Přinášíme tipy na další podzimní víkend. Nechte se inspirovat!

21. listopad 2014

Na žonglérský maratón do Prahy, do Brna, kam v sobotu dorazí Napoleon, na Jabkancovou pouť do České Třebové, do ostravské zoo na výlov rybníka a na výstavu o historii včelařství do Náchoda – i tam můžete o víkendu zamířit a v tipech na víkend toho máme mnohem víc. Hezký víkend!

Žonglování v Praze
Čtvrtý listopadový víkend bude v Praze patřit žonglování. V prostorách TJ Sokol Karlín prozáří podzimní sychravé počasí Pražský žonglérský marathon. Ve vzduchu budou lítat diabola, míčky, kuželky a spousta další objektů. Těšit se můžete na světovou žonglérskou hvězdu Tonyho Pezza, oblíbenou dvojici Bratři v tricku a spoustu českých a zahraničních žonglérů. Workshopy pro začátečníky, pokročilé i děti.


Nezaujal vás žádný z našich tipů a rozhodli jste se o prodlouženém víkendu zůstat doma? Využijte času a prozkoušejte svou paměť. Pamatujete si, jak jsme žili v roce 1989? Otestujte se!

Napoleon v Brně
Historickou scénou, v níž Napoleon přijede v kočáře doprovázeném 14 jezdci na koních, si Brno v sobotu připomene návštěvu francouzského císaře po bitvě u Slavkova.

Festival Kolem světa
V Národním domě na Smíchově začíná v sobotu v 10 hodin největší cestovatelský svátek v ČR festival Kolem světa. Akce skončí v neděli.

Vánoční trhy na Kuksu
Udělejte si o víkendu výlet na Kuks. Tento víkend tam mají vánoční trhy vždy od 9 do 16 hodin. Z důvodu rekonstrukce hospitalu se letos trhy konají na labském nábřeží a pod hospitalem. Připraven je také doprovodný program, který se koná na pódiu nad kaskádovým schodištěm v pravidelných časech v 10, 12 a 14 hodin. V sobotu uslyšíte kytarovo-akordeonové vystoupení a v neděli na vás bude čekat lidový loutkář.

Čtěte také

Kovářský den
Oselce na Plzeňsku lákají v sobotu na kovářský den. Před návštěvníky budou u několika výhní kovat mistři kováři i absolventi uměleckořemeslného oboru ze školy v Oselcích. Součástí akce je výstava maturitních prací absolventů a originálních kovářských výrobků. Akce začíná v 9 hodin.

Vánoční atmosféra v Zoo Zlín
Předposlední listopadový víkend se ponese v Zoo Zlín ve vánoční atmosféře. Přijďte si tam vyrobit adventní věnce, namalovat perníčky nebo jen načerpat sváteční náladu. Adventní dílny budou přichystány od 10.00 do 15.00 v prostorách vzdělávacího střediska Tyrol.

Kosman zakrslý v ZOO Zlín

Ornitologická exkurze na střední Moravě
V sobotu se uskuteční poslední letošní ornitologická exkurze Moravského ornitologického spolku na střední Moravě. Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v 10.50 u sádek Hradeckého rybníka v Tovačově. Za příznivého počasí se účastníci exkurze zastaví i na štěrkopískovně v Anníně a na štěrkovně u Troubek. Později příchozí účastníci se mohou k exkurzi připojit i na střední hrázi Hradeckého rybníka.

Jabkancová pouť
Česká Třebová láká na jednu z největších tradičních akcí tohoto města – Jabkancovou pouť. Doprovodný program: prohlídka Rotundy sv. Kateřiny, bohoslužba. Akce bude probíhat v chalupě U Kostelíčka. Program začne v 7 hodin prodejem jabkanců, ve 13.00 přijde na řadu skupina Rozladěnci a v 13.30 Jabkancoví umělci.

Nenechte se mýlit, hlavní surovinou této regionální speciality nejsou jablka, ale brambory jakožto zdejší „jabka země“. Tento chutný pokrm představují sladké bramborové placky plněné tvarohem a sypané cukrem. Po nočním loupání, vaření a tlučení brambor, správně po staročesku dřevěnou paličkou v neckách, následuje plnění tvarohem a pečení na plátech kamen.

Pohádkové odpoledne v Dubí
V Dubí na severozápadě Čech budou mít sobotní pohádkové odpoledne pro nejmenší. Přijede loutkové divadlo z Litoměřic, Sváťovo dividlo, které zahraje pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků. Představení začíná v 16 hodin.

Loutkové divadlo

Výlov rybníka v ostravské zoo
V neděli se v ostravské zoologické zahradě uskuteční výlov rybníka spojený s prodejem ryb. Výlov proběhne na rybníku pod pavilonem Papua, a to od 10 do asi 12 hodin. Vylovené ryby se začnou prodávat v místě výlovu po 10. hodině do vyprodání zásob.

Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích
Bohatý výběr řemeslných výrobků, ale také ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení a valašskou zabíjačku nabídne Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Součástí programu bude i otevření výstavy betlémů v Karlovském muzeu. V chalupě u Karlovského muzea budou přichystány dětské řemeslné dílny, ve venkovních stáncích pak vedle řemeslných výrobků a zabíjačky i další pochutiny pro zahřátí. Jarmark potrvá cca do 14 hodin.

Den medu v Litomyšli
V Litomyšli v Lidovém domě mají v neděli Den medu. Letos opět ochutnáte nejlepší vzorky medu od místních včelařů a budete vybírat ty nejchutnější. Uvidíte živé včelstvo v proskleném úle a vystoupení malých včelaříků. Na Dnu medu bude k dostání med, medovina a další výrobky z včelích produktů, adventní a vánoční vazby. Chystají se i pěvecká vystoupení.

Historie na Slavkově
Prokažte odvahu a přijďte v neděli na zámek Slavkov-Austerlitz. V časech 16.30, 17.30 a 18.30 vás Morticie Addamsová provede svým sídlem s bohatou historií plnou bolesti a utrpení. Prohlídka formou kostýmovaného představení proběhne v části trasy Historické sály a Podzemí. Délka je přibližně 50 minut a z důvodu omezené kapacity je nutná předchozí rezervace na tel. 544 227 548.

Čtěte také

Václav Bradáč v rožnovském skanzenu
Folkloristu Václava Bradáče připomene v areálu rožnovského skanzenu koncert souboru Radhošť, ve kterém Bradáč působil. Byl choreografem, režisérem, dramaturgem, scenáristou, vypravěčem, autorem mnoha písní a tanečních pásem, autorem a organizátorem mnoha pořadů, folklorních slavností a festivalů. Koncert nazvaný Spadnúl lístek z javora připomene 20 let od Bradáčova úmrtí, akce se uskuteční v neděli v Janíkově stodole.

Koncert v Rudolfinu připomene Josefa Suka
V pražském Rudolfinu si v neděli můžete od 19:30 vyslechnout slavnostní koncert k nedožitým 85. narozeninám Josefa Suka.

Dee Dee Bridgewater v Praze
Velký sál pražské Lucerny bude v neděli od 20 hodin patřit americké jazzové zpěvačce Dee Dee Bridgewater.

02258271.jpeg

Stroj času v Písku
Přesunout se do několika vybraných epoch světových dějin prostřednictvím kostýmů, prostředí a aktivit mohou návštěvníci interaktivní výstavy Stroj času, která začala v písecké galerii Sladovna. V každé době mohou malí návštěvníci prožít příběhy svých vrstevníků – lovců, otroků, mnichů, nebo třeba objevitelů.

Výstava vznikla na motivy knihy Historie Evropy od Renáty Fučíkové a Daniely Krolupperové. Ve Sladovně se tentokrát cestuje historií. Děti, ale i dospělí, nastoupí do stroje času, který je teleportuje do historie dávné i nedávné.

Stroj je naprogramován na pravěk, Kelty, antický Řím, středověk, renesanci a 19. a 20. století. Létat časem mohou návštěvníci libovolně, tam a zpátky. Kapitánem stroje času se může stát každý, kdo dosáhne na ovládací panel.

Jiří z Poděbrad v Brně
Kult „husitského krále“ Jiřího z Poděbrad v českém výtvarném umění 19. století přibližuje nová výstava Moravské galerie v Brně. Jejím základem jsou tři výjimečné exponáty, které dokládají, jak se historické události pro obrozence měnily v mýty sloužící národnímu uvědomění. Návštěvníci malou expozici najdou v Kabinetu Místodržitelského paláce.

Výstava skleněných vánočních ozdob v Lešné
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, dnes otevřel výstavu skleněných vánočních ozdob vsetínského výrobního družstva Irisa. Družstvo se ruční výrobou vánočních ozdob zabývá 60 let. Výstava v historických sálech potrvá do 14. prosince. Většina ozdob je vyrobena ručně. Návštěvníci zámku uvidí různé techniky zdobení, jako je malování štětcem a perem, ale také třeba využitím sítotisku. Vystaveny jsou i takzvané vakuovky.

Zámek Lešná

Výstava Chvála píli včel v Náchodě
Regionální muzeum v Náchodě zahájilo výstavu nazvanou Chvála píli včel, která se koná u příležitosti 120. výročí založení včelařského spolku na Náchodsku. Expozice bude přístupná až do 31. ledna. Návštěvníci se na výstavě dozvědí jak o životě včel, tak i o historii včelařství. Vystaveno je přes 20 různých úlů, od vyřezávaných historických až po moderní. Součástí výstavy jsou také různé typy medometů nebo vykuřovadel, která včelaři používají.

Poklady depozitářů v JIhlavě
Pohledy do muzejního a galerijního zákulisí s představením toho nejzajímavějšího, co muzea a galerie na Vysočině opatrují ve svých sbírkách, nabízí výstava Poklady depozitářů. Najdete ji v Muzeu Vysočiny a v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Vystavované sbírkové předměty nejsou běžně k vidění. Některé nebyly dosud vystaveny buď vůbec, nebo před mnoha lety. Řada exponátů jsou unikáty, svým vědeckým významem, historickou hodnotou, uměleckým ztvárněním nebo cenou.

Dvojexpozice v Praze
Výběr ze sbírky Pražského domu fotografie, kterou získala v roce 2010 Galerie hlavního města Prahy, představuje výstava s názvem Dvojexpozice. Najdete ji v Domě fotografie v Revoluční ulici. Soubor originálů, často zvětšenin na bromostříbrném papíře, zachycuje průřez fotografickou tvorbou 20. století převážně českých autorů.

Výstava Mody demokracie v galerii DOX
Na projektech více než třicítky umělců z mnoha zemí představuje výstava v pražském centru DOX různé podoby, kterých nabývá demokracie. Zamýšlí se mimo jiné nad úspěchy populistických politiků, návratem autoritářských režimů či masivním sledováním a mizejícím soukromím občanů. Expozice se jmenuje Mody demokracie na základě předpokladu, že neexistuje pouze jeden model demokracie, nýbrž více jejích modů.

Výstava o kráse nahého ženského těla v Prostějově
Snímky nahých či spoře oděných těhotných žen a jejich partnerů obsahuje výstava fotografa Karla Nováka v prostějovské Galerii U Hanáka. Novák, který se specializuje na naturismus a ženské akty, vystavuje zhruba čtyři desítky svých fotografií, jejichž společným jmenovatelem je oslava těhotenství. Novák je vášnivým naturistou a obdivovatelem krásy ženského těla. S naturismem se poprvé seznámil v 60. letech, když trávil dovolenou u moře v tehdejší NDR.

Muzeum loutkářských kultur

Divadlo zrozené z vody v Chrudimi
V Česku neobvyklé vietnamské vodní loutkové divadlo představuje výstava, kterou zahájilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Expozice s názvem Divadlo zrozené z vody je velmi autentická, většina exponátů pochází přímo z Vietnamu. Muzeum je získalo do své sbírky během badatelské cesty do Hanoje a okolí delty Rudé řeky, kde se tradice tohoto druhu umění zrodila.

Voda se ve Vietnamu stala divadelním jevištěm, hereckým prostorem a zároveň jednotícím motivem divadelních výstupů už před stovkami let. Tradice vodního divadla, „loutky tančící na vodě“, sahá ve střední a nížinné části severního Vietnamu, deltě Rudé řeky, až do 12. století.

Betlémy v Prachaticích
Návštěvníci Prachatického muzea mohou porovnat historické betlémy se současnými. Začala tam vánoční výstava jihočeských betlémů V Betlémě na seně. Zájemci se mohou seznámit s ukázkou dokonalého původního mechanismu Krýzových jesliček z Jindřichova Hradce, obdivovat unikátní šumavský skleněný betlém nebo se pozastavit nad směsí tragantových, papírových, dřevěných a hliněných figurek v historických betlémech. Výstava betlémů v Prachatickém muzeu potrvá do 30. ledna.

Čtěte také

Výstava Zdeňky Mlýnkové v Poděbradech
Ve foyer v Divadle Na Kovárně v Poděbradech vystavuje olejové obrazy fotografka a zvukařka Českého rozhlasu Zdeňka Mlýnková. Výstava se jmenuje Tady žijeme... a potrvá už jen do konce listopadu.

Kostýmy z pohádek v Praze
Originály kostýmů z českých filmových pohádek nabízí výstava, kterou najdete v Zimním refektáři Strahovského kláštera v Praze. Její součástí jsou projekce i atraktivní stylové kulisy, ve kterých se děti budou moci na chvíli proměnit v prince nebo princeznu. Expozice potrvá do 31. prosince.

Výstava prací Giovanniho Battisty Piranesiho v Praze
V barokním Clam-Gallasově paláci na Starém Městě je otevřena výstava prací barokního italského grafika Giovanniho Battisty Piranesiho. Jednu z nejvýraznějších postav světové grafiky představuje rozsáhlá expozice připravená především ze sbírek Národní galerie v Praze. Nejznámějším a působivým souborem jeho prací je grafický cyklus Carceri (Žaláře), který zachycuje zneklidňující atmosféru nekonečných chodeb a schodišť starověkých vězení.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu