobotu komentovanou prohlídku výstavy Duše pra/lesa, kde je k vidění například tvorba českého výtvarníka Otty Plachta, který žil přes 20 let v amazonském pralese, stal se členem indiánského kmene a založil tam rodinu.

Čtěte také

Už jste se byli podívat v Sezimově Ústí v prezidentské vile Hany a Edvarda Benešových? Můžete tam zamířit třeba právě tuto sobotu a neděli. Dny otevřených dveří budou vždy od 10 do 16 hodin.

V českobudějovickém Domě umění začala výstava Seana Scullyho, kterého organizátoři označují za jednoho z nejrespektovanějších abstraktních malířů současnosti. Dublinský rodák, žijící od poloviny 70. let převážně v New Yorku, má v Česku vůbec první výstavu.

Plzeňský kraj ovládne hudba a vojáci

Ve Strašicích na Rokycansku začíná v sobotu v 9 hodin Den pozemního vojska Bahna 2016.

Bahna 2014

Šestnáctý ročník festivalu Open Air Musicfest Přeštěnice vypukne právě tuto sobotu. Vystoupí kapely Kryštof, Monkey Business, No Name, Supergroup, Visací zámek, Wohnout a UDG. Ve 14.00 americký spisovatel Robert Fulghum představí svoji novou knihu Poprask v sýrové uličce.

Na Liberecku přijďte obdivovat české sklo nebo bronzový poklad

V Novém Boru na Českolipsku jsou o víkendu Sklářské slavnosti.

Rekonstruovaný zámek Svijany na Liberecku se v sobotu otevře veřejnosti. Tamní expozice představí unikátní nálezy z blízkého okolí, ale i zajímavosti odhalené při opravě zámku. K těm patří třeba více než tři tisíce let stará bronzová jehlice, středověká pec na chleba nebo tajná chodba, kterou archeologové na zámku objevili. Nejcennějším exponátem je zřejmě bronzový poklad takzvaných svijanských labutěk.

N Královéhradecku začíná Hudební léto Kuks

Hrádek u Nechanic vás zve v sobotu na noční prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech.

V sobotu začíná festivalu Hudební léto Kuks. Zahajovací koncert je v 18 hodin.

Pardubický kraj oslaví letní slunovrat

Udělejte si v sobotu výlet do pravěké osady Křivolík u České Třebové na Festival živého pravěku spojený s oslavami letního slunovratu. Akce začíná ve 13 hodin a je zaměřena na výrobu a zpracování bronzu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na prohlídky technologických dílen, ale i na komentované programy, tematická vystoupení nebo soutěžní klání dřevorubců. V pravěké převlékárně si také vyzkouší dobové oděvy našich předků, pro nejmenší budou připraveny dětské aktivity.

Osada Křivolík

Východočeská galerie v Pardubicích pokračuje v architektonickém cyklu výstav. Po Grandhotelu a okresním domu představuje až do 4. září budovu sokolovny, která je stará více než 90 let a nedávno prošla nákladnou rekonstrukcí.

Letošní 65. ročník festivalu Loutkářská Chrudim nabízí až do středy 6. července více než sto představení pro dětské i dospělé diváky. I o tomto víkendu můžete navštívit semináře, dílny pro veřejnost, přednášky a koncerty.

Čtěte také

V muzeu ve Vysokém Mýtě začíná v neděli výstava Pošta jednou stopou, představí jednostopé dopravní prostředky – kola, trakaře, motocykly, skútry a elekotrokola.

Na Vysočině připravili program nejen pro děti

Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči pořádá v sobotu od 15 hodin u příležitosti svých prvních narozenin akci SUPER-MEGA-SCIENCE-SHOW. Lidé ji budou moci zhlédnout zcela zdarma, děti i dospělí uvidí úplně nové experimenty.

Kocour v botách

Premiérou rodinné pohádky Kocour v botách zakončí Horácké divadlo v Jihlavě svou letošní 76. sezonu. Pohádku uvede v sobotu 25. června. Hru Vladimíra Zajíce v dramaturgii Barbory Jandové s herci připravuje režisérka Kateřina Dušková. V roli Kocoura se představí Ondřej Šípek, postavu Principála Legranda ztvární Jakub Škrdla.

Na severu Moravy se vydejte do pohádky

Zahrady třineckého muzea ožijí v pátek tradičním Muzeálním létem, které letos zavede všechny malé i velké návštěvníky do pohádkového světa. Až do 18 hodin vás čeká bohatý program plný pohádek.

Čtěte také

Brněnské studio České televize slaví 55 let

Povodí Moravy slaví o víkendu 50 let. Akce začíná v sobotu v 9 hodin u Brněnské přehrady na hrázi v zátoce u Rybářské bašty. Do přehrady vypustí tzv. generační ryby, po celý den bude bohatý program pro děti a prohlédnout si budete moci vnitřní prostory přehrady.

V Brně v neděli startuje brněnská část festivalu ProART, který spojuje denní umělecké dílny a večerní divadelní produkce.

Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku na festivalu ve Strážnici

Originální nábytek, šperky, předměty do domácnosti i dětské hračky vystavuje Technické muzeum v Brně. Jejich společným jmenovatelem je neotřelý design navržený studenty středních a vysokých škol. Výstava mezinárodního bienále Design.s 2016 potrvá do 2. října.

Brněnské studio České televize připravilo k 55. výročí prvního vysílání z Brna výstavu na Špilberku, která připomene historii studia, ukáže jeho současnost a načrtne budoucnost. Výstavu najdete v devíti místnostech. Uvidíte staré televizory, starou televizní techniku, ale můžete si také zkusit namlouvat dabing nebo si zahrát na moderátora zpravodajství, který čte z čtečky.

Udělejte si výlet do jihomoravské Strážnice. Je tam Mezinárodní folklorní festival – jeden z největších a nejstarších folklorních festivalů v Evropě.

Čtěte také

Na Zlínsku si připomenou Miloše Macourka

Muzeum luhačovického Zálesí otevřelo výstavu o japonské zahrádce v Luhačovicích. Půvab japonské zahrady u vily Jestřabí dokumentuje řada dobových pohlednic. Hned po svém vzniku se zahrádka stala oblíbeným cílem návštěvníků Luhačovic, zanikla po válce. V 50. letech přibyla na ostrůvku v jezírku na místě zrušené japonské zahrádky plastika chlapce s loďkou, v roce 1987 byla do těsné blízkosti vily umístěna Bílá fontána. Po rekonstrukci v roce 1999 slouží Jestřabí jako lázeňský léčebný dům.

Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu k letošnímu 90. výročí narození kroměřížského rodáka, spisovatele Miloše Macourka. Připomíná i jeho společnou tvorbu s výtvarníkem Adolfem Bornem. Macourek strávil v Kroměříži rané dětství.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu