Studený a pošmourný víkend nemusíte strávit doma. Naše tipy vás zavedou do kvetoucího skleníku i na masopustní rej

10. únor 2017

Už víte, kam o víkendu zamířit? Pokud se nechystáte na hory, vydejte se třeba do Kroměříže, kde ve skleníku v Květné zahradě právě kvetou kamélie. Nebo zamiřte do pražského Klementina na krátkou a jedinečnou výstavu o historii založení knihovny. Mají tam i dokumenty podepsané Marií Terezií. Hezky si sobotu a neděli užijte!

V Praze zajděte na výstavu Jana Šibíka

Nenechte si ujít Den otevřených dveří v hasičských stanicích při příležitosti Dne jednotného evropského čísla tísňového volání 112 v Praze a v Liberci.

Udělejte si o víkendu cestu do pražského hotelu Diplomat. Najdete tam velkou mezinárodní výstavu koček Star Show Diplomat Praha 2017. Kromě čtyřnohých krasavic na vás čeká i bohatý program a taky mnoho chovatelských přednášek.


Nenechte si ujít Den otevřených dveří v hasičských stanicích v Praze a v Liberci.

Práci známého českého fotoreportéra Jana Šibíka za posledních deset let ukazuje výstava, která začala na Staroměstské radnici v Praze. Podle autora, držitele mnoha tuzemských i mezinárodních cen, je výstava i svědectvím o proměně světa v uplynulé dekádě.

Šibík během ní navštívil a dokumentoval následky tajfunu na Filipínách či zemětřesení na Haiti, arabské jaro, ruskou intervenci na Ukrajině či uprchlickou krizi posledních let. Výstava potrvá do 13. března.

Čtěte také

V pražském Klementinu najdete v pátek a v sobotu výstavu nazvanou To se Marii Terezii povedlo. Pořádá ji Národní knihovna při příležitosti 240. výročí otevření klementinské knihovny pro veřejnost.

Budete si moci prohlédnout originály dokumentů, například oznámení Josefa II. a Marie Terezie o ustavení veřejné knihovny či řád pro návštěvníky čítárny z listopadu 1785. Kromě originálů dokumentů se lidé seznámí s historií knihovny v Klementinu.

Logo

Klementinum zbudovali jezuité, kteří se v roce 1556 usadili ve zchátralém dominikánském klášteře u sv. Klimenta. Začali vyučovat mládež a pustili se do budování klášterního komplexu. Barokní objekt se postupně stal druhou nejrozsáhlejší historickou stavbou Prahy, dnes je sídlem Národní knihovny.

Galerie Josefa Sudka na pražském Úvoze vystavuje práce česko-americké fotografky Sonji Bullatyové, která byla Sudkovou žačkou. Vystaveny jsou také práce, které vytvořila se svým manželem Angelem Lomeem. Fotografie jsou průřezem tvorby autorky, která se po útrapách druhé světové války stala uznávanou fotografkou a propagátorkou díla Josefa Sudka v USA.

Čtěte také

Karlštejn je opět otevřen návštěvníkům

Přidejte se k masopustnímu průvodu v hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku. Akce začíná v sobotu v 15 hodin.

Na hradě Karlštejně je opět v plném proudu návštěvnická sezóna. Můžete si projít základní okruh, tedy Soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. K vidění je také Karlštejnský poklad. Pro zájemce je hrad otevřen v únoru každý víkend od 10.00 do 15.00.

Základní okruh zahrnuje historické interiéry dvou pater Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže s cenným vybavením ze 14. až 19. století. Návštěvníci tak uvidí například Dvořenínskou síň, rytířský sál s kaplí svatého Mikuláše, Mariánské nádvoří, Karlovu ložnici s kaplí svatého Václava, audienční síň, královský sál předků, hradní pokladnici či klenotnici. K vidění je také replika české svatováclavské koruny.

Kaple svatého Kříže

V Třeboni si připomínají rožmberské výročí

Pojďte v sobotu fandit účastníkům extrémního maratonu, který se poběží na netradičním terénu – na štěrku i kamení v okolí lipenské přehrady. Závod startuje z pláže Windy point poblíž Černé v Pošumaví.

Historické předměty, dobové oblečení i ilustrované panely pro děti nabízí výstava 650 let od vlády Rožmberků v Třeboni. Expozice v Domě Štěpánka Netolického v historickém centru je otevřená do konce února. Připomíná začátek i konec vlády Rožmberků a jejich vliv na město i okolní krajinu.

Čtěte také

V jihočeské Bechyni se otevřela Nová Galerie Záliv. Najdete ji v Libušiných lázních. Provoz zahájila výstavou filmových fotografií, plakátů a časopisů připomínajících Vlastu Buriana. V programu se zaměří na sběratelské rarity, otevřená bude denně.

Liberecký Sokol slaví 130 let

Masopust si můžete v sobotu užít taky na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Součástí akce je obchůzka obcí, vystoupení hudebních souborů, divadla i výtvarná dílna pro děti. Chybět nebude zabíjačkové občerstvení.


Masopust si můžete v sobotu užít taky na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova.

Na nové výstavě v Severočeském muzeu v Liberci uvidíte i improvizovanou tělocvičnu s žíněnkami, bradly a dalším nářadím. Výstava Cvičím, cvičíš, cvičíme připomene historii Sokola v Liberci dlouhou už 130 let. Sokolové v Liberci se začali organizovat čtvrtstoletí po založení spolku Sokol v Praze, který vznikl v roce 1862 jako Tělocvičná jednota pražská.

Krkonoše zvou na lyže i sáňky

Krkonoše díky ideálním sněhovým podmínkám žijí především sjezdovým lyžováním. A zkusit můžete i jiné sporty. Svézt se můžete třeba na sáňkách z Černé hory nebo ve Špindlerovně Mlýně.

V jilemnickém Krkonošském muzeu mají velkou sbírku saní. Nákladní, selské, kočárové, rohačky i vlčky.

První hříbě starokladrubského hřebčína se letos narodilo ve Slatiňanech

V hřebčíně Slatiňany na Chrudimsku v sobotu v 10 hodin začíná Zimní jezdecký pohár – Halové závody spřežení.

Bratři Formanové vystavují v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli je teď plné loutek, divadelních kulis a obrázků. Členové Divadla bratří Formanů tam vystavují své hračky, které pomáhají oživit představivost návštěvníků.

Čtěte také

Návštěvníky Kroměříže okouzlí krása kamélií

Velký skleník v Květné zahradě v Kroměříži krášlí půvabné kvetoucí kamélie. Prostory skleníku vyplnily vzrostlé keře a stromy těchto původně cizokrajných rostlin. Navštivte tam výstavu Kamélie, královna plesových květin.


V Hulíně na Kroměřížsku otevřeli nové Muzeum hraček.

Budete moci obdivovat vzácné kvetoucí keře a stromy kamélií v nápaditém a stylovém aranžmá na téma klasického tance a karnevalových radovánek minulosti. Různorodé mladé kamélie včetně návodu na pěstování budou k zakoupení také přímo na výstavě. V obchůdku se suvenýry pro vás bude nově připraven sortiment dárkových předmětů s motivem kamélií.

V Hulíně na Kroměřížsku otevřeli nové Muzeum hraček. Ukazují v něm tisíce exponátů, převážně z devatenáctého a dvacátého století. Holčičky a dámy zaujme bohatá sbírka dětských kočárků a panenek, kluky a pány pak spousta historických her a stavebnic.

Poklady Dálného východu vyrazte obdivovat do Zlína

Exponáty dokumentující existenci obchodní cesty, která od starověku spojovala Evropu s Dálným východem, představuje zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy. Poprvé v Evropě je například vystavena amfora z území Indie pocházející z druhé poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem.

Je unikátní v tom, že se zachovala celá, většinou se nachází jen části amfor. Poprvé je vystaven také poklad 50 stříbrných mincí nalezených v Afghánistánu či pečetní korálky. Návštěvníci uvidí také čajový set z Číny, královskou korunu, zbraně, různé nádoby či šperky, model římské lodi a opevnění.

Čtěte také

Proměny bývalých industriálních objektů na místa s novou funkcí představuje zlínský kulturní institut Alternativa. Lidé uvidí nejlepší, nejvíce ceněné, vyhraněné, uznávané i alternativní příklady realizací v České republice za uplynulých víc než deset let.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu