Před námi je mikulášský víkend. Pozvánku ovšem máme i pro lyžaře nebo milovníky architektury

2. prosinec 2016

Za čerty a Mikulášem na Lipno, na prohlídky zámku Jánský Vrch, kde budete moci ochutnat sváteční pokrmy, nebo na vánoční trhy do zoo ve Dvoře Králové. Tam vás zavedou naše tipy o prvním prosincovém víkendu. Hezky si sobotu a druhou adventní neděli užijte!

Kam za Mikulášem, čertem a andělem

Do pražského karlínského Spektra dorazí v neděli ve 14 hodin Mikuláš. Mimo tradiční nadílku bude na příchozí čekat mnoho zábavy, a to v podobě tvoření, úkolů a soutěží. Po pestrém programu si budou moci odpočinout u teplého čaje a voňavých dobrot.

Hrát a zpívat bude folklorní soubor Dokolečka a MJ studio. K navození předvánoční atmosféry mimo jiné dopomůže i divadelní soubor Anička a letadýlko, který vystoupí s Příběhem dědka Všudefouse.

Čtěte také

Udělejte si o víkendu výlet na Polabské vánoční trhy do Lysé nad Labem. Tuto sobotu tam bude čertovský rej a mikulášská nadílka. Celé odpoledne budou pro děti připraveny soutěže o sladké odměny.

Buchty & loutky, jeden z nejlepších loutkohereckých souborů u nás, tentokrát přiváží mikulášské dárky nejen pro nejmenší diváky, ale i pro ty, kteří se čertů už nebojí. Tradiční mikulášskou pohádkou v Galerii umění v Karlových Varech bude v neděli Andělíček Toníček.

Příprava na adventní trhy v Českých Budějovicích

Ve vánočním představení najdete kromě ctihodných světců i všechny prvky českých lidových betlémů, jesličky, ovečky, pastýře, tři krále, Josefa s Marií, Ježíška i čerta. Divadlo začíná v 15 hodin.

Vydejte se v sobotu do Novohradské kovárny, kde se budou rojit (jenom hodní) čerti. Pro návštěvníky bude připravena ukázka kování a prodej tradičních řemeslných výrobků, ochutnávka tradičních vánočních jídel a tvůrčí dílny pro děti. Akce začíná ve 13 hodin.

Mikulášské dílničky a výstava betlémů je o víkendu nachystaná na zámku Velké Losiny. Návštěvníkům se poprvé otevřou dveře rekonstruovaného objektu zámeckého letohrádku. Na děti čekají tvořivé dílničky, kde si mohou vyrobit a pak odnést domů vánoční dekoraci. Pro dospělé bude připraven hřejivý mok.

Čtěte také

Zapomeňte na chvíli na předvánoční stres, přeplněná nákupní centra nebo ruch měst. Udělejte raději něco pro sebe. Vyrazte v sobotu na mikulášskou nadílku na Stezku korunami stromů Lipno.

Z centrálního parkoviště v Lipně nad Vltavou se ke vstupu dostanete krátkou procházkou nebo speciálním autobusem, který je pro držitele Lipno.card zdarma. Mikuláš, anděl a čerti budou na děti čekat mezi 11. a 14. hodinou. Pro všechny je připraveno sladké překvapení.

Stezka v korunách stromů v Lipně nad Vltavou

Město Příbor zve všechny rodiče s dětmi na tradiční Mikulášskou jízdu spojenou s rozsvícením vánočního stromu, která se uskuteční v neděli od 17. hodin na náměstí Sigmunda Freuda. Těšit se můžete na dětskou mikulášskou jízdu s Pavlem Novákem, příjezd kočáru s Mikulášem a pekelnou jízdu čertů.

Pražská fakulta architektury ČVUT slaví 40 let

Čtyřicítka staveb od pedagogů a absolventů školy připomíná letošní 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury pražského ČVUT. Stavby představuje výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Historii fakulty na ní rekapituluje 66 osobností se školou spojených a expozici mimo jiné doplňuje výčet jmen 4389 absolventů, kteří ve škole v uplynulých 40 letech studovali.

Navštivte o víkendu zámek Ctěnice v Praze 9. Chystá se tam adventní program. V sobotu i v neděli se můžete zapojit do adventních řemeslných dílen a v neděli od 15 hodin vystoupí smíšený pěvecký sbor Josefa Vycpálka.

Čtěte také

Poslední cestu císaře Karla IV. a zároveň historickou nesmrtelnost panovníka chce připomenout výstava, kterou najdete v budově Českého muzea hudby v Praze. Prostřednictvím řady exponátů přiblíží i svět středověké společnosti a roli církve ve středověku. K vidění budou také umělecká díla věnovaná císařovým skutkům.

Jiří Stivín zahraje v Berouně na flétny všeho druhu

V kostele sv. Jakuba v Berouně si můžete v neděli od 15 hodin vyslechnout benefiční adventní koncert Jiřího Stivína nazvaný Flétny všeho druhu na podporu Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.

Historické kočárky se stahovacími okénky

V muzeu v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku je vystaveno přes 200 kočárků. Unikátem je proutěný tříkolový kočárek pro panenky z roku 1886. Některé z kočárků pocházejí z Německa, Velké Británie nebo Kanady.

Nechybí ani původní doplňky, plyma, deky i peřinky. Návštěvníci v muzeu uvidí i desítky historických panenek, domečky pro ně a takzvané loutkové kočárky, které jsou určené právě pro panenky.

U Lipna zahájili lyžařskou sezónu

A už taky můžete otestovat kvalitu sněhu. Na rakouském Hochfichtu u Lipna se o víkendu rozjedou lanovky a vleky. Díky silným mrazům se podařilo kvalitně zasněžit několik sjezdovek a lyžaři se mohou těšit hned na úvod sezóny na výborné podmínky. Kdo na Hochficht pojede autem přes Horní Planou, může využít převoz přes lipenské jezero a cestu si zkrátit o 20 km. Převoz jezdí každý den vždy v půl.

Kameny, jimiž je vyzdobena kaple Svatého Václava v pražské katedrále svatého Víta, si můžete prohlédnout v Husitském muzeu v Táboře. Začala tam výstava s názvem Drahokamy pro Karla IV. Cenné nerosty pocházejí ze stejného naleziště jako ty v kapli svatého Václava a jsou patrně i přibližně stejně staré. Výstava ukazuje především chryzoprasy, jaspisy nebo ametysty.

Čtěte také

V Plzni uvidíte díla inspirovaná klasikem moderního hororu

Pojďte si užít advent na statek Lüftnerka v plzeňské zoologické a botanické zahradě. Každou sobotu tam až do Vánoc najdete tvůrčí dílny a tato adventní sobota bude ve znamení velkého čertovského odpoledne s mikulášskou nadílkou a ukládáním medvědů k zimnímu spánku.

Medvěd v zoo (ilustr. foto)

Díla inspirovaná tvorbou amerického spisovatele Howarda Phillipse Lovecrafta (1890–1937), považovaného za otce moderního hororu, představuje od pátku výstava v Galerii města Plzně. Je to první pokus o reflexi Lovecraftovy tvorby v ČR a zároveň jedna z mála výstav, která se věnuje tématu hororu ve výtvarné tvorbě. Výstava Život je bolestný a přináší zklamání: Lovecraft bude v Plzni do 15. ledna.

Liberec

V sobotu v 9 hodin začíná akce Vánoce na hradě Grabštejn. Součástí akce jsou prohlídky s kostýmovanými průvodci a doprovodným programem na nádvoří. Vystoupí skupina Řemdih, kejklíř Martin či šermíři ze skupiny Bibus Spiritus.

Na zámku Lemberk si můžete o víkendu prohlédnout vánočně vyzdobené clam-gallasovské apartmá včetně zámecké kaple. Připravena je i ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty.

Čtěte také

V muzeu v Lomnici nad Popelkou se v sobotu otevře výstava betlémů. Už od devíti ráno se v muzeu chystá program v rámci očekávaného příjezdu Mikuláše na lomnické Husovo náměstí. Budete si moci ozdobit perníčky a v kavárně si dát třeba horkou medovinu.

V sobotu si můžete od 8.30 prohlédnout liberecké podzemí. Prohlídka největšího protileteckého krytu v Liberci, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války, je připravena i od 10.00 a 11.30.

Formy na skleněné ozdoby

Ve vánoční ozdobu se mohou proměnit děti na výstavě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nazvané Já, ozdoba. Na osmi zastaveních si prostřednictvím tvoření a pokusů projdou celý proces výroby. Vyzkouší si například, jak se fouká ozdoba. Interaktivní část bude ve velkém sále, v malém budou stromky ozdobené skleněnými vánočními ozdobami od současných výrobců a výtvarníků.

Jak prožívali advent před 150 lety, zjistíte v Ratibořicích

Sváteční atmosféru si můžete užít o víkendu také při akci Knížecí Vánoce na zámku v Ratibořicích a advent v Babiččině údolí. Při prohlídce adventně a vánočně vyzdobených zámeckých interiérů vás seznámíme s průběhem vánočních svátků na bývalém náchodském panství ve 2. polovině 19. století.

V Rudrově mlýně v Babiččině údolí vás obdobím adventu a Vánoc na českém venkově provedou členové folklórního souboru Barunka. V budově vodního mandlu se bude konat malý adventní trh, kde můžete zároveň posedět v hospůdce.

Čtěte také

V Zoo Dvůr Králové zavládne vánoční atmosféra už během prvních dvou prosincových víkendů, kdy se tu budou konat první vánoční trhy. Tuto sobotu se v 16.30 slavnostně rozsvítí vánoční strom a vy si můžete zazpívat koledy.

V Galerii Uffo v Trutnově je k vidění výstava sochaře a frontmana kapely Tata Bojs Milana Caise nazvaná Dveře dovnitř. Výstava bude přístupná do 3. ledna. Caisova tvorba má multimediální zaměření, kromě malby a kresby pracuje výtvarník také v oborech sochy, instalace, performance, videa či animace. Cais je známý jako zpěvák skupiny Tata Bojs, kterou založil společně s Mardošou v roce 1988.

Dominantou poličského náměstí je mariánský sloup a historická radnice

Vyrobte si v Litomyšli dárky s výtvarníky a ochutnejte tradiční punč

Pokud máte každoroční problém s vánočními dárky, zkuste je letos vyrobit sami. Výtvarníci vás uvítají o víkendu vždy od 10. do 16. hodin v renesančních sálech v přízemí litomyšlského zámku. Připravena je také Ježíškova dílna pro děti a na zahřátí
originální zámecký punč podle historického receptu.

Betlémy tří staletí naleznete na výstavě v muzeu v Poličce. Nejstarší vznikl před 130 lety, nejrozlehlejší má sedm metrů. Výstava přibližuje betlémy autorské, které nejsou vyrobené na zakázku. Pokud patříte mezi milovníky svátků přinášející mír, pohodu a klid, potom je vánoční výstava v poličském muzeu přímo pro vás.

Vánoční retro výstavu teď najdete v muzeu ve Vysokém Mýtě. Výstava představuje proměny české domácnosti v 50. až 80. letech minulého století. K vidění bude dobový nábytek, předměty denní potřeby, oděvy i hračky a knihy.

Děti si budou moci zahrát hry, kterými se bavili jejich rodiče a prarodiče, nebo nakouknout do maminčiny či babiččiny skříně a vyzkoušet si tehdejší módu. Ani dospělí však nepřijdou zkrátka. Muzeum pro ně opět připravilo vánoční kavárnu.

Čtěte také

V prostorách Východočeské galerie v Domě U Jonáše v Pardubicích jsou k vidění díla výtvarníka Martina Velíška. Sklář, malíř, ilustrátor, výtvarník animovaných filmů a hráč na štětce v kapele Už jsme doma svůj styl nazval akademický civilistní parealismus. Návštěvníci si budou moci prohlédnout ukázky ze všech oblastí jeho tvorby.

V Novém Městě na Moravě bude Pekelná nuda

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě zve děti a jejich rodiče na sobotní loutkové představení Pekelná nuda. Začíná v 15 hodin.

Skanzen - Veselý kopec

Na Veselém Kopci u Hlinska začíná v sobotu výstava Od Martina do Vánoc. A leccos napoví o tom, co ve vyzdobených roubenkách naleznete. Největší muzeum v přírodě v Čechách se letos zaměřilo na ukázky oslav svátečních dnů v zimním období.

Dozvíte se například, čemu se říkalo poslinka, proč husa zpívá nejlépe o svátku svatého Martina nebo jak vypadala odměna pro nejpilnější přadlenu. V sobotu vás na Veselém Kopci potěší koledy zpívané skupinou La Via z Přibyslavi a slavnostně se otevře kaple s letošní novinkou – jedinečným betlémem z perníku tlačeného do vyřezaných forem.

V neděli potom můžete na Veselém Kopci potkat mikulášský průvod, pro malé návštěvníky budou dokonce připraveny dárečky a koledy k tomu zazpívá folklorní soubor Baldrián z Pardubic.

Čtěte také

Do ostravské zoo dorazili obří mravenci

Kolik druhů mravenců žije na planetě a kolik v České republice? Jak funguje společenství mravenců a jak to vypadá uvnitř mraveniště? Odpovědi na tyto otázky i další zajímavosti týkající se života nejúspěšnějšího společenského hmyzu najdou návštěvníci ostravské zoologické zahrady u nového informačně-interaktivního koutku Mraveniště.

Kromě informací o mravencích jsou zde k vidění i tři kovové modely mravenců ve stonásobném zvětšení. Pro porovnání je zde instalovaná i zápalka v odpovídající velikosti.

Na přerovském náměstí budou k vidění dva vyřezávané betlémy

Pojďte se o víkendu podívat, jak vypadaly Vánoce na zámku Jánský Vrch v Olomouckém kraji. Čekají vás prohlídky svátečně vyzdobených zámeckých interiérů doplněné o povídání o vánočních zvycích a tradicích. V zámecké kuchyni bude připravena ochutnávka vánočních pokrmů a v koncertním sále zazní adventní minikoncert.

Zámek Jánský Vrch

V centru Přerova na Horním náměstí můžete vidět dva velké betlémy. U Galerie města Přerova uvidíte dřevěný betlém se šesti vyřezávanými biblickými postavami a Ježíškem. Figury téměř v životní velikosti před pěti lety vytvořili studenti Střední řezbářské školy z Tovačova. Další betlém čítající přes 120 figur můžete spatřit jen o pár metrů dále v zámku, kde galerie sídlí. Jedná se o takzvaný Zbořilův betlém.

Čtěte také

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu mapující pobyt císaře Františka Josefa I. v Olomouci. Součástí je i řada exponátů, které dosud nebyly vystaveny. Nechybějí autentické předměty z osobního majetku císaře. V sále svaté Kláry bude expozice k vidění až do poloviny února.

Císař František Josef I. byl poměrně častým hostem Olomouce. Město sehrálo v dějinách monarchie, ale i v životě panovníka důležitou roli. V trůnním sále zdejšího arcibiskupského paláce se 2. prosince 1848 ujal tehdy osmnáctiletý arcivévoda František Josef vlády a od této doby začal vystupovat jako císař pod jménem František Josef I.

Zavítejte o víkendu do nové brněnské Pitevny!

V Tvarožné na Brněnsku začíná v sobotu ve 14 hodin pod kopcem Santon rekonstrukce bitvy tří císařů, vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě.

Slavkov - bitva tří císařů

V místech, kde brněnští medici dříve při pitvách získávali anatomické znalosti, dostává nyní prostor výtvarné umění. Nová galerie dostala název Pitevna. Najdete ji v suterénu lékařské fakulty na Komenského náměstí. První vystavující je přední tuzemská umělkyně Milena Dopitová.

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti otevřelo výstavu děl z textilu, která vytvořilo 26 autorů z celého světa. Nabízí kolem stovky exponátů, z nichž podstatnou část tvoří velké skládané prostorové objekty.

Čtěte také

Výstava nazvaná Textile Art of Today je výsledkem mezinárodního projektu, který spojil tvůrce pěti kontinentů. Návštěvníci v galerii muzea uvidí i klasické tapiserie a výšivky, ale i díla využívající netradiční techniky a materiály.

Svět hmyzu a drahokamů představuje muzeum ve Zlíně.

Výstava nazvaná Létající drahokamy potrvá do 29. ledna příštího roku. Ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy jsou originálním způsobem představovány zdánlivě nesourodé kombinace tvořené vypreparovanými exempláři hmyzu a zástupci z říše nerostů či hornin.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu