Tipy na poslední adventní víkend

18. prosinec 2015

Vánoční čas se blíží! Nechoďte na nákupy, ale užijte si místo toho tu pravou adventní atmosféru. Poradíme vám kde – stačí číst dál…

Vánoce na dědině
Jak trávili lidé na Valašsku předvánoční a vánoční čas, to uvidíte v sobotu v rožnovském Valašském muzeu v přírodě, kde je připravený program Vánoce na dědině. Uvidíte i živý betlém s lidovou hrou o narození Ježíše podle Evangelia svatého Matouše.

Broumovský klášter se otevírá
Mimořádné prohlídky broumovského kláštera jsou připravené na sobotu. Uvidíte i běžně nepřístupné sklepní prostory či půdu. Prohlídky se konají v 10.00 a 14.00.

Česká mše vánoční na Slezskoostravském hradu
Udělejte si o víkendu výlet na Slezskoostravský hrad v Ostravě. Poslední sobotu před Štědrým dnem bude nádvořím hradu od 17 hodin znít Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Uvidíte i živý betlém a v několika stáncích ještě můžete pořídit dárky s vánoční tematikou. V 16 hodin vystoupí kapela Marod s programem Zpíváme koledy s folkem. Akci večer zakončí ohňostroj.

Čtěte také

Těsně po oficiálním uzavření hradu jsou od 18.00 do 19.00 připraveny večerní prohlídky betlémů pro děti. Exponáty budou lehce nasvíceny, děti dostanou při vstupu světýlko a mohou si společně s doprovodem výstavu projít.

The Boom Beatles Revival Band and Orchestra v Ústí nad Labem
V Ústí nad Labem začíná v sobotu v Domě kultury v 19.30 benefiční vánoční koncert The Boom Beatles Revival Band and Orchestra při příležitosti 25. výročí založení skupiny. Výtěžek bude věnován Onkologickému centru Masarykovy nemocnice.

Čekání na Ježíška v České Lípě
Vezměte v sobotu od 10 hodin děti do Vlastivědného muzea v České Lípě na program Čekání na Ježíška.

Advent na Grabštejně
Udělejte si o víkendu výlet na hrad Grabštejn na Liberecku, jsou tam adventní prohlídky.


Nikam se vám o víkendu nechce? Vyzkoušejte si alespoň náš kvíz, jak dobře znáte světové vánoční zvyky! O některých z nich jste zaručeně ani neslyšeli...

Advent v Zákupech
Adventní prohlídky má o víkendu také zámek Zákupy, začínají v 10 hodin a zpřístupněna bude i dětská trasa.

Vánoční prohlídka hradu Valdštejn
Netradiční prohlídka hradu Valdštejn na Semilsku začíná v sobotu ve 14 hodin a bude spojená se zdobením vánočního stromku. Na akci by měl dorazit i vévoda Albrecht z Valdštejna.

Vánoce v zoo ve Dvorci u Borovan
Zvířatům v Zoologické zahradě ve Dvorci u Borovan můžete v sobotu přinést dobroty. Na 19. prosince je ve dvorecké zoo připraven speciální vánoční program. V 11 hodin začíná veřejné krmení.

Advent v Dobříši
Zámek v Dobříši na Příbramsku zdobí vánoční stromky a betlémy. Adventní atmosféru navozují slaměné, skleněné, ale i přírodní ozdoby. Průvodci přizpůsobili prohlídky vánočním svátkům.

Zpívání pod vánočním stromem v Kunovicích
Pojďte si v neděli poslechnout neuvěřitelný koncert čtyř stovek zpěváků, kteří vystoupí v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Do tradičního Zpívání pod vánočním stromem se zapojuje všech pět městských folklorních souborů a také pěveckých sborů. Na Panském dvoře se začíná v 17.00.

Vánoční ozdoba, vánoce

Bláznivá vánoční komedie v Brně
Českou premiéru bláznivé komedie Červené komety připravuje Městské divadlo Brno na sobotu 19. prosince. Volba termínu není náhodná – námětem a inspiračním zdrojem hry je předvánoční shon okořeněný v podání Švýcara Andrease Sautera a Rakušana Bernharda Studlara řadou ztřeštěných situací. Červené komety jsou na programu také v poslední večer roku. Po představení následuje silvestrovská párty. Návštěvníci se mohou těšit na program až do ranních hodin.

Tržiště LeMarket v Praze
V pražské Galerii Mánes začíná v sobotu moderní tržiště LeMarket, které představí originální české a slovenské značky. Potrvá do neděle.

Křest otužilců v Praze
Pojďte na tradiční křest otužilců na pláž u loděnice Slavoje na konci Lodnické ulice v Praze. Při křtu budou noví otužilci pokřtěni ze džbánu vltavskou vodou s ledem a magickými formulkami přijati za právoplatné otužilce. Účastníci této akce mívají na sobě různé barevné masky, paruky či historické plavky. Akce startuje v neděli v 11.30.

Adventní koncert v Rudolfinu
V pražském Rudolfinu si v neděli od 15 hodin vyslechněte adventní koncert České filharmonie, na kterém zazní skladby pro hoboj, klarinet, klavír a fagot. V 17.30 koncert uslyšíte Sexteta českých filharmoniků.

Staňte se součástí betlému na Příbramsku
Neopakovatelný zážitek na vás čeká v Čenkově na Příbramsku. Můžete se stát součástí betlému a v poklidném průvodu se jít podívat až k jesličkám. Netradiční atmosféru navíc umocňuje to, že postavy jsou vyrobené ze sena a v životní velikosti.

Karlštejn

Advent na Karlštejně
Karlštejnský královský advent s historickým tržištěm najdete v neděli na Karlštejně od 10 hodin.

Adventní trh v Broumově
V areálu benediktinského kláštera v Broumově najdete v neděli od 8.30 adventní trh.

Vánoce na starém městě v Českých Budějovicích
Poslední adventní neděli budou v Českých Budějovicích znovu Vánoce na starém městě. Adventní trh řemeslných výrobků začne ve staročeské vánoční uličce v Panské a na piaristickém náměstí v devět hodin.

Dobročinný bazar v Uherském Hradišti
Pojďte na dobročinný bazar ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Začíná v neděli ve 13 hodin a od 19 hodin si můžete vyslechnout koncert. Výtěžek z obou akcí bude věnován Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek a Charitě Uherské hradiště.

„Hornická“ naučná stezka u Liberce
Pokud bude dobré počasí, vydejte se po nové naučné stezce, která vede z Karlova na Panenskou Hůrku u Liberce. Na 14 zastaveních představuje hornickou minulost regionu. O hornické minulosti Liberecka lidé většinou dnes už nic nevědí. Přitom i původní název Liberce – Reichenberg – naznačuje hornickou minulost. V překladu to znamená „místo u bohaté hory“.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu