První podzimní víkend bude ve znamení jablek, hroznů i brambor. Bohatý program čeká ale i na milovníky železnice, památek nebo třeba lukostřelby

23. září 2016

Víkend slibuje příjemné slunné počasí, a tak nic nebrání tomu, abyste vyrazili za zajímavými zážitky. Vypravit se můžete třeba na vinobraní do pražské Grébovky nebo na zámek Nebílovy. Bramborové placky vám upečou v Rožnově pod Radhoštěm a nejlepší štrůdl ochutnáte v Hostětíně na Zlínsku. A nevynechte ani Monastýrování v klášterech ve Zlaté Koruně, v Plasích a Kladrubech.

Praha zahájí podzim v ulicích – na vinobraní i na festivalech umění a designu

Do pražské Grébovky zajděte v sobotu na Vinobraní. K desetiletému výročí této slavností vína na Praze 2 přijde gratulovat největší letošní jubilant císař Karel IV. a večer zahrají legendární Stromboli s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou.

Farmářské slavnosti najdete v sobotu od 10 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze na podporu českého zemědělství a venkova.

Čtěte také

V Národní galerii v pražském Veletržním paláci si nenechte v sobotu ujít od 11 hodin mezigenerační přehlídku Old's Cool 2016 nazvanou Slow up, která bude věnována fenoménu pomalé módy.

V pražské Stromovce můžete v sobotu navštívit Finger food festival Fair Fair. Představí jídlo, na které není třeba příbor. Doprovodný program bude připravený pro děti a čeká vás i slam poetry.

Navštivte o víkendu jedinečný umělecký trh UMTrh, který chce dostat umělce a umění z galerií „na ulici“. Trh se uskuteční na prostranství před hotelem Intercontinental v Pařížské ulici. To se promění se v otevřenou platformu uměleckého mikrofestivalu. První UMtrh s podtitulem Mladí a neklidní tím zahajuje svou činnost, která by měla kontinuálně navazovat každý poslední víkend v měsíci.

Hotel Intercontinental a Čechův most

UMTrh nabídne také doprovodný program. Protože se jedná o veřejný prostor vymezený umělcům, své volné pole působnosti zde budou mít buskeři, tedy pouliční hudebníci, kteří v centru Prahy nemají jinak na růžích ustláno. Kromě nich se představí pop folkový hudebník Thom Artway, vystoupí i vítěz celorepublikové soutěže Slam Poetry Ondřej Mácl.

V sobotu se bude od 17 hodin v pražském Divadle Rokoko konat Dámská jízda. Program zahájí tragikomedie Strýček Váňa. Následovat bude módní přehlídka značky Tate, na které vystoupí herečky Městských divadel pražských, mimo jiné Henrieta Hornáčková, Nina Horáková nebo Evellyn Pacoláková. V divadelní kavárně si pak dámy užijí péči vizážistky, kosmetiček, věštění osudu od kartářky nebo ochutnávky. Připravena bude také bohatá tombola a o hudbu se postará skupina Hardy's.

U Národního divadla v Praze se zastavte na designovém festivalu Dyzajnmarket. Na 180 umělců tam představí svou tvorbu. Kromě oblečení a doplňků si lidé budou moct zakoupit i výrobky například z porcelánu nebo betonu. Celý festival bude doprovázet kulturní program.

Dyzajn market na piazetě Národního divadla

V Tyršově domě v Michnově paláci v Praze začíná v neděli ve 14 hodin mikrofestival Kouzelná Praha 1. Na programu má mimo jiné show iluzionisty Pavla Kožíška, vystoupení Lakomých Barek nebo skupiny Abba World Revival, cvičení a exhibiční show na trampolíně, kuchařskou show, pétanque, dílny a workshopy pro děti a přestaví se i Muzeum hl. m. Prahy.

Světluška bude v Řevnicích závodit v nordic walkingu

Od Staré hájovny v Řevnicích u Prahy startuje v sobotu v 10.30 benefiční závod v nordic walking pro nadační fond Českého rozhlasu Svetluška.

Na jihu Čech budou stříhat ovce nebo urychlovat částice

Bývalý cisterciácký klášter Zlatá Koruna se letos naposledy připojí k sérii speciálních prohlídek nazvaných Monastýrování, které pořádá ve spolupráci se západočeskými kláštery Kladruby a Plasy. Poslední možnost zúčastnit se spolu se svými dětmi máte tuto sobotu.

Klášter Zlatá koruna

Návštěvníky čeká speciální prohlídka, která bude přizpůsobená dětem. Během ní budou děti plnit různé úkoly a na konci je čeká pracovní dílna. V ní si vyzkouší psát husím brkem, vázat knihy nebo vyrábět pečetě. Prohlídka začíná v 10 hodin.

V Sezimově Ústí je v sobotu a v neděli Den otevřených dveří v prezidentské vile Hany a Edvarda Benešových. Prohlídky se konají od 10.00 do 16.00.

V areálu Památníku Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku najdete v sobotu od 13 hodin Trocnovské slavnosti.

Čtěte také

Středisko ekologické výchovy Chaloupky v Kněžicích na Jihlavsku zve v neděli od 10 hodin na Ovčí den s ukázkami stříhání ovcí a výroby sýrů. Otevřené bude muzeum mléka.

Unikátní urychlovač částic anebo mlžná komora přiblíží lidem v areálu českobudějovického výstaviště svět vědy. Jedinečné exponáty jsou součástí interaktivní výstavy Accelerating Sciens, které připravilo mezinárodní centrum pro výzkum elementárních částic CERN v Ženevě.

Sklo mnoha barev je název výstavy, která začíná v pátek v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Návštěvníci mohou obdivovat díla nejvýznamnějších jihočeských sklářů i vybrané exponáty hraběcí harrachovské sklárny v Novém Světě.

Kláštery na Plzeňsku připravily program pro děti

Klášter Kladruby nabízí v sobotu dvě speciální prohlídky pro děti a jejich rodiče. Během prohlídky budou děti plnit různé úkoly a přitom se dozví zajímavosti o životě mnichů i o jednotlivých částech klášterního areálu. Součástí prohlídky je práce s průvodcem pro děti S pastelkami po klášteře Kladruby. Prohlídky začínají v 10.00 a 13.30.

Klášter Plasy také pořádá v rámci Monastýrování dvě speciální prohlídky, které se naopak zaměří na tradici zdejšího lékárenství, zejména jeho bylinných základů. Prohlídku a přednášku o klášterních bylinách povede odbornice z pražské botanické zahrady. Prohlídky začínají v konventu v sobotu v 11 a 14 hodin.

V sobotu najdete na nádvoří zámku v Nebílovech Zámecké vinobraní. Nabídne opět setkání s malými vinaři z Velkých Pavlovic. Vystoupí cimbálová muzika Lašár a Presúzní mužácký sbor z Velkých Pavlovic.

Zámek Nebílovy - opravené vstupní křídlo

Zámek Nebílovy hostí také závěrečný koncert Haydnových hudebních slavností. V neděli rozezní malované stěny Tanečního sálu nejrespektovanější český hobojista Vilém Veverka v doprovodu mladého dynamického orchestru Ensemble 18+. Program nabídne málo hrané symfonie klasicistních autorů i skladby z oceňovaného CD Oboe concertos. Milovníci hudby se tak mohou těšit mimo jiné na skladby F. X. Duška, J. S. Bacha, G. F. Telemanna a dalších autorů.

Čtěte také

Novou prezentaci prací pozapomenuté malířky Edity Hirschové nabízí plzeňský Brummelův dům, který patří do mimořádně cenného souboru zachovaných architektonických realizací proslulého Adolfa Loose. Autorka jezdila právě do tohoto domu za příbuznými.

Karlovarsko oslaví Národní den železnice

Nenechte si v sobotu ujít v Chebu Národní den železnice, při kterém se představí historická vozidla i nejmodernější jednotka Railjet. Během dne České dráhy vypraví dvacet párů zvláštních vlaků do pěti směrů. Součástí akce bude večerní světelná show s historickými lokomotivami.

V Mariánských Lázních se v sobotu odehraje devátý ročník Svatováclavského setkání lidí dobré vůle, tradiční slavnosti se středověkou tematikou. V programu je ekumenická mše za účasti církevních představitelů a průvod svatého Václava. Akce začínají v 10 hodin u hotelu Krakonoš.

Na severu Čech přichystali let vrtulníkem nebo koncert Hradní stráže

V Rumburku si v sobotu od 14 hodin nenechte ujít oslavy 120 let rozhledny Dymník. Součástí programu budou dovednostní hry pro děti, vystoupení dětských sborů. Od 12.00 je v rámci doprovodného programu možnost proletět se vrtulníkem.

V Oseku na Teplicku bude v neděli v 17 hodin v chrámu Nanebevzetí Panny Marie koncert orchestru Hudby Hradní stráže a Policie ČR, jejích sólistů a sboru Podkrušnohoří s představením nového oratoria Korunovace českých králů na texty a motivy ze starobylých obřadů pomazání a korunování českých králů na počest výročí 700 let od narození Karla IV.

Tryzna v Terezíně

V Terezíně začíná v neděli v 11 hodin na Židovském hřbitově Tryzna Kever Avot k uctění židovských obětí nacistické genocidy v českých zemích.

Na Sychrově budou střílet z luku, v Radvánovicích bude plno brambor

Šťastná země v Radvánovicích na Semilsku láká v sobotu na Brambora den. Bude to den plný brambor, zábavy a rodinných soutěží a začíná v 9 hodin.

Udělejte si v sobotu výlet na zámek Sychrov. Chystá se tam Knížecí lov – Svátek luku a nože. Je to den tradiční lukostřelby v zámeckém parku zámku Sychrov určený pro malé i velké. Pro zvládnutí základů lukostřelby budou k dispozici zkušení instruktoři.

Celodenní akce ve spolupráci s lukostřeleckými kluby 3D lukostřelby má bohatý program: lukostřelbu pro celé rodiny, vystoupení profesionálů s ukázkami středověké, mongolské, indiánské a japonské lukostřelby, prezentace různých lukostřeleckých disciplín, účast vynikajících nožířů z Česka i Slovenska i zábavný program pro menší děti.

Denáry nalezené u Chýště můžete vidět na pardubickém zámku

V Pardubicích vystavují středověký poklad

Východočeské muzeum zahájilo výstavu Denárový poklad století. Bude na ní k vidění několik stovek mincí z konce 10. století, které byly nedávno nalezeny na Pardubicku. Nález je jedinečný jak počtem mincí, tak jejich raritními typy a zachovalostí.

Nálezce objevil mince na sklonku roku při zkoumání rybniční soustavy u Chýště na Pardubicku na rozoraném poli. Tamní zemědělci si pořídili modernější stroj na orbu, rydla šla hlouběji do hlíny a poklad odkryla. Archeologové místo posléze znovu prohledali a poklad se zdvojnásobil na více než 1500 zaevidovaných položek.

Čtěte také

Na Vysočině se děti a senioři projdou společně po módním mole

V Chotěboři navštivte v sobotu v hotelu Fantazie benefiční módní přehlídku, kde se v roli modelek a modelů představí děti spolu se seniorkami. Pokřtěny budou kalendáře ze vzájemných návštěv dětí z dětského domova v Nové Vsi a obyvatel Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě. Přehlídka začíná v 16 hodin.

Nadšenci ze severu Moravy rozsvítí pevností řetěz kolem republiky

Světla nad bunkry – Mobilizace, tak se jmenuje akce, jejíž první ročník organizuje po celé republice parta nadšenců z Ostravska a Opavska prostřednictvím sociálních sítí. V sobotu večer chtějí nasvítit co nejvíce betonových opevnění na pohraniční linii pevnostního systému kolem celé republiky.

V pohraniční linii je vidět z jednoho bunkru na druhý, kolem celé republiky by se tak mohl vytvořit světelný řetěz. Do akce by se v sobotu od 20.00 do 20.30 mohlo zapojit okolo 300 osvětlených pevností i lehkých objektů, takzvaných řopíků.

Navštivte o víkendu festival Ostrava Kamera oko, který se zaměřuje na práci kameramanů. Nabízí letos okolo sedmi desítek hraných, dokumentárních i krátkých filmů.

Film, filmová kamera (ilustrační obrázek)

V Kroměříži si vyzkoušíte svět z pohledu handicapovaných

V Jeseníku se v sobotu od 13.30 chystá Svatováclavský minifest při příležitosti pátého výročí Minipivovaru Jeseník.

Svět handicapovaných můžete lépe poznat na nové výstavě v Muzeu Kroměřížska. Interaktivní expozice je doplněná například o videotelefony, počítače s kurzem znakové řeči, Pichtův psací stroj nebo dráhu pro vozíčkáře. Kurátorka výstavy také nachystala speciální temnou komoru.

Na Zlínsku připravili Jablečné slavnosti i typický valašský podzim

Hrad Lukov na Zlínsku o víkendu představí období renesance i letošní práce na postupné obnově památky. Otevřena bude také věž Svatojánka, která bude fungovat jako vyhlídka. Na návštěvníky čeká také výstava Dech renesance, která přiblíží období renesance na hradě. V budoucnu ji doplní různé exponáty a kostýmy. Lukovský hrad byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku o víkendu připomene tradiční podzim na Valašsku. Návštěvníci uvidí práce, které byly v tom období obvyklé, ochutnají také dnes již zapomenutá jídla. Hospodyně v chalupách připraví na zelných listech podlesníky, typické valašské bramborové placky i placky z vařených brambor, lidé ochutnají také kaši s trnkami. Sobotní program nazvaný Podzim na poli a v chalupě ukáže také, jak lidé chystali svá stavení na zimu.

Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada – to vás čeká v neděli v Hostětíně. Jablka všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem – a ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu – čekají na vaši návštěvu.

Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky.

V moštárně

Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci bude čerstvý jablečný mošt. Už patnáctý ročník této tradiční a oblíbené slavnosti se koná od 11.00 do 17.00.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu