Rodiny (nejen) s dětmi, zpozorněte! Máme pro vás ty nejlepší tipy na víkend

4. září 2015

Vezměte děti na bejbypunkový festival Kefír na zámek Kačina. Nebo si udělejte výlet do Žatce na Dočesnou. V Hradci Králové je o víkendu CIAF, na Hodonínsku si nenechte ujít Čejkovické bylinkové slavnosti a v Brně Chillibraní.

Dny evropského dědictví
Začínají Dny evropského dědictví 2015, potrvají až do 13. září. Tento i příští víkend návštěvníkům otevřou nejrůznější památky i ostatní objekty svá jindy nepřístupná místa.

V Jihlavě můžete například v sobotu nahlédnout do zákulisí Horáckého divadla. Během komentovaných prohlídek od 9 do 13 hodin uvidíte vrcholící přípravy na uvedení nového muzikálu Zvonokosy, čeká vás také workshop improvizace. Jediná profesionální divadelní scéna na Vysočině se tak připojí ke Dnům evropského dědictví.

Čtěte také

Prohlídky telčského zámku pro děti
Bohatá nabídka pořadů s koncerty v kostelech čeká v sobotu na návštěvníky Telče. Na telčském zámku se uskuteční poslední z letošních prohlídek pro děti. Malí návštěvníci si budou moci vyzkoušet, co všechno musel v 16. století umět mladý šlechtic. Na zámecké terase bude v obnovené premiéře uvedeno představení Tři mušketýři v podání šermířské školy Ballestra. Program plný her připravili památkáři pro rodiny s dětmi v Lannerově domě.

Rokštejnská věž s vyhlídkou se zpřístupní
V Brtnici na Jihlavsku se lidé mohou v sobotu vydat na nedalekou zříceninu hradu Rokštejn, kde bude zpřístupněna věž s vyhlídkou. Účastníci se sejdou před radnicí v 9.30.

Prague Fashion Week
O víkendu v Praze vrcholí týden módních přehlídek Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Na programu jsou mimo jiné přehlídky tvorby Denisy Nové DNB/Chatty, Hany Frinsonové a Lukáše Macháčka nebo Jakuba Polanky.

Slovak Fashion Week

Festival Signal a videomapping v Praze
Navštivte v sobotu v Praze festival Signal. Uslyšíte koncert České filharmonie ke 190 letům České spořitelny, který bude doplněn videomappingem 11 umělců a tvůrčích uskupení z šesti zemí světa.

Foodparade v Praze
V pražském zámku v Troji najdete o víkendu pátý ročník festivalu jídla a pití Foodparade. V sobotu uvidíte v parku od 12 hodin mistrovství ČR ve filetování lososů. Nebo zajděte v sobotu na Piazzetu Národního divadla, kde se odehraje happening iniciativy Zachraň jídlo s názvem Křivá polévka. Na něm se bude vařit polévka zdarma pro dva tisíce lidí ze zeleniny, která by se nedostala na pulty obchodů kvůli svému nevyhovujícímu vzhledu.

Festival Sporťáček v Praze
V pražském areálu Hamr Braník můžete v sobotu navštívit s dětmi festival Sporťáček. Na jednom místě v jeden den umožňuje prezentaci zástupcům veškerých sportovních odvětví, a to interaktivně, aby děti mohly přímo na místě zjistit, co je náplní dané disciplíny.

Letecká přehlídka CIAF v Hradci Králové
Nebe nad Hradcem Králové bude o víkendu patřit letadlům – navštivte mezinárodní leteckou přehlídku CIAF.

Barokní festival Hortus Magicus v Kroměříži
Kroměřížská Květná zahrada bude tento víkend hostit barokní festival Hortus Magicus. Představí radovánky předků v autentických prostorách rekonstruované Květné zahrady, památky, která je spolu s arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zapsaná na seznamu UNESCO. Návštěvníky čeká zážitkový program po oba víkendové dny.

CIAF 2011

Ve všech prostorách zahrady si v rámci barokního festivalu užijí zpěv, hudbu, tanec, divadlo činoherní i loutkové, umění ohňostrůjců a bohatou nabídku herních aktivit pro děti i dospělé. Květná zahrada se v sobotu otevře v 10.00 a zavírat se bude ve 23.00. V neděli se otevírá v 9.00 a zavírá v 18.00. Celý víkend budou komentované prohlídky zahrady, hry i půjčování kostýmů.

Zahrada mikulovského zámku se otevírá
Správa zámku v Mikulově na Břeclavsku zpřístupnila turistům jeho zahradu obnovenou do barokní podoby. Zahrada byla značně zanedbaná. Je novým zeleným zákoutím ve městě. Po prořezání dřevin nabízí výhledy na mikulovský Svatý kopeček a sousední Dolní Rakousy. Tvůrcem projektu obnovy zahrady je architekt Ivan Otruba. Vycházel z dokumentů zajištěných v archivu a z historických skic.

Dny slovenské kultury v Luhačovicích
Památníky a hřbitovy, které realizoval na počest obětí první světové války slovenský architekt Dušan Jurkovič, představí Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích na Zlínsku. Výstava je součástí Dnů slovenské kultury, které se v lázeňském městě konají až do soboty.

Slavnosti jeřabin
Ve Žďáru nad Sázavou navštivte o víkendu Slavnosti jeřabin. Při Klášterní noci se setkají na zámku zájemci o historii žďárského kláštera, zatímco milovníci mužných sportů mohou sledovat kvalifikaci pro Mistrovství ČR v timbersportu za účasti nejlepších českých sportovních dřevorubců. Pořad Ozvěny Žďáru představí místní hudební tělesa.

Dům B. Smetany, Lázně Luhačovice

Open Door Hospital fest v Benešově
Navštivte v sobotu v Benešově od 13 hodin benefiční multižánrový festival Open Door Hospital fest na podporu dětského oddělení nemocnice. Vystoupí kapely ATD, Lahvátor, Poprask, Rocktom, From is gone, Ultima a AVEN, zpěváci Roman Dragoun, Oskar Petr. Program potrvá do 22.00.

Švejkovy motomanévry v Kralupech
V restauraci U Kohouta v Kralupech nad Vltavou mají v sobotu v 9.30 sraz příznivci všech typů motorek a autoveteránů prvního ročníku akce Švejkovy motomanévry na podporu instalace sochy Josefa Švejka v Kralupech s tváří Rudolfa Hrušínského. Start jízdy ve 12:30, průjezd městy Kralupy, Veltrusy, Velvary a zpět k restauraci U Kohouta.

Kuronské slavnosti v Náchodě
Kuronské slavnosti, které nabídnou divadelní i hudební vystoupení či řemeslné trhy si v sobotu nenechte ujít v Náchodě.

Bejbypunkový festival pro celou rodinu
Na zámku Kačina na Kutnohorsku začíná v sobotu v 10 hodin mezinárodní bejbypunkový festival Kefír.

Čtěte také

Dožínkové setkání v Úholičkách
Na zámku v Úholičkách budou mít v sobotu dožínkové setkání pořádané rodinnými farmami z Asociace soukromého zemědělství regionu Praha pod heslem Sedlák, vlastník a venkovská komunita pro budoucí generace. Uvidíte projekce filmů z Life Sciences Film Festivalu, připraven bude celodenní program pro děti i dospělé včetně tradičního selského občerstvení a ochutnávky výrobků místních sedláků.

Radegast den v Nošovicích
V Nošovicích se v sobotu uskuteční tradiční Radegast den. Letošní ročník bude velkou oslavou výročí 45 let od uvaření první várky, které si nošovický pivovar připomene v prosinci. Ve sklepích zrají čtyři druhy piv včetně Nefiltru a připraven je nabitý program. Na pódiu vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Škwor a další kapely. Pivovar představí unikátní výstavu o historii pivovarnictví na severní Moravě. Pro zájemce budou připraveny exkurze pivovarem a chlapské soutěže. Vstup je zdarma.

Čtěte také

Koně v akci v Pardubicích
Na dostihovém závodišti v Pardubicích najdete o víkendu mezinárodní výstavu Koně v akci. Divákům nabízí možnost poznat práci s koňmi v různých sportovních i pracovních činnostech, připraveny budou chovatelské přehlídky různých plemen či soutěže v tahu, ovladatelnosti či v orbě. Chybět nebude ani parkur minikoní, westernové ježdění a tradiční slavnostní přehlídka.

Posvícení na Veselém kopci
Skanzen Veselý kopec u Hlinska láká v sobotu od 10 hodin na posvícení.

Dočesná 2015 v Žatci
V Žatci mají v sobotu Slavnosti chmele a piva Dočesná 2015. Vystoupí kapely Stromboli, Anna K, Jakub Smolík, Dymytry, Arakain, Yoyo Band, Vilém Čok a Bybas, Horkýže Slíže, Hlahol, Traband, Michal Prokop a Framus 5, Eddie Stoilow a další.

Kytice pro Lotte v Dačicích
Interiéry vyzdobené originálními aranžemi inspirovanými empírem a biedermeierem můžete od pátku obdivovat na zámku v Dačicích na Jindřichohradecku, který hostí odborné setkání profesionálních floristů. Výstavu Kytice pro Lotte s podtitulem Květiny z konce napoleonských časů můžete navštívit do 11. září.

Na náměstí

Setkání majitelů sportovních porsche
Zamiřte o víkendu Sportovní areál Vesec v Liberci. Setkání tam mají majitelé sportovních automobilů Porsche. Akci pořádá Porsche Classic Club ČR v rámci oslav 140. výročí narození vratislavického rodáka a automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho.

Mariánská sklářská pouť
V zaniklé sklářské osadě Kristiánov v Jizerských horách se v sobotu koná 24. ročník Mariánské sklářské pouti. Bude to zároveň jedna z posledních možností navštívit zdejší stálou expozici v památníku sklářství před zahájením rekonstrukce. Chalupa z 18. století bude po celý příští rok turistům nepřístupná.

Dožínkové slavnosti ve Frýdlantu
Ve Frýdlantu najdete v sobotu dožínkové slavnosti, na nichž budou oficiálně vyhlášeni vítězové soutěže o titul Výrobek roku Libereckého kraje 2015. Dožínky jsou v sobotu taky v Jihlavě.

Historie třebíčského vodárenství
V Třebíči si nenechte v sobotu ujít otevření nevyužívaného vodojemu U Kostelíčku z 30. let minulého století pro veřejnost. Budou v něm expozice o vývoji třebíčského vodárenství a na jejím vrcholu vyhlídka.

Chillibraní v Brně
Koupaliště Riviéra v Brně bude v sobotu patřit všem milovníkům pálivého, najdete tam Chillibraní. Akce je spojena s mistrovstvím ČR a SR v pojídání pálivého jídla. Podle pořadatelů jde o největší hotfood festival v Evropě.

Čtěte také

Česko-německý den na Mouřenci
Léto na šumavském Mouřenci pokračuje i v září. V neděli je v rámci Dnů evropského dědictví naplánovaný Česko-německý den. Od 11 hodin bude česká komentovaná prohlídka a ve 12 hodin prohlídka v němčině. Ve 14 hodin pak den vyvrcholí koncertem německé skupiny Duo Volante z Viechtachu. Zazní známé písně v podání Johanny Treimer (příčná flétna, saxofon, zpěv) a Haralda Doblera (kytara, harfa, zpěv).

Rusalka v pražské Šárce
Jedna z nejznámějších operních árií Měsíčku na nebi hlubokém zazní v neděli v pražském přírodním divadle v Šárce na letošním operním představení, kterým bude Rusalka Antonína Dvořáka. V místech původního přírodního divadla vystoupí sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla. Loni představení Čert a Káča navštívilo rekordních 17.000 lidí, vstup je zdarma. Jako Rusalka se na open air vystoupení představí Pavla Vykopalová, princem bude Aleš Briscein, vodníkem Luděk Vele. Jako ježibaba vystoupí Kateřina Jakovcová, roli cizí kněžny zazpívá Ivana Šaková.

Z inscenace Rusalka Moravského divadla Olomouc

Pohádková opera v Ostravě
Vezměte v neděli děti do Divadla loutek Ostrava. V 15 hodin tam začíná pohádková opera Vrať nám, ptáku, hastrmana. Představení je vhodné pro děti od šesti let. Opera vypráví o hodném vodníkovi Luciánovi, který má v hrnečcích místo lidských duší zavařené ovoce a zeleninu. Je plná dětských her a dovádění, ale i čistého odhodlání postavit se zlu. Napsali ji spisovatel a někdejší redaktor rádia Svobodná Evropa Ivan Binar.

Bruncvík a lev v pražském Divadle Minor
Pražské Divadlo Minor uvede pohostinsky příběh hrdinství a lásky Bruncvík a lev ve Velkém sále Novoměstské radnice. Nedělní představení začíná v 15 hodin. Hrdinský středověký příběh, který se poprvé objevil ve 14. století, je známý ze Starých pověstí českých Aloise Jiráska. Bájný český kníže Bruncvík se po smrti otce rozhodl jít do světa „lva do znaku vydobýt“, jako pravý statečný rytíř.

Čtěte také

Vímburské slavnosti
Nenechte si v neděli na Vízmburku ujít Vímburské slavnosti, které nabídnou rytířské souboje či vystoupení středověkých muzik.

Dny evropského dědictví v Rábech
Hrad Kunětická hora v Rábech na Pardubicku se připojuje ke Dnům evropského dědictví a nabízí v neděli prohlídky pernštejnských sklepení pod hradním nádvořím.

Turisté se podívají na rozhlednu Špičák
Turisté v České Lípě budou mít v neděli letos už podruhé možnost vystoupat na vrchol jinak nepřístupné rozhledny Špičák.

Čejkovické bylinkové slavnosti
Areál pod historickými Templářskými sklepy v Čejkovicích na Hodonínsku zve v neděli od 10.30 na Čejkovické bylinkové slavnosti.

Obec Čejkovice

Den otevřených dveří v Národním domě v Bohumíně
V Bohumíně na Karvinsku si v neděli nenechte ujít Den otevřených dveří ve zrekonstruovaném Národním domě.

Expozice medu ve Vavřinci na Blanensku
Obec Vavřinec na Blanensku, která leží ve střední části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, vybudovala expozici včelařství. Návštěvníci se v expozici dozvědí, že výroba medu má v Moravském krasu mnohaletou tradici. Naleznou v expozici staré úly, tzv. vařáky na přípravu včelího vosku, různé nádoby na med a také pomůcky, včetně těch historických, k práci se včelami.

Josef Váchal a Praha
Výstava nazvaná Josef Váchal a Praha začala v Galerii Smečky v Praze 1. Představuje ne zcela známé spojení Váchala s Prahou, i když v metropoli autor prožil polovinu svého života. Expozice ukáže díla, která svébytný umělec v Praze vytvořil, i práce jeho družky Anny Mackové, s níž se v Praze seznámil. Výstavu doplňuje reprodukce dobových fotografií a archiválie a předměty z Váchalovy pozůstalosti – hůl, cestovní kufřík, amulet či dýmky.

Výstava děl Jindřicha Plotice Steina
Prostory zámecké galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zaplnila díla akademického sochaře a restaurátora Jindřicha Plotice Steina. Umělec žijící střídavě v Brně a v Itálii do Lipníku dovezl nejen své obrazy, ale i plastiky a šperky.

Vzácný obraz Oskara Kokoschky
Slezské zemské muzeum v Opavě vystavuje vzácný obraz Oskara Kokoschky. Je součástí výstavy Neklidné století, která mapuje dění ve Slezsku v letech 1900 až 1989. Kokoschkův portrét kněžny Mechtildy Lichnovské z roku 1916 je v historické výstavní budově Slezského zemského muzea k vidění jen do 15. září.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu