Prázdniny nekončí, víkend bude ve znamení festivalů. Inspirujte se našimi tipy!

15. srpen 2014

Prázdninové víkendy stále nabízejí nepřeberné množství akcí, které stojí za to navštívit a vidět. V tipech na víkend vám nabídneme třeba výlet na zámek v Lednici, kde vás čeká jedinečná podívaná – poteče tam voda z historického akvaduktu. V pražském Braníku navštivte mistrovství ČR ve stromolezení. Parkem u zámku Slatiňany budou v sobotu jezdit půvabné dámy v historických kostýmech na koních. A ve Frýdlantu v Čechách navštivte Letní jazzovou dílnu Karla Velebného. Pěkný víkend!

Festival Okoř
Nenechte si o víkendu ujít čtrnáctý ročník Festivalu Okoř. Vystoupí Marek Ztracený, Jaroslav Uhlíř, Janek Ledecký, Lenny, Anna K, Tomáš Klus, Chinaski, MIG 21 a Divokej Bill.

Divadlo v Šumperku
Šumperk od pátku ožije amatérským divadlem. Postará se o to šest desítek amatérských divadelníků, kteří se do města sjedou na tradiční divadelní dílny. Provedou je jimi pedagogové, režiséři a choreografové z Česka i Slovenska. S jejich prací se bude moci seznámit veřejnost na závěrečné prezentaci příští sobotu.


Zobrazit tipy na víkend 15.-17. srpna na větší mapě

Vodopád v Lednici
Udělejte si o víkendu výlet na Břeclavsko. Památkáři o tomto víkendu spustí v parku zámku v Lednici deset metrů vysoký vodopád, který bude stékat z historického akvaduktu. Jde o stavbu vytvořenou na přelomu 18. a 19. století, aby krášlila park. Vodopád nechala knížata pouštět jen při mimořádných událostech, například když měla v Lednici vzácné hosty. Jeho součástí je nádrž, kterou plnila dešťová voda.

Akvadukt bude v provozu v sobotu a v neděli, a to vždy od 12.00 do 17.00. Voda z něj bude stékat každou celou hodinu po dobu deseti minut.

Zámek Lednice s parkem (Lednicko-Valtický areál - 34)

Folklor bez hranic Ostrava 2014
V Ostravě v pátek vrcholí mezinárodní festival folklorních souborů Folklor bez hranic Ostrava 2014. Závěrečný pátý festivalový den bude patřit obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Průvod souborů projde od 16.00 centrem města. Účinkující i diváci mohou spolu se soubory dojít na Slezskoostravský hrad, kde od 17.00 vystoupí dětské folklorní kolektivy a v 18.00 vyvrcholí festival závěrečným koncertem.

Setkání muzikantů v Bílých Karpatech
Muzikanti různých žánrů se o víkendu setkají ve Valašských Kloboukách a nedalekém Brumově-Bylnici na Zlínsku. Bude se tam konat 12. ročník mezinárodního hudebního a folklorního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech. Představí se cimbálové muziky, dechové hudby, folklorní soubory, zazní i vážná hudba.

Letos je posílena zahraniční sekce, přijedou čtyři zahraniční soubory. Hlavní program se uskuteční v sobotu odpoledne na náměstí, v neděli se představí zahraniční soubory. To bývá vyvrcholení festivalu.

Folklorní festival v Písku
A folklorní festival najdete o víkendu také v jihočeském Písku. Uvidíte soubory z Chorvatska, Německa, Slovenska a Tchaj-wanu a také Izraelce. Na festivalu vystoupí i pět českých a čtyři dětská folklorní uskupení, celkem asi 400 tanečníků, zpěváků a hudebníků.

Sobotní pořad zahájí průvod souborů městem a ve 14.00 přijde na řadu v centru města hlavní pořad Písek tančí a zpívá nad Otavou. Po celý den tam budou staročeské řemeslné trhy. V neděli se festival rozloučí se zahraničními hosty na Městském ostrově.

Víkend na českých zámcích
Přijďte se v srpnu osvěžit do krásných zahrad, na nádvoří a do kouzelných interiérů hradů a zámků! Do dějin vás zavede nejen příběh místa, ale třeba též gastronomie, divadlo, hudba i tvůrčí dílny. Jak dobře se peče v zámecké kuchyni? To se tento víkend dozvíte při gastronomických divadelních prohlídkách na zámku Žleby.

Hradozámecké léto 2011 - zámek Žleby (6)

Na středočeském zámku Březnice vás v sobotu čeká třetí letní zámecký bál – hrát bude Pražský salónní orchestr pod vedením V. Vomáčky na nádvoří zámku. A na hradě Točník v sobotu ožije historie. Co vás tam čeká? Okořská garda, historický šerm, kejklíři a žongléři, tanečnice, hudba, mučírna, střelnice, řemesla, taverna a sokolník.

Prohlídka Landštejna
Udělejte si o víkendu výlet na jihočeský hrad Landštejn. Landštejn je památkou, jehož prohlídka není vedená průvodcem. Až do konce srpna však bude návštěvníkům k dispozici průvodkyně, která jim ve stanovený čas podá zasvěcený výklad o historii a výstavbě hradu, seznámí je s románským hradním jádrem i s osobou Viléma z Landštejna. Zájemci se mohou nechat vtáhnout do historie poutavým vyprávěním buď v 11.00, nebo v 15.00.

Prohlídka hradu Trosky
Návrat do středověku a večerní prohlídka hradu Trosky s doprovodným programem vás čeká v sobotu od 18 hodin. Součástí akce je divadlo, šerm a ohňová show.

Čtěte také

Středověká bitva
V Brdečném na Benešovsku budete o víkendu svědky raně středověké bitvy Rogar – letos s podtitulem Boj o Hedebey. Po oba dva akce začíná ve 12 hodin.

Od bezu k šafránu
Rostliny, které dokážou obarvit přírodní tkaniny, představuje výstava s názvem Od bezu k šafránu na zámku v Roztokách u Prahy. V sobotu se tam můžete zúčastnit i barvířské dílny.

Folklorní festival Mšeno
Třetí ročník Folklorního festivalu Mšeno začíná v sobotu ve 14 hodin na mšenském koupališti. Vystoupí soubory Mělničanka, Plzeňský malý lidový soubor a Mělnická cimbálovka. Festival končí ve 20 hodin.

Tradiční hudebně-kulturní veselice v Černošicích u Prahy
Jarmark, kejklíři, pohádky, klauni, houpačky, muzika hlasitá i zadumčivá, ranní mše v kostele, to vše vás čeká o víkendu v Černošicích u Prahy. Tradiční venkovská událost z dob našich prababiček se uskuteční před kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Na tu letošní přijalo pozvání několik hudebních skupin, které k pouti neodmyslitelně patří. Pěvecký sbor Mifun, taneční soubor Pramínek Black Notes a Dech band, country skupina Balzám, šermíři z SHŠ Nevers.

Xavier Baumaxa

Sobotní podvečer bude na pódiu patřit svéráznému zpěvákovi, muzikantovi a skladateli Xavieru Baumaxovi a skupině Vobezdud. Na pouťové večerní zábavě to s vámi rozjede skupina Hwězdná pěchota.

V neděli se pak můžete těšit na několik hudebních kapel a mistra světa v ovládání bičem pana Pavla Votápka. Mariánskou pouť zakončí koncert Černošické komorní filharmonie, která provede violoncellový a flétnový koncert Jaroslava Pelikána a Korunovační mši C dur Wolfganga Amadea Mozarta.

Mistrovství ČR ve stromolezení
Navštivte v sobotu 14. ročník mistrovství ČR ve stromolezení. Součástí doprovodného programu bude dřevorubecká show, lezení a další zábava pro děti. Akce se odehraje U Kempinku v Praze 4 – Braníku.

Při republikovém šampionátu ve stromolezení se koná také cyklojízda po památných a významných stromech Prahy. Součástí projížďky budou komentované prohlídky zajímavých dřevin na trase, která povede například Kunratickým lesem i Zátišským údolím v Praze 4. Zhruba čtrnáctikilometrová jízda bude končit v dějišti 14. ročníku mistrovství ČR ve stromolezení v Braníku. Jinak se vyráží v sobotu v 9 hodin ze stanice metra Opatov.

Prague Pride v Praze
Z Václavského náměstí vyjde v sobotu ve 12 hodin pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride. Zúčastní se ho mimo jiné končící americký velvyslanec Norman Eisen.

Čtěte také

Koncert v Praze
V klášteře sv. Anežky české v Praze 1 si můžete v sobotu od 19 hodin vyslechnout koncert světového sboru World Voices a Pueri gaudentes Praha.

Hudba s párkem a hořčicí
V prostorách bývalé strážní celnice v Praze 7 navštivte v neděli od 15 hodin festival Hudba s párkem a hořčicí, na kterém vystoupí mimo jiné skupiny Nesoulad, Epy de Mye, Neue Mädchen, Esence a Eggnoise.

Letní Letná
V pražských Letenských sadech v Praze 7 startuje v neděli v 19 hodin mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, který potrvá do 2. září.

Čtěte také

Kluzáky na Orlickoústecku
V sobotu začíná v Žamberku na Orlickoústecku 21. národní slet historických kluzáků, 23. srpna odpoledne se uskuteční letecká show. Slet trvá do 24. srpna.

Noční prohlídky v Benešově nad Ploučnicí
Užijte si v sobotu od 20 hodin noční prohlídky zámku v Benešově nad Ploučnicí v doprovodu strašidel a dobových postav. Budou také od 20.45 a 21.30.

Veteran rallye Kutná Hora
Nenechte si v neděli ujít v Kutné Hoře závěr šestého ročníku mezinárodního závodu historických vozidel Veteran rallye Kutná Hora. Vyjíždí v 10 hodin z Lorecké ulice.

Festival Naše chutě
Neděli můžete strávit na festivalu táborské gastronomie s názvem Naše chutě, na němž budou moci lidé ochutnat jídla uvařená ze surovin od místních farmářů a výrobců. Festival najdete v zahradě restaurace Střelnice v Táboře.

Food Festival v Luhačovicích
A dobře se v sobotu najíte také v Luhačovicích. V areálu Luhaparku najdete od 10 hodin druhý ročník Food Festivalu, který představí historické recepty a pokrmy i moderní kuchařské postupy.

Omeleta (ilustrační foto)

Festival v Trutnově
V neděli vrcholí Trutnoff Open Air Festivalu.

Festival Wonderland 2014
V areálu lesního zátiší v Brništi na Českolipsku najdete v sobotu a v neděli třetí ročník multižánrového hudebního festivalu Wonderland 2014. Jako hlavní hvězda vystoupí DJ Food, zástupce britského labelu Ninja Tune.

Výstava zahradních železnic
Zamiřte o víkendu do muzea v Rosicích nad Labem na Pardubicku. Najdete tam výstavu několika druhů a typů zahradních železnic v provozu. Některými se mohou svézt třeba i vaše děti.

Dravci a sokolníci v Cholticích
Zámek Choltice na Pardubicku bude v sobotu od 10 hodin patřit dravcům a sokolníkům. Uvidíte živou výstavu dravých ptáků s ukázkami výcviku a lovu.

Dámské jezdectví ve Slatiňanech
V zámeckém parku Slatiňany na Chrudimsku bude sobotní den věnovaný dámskému jezdectví, který pořádá Národní hřebčín Kladruby nad Labem ve spolupráci se státním zámkem Slatiňany.

Letní jazzová dílna Karla Velebného
Každoroční Letní jazzová dílna Karla Velebného se letos ve Frýdlantu v Čechách od 16. do 23. srpna uskuteční po jednatřicáté, v roce, kdy město oslavuje 1000 let od svého vzniku. K oslavám frýdlantského jubilea připravují lektoři jazzové dílny dárek v podobě alba Milénium města jazzu. Seminář, který se koná každoročně od roku 1984, letos přivítá přibližně 150 frekventantů.

Čtěte také

Součástí semináře budou podvečerní koncerty. Například 19. srpna zahrají lektoři na nádvoří frýdlantské radnice, o den později se uskuteční koncertní setkání tuzemské jazzové špičky se zahraničními hosty. Poslední dva večery budou patřit frekventantům, kteří předvedou všem zájemcům, co se během týdne ve Frýdlantu naučili.

Hra podob na fotografiích v Příhrádku
Pardubický fotograf Radek Kalhous rozehrál v městské galerii na Příhrádku hru podob. Na základě výrazu tváře, tvaru hlavy nebo jakékoliv jiné pocitové podobnosti seřadil fotografie do dvojic bez ohledu na věk, společenské postavení nebo výši dosaženého vzdělání. Prezident Miloš Zeman tak je vystavený ve dvojici s Romem nebo doživotně odsouzený zločinec vedle malého chlapce. Výstava se jmenuje Podoby.

Historické motocykly a auta ve Znojmě
Navštivte unikátní Muzeum motorismu ve Znojmě. Najdete ho pod Znojemskou přehradou a jeho majitel Jan Drozd se svou ženou Danou dávali rozsáhlou sbírku historických automobilů, motocyklů i dalších vystavených exponátů dohromady dlouhých dvacet let.

Válečníci čínské terakotové armády v Praze
Dva hliněné válečníky slavné čínské terakotové armády a desítky dalších cenných předmětů si mohou zájemci prohlédnout v Císařské konírně Pražského hradu. Výstava vznikla přímo pro Česko. Exponáty ze tří čínských muzeí odrážejí pět tisíc let čínských dějin od neolitu až po vládu poslední císařské dynastie.

Hlava jedné ze sošek terakotové armády zapůjčené na Pražský hrad v rámci výstavy Poklady staré Číny

Možná trochu zarazí a překvapí realistické zpracování figur. Byly vytvořeny podle skutečných žijících postav, takže každá má své individuální rysy ve tváři. Zajímavé je brnění a vybavení vojáků. Odráží stav armády v té době. Nález čínské terakotové armády patří k nejvýznamnějším světovým archeologickým objevům. Odborníci dvě tisíciletí staré hliněné vojáky našli v roce 1974.

Výstava v Libochovicích
Zámek v Libochovicích na Litoměřicku připravil výstavu unikátní sbírky cestovatelských artefaktů hraběte Jana Josefa Herbersteina, kterému zámek patřil. Mezi exponáty jsou i staroegyptské mumie, které si hrabě přivezl z cest po Africe.

Hrabě Herberstein byl vášnivým cestovatelem, v 19. a na začátku 20. století navštívil mimo jiné Indii, Súdán a opakovaně Egypt. Výstava je věnována právě jeho africkým cestám.

Zvířecí kůže, preparovaná zvířata nebo doplňky na cesty byly desítky let uloženy v zámeckém depozitáři. Unikátní jsou především mumie ze starého Egypta. Jsou velmi zachovalé, jsou na nich patrné i části gázy i zbytky pryskyřice. Kromě mumií jsou k vidění i kanopy, řada fotografií z cest nebo lovecké potřeby, mimo jiné oštěp a části harpun.

Výstava historických map v Jilemnici
V Krkonošském muzeu v Jilemnici dnes začala výstava historických map Českého království z 16. až 19. století. Je mezi nimi i slavná Klaudiánova mapa z roku 1518, která je zřejmě nejstarší tištěnou map Čech. Je to velice zajímavé dílo s pro nás nezvyklým měřítkem 1:637.000 a orientací na jih. To znamená, že třeba Krkonoše jsou na ní dole. Mapa zaujme i po estetické a umělecké stránce.

Čtěte také

Obraz Hagar a Izmael na poušti je vystavený v Plzni
Monumentální obraz malíře Emanuela Krescence Lišky z roku 1883 Hagar a Izmael na poušti vystavila Západočeská galerie v Plzni. Plátno z Liškovy rané fáze tvorby znázorňuje starozákonní příběh a je s délkou 260 centimetrů a výškou 173 centimetrů jedním z nejrozměrnějších obrazů, které má galerie ve svých sbírkách.

Výstava Mendelianum – Atraktivní svět genetiky
Pro návštěvníky Moravského zemského muzea v Brně a pro zájemce o genetiku a její dějiny se otevřela v areálu Biskupského dvora nová expozice Mendelianum – Atraktivní svět genetiky. Letos uplynulo od úmrtí Johanna Gregora Mendela, vědce a opata kláštera ve Starém Brně, 130 let. Biskupský dvůr vybralo muzeum záměrně, Mendel do něj chodíval jako člen Hospodářské společnosti a Přírodozkumného spolku.

Výstava v Mikulově
Kolekci zhruba 60 obrazů vytvořilo za uplynulý měsíc osm umělců, kteří se účastnili letošního jedenadvacátého ročníku výtvarného sympozia Dílna v Mikulově. Mají společné motto: blízká setkání. Každý z tvůrců měl na zámku ateliér. Jejich výstava bude v zámeckých sálech až do konce srpna.

Čtěte také

Výstava Kam s tím? v Olomouci
Historii komunálních služeb od středověku až do současnosti mapuje výstava nazvaná Kam s tím?, kterou můžete vidět ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Netradiční výstava návštěvníky seznámí s hygienickými poměry v Olomouci, jejíž ulice dříve místo romantického zákoutí připomínaly jednu velkou stoku a smetiště.

Podle ředitele muzea Břetislava Holáska ve středověké Olomouci panovaly velmi neutěšené hygienické podmínky. V úzkých uličkách města i na dvorcích se hromadily odpadky všeho druhu a na hnojištích za domy stávaly nevábné latríny. Lidé doma používali nočníky, jejichž obsah vylévali z oken na ulici. Zejména muži si až do 19. století vůbec nelámali hlavu s močením na veřejných místech.

Výstava Zašlá sláva lovu v Jindřichově Hradci
Až do 30. 9. je na zámku v Jindřichově Hradci k vidění výstava Zašlá sláva lovu, která veřejnosti prezentuje nejen vzácné lovecké trofeje, zbraně či akvarely s loveckou tematikou a připomíná tak reprezentační lovecké zábavy 17.–19. století, ale ukazuje i několik zajímavých a bizarních exponátů, které se nacházejí ve šlechtických sbírkách jihočeských hradů a zámků (například paroží z jelena osazené funkčními žárovkami, které sloužilo jakožto lustr).

Výstava Výlety bez manželek v Dačicích
Po celou letní sezónu je na zámku v Dačicích k vidění výstava Výlety bez manželek aneb Šlechtičtí cestovatelé, lovci a dobrodruzi, na níž jsou vystavené rozmanité exponáty dovezené z Afriky, Asie i Ameriky.

Originál první slovanské tištěné bible v Uherském Hradišti
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti vystavuje originál první slovanské tištěné bible, Bible české nazývané také pražská. Kniha pochází z roku 1488 a je jedním ze 72 dochovaných exemplářů. Slovácké muzeum ji nechalo v roce 2009 zrestaurovat, nyní ji až do konce srpna mohou vidět lidé, kteří v muzeu navštíví expozici Jsme tu s vámi 100 let.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu