Sváteční prodloužený víkend slibuje spoustu zajímavého. Inspirujte se našimi tipy

28. říjen 2016

Nahlédnout můžete třeba do běžně nepřístupných míst v pražském Obecním domě, v Plzni se chystá průvod světel a na náměstí Republiky ohňostroj, v Pardubicích si můžete prohlédnout krematorium a zamiřte třeba i na výlov rybníka Bohdaneč. Hezky si volna užijte!

Výročí založení republiky

Pietní akt při příležitosti 98. výročí založení samostatné Československé republiky začíná u hrobu T. G. Masaryka v Lánech v pátek v 15 hodin.

Ve státní svátek v pátek 28. října bude Den otevřených dveří v Kramářově vile v Praze. Den otevřených dveří při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu chystá v pátek od 9 hodin také ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vznik samostatného Československa si můžete připomenout třeba v areálu Národního památníku druhé světové války v Hrabyni, kde v pátek ve 14 hodin slavnostně odhalí nové destičky se jmény padlých, kteří zemřeli v období druhé světové války. V případě příznivého počasí mohou zájemci vždy ve 13, 14 a 15 hodin vystoupat po 104 schodech na vyhlídku památníku a prohlédnout si okolí z ptačí perspektivy.

Čtěte také

Plzeň opět velkolepě oslaví vznik samostatného Československa. 28. října budou otevřeny brány památek, turistických atrakcí, galerií nebo sportovišť za symbolických 28 korun nebo zdarma. Celkem se zapojí na 30 míst. Plzeň bude touto formou slavit státní svátek už pojedenácté.

Už tradičně se lidem otevře například historické podzemí, zoo nebo Techmania. Město připravilo i komentované prohlídky radnice, obou divadelních budov nebo vodárny. Kromě toho bude v DEPU2015 Street Food Market s výběrem jídel od našich prababiček. Oslavy vyvrcholí Průvodem světel a tradičním ohňostrojem.

Vstup do svých reprezentačních prostor nabídne ve státní svátek také Obecní dům v Praze. V den otevřených dveří se návštěvníci budou moct podívat do míst, která nejsou běžně přístupná.

V této secesní budově z počátku 20. století se podívají do míst, jako je například Primátorský salonek, který je zdoben malbami Alfonse Muchy. Přístupná bude i Smetanova síň a Gregorův sál, kde v roce 1918 přijali vedoucí představitelé Národního výboru zákon o zřízení samostatného československého státu. Otevřeno je od devíti do čtyř hodin.

Obecní dům

Praha si připomíná výročí narození Václava Havla i Karla IV.

Navštivte o víkendu městský trh UMTrh. Najdete ho v sobotu a v neděli před hotelem Intercontinetal v pražské Pařížské ulici. Trhu se zúčastní vystavující umělci, kteří budou svá díla tvořit přímo před zraky návštěvníků. Na akci se chystají také prodejci se zaměřením na design a vintage produkty.

Součástí víkendové open air akce bude hudební doprovodný program, kino, světelné instalace a další zajímavé aktivity. Trh chce návštěvníkům nabídnout prostor navazující na odkaz podobných akcí v jiných světových metropolích.

Vydejte se v neděli od 16 do 18.30 do Karlínského Spektra DDM hl. m. Prahy na oslavu Halloweenu, během které budou moci všichni příchozí nalézt a osvobodit zatoulaná strašidélka.

Abyste si mohli při jejich hledání odpočinout a rozvířit pavoučí sítí opředené myšlenky, těšte se na halloweenskou klauniádu od Klaunského divadla Jeníčka a Mařenky. Nebo si jen při čaji pochutnejte na některé z hrůzostrašných dobrot. Na závěr je připraven oblíbený lampionový průvod, který se vydá z Karlínského náměstí po 18. hodině. Halloweenské masky jsou vítány.

Čtěte také

Vzácné listiny a dokumenty, které dokládají státnické, politické i diplomatické činnosti Karla IV., můžete vidět až do pondělí v Národním archivu v Praze na výstavě Archiv České koruny – Listinný poklad Karla IV. Většina z vystavených dokumentů nebyla dosud veřejnosti nikdy představena.

Téměř všechny listiny prošly Karlovýma rukama. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout v originálech výběr z nejzávažnějších státoprávních listin Karla IV. zajišťujících postavení českého státu v Evropě, zvláště pak ve vztahu ke Svaté říši římské. Uvidí klíčové dokumenty, které Karel vydal jako český a římský král a od roku 1355 jako římský císař.

Václav Havel "na" Václavském náměstí (Fotografie Václava Havla s nápisem "Havel navždy" na budově Národního muzea na Václavském náměstí v Praze)

V Praze můžete navštívit dvě nové výstavy věnované nedožitým 80. narozeninám exprezidenta Václava Havla. V Pražské křižovatce na Starém Městě si budou lidé moci od pátku do 17. listopadu prohlížet snímky Alana Pajera, který byl fotografem prezidentské kanceláře v době Havlova působení na Hradě.

Výstavu doplní replika busty Václava Havla umístěné v budově Kongresu v USA. V centru současného umění DOX v Holešovicích zase otevřou přehlídku fotografií Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Několik stovek fotografií doplní dosud nezveřejněné filmové záznamy dokumentaristy Petra Jančárka.

Čtěte také

V pražské galerii Dvorak Sec Contemporary je nová výstava Davida Černého. Sochař na ní prezentuje svoji nejnovější tvorbu, kterou vytvořil za poslední tři roky. Na výstavě uvidíte nejen monumentální nerezové plastiky přesahující velikost pěti metrů, ale i nejnovější metrové reliéfy určené na zeď.

Vypravte se na Den Středočeského kraje

V Hornickém skanzenu Mayrau se v pátek chystá akce Den Středočeského kraje aneb Cestou za báňským záchranářem. Potrvá od 14 do 18 hodin.

Od pátku do neděle se budou v komnatách zámku v Mníšku pod Brdy konat zábavné prohlídky o tom, Jak se halloweenská princezna chtěla stát královnou. Podaří se jí to, pokud jí děti pomohou s plněním úkolů. Po prohlídce se mohou účastnit tvořivého „dýňování“ ve výtvarné dílně a vydlabat či vymalovat strašidelnou dýni nebo navštívit pohádkové bytosti v Kouzelném sklepení.

K podzimnímu vyrábění patří dýně

Kutnohorští ochotníci nazkoušeli Noc na Karlštejně. Hra má premiéru právě tuto sobotu a symbolicky uzavře letní turistickou sezónu.

V jižních Čechách začínají výlovy rybníků

O víkendu můžete nahlédnout i do prezidentské vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Prohlídky se konají od 10.00 do 16.00.

Výlov nejvýše položeného rybníku v Česku začne v den státního svátku 28. října. Rybník Olšina na Českokrumlovsku je zasazený v náhorní planině nad Lipenskou přehradou u Horní Plané. Ve stejný den začínají i Rybářské slavnosti na Hluboké nad Vltavou.

Na Hluboké se bude už tradičně lovit Munický rybník a zátah začne už v sedm hodin ráno. V půl osmé ráno začne i výlov na šumavské Olšině. Okolní krajina se otevřela letos v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice po více než šedesáti letech veřejnosti. Součástí pátečního programu bude odborný výklad o výlovu, lidé uvidí i ceremoniál pasování na rybáře.

Čtěte také

Nenechte si v pátek a v sobotu na hradě Nové Hrady ujít každoroční podzimní hradní slavnosti, letos pod názvem Novohradské podzimní slavnosti Viléma z Landštejna. Pátek bude v 10.35 patřit Dětské prohlídce s hraběnkou Terezií. Od 17.00 budou pro návštěvníky připravené hrané kostýmované prohlídky Oživlé dějiny hradu Nové Hrady. Sobota bude patřit pak jen Slavnostem Viléma z Landštejna, jejichž hlavní program začne na nádvoří hradu v 10.30, odpolední blok pak v 13.30.

Udělejte si o podzimních prázdninách výlet na šumavský hrad Kašperk. V pátek a v sobotu je tam připravena Dobrodružná výprava do hradu pro děti, při které si nejmenší vyzkoušejí, jaké to bylo žít ve středověku. Uvidí, co všechno mladí šlechtici a šlechtičny musely zvládnout a umět v době statečných rytířů a urozených dam. Výprava začíná v 11.00 a v 13.30.

Hrad Kašperk dal postavit Karel IV. na ochranu zemské stezky

Výcvik bojových koní a přirozená komunikace s nimi je připraven na pátek a sobotu vždy v 12.30 a 15.00. Poznáte, co všechno dokáže vzájemná spolupráce, porozumění a nezbytný respekt mezi koněm a člověkem. Připraven bude i prohlídkový okruh Život na hradě, který návštěvníky provede budovou purkrabství, hradním palácem a východní věží.

Čtěte také

Ojedinělé setkání na pomezí nových forem divadla – site specific výletu, performance a land artu připravili na pátek a na sobotu v Sušici a okolí místní a pražští umělci. Při dvou až tříkilometrové procházce v strmém terénu na vrch Svatobor nad Sušicí přichystali umělci divadelní pouť inspirovanou duchovním odkazem Josefa Váchala.

Site specific art je umění, které pracuje s konkrétním místem, jeho atmosférou a historií. Krajinné umění, land art, je zjednodušeně řečeno umění vsazené do přírody.

Plzeňsko zve na zámek v Chudenicích a hrad Velhartice

Starý czerninský zámek v Chudenicích na Plzeňsku zve v pátek na slavnostní ukončení letošní hlavní turistické sezony na zámku nazvané Ve stínu Otce vlasti. Program začíná v 10 hodin.

Pojďte v sobotu na tradiční Zamykání hradu Velhartice. Přijeďte si zaběhat nebo jen odpočinout od každodenních starostí při lukostřelbě, u sklenky medoviny či při výrobě lampionu.

Čtěte také

Rumburská loreta představí České Nizozemí

O státním svátku je v Loretě Rumburk otevřeno od 10 do 17 hodin. V křížové chodbě je teď k vidění výstava černobílých fotografií Jiřího Stejskala České Nizozemí. Čtyři desítky poetických snímků mapují poutní kaple, křížové cesty, významné sakrální stavby a další zajímavá místa nejsevernějších Čech. Loretánská kaple s ambitem v Rumburku je živou sakrální kulturní památkou.

Sychrov láká na Šíleně smutnou princeznu

Zámek Sychrov přichystal na víkend prohlídky pro děti na motivy oblíbené hudební pohádky Šíleně smutná princezna. Pohádkové prohlídky patří mezi nejoblíbenější akce na zámku, na Sychrově je dělají od roku 2002.

Jablka

V Pěnčíně na Liberecku najdete o víkendu šestnáctý ročník výstavy jablek, na které se představí desítky odrůd.

Na Královéhradecku si nenechte ujít strašidelnou zoo

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu ve světové premiéře nejnovější hru Pavla Kohouta Vítězný únor, režisérem je Břetislav Rychlík. Inscenace ukáže groteskně mrazivý a mrazivě groteskní pohled na zlomový okamžik našich dějin.

Vydejte se v pátek do Josefova na Náchodsku. Ve 14 hodin začne slavnostní ukončení turistické sezony v pevnostním městě Josefově v Bastionu I.

V sobotu zamiřte na Medové slavnosti ve Špindlerově Mlýně.

Čtěte také

V Zoo Dvůr Králové mají až do neděle tradiční podzimní akci Týden duchů. Strašidelnou atmosféru umocní živá strašidla, stezka odvahy, ale především stovky vydlabaných dýní rozzářených svíčkami. Nechybí ani dýňové nadílky pro zvířata.

Sváteční program bude obohacen v pátek 28. října, kdy na návštěvníky čeká od 17 hodin stezka odvahy s živými strašidly a strašidelné soutěže o ceny. Stezka vede kolem Ostrova lemurů, ovšem místo nich tu všechny odvážlivce tentokrát přivítají čarodějnice, duchové a kostlivci.

ZOO Dvůr Králové ovládnou dýně a strašidla. Tradiční Týden duchů začíná 22. října

V pátek proběhne v zoo rovněž akce Den s Lesy ČR. Ta dětským návštěvníkům nabídne pět soutěžních stanovišť, na kterých se budou plnit úkoly, malovat a poznávat. Za splnění všech disciplín čeká na soutěžící drobná odměna. Stanoviště najdete u velkého dřevěného hradu naproti Zooshopu.

V Broumově na Náchodsku začíná v neděli v 17 hodin v parku Alejka akce pro děti nazvaná Strašidelná Alejka.

Ve Vrchlabí je v neděli od 19 hodin závěrečný koncert 15. ročníku Sletu bubeníků.

Sváteční prohlídku krematoria připravili v Pardubicích

V Pardubicích začínají v pátek ve 14 hodin prohlídky pardubického krematoria pro veřejnost.

Pojďte v pátek na tradiční výlov Bohdanečského rybníka. Výlov pokračuje i v sobotu.

Čtěte také

V Jihlavě vrcholí festival Ji.hlava

V Jihlavě v neděli vrcholí Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava.

Opava zažije Festival Pohyb–Zvuk–Prostor 2016

Festival Pohyb–Zvuk–Prostor 2016 nabídne v pátek v Opavě zvukové instalace, soudobou hudbu i tanec. Vystoupí například Pom Bouvierová z Francie či skladatel filmové a scénické hudby a performer Tomáš Vtípil. Festival se uskuteční v prostoru Bludný kámen v opavské Matiční ulici a kapli svaté Alžběty.

Olomoucké muzeum umění si připomíná sté výročí

Pojďte si užít Dušičky na zámku v Čechách pod Kosířem. Od pátku do neděle tam na vás budou čekat interiéry vyzdobené dušičkovými dekoracemi a pro děti je připravená dýňová stezka.

Salonek hraběnky Gabriely v Čechách pod Kosířem

Muzeum umění v Olomouci otevírá výstavu o historii muzea. Sahá až do 13. století, kdy na tomto místě v centru Olomouce vznikl špitál. Budova si nyní připomíná významné jubileum – před sto lety byl objekt někdejšího soudu a věznice přestavěn do dnešní palácové podoby.

Cimrman na Špilberku, sokolníci na Sovinci

Na brněnském Špilberku se budou o státním svátku poprvé promítat jediné trojrozměrné fotky Cimrmanů. Pocházejí z první poloviny osmdesátých let a až do teď je téměř nikdo neviděl. Muzeum města Brna promítání připojilo k výstavě Půlstoletí s Cimrmanem, která připomíná padesátileté výročí Divadla Járy Cimrmana.

Na trojrozměrných fotografiích jsou k vidění různé scény a momentky z brněnských komorních představení Divadla Járy Cimrmana. Jejich autorem je fotograf Miroslav Kopeček. Fotografie se budou promítat ve smyčce na 3D televizoru a pro návštěvníky budou připraveny i speciální brýle.

Hrad Sovinec zve v pátek, v sobotu a v neděli na slavnostní ukončení sezóny nazvané Hofmistrova závěť. Uvidíte šermířská a divadelní vystoupení. Sokolnické ukázky příletů dravých ptáků a hrad si budete moci projít od sklepů až po věž.

Skanzen v Rožnově zpřístupní Valašskou dědinu i Mlýnskou dolinu

Užijte si sváteční dny ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Od pátku do neděle budou mimořádně zpřístupněné interiéry Valašské dědiny a Mlýnské doliny. V době od 9.00 do 16.00 budou k vidění oživené interiéry Valašské dědiny, nová stálá expozice Valašská dědina – opravdu zmizelý svět? V provozu budou i technické stavby v Mlýnské dolině.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu