Svatomartinský víkend letos zve na tradiční hody, ale také na Ještěd nebo Justina Biebera

11. listopad 2016

Už víte, co o víkendu podniknete? Vezměte děti na VILOmeniny do pražské Vily Štvanice. Je tam pro ně připravený pestrý program. Nudit se nebudete ani v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, kde se chystaní svatomartinské hody a v Hustopečích zamiřte na festival otevřených sklepů. Ať se vám víkend vydaří!

Svatomartinské slavnosti

Nenechejte si ujít jubilejní desátý ročník slavnosti spojené se svatomartinskou tradicí. Akci Letenská husa najdete v pražském Národním zemědělském muzeu. Připravena je řízená degustace svatomartinských a mladých vín předních moravských a českých producentů, prezentace, ochutnávky a prodej vína a různých gastronomických specialit. O dobrou náladu se postará Cimbálová muzika Alexandra Vrábela.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu na tradiční svatomartinské hody do Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. V refektáři ochutnáte svatomartinská vína z Čech i Moravy. Přízemí vás naláká na husí speciality i na gastroshow se šéfkuchařem. Na nádvoří pak navštivte trh s regionálními produkty. Svatomartinské hody v GASK začínají v 11 hodin. V sobotu i v neděli navíc platí vstup do galerie 1+1 vstupenka zdarma.

Hrad a zámek Staré Hrady na Jičínsku zve v sobotu na Svatomartinské čokoládobraní – slavnosti mladého vína a čokolády.

Svatomartinské slavnosti

Svatomartinský průvod městem Třešť na Jihlavsku se vydá od kostela sv. Martina v neděli v 16:30. Na zámku uvidíte hraný příběh o tom, jak se svatý Martin rozdělil s žebrákem o plášť.

Praha nabízí zábavu pro všechny generace

VILA Štvanice v Praze se v pátek a v sobotu otevírá dětem. Najdete tam druhý ročník festivalu VILOmeniny plného divadla a hudby pro malé, větší i velké diváky. VILA se promění v barevnou cirkusovou manéž, která pro vás vykouzlí divadelní představení, koncert, sérii inscenačních skic nové dramatiky pro děti a spoustu doprovodného programu.

Těšit se můžete na hravou jógu pro děti, cirkusovou výstavu, výtvarné dílny nebo VILAmovánky (Cirkus VILA) – výtvarně-interaktivní bojovku s pracovními listy po celé VILE. Loni se jí zúčastnilo přes 200 dětí. Program je určen divákům od tří do nekonečna let.

V O2 areně má v sobotu od 20 hodin koncert kanadský popový zpěvák Justin Bieber.

Čtěte také

Zapojte se v neděli do dobrodružné hry Pražské věže. Začíná v 10.30 na Novoměstské radnici.

Na Novoměstskou radnici v Praze by v sobotu měli od 11 hodin zamířit muži. Začíná tam akce nazvaná Pánská záležitost, na které budou prezentovány pánské oděvy a doplňky, degustace whisky a rumu, soudobý klub gentlemanů, cestovatelské přednášky, komiksová čítárna, prohlídka závodních automobilů a další.

Buchty a loutky oslaví v Praze výročí

Pražské nezávislé divadlo Buchty a loutky, které hraje ve studiu Švandova divadla, letos oslavuje 25 let existence. O víkendu za jeho členy přijdou v sobotu večer do suterénního studia spřízněná divadla Piki, Vosto5, Športniki, Studio dell' arte, Anpu, Continuo, Líšeň, Nejhodnější medvídci a Josef Brůček.

Loutky společností Buchty a loutky pro staročeskou vánoční hru

V neděli budou oslavy pokračovat videoprojekcemi z představení i loutkovými filmy. Na ně naváže narozeninový koncert, který zahájí Buchty a loutky improvizačním přestavením Automat. Na přání diváků v něm uvádí na své jevišťátko příběhy známých filmů.

Narozeninová party k 24. narozeninám klubu Radost FX se chystá na tuto sobotu. Vystoupí mj. Jan Blomqvist, Dan Cooley a Cubik.

Připomeňte si v neděli v centru Prahy 250. výročí narození Jana Josefa Václava hraběte Radeckého z Radče, rakouského vojáka českého původu. Pochod historických a vojenských jednotek vyráží ze Staroměstského náměstí ve 14.30.

Na 15.30 je naplánováno shromáždění na Malostranském náměstí, v 16.00 odjezd historickou tramvají na Výstaviště (Lapidárium) a v 17.00 nástup historických jednotek a dekorování pamětní medailí. Pořádá Spolek Radecký.

Čtěte také

V pražském Kongresovém centru zažijete Amadea naživo

Průřez celoživotní tvorbou architekta Jana Kaplického i některé dosud nevystavené předměty a projekty z jeho pozůstalosti představuje výstava, kterou najdete v pražském Tančícím domě. Koná se při příležitosti architektových nedožitých 80. narozenin, které připadnou na duben příštího roku. Expozice s názvem JKOK Nekonečno Jana Kaplického potrvá do března příštího roku.

Světelnému a zvukovému designu je věnován projekt Pražského quadriennale, za kterým můžete v sobotu naposledy přijít do Lapidária Národního muzea na Výstavišti. Lapidárium Národního muzea je plné soch, jejichž stáří sahá až do 11. století. Klíčovým tématem výstavy je schopnost světla, zvuku a nových médií proměnit galerii v imaginativní prostor, který návštěvníkům nabídne nový pohled na vytváření scénografického prostředí.

Lapidárium Národního muzea v Praze

V neděli můžete v Kongresovém centru v Praze vidět od 13.30 a potom od 18.30 představení Amadeus Live. Promítání filmu Miloše Formana Amadeus za účasti Pražské komorní filharmonie a sboru Canti di Praga. Mozartovy party bude hrát klavírista Jan Bartoš.

Čtěte také

Žižkovská galerie Nevan Contempo v Praze vystavuje díla romských autorů v kurátorském výběru umělkyně Ladi Gažiové. Základ výstavy nazvané Džas bare dromeha (Jdeme dlouhou cestou) tvoří umělecké sbírky a dokumentační archiv Muzea romské kultury. Výstava představuje nejen samotná díla, ale také reflektuje, jak je sbírková instituce shromažďuje a prezentuje.

Představy studentů švýcarské školy architektury o tom, jak by mohla vypadat některá místa v Praze, ukazuje výstava v galerii Kvalitář. Sídlí na Senovážném náměstí a přehlídka toho, jak možnou budoucnost Prahy vidí mladí lidé ze zahraničí, potrvá do 2. prosince.

Tradiční textilní rukodělné techniky nejsou odsouzeny k zániku, ale mohou existovat jako funkční prvek dnešního oděvního průmyslu. Dokazuje to výstava Dědictví. Tradice, inovace, móda, která začala v Galerii UM v Praze, k vidění bude do 10. prosince.

V Jindřichově Hradci se vydáte na cestu od fotografie ke koláži

Koláž – výzva pro vaši fantazii aneb od fotografie ke koláži je název výstavy výtvarníka Vladimíra Noska, která začala v jindřichohradeckém Muzeu fotografie a moderních obrazových médií. Smyslem výstavy je přiblížit veřejnosti umělecký obor koláže jak po technické, tak i výtvarné stránce a ukázat možnosti pro vlastní tvorbu.

Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci

Na Ještěd opět pohodlně

Vydejte se o víkendu na Ještěd. Po dvoutýdenní pravidelné odstávce před zimní sezonou se tam v sobotu opět rozjede kabinová lanovka.

Na Hradecku začínají vánoční trhy

V areálu hospitalu Kuks začínají v sobotu tradiční vánoční trhy. Pokračovat budou i v neděli.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu premiéru inscenace Kočičí hra. V hlavních rolích diváci uvidí herečku Pavlu Tomicovou jako Erži Orbánovou a Zoru Valchařovou-Poulovou coby její elegantní sestru Gizelu.

Pardubické divadlo zve na hru o bezdomovcích

Pardubické Divadlo Exil v sobotu uvede premiéru drsné komedie Domov můj. Hra je o čtyřech bezdomovcích, kteří chodí nocovat na hřbitov, kde jednou najdou igelitovou tašku plnou peněz, čímž začíná jejich cesta z Olšanského hřbitova do luxusního hotelu Hilton.

Prohlédněte si Opavu na starých pohlednicích

Výstava Slezské univerzity představuje historické pohlednice Opavy z let 1893 až 1918. Výstava je součástí oslav 25 let od založení vysoké školy. Expozice bude otevřena v opavském Domě umění do 1. ledna příštího roku.

Čtěte také

Objevit život v kapce vody můžete v Olomouci

Vytvářet v interaktivním pískovišti pestré krajiny podle své fantazie nebo objevit dosud netušený svět mikroskopických organismů teď můžete v olomouckém muzeu vědy Pevnost poznání.

Mikroskop (ilustrační snímek)

Některé expozice jsou vylepšené o formu videomappingu na písek, který ale díky 3D kameře reaguje na to, jak se hmota tvaruje. Lidé vytvoří různé typy moří, zelené planiny, skály i jícen sopky.

Zájemci o biologii můžou nahlédnout do světa mikroorganismů v kapce vody. Návštěvníci díky mikroskopům objeví organismy, kteří žijí běžně v okolí, ale lidskému oku zcela unikají. K vidění bude i nový film v digitálním planetáriu.

Na jihu Moravy se otevírají sklepy

V Hustopečích se v sobotu a v neděli chystá dvacátý festival otevřených sklepů, který nabídne víkendovou návštěvu 32 otevřených sklepů v pěti obcích regionu Hustopečsko.

Přijďte v neděli do vsetínského zámku na řemeslný jarmark spojený s ukázkou lidové tvorby na Valašsku. Ve 14 hodin se slavnostně otevře nová výtvarná výstava Mistři valašských zim s komentovanou prohlídkou. Prohlédnout si můžete také stávající výstavu Za dlouhých zimních večerů s originálním vyřezávaným šestimetrovým betlémem. Těšit se můžete i na stylové valašské občerstvení.

Čtěte také

Galerie Václava Chada ve zlínském zámku představuje dílo českého grafika Jana Rajlicha. Výstava je koncipovaná jako průřez jeho celoživotní tvorbou, představí zejména plakáty, serigrafie a koláže.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu