Sobotní noc bude patřit divadlům. Víkend ovšem nezklame ani ty, kdo už se těší na Vánoce

18. listopad 2016

Kam můžete o víkendu vyrazit? Třeba na hrad Kašperk, kastelán pro vás chystá mimořádné prohlídky míst, kam se jinak nechodí. V sobotu se zapojte i do Noci divadel – třeba kladenské Divadlo Lampion připravilo dobrodružnou hru v ulicích. A v Máslovicích u Prahy můžete pomoci tvořit betlém z másla. Hezký víkend!

Noc divadel nabídne Havla i Shakespeara

Více než stovka divadel a divadelních souborů, knihoven i kulturních institucí z téměř 35 českých, moravských a slezských měst se zapojí do Noci divadel. Uskuteční se v sobotu a nabídne speciální program vytvořený jen pro tuto příležitost.

Městská knihovna v Praze připravila představení pro děti, scénické čtení, výtvarnou dílnu i fotoateliér, kde se zájemci budou moci vyfotografovat v divadelních kostýmech.

Knihovna Václava Havla v Praze zve diváky na představení dvou Havlových her – studentského provedení mikrohry Ela, Hela a Stop či projekci inscenace hry Pokoušení z roku 1988.

Národní divadlo v Praze zve diváky například na interaktivní prohlídku videowalk Play Maeterlinck a v Městských divadlech pražských se uskuteční charitativní dražba předmětů, které věnovali herci ve prospěch nadačního fondu Světluška pro nevidomé.

Představení a doprovodný program se zdravotními klauny uvidí příchozí v pražském Paláci Akropolis, následně budou moci zamířit třeba na diskuzi o umění a jeho společenském přesahu do holešovického Studia ALTA.

00822545.jpeg

Dobrodružnou hru v ulicích zažijí lidé s kladenským Divadlem Lampion.

Autogramiádu členů baletního souboru připravuje plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla.

V rámci Noci divadel pořádá liberecký soubor akci nazvanou Netradiční večer u Šaldů. Její součástí je veřejná zkouška připravované inscenace Arnošta Goldflama, představení Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách a noční prohlídky Šaldova divadla. Akce začíná v Liberci v 17.30.

Horácké divadlo v Jihlavě se k letošnímu ročníku Noci divadel připojí v sobotu projektem Divadelní degustace. Během večera je čeká netradiční prohlídka se zapojením všech smyslů. Budou ji řídit herci Horáckého divadla pod taktovkou nového uměleckého vedoucího Pavla Šimáka.

Moravské divadlo v Olomouci se během sobotní Noci divadel promění ve snové město. Jeho prostory zažijí netypické představení s názvem Jedna noc v Perle. Půjde o koláž výstupů inspirovanou knihou Země snivců. Program začne na náměstí před budovou divadla, návštěvníci se postupně dostanou do prostor divadla i do foyer.

V Olomouci se do letošní Noci divadel zapojí společně i další čtyři divadelní scény, návštěvníkům nabídnou bezplatně například představení či workshopy.

Prahou se povalí zorbingové koule

Muzeum Hlavního města Prahy na Florenci zve v sobotu na výtvarnou dílnu, ve které budete vyrábět svíčky z včelího vosku a vánoční přání technikou pergamano. Program začíná v 9.15 a každý si může přijít v předvánočním čase něco vyrobit.

Výroba svíček z přírodního vosku

V Praze se v neděli chystá pochod 35 bodyzorbingových koulí s kníry v rámci Movemberu, dobročinné akce, při které si pánové nechávají měsíc růst mohutné kníry s cílem podpořit výzkum a prevenci rakoviny prostaty a varlat. Vyráží se v 11 hodin z hřiště v Masné ulici a ve 12 dorazíte na Střelecký ostrov, kde si bodyzorbingovou kouli budete moci zdarma vyzkoušet.

V zámeckém areálu Ctěnice v Praze začíná v sobotu výstava Oděvní hry – 60 let umění a řemesla Střední průmyslové školy oděvní.

Funkční historická telefonní ústředna a další archaické exponáty čekají na návštěvníky výstavy Člověk a telefon, která bude do 30. dubna v Národním technickém muzeu v Praze.

Dobovými přístroji i nejmodernějšími smartphony připomíná 120. výročí od zapsání patentu Alexandra Grahama Bella, 25 let od doby, kdy do Česka přišel internet, i dvě desítky let od masového rozšíření mobilních telefonů v ČR.

Čtěte také

V Máslovicích u Prahy přijďte v sobotu od 10 hodin do tvořivé dílny, ve které se bude vyrábět betlém z másla.

Na Jindřichohradecku oslaví Mezinárodní den mužů

Mimořádné prohlídky nazvané Život na hradě nabízí až do neděle hrad Kašperk na Klatovsku. Zájemci si mohou prohlédnout budovu purkrabství, hradní palác a východní věž s výhledem na Šumavu. Na závěr je připravena videoprojekce.

Kašperk

V sobotu vás čeká i jedna prohlídka s kastelánem hradu Kašperk, který vás zavede na běžně nepřístupná místa. Zájemci se dozví o historii a taky o odkazu Karla IV., který letos oslavil výročí.

Stejně jako mají svůj Mezinárodní den ženy, připomínají si ho i muži. Ten pánský připadá na 19. listopad. Mezinárodní den mužů se slaví v 60 zemích světa. V České republice si ho v sobotu užijí pánové třeba v Pleších na Jindřichohradecku. Oslavu Mezinárodního dne mužů připravuje obec letos podruhé. Akce začíná v 18 hodin.

Zajeďte si na Plzeňsko na Kovářský den

V Oselcích u Plzně začíná v sobotu v 9 hodin Kovářský den. Před návštěvníky budou u několika výhní kovat mistři kováři i absolventi uměleckořemeslného oboru ze školy v Oselcích. Součástí akce je výstava maturitních prací absolventů a originálních kovářských výrobků.

Pokračuje divadelní Karlovarský Harlekýn

Na scéně Husovka v Karlových Varech pokračuje v sobotu přehlídka Karlovarský Harlekýn. Divadelní studio D3 pozvalo tentokrát soubor VAD Kladno. To do lázeňské metropole přiveze výjimečné představení.

Čtěte také

Zámky na Liberecku stále zvou k prohlídce

Zámek Sychrov má novou pohádku pro dětské prohlídky, o tomto víkendu průvodci hrají poprvé Princeznu Ladu. Na Sychrově dělají pohádkové prohlídky od roku 2002, patří mezi nejoblíbenější akce na zámku.

Mimořádné prohlídky k výročí 100 let od úmrtí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I. s povídáním o jeho každodenním životě vás o víkendu čekají na zámku Zákupy. Prohlídky budou končit v zámecké kapli, kde se návštěvníci dozví o tradici pohřbívání v rodině Habsburků i o posledních dnech samotného mocnáře, včetně osudů zámku Zákupy.

František Josef I.

V Novém Boru na Českolipsku začíná v sobotu odpoledne filmový Snow film fest. Festival nenabídne pouze přehlídku adrenalinových filmů, ale i přednášku s promítáním horolezce Petra Misky Maška. Ten se před nedávnem vrátil z výpravy na nejvyšší horu Severní Ameriky Denali. Diváci se mohou těšit také na jeho vyprávění o výstupu na osmitisícovku, kdy pomáhal nevidomému horolezci splnit si jeho sen.

Zajeďte v sobotu do Liberce na Kašparovo taškaření. Liberecké Centrum Kašpar bude prodávat 350 tašek, které vznikly v rámci projektu Ušij tašku, zaměstnej člověka. Ta pomáhá lidem, kteří přesto, že pracovat chtějí, zaměstnání hledají stále velmi těžko.

Královéhradecko zve na výstavy

V Třebechovicích pod Orebem začíná v sobotu na náměstí tradiční Kateřinský jarmark.

Československá obec legionářská v Josefově na Náchodsku otevřela stálou výstavu nazvanou Cesta legionáře 2. Expozice představuje osudy 15 významných legionářů v průběhu první republiky a druhého odboje.

Čtěte také

Výstava připomíná například Sergeje Vojcechovského, carského důstojníka a předválečného zemského velitele v Praze, kterého v květnu 1945 odvlekla sovětská kontrarozvědka, a zemřel v gulagu. Nebo Vojtěcha Lužu, jednoho z vůdců Rady tří, který padl v roce 1944 po přestřelce s četníky.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně od soboty zpřístupní výstavu nazvanou Zlatá éra českého filmového plakátu. Návštěvníci na ní uvidí na 160 plakátů k filmům z let 1963 až 1990 ze sbírky bývalého ředitele městského kina v Nové Pace Jaroslava Mužíčka.

Drátěný Betlém

V Poličce začíná výstava betlémů

V sobotu 19. listopadu 2016 bude v poličském muzeu zahájena výstava, kde budou představeny autorské betlémy pocházející přímo z Poličky nebo blízkého okolí. Těšit se můžete na betlémy ze tří století. Jejich počet nebude velký, zato budou obdivuhodné množstvím postav a rozlehlostí scén.

V Bruntálu si připomeňte osudy československých legionářů

Na své cestě po moravských a slezských městech zastavilo v Bruntále pojízdné muzeum na kolejích, takzvaný Legiovlak. Ve dvanácti zrestaurovaných vagonech zájemci uvidí, jak vojáci žili a cestovali v závěru první světové války. A v jednom z vozů si také mohou prověřit vlastní předky.

V Olomouci začínají vánoční trhy

Tři dny plné muziky nabízí festival Blues Alive v Šumperku. Patří k nejvýznamnějším přehlídkám tohoto žánru v Evropě.

Vánoční atmosféra už klepe na dveře. A tak v Olomouci v neděli vpodvečer rozsvítí vánoční strom, dvacetimetrový smrk ztepilý. Olomoucké vánoční trhy, které v neděli začínají, jsou proslulé punčovými stánky a neopakovatelnou atmosférou, kvůli které se do Olomouce sjíždějí lidé z celé Moravy i rakouského pohraničí.

Čtěte také

Brno si připomene příjezd císaře Napoleona

V rámci akce Napoleon v Brně bude v sobotu po 17. hodině historickým centrem Brna procházet průvod francouzských vojáků, průčelí Místodržitelského paláce oživí unikátní videomapping a v kostele sv. Tomáše bude pronesena modlitba za oběti válek. Moravská metropole si tak připomene příjezd císaře Napoleona do města v roce 1805.

Výstavu představující mechatronický pohyb, který vyvolává iluzi živých zvířat, připravilo Technické muzeum v Brně. Dostala název Dinosauři na řetězu. Kromě pohyblivých modelů druhohorních ještěrů ukazuje i originály a kopie zkamenělin. Součástí výstavy je také živoucí fosilie, rostlina wolemie vznešená, která pokrývala Zemi před 150 miliony lety, kdy vymřeli dinosauři.

Zkamenělina mušle v pískovci

Na Vsetínsku chystají výstavu historických mikulášských masek

Ve Zlíně zajděte do haly Euronics na zimní mutaci metalového festivalu Masters of Rock, na které vystoupí například legendární britská heavymetalová kapela Saxon, baskytarista a hlavní skladatel skupiny Iron Maiden Steve Harris či němečtí Gamma Ray.

Unikátní historické masky z mikulášských obchůzek vystavují v Horní Lidči na Vsetínsku. Anděla mezi nimi nenajdete. Zato čertů je tam spousta. Podle staleté tradice obchází jižním Valašskem takzvaný svatý v doprovodu hrozivě namaskovaných pekelníků. Ve skupině musí být i další neobvyklé figury.

Čtěte také

Muzeum regionu Valašsko připravilo v zámku v Lešné u Valašského Meziříčí výstavu vánočních ozdob z dílny vsetínského výrobního družstva Irisa. Výstava nazvaná Jednou v roce na Vánoce představuje tradiční skleněné ozdoby i aranžmá připomínající slavnostní zámecké róby. Historické pokoje oživily figuríny oblečené do skleněných ozdob.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu