Slavíte Den otců? Poradíme, kam vyrazit. A tipy na víkend máme i pro ostatní členy rodiny

17. červen 2016

Pořád ještě nemáte plány na víkend? Máme pro vás spoustu zajímavých tipů. V Dobřichovicích u Prahy si vaše děti můžou vyzkoušet práci hasičů, záchranářů i policie. V Brně můžete vyběhnout 700 schodů na AZ Tower. A v jihočeských Hoslovicích se bude prát prádlo a péct voňavý chléb. Hezky si víkend užijte!

Sobotní Praha nabídne hroby i divadelní soirée

V Praze si u kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici můžete v sobotu od 10 hodin při pietním aktu připomenout 74. výročí boje parašutistů v kryptě kostela v roce 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V sobotu ve 14 hodin se slavnostně otevře Malostranský hřbitov v Praze 5. Akce bude spojena s Májovými slavnostmi, které pořádá Spolek Malostranský hřbitov.

Jak se liší kutilská a umělecká tvorba? Co mají společného? Je mezi nimi ostrý předěl či pozvolný přechod? Můžeme je od sebe rozeznat? Tyto i další otázky nastolí letošní ročník festivalu ART SAFARI, který pořádá umělecké Studio Bubec v pražských Řeporyjích právě o tomto víkendu. Přehlídka nabídne široký program pro všechny generace – praktické workshopy, šperkařskou či litografickou dílnu, vycházku Prokopským údolím i performanci umělce Petra Nikla.

Malostranský hřbitov po nájezdu vandalů

Na Plechárně na pražském Černém Mostě se chystá v sobotu od 14 hodin volnočasový festival Strawberry Fields, který pořádá nezisková organizace Jahoda. Vystoupí Gipsy.cz, Limbo Planet, Cross Station, Jo!SKA, Atari Terror. Z dalšího programu se návštěvníci mohou těšit na divadlo, workshopy, dětskou zónu a pohybové a výtvarné aktivity.

Český národní symfonický orchestr ve světové premiéře představí v sobotu v pražském Rudolfinu od 19 hodin Zappovu orchestrální hudbu Musics by Frank Zappa. Koná se v rámci hudebního festivalu Prague Proms.

Čtěte také

V sobotu se od 21 hodin v Divadle Rokoko koná rozloučení se stávající divadelní sezonou s názvem Soirée plné překvapení. Na jevišti Divadla Rokoko zahraje, zazpívá a zatančí celý herecký soubor Městských divadel pražských, většinou ve velmi nečekaných rolích. Tento neopakovatelný večer bude uvádět jedinečná moderátorská dvojice ‒ režiséři Petr Svojtka a Pavel Khek.

Seznámit se s tím, jak lidé pečovali o tělesnou hygienu v době baroka, mohou lidé v pražském Muzeu nočníků. Najdete tam výstavu nazvanou Baroko trochu jinak, která potrvá až do konce srpna. Ukáže pasti na blechy, nočníky, drbátka a k dispozici bude také obrazová i textová dokumentace o historii mytí a koupání. Muzeum historických nočníků a toalet sídlí ve Vyšehradské ulici.

V neděli vyrazte třeba na pražské ostrovy

Třetí červnová neděle patří již tradičně oslavám otcovství. Den otců pochází z USA a poprvé se slavil už v roce 1910. Vydejte se v neděli na happening Tátafest. V Praze se akce koná od 14 hodin na palubě lodi Cargo Gallery na Rašínově nábřeží. Palubu rozezní kapely Tata bojs a Callnowblues.

Knihex 2016

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze začíná v neděli Týden vědy na Jaderce. Určen je studentům, kteří se zajímají o fyziku, matematiku, chemii a informatiku a uvažují o tom, že by studovali vysokou školu s technickým nebo přírodovědným zaměřením.

Na pražském ostrově Štvanice si v neděli od 10 hodin nenechte ujít Letní Knihex. Akce umožňuje malým nakladatelům jejich společnou prezentaci na veřejnosti.

Speciality kuchyně Latinské Ameriky nabídne v neděli od 11 hodin na pražském Střeleckém ostrově druhý ročník gastronomického Latino Food festivalu.

V zoo v Praze budou v neděli od 13 hodin křtiny samečka gorily nížinné, který se v pražské zoo narodil koncem dubna. Součástí křtu bude také oslava narozenin 25. narozenin jeho matky Shindy.

Čtěte také

Na pražském Staroměstském náměstí si v neděli od 20 hodin nenechte ujít Mattoni Koktejl Festival, finále mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. V rámci večera vystoupí Ewa Farna, Barbora Poláková a skupiny Slza, Mig 21 a No Name.

Loňské 120. výročí narození slavného architekta Bohuslava Fuchse (1895–1972), autora mnoha známých funkcionalistických staveb, připomíná výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Jeho stavby jsou především v Brně a patří k nim třeba Hotel Avion, Zemanova kavárna, budova pošty či budova Městských lázní. Výstava je doplněna dvěma modely v zahraničí nejznámějších realizací Bohuslava Fuchse, Hotelu Avion a pavilonu Brna na brněnském výstavišti.

Středočeský kraj překvapí dětským koutkem v pivovaru

Vydejte se s dětmi v sobotu do Dobřichovic. Právě pro ně se tam chystá velká akce složek IZS. Hasiči, záchranáři, policie, Český červený kříž – ti všichni jim předvedou, jakou mají práci, a děti si ji budou taky moci vyzkoušet. Akci najdete na louce u pěší lávky.

Záchranáři povídají dětem ve školce o své práci

V sobotu budete mít jedinečnou možnost nahlédnout do zrekonstruovaného zámku v Radovesnici na Kolínsku. Zahraniční majitel zámku investoval do rekonstrukce částku převyšující 100 milionů korun.

V Říčanech u Prahy navštivte v sobotu filmový festival Říčanské filmaŘení.

Čtěte také

Komentované ukázky pěti replik leteckých veteránů vás čekají v sobotu od 13.30 ve Slaném u Kladna. Akci pořádá letecké muzeum Metoděje Vlacha spolu s Nadačním fondem letadla Metoda Vlacha.

V sobotu v Pivovaru Ferdinand v prostorách pivovarského dvora v Benešově vznikne dětská zóna, jejíž součástí budou různé tvořící koutky a především soutěžní pivovarnické disciplíny, jako je skákání ve sladovnickém pytli, překážková dráha z přepravek nebo koulení sudů. Dále pak lanové centrum a koloběžky. Dětský den začne ve 13 hodin.

V jižních Čechách zavoní posečená tráva a domácí mýdlo

Ve vodním mlýně v Hoslovicích na Strakonicku si v sobotu připomenete tradiční ženské a mužské práce, které byly typické pro českou vesnici. Vyzkoušíte si praní prádla na valše nebo můžete pokosit louku. K tomu se budou ručně vyrábět mýdla a návštěvníci ochutnají čerstvý chléb. Na akci se budou prodávat domácí koláče, originální dřevěné hračky nebo letničky a skalničky z místního zahradnictví. Před mlýnicí se budou tradičně plést košíky a také ošatky, stejně jako svetry z vlny šumavských ovcí.

psi

Na Kvildě na Prachaticku se bude v sobotu slavnostně zahajovat nová letní turistická sezona. Akce se odehraje na Alpské vyhlídce na Bučině.

Ve Strakonicích navštivte v sobotu Pejskiádu – akci na pomoc čtyřnohým přátelům z útulku měst Strakonice a Písek.

Karlovarský kraj zve na výstavu Bez hranic

Od kostela sv. Mikuláše v Chebu startuje v sobotu v 9 hodin sedmý ročník benefičního Poutního maratonu, který spolupořádá Farní charita Cheb a Běžecká škola Miloše Škorpila.

Začala výstava s názvem Bez hranic, která mapuje umění v Jáchymově a Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. V autentických prostorách jáchymovské Královské mincovny se návštěvníci seznámí s její činností i se vzácnými historickými dokumenty a knihami.

Čtěte také

Návštěvníci na výstavě také uvidí medaile, tolary a další předměty přímo z Královské mincovny. Mohou se seznámit s městskými privilegii vydanými králem Ferdinandem I. Habsburským či s vzácnými knihami, které připomínají humanisticky a reformačně naladěné intelektuály působící v Jáchymově, jako byli Mathesius, Kopp z Raumenthalu, Agricola a další.

Ústecký kraj zažije spanilou jízdu

V letním kině v Ústí nad Labem startuje v sobotu ve 12 hodin open air hudební festival Pivovarské slavnosti.

Kellyho socha na mosteckém Hněvíně

Hrad Hněvín na Mostecku láká v sobotu na Den magistra Edwarda Kelleyeho. Na programu je divadelní představení nebo kouzelnická show.

Ve Varnsdorfu se v sobotu konají Městské slavnosti, na kterých zazní muzikálové hity frontmana kapely Kabát Josefa Vojtka, kterého doprovodí Yvetta Blanarovičová. Na programu je i Motosraz Českosaského Švýcarska. Poté, co si milovníci skútrů a motorek prohlédnou stroje, mohou si počkat na jejich spanilou jízdu. Tu pojedou motorkáři z Hrádku na fotbalový stadión, kde starosta v 11 hodin oficiálně zahájí slavnosti.

Na Liberecku oslaví slunovrat

Z Liberce do Kořenova vyjede v sobotu v 9.05 poprvé v letošní turistické sezoně speciální cyklovlak, který kraj přidal kvůli velkému zájmu turistů. Jezdit bude až do 1. října.

Slavnosti slunovratu si užijte v sobotu na Martinské stěně v Liberci. Od 13 hodin vás čeká zábavný program, který organizuje Jizersko-ještědský horský spolek.

Čtěte také

Pardubický kraj láká na kuchařské hvězdy a historická vozidla

V Pardubicích si o víkendu nenechte ujít kulinářský Bosch Fresh Festival. Návštěvníci se mohou těšit na výběr z klasické, molekulární nebo extrémní kuchyně. Zúčastní se i kuchaři Zdeněk Pohlreich, Ivan Vodochodský, Marcel Ihnačák nebo jejich syrský kolega Malaz Al Youssef.

V Mladějově na Moravě se v sobotu odehraje akce Historie v pohybu. Na programu bude výstava úzkorozchodných kolejových vozidel pod širým nebem, předváděcí jízdy historického autobusu a nákladního automobilu Praga RND, dumperu DR-50 a traktoru Zetor Major, projížďky důlní soupravou s lokomotivou DH 70 D a vozy DM 12 nebo projížďky autobusem Praga RND.

Úzkokolejka

Vysočinu ovládnou pohádkové bytosti a ohňová show

V sobotu otevírá své brány Pohádková říše Fábula v Kamenici nad Lipou a tradičně zahajuje sezonu 2016 Staročeskou poutí. Akce plná pohádkových bytostí a dobových pouťových atrakcí je určena hlavně pro rodiny s dětmi a koná se od 10 hodin za každého počasí (areál je venku i pod střechou).

Slavnosti slunovratu můžete v sobotu od 19 hodin slavit taky v turistickém centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Budou spojené s ohňovou show, magickými ohni a nočním sběrem bylin. Zájemci mohou v areálu přespat na seně.

Na Olomoucku navštivte několik neobvyklých výstav

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se v sobotu promění v muzejní dílnu a představí jednotlivé profese, které jsou jinak ukryty za dveřmi muzejních pracoven. Lidé tak budou moci nahlédnout pod ruce archeologů, asistovat ornitologům při odchytu ptáků nebo se pokusit připravit vlastní koncepci výstavy.

Helfštýn má tři nádvoří

V ateliérech si návštěvníci vyzkouší například hledání kovů s archeology i následné zaměřování a překreslování nálezů. Během odchytu ptáků mnohé řekne ke své profesi vedoucí přerovských ornitologů a pracovnice výstavního a programového oddělení připraví výtvarný a aranžérský koutek. V historické mincovně se pak lidé budou moci dozvědět zajímavosti o těžbě, zpracování a používání drahých kovů v mincovnictví.

Čtěte také

Kované sochy jogínek v životní velikosti českého výtvarníka Michala Gabriela a industriální díla Václava Fialy zaplnily centrum Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Kované skulptury jsou vystaveny na sedmi místech ve městě, jde o 12. ročník akce Kov ve městě. Letošní kovářská výstava pod širým nebem má název Animal & Industrial.

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu mapující zkamenělé stopy dávných živočichů. Návštěvníky zasvěcuje nejen do stop, ale i chodbiček, otisků či doupat živočichů, které nám zanechaly z minulých geologických dob. Podle zástupců muzea jde o první takto ucelenou výstavu o fosilních stopách v České republice. Výstava nese název Zkamenělé stopy.

Historické uniformy pošťáků, dobové vybavení poštovních úřadů i historická poštovní razítka doprovázejí novou výstavu Vlastivědného muzea Jesenicka. Expozice nese název Dějiny poštovnictví na Jesenicku a nabízí exponáty z řady muzeí i soukromých sbírek. Nejmenší návštěvníci si mohou vyzkoušet i roli samotných pošťáků či si vyrobit vlastní pohlednici. Výstava bude otevřena přes celé prázdniny až do 4. září.

AZ Tower Brno, běh do schodů

Brno připravilo sportovní výzvu – běh do schodů

Pojďte si v sobotu zasportovat a vyběhněte na nejvyšší budovu v České republice, brněnskou AZ Tower. Měří 111 metrů a účastníky čeká 700 schodů. Registrace závodníků je od 10 hodin, startuje se ve 12. Přijďte fandit!

Rok po retrospektivě v Moravské galerii má výtvarník Václav Stratil v Brně druhou velkou výstavu. Pod názvem Krajiny ji připravila soukromá Fait Gallery v bývalé továrně Vaňkovka, a to jako hlavní bod svého druhého výstavního cyklu. Současně galerie představuje tvorbu Tomáše Bárty a Markéty Magidové, ovšem v menším rozsahu.

Čtěte také

Zlínský kraj bude bourat bariéry

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm připravilo na sobotu program nazvaný Bouráme bariéry. Lidé se budou moci po celý den seznámit s pomůckami pro handicapované. Budou si moci také vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku po stanovené trase. Svou práci budou prezentovat neziskové organizace. Připravena bude také tvůrčí dílna pro děti i dospělé.

Dny řemesel a setkání kovářů v rožnovském skanzenu

Pedagoga, jazykovědce, etnografa, folkloristu a osobnost moravské vzdělanosti a kultury druhé poloviny 19. století Františka Bartoše připomíná projekt Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a krajské knihovny Františka Bartoše.

Výstavu najdete ve zlínském Baťově institutu. Bartoš se svými pracemi stal zakladatelem moravské etnografie a folkloristiky, zkoumal také moravská nářečí, vytvořil slovníky, sbírky národních písní i kritické studie. Letos uplynulo 110 let od Bartošova úmrtí, v příštím roce se bude připomínat 180. výročí jeho narození.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu