Tipy na prodloužený víkend 2.-6. července

2. červenec 2010

Čeká nás první prázdninový víkend, který bude díky svátečním dnům ještě prodloužený. Počasí má být horké, a pokud budete mít už dost koupání, vydejte se někam na výlet – třeba do Karlových Varů na filmový festival, do Hradce Králové na Rock for People, do Hoštic na rajčatobraní nebo na některý z tuzemských hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav a kde pro vás na volné dny chystají báječné akce. Tady je nabídka našich tipů na víkend i na sváteční dny. Pěkné prázdniny!

Filmoví fanoušci by určitě neměli vynechat cestu na největší tuzemský filmový svátek - v pátek začíná 45. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nabízí bohatý program a nepřeberné množství snímků, skončí 10. července. V Karlových Varech bude i Radiožurnál se svým festivalovým vysíláním, Filmžurnálem.

Vydejte se v pátek večer na zámek Slavkov-Austerlitz. Od 18.00 do 21.00 hodin se tam můžete procházet zámeckým podzemím. Přenesete se o několik století zpět. Setkáte se s postavami, které pojí úzký vztah se slavkovským zámkem. Uvidíte dobové vojáky, služebné, hraběnku z rodu Kouniců a také Napoleona.


Zobrazit Tipy na prodloužený víkend 2. až 6. července na větší mapě


Večírek pro nedočkavé otevře v sobotu festival Rock for People v Hradci Králové. Hlavním festivalovým dnem je neděle a program tam najdete až do úterý. Více informací na rockforpeople.cz.

Do Náměšti na Hané můžete zamířit na jednadvacátý ročník festivalu folk & world music Zahrada. Festival startuje v pátek a potrvá až do pondělí.

Soutok Malše s Vltavou ožívá hudbou při festivalu Múzy na vodě, který je součástí českobudějovického kulturního léta. Vícežánrový hudební festival s vodními a světelnými efekty se odehrává přímo na vodě na speciálním plovoucím pontonu, diváci vše sledují ze břehu Sokolského ostrova. Vstupné se neplatí. Představení začínají ve 21.30 a letos se lidé mohou kromě baletu těšit na zpěvačku Radku Fišarovou, která v pátek vystoupí s pořadem Velká pocta malé Edith s houslovým triem Inflagranti a a Jazz-triem. V sobotu bude hrát k 70. výročí svého založení Big Band Metroklubu. V neděli vystoupí kapela Old Steamboat Jazzband a v pondělí Jakub Šafr Quartet a Petra Ernyeiová hrající jazz a swing. V úterý, na závěr akce, vystoupí operní pěvkyně Andrea Kalivodová a Jihočeská komorní filharmonie.

V sobotu startuje ve 13.30 v letním kině v Litoměřicích dvoudenní hudební festival Litoměřický kořen 2010. Více informací na www.modryznebe.cz.

Koncertem Five Star kvartet začíná v sobotu v klášterním kostele sv. Vojtěcha v Broumově pátý ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Do 4. září se každý sobotní podvečer rozezní jeden z deseti unikátních barokních kostelů na Broumovsku hudbou starých mistrů i současných autorů. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny. Více na zapoklady.broumovsko.cz.

Na zámek Sychrov míří v sobotu večer irská zpěvačka Sinéad O’Connor. Její koncert tam začíná ve 20 hodin a hostem bude Petr Kolář.

Příznivci opery by se v sobotu měli vydat do Slavkova u Brna. Na zámku uvidíte představení Dvořákovy Rusalky, které zahájí sérii patnácti vystoupení na hradech a zámcích v rámci projektu Rusalka 2010 - Klasika pod hvězdami.

V Pardubicích na dostihovém závodišti mají tuto sobotu sraz koně pod kapotou. Zamířit tam můžete na Relax Meeting - setkání tuningových aut.

V Husinci na Prachaticku bude v sobotu v 18 hodin v modlitebně Církve bratrské slavnostně představena nová audiokniha Listy M. Jana Husa v podání Jiřího Hanáka. Akce se koná v rámci Husových oslav.

Nenechte si v sobotu ujít Rajčatobraní v Hošticích u Volyně. Akce je součástí akce Kulinářské zážitky 2010. Více na www.pohadkovekralovstvi.cz.

Hry a soutěže pro děti, aukce, hudební a další vystoupení - to všechno a mnohem víc je připraveno na sobotu na oslavu zahájení 4. roku provozu Nového zámku u Lanškrouna.

Letní historická slavnost připomene tento víkend na hradě Svojanov osobnost zakladatele hradu českého krále Přemysla Otakara II. Uvidíte dobové bitvy, souboje, tržiště a čekají vás noční prohlídky.

Pokud si v neděli uděláte výlet na zámek Kácov na Kutnohorsku, uvidíte od 14.30 vystoupení skupiny historického šermu Železní páni. Akce vyvrcholí večer ohňovou show.

V kutnohorském chrámu sv. Barbory si v neděli od 18 hodin můžete vyslechnout koncert v rámci šestého ročníku festivalu Prague Proms. Vystoupí Pražský žesťový soubor.

V neděli bude park zámku Slavkov-Austerlitz patřit folkloru. Od 14.00 hodin se představí folklorní soubory z Makedonie, Polska a Slovenska. Soubory, které na slavkovském zámku vystoupí, se zároveň zúčastní 3. soutěžního festivalu folklorních souborů Dambořice. Festival má tentokrát téma Boj o jablko.

Na Hřebči u altánu v Moravské Třebové bude v neděli slavnostně otevřeno 70 kilometrů Hřebečských důlních stezek. Projekt zahrnuje dvě rozhledny, množství informačních panelů, rozcestníků nebo odpočinkové altány. Akce začíná v 9 hodin a v 15.00 navazuje otevření nové zámecké geologické expozice Barevný svět.

Na středověké slavnosti zamiřte v neděli a v pondělí na hrad Orlík u Humpolce na Pelhřimovsku. Čekají vás tam také řemesla, divadlo, dobové hry a šerm.

V Jedovnici na Blanensku startuje v neděli akce Street Dance, na které se utkají o titul nejlepší taneční skupina světa taneční špičky z ČR, Japonska, Francie, USA, Německa, Brazílie, Anglie a dalších zemí. Potrvá do 11. července. Více informací na www.sdkeurope.com.

V Halži na Tachovsku můžete navštívit nově otevřené Vesnické muzeum. Najdete v něm stovky exponátů starého zemědělského náčiní.

Prodloužený víkend láká k výletům a prohlídkám hradů a zámků. A věřte, že se na tuzemských památkových objektech nudit nebudete. Tady je přehled toho, co je pro vás všechno přichystáno a jaké akce nabízí.

Zámek Mnichovo Hradiště (Středočeský kraj)
3.až 7. 7. 2010 zámecké prohlídky a zahradu oživí překrásné dobové tance se souborem Campanello. Doporučuje se milovníkům dobových kostýmů, vznosné zámecké hudby a původních dvorských tanců.

Hrad Švihov (Plzeňský kraj)
3., 4. a 5. 7. 2010 vždy od 18.00 Dobývání hradu - 7. ročník velkého dobývání vodního hradu v podobě šermířského dramatického vystoupení s ukázkami dobových technik dobývání. Skutečný příběh ze 16. století vypráví o loupeživém rytíři Petru Sudovi z Řeneče a jednom posvícení, které se z poklidné pitky změní v krvavou řež na život a na smrt. Na jedné straně lapka, na straně druhé vojsko rozzuřených měšťanů. Dobývání jedna radost!

Zámek Hrádek u Nechanic (Královéhradecký kraj)
3. 7. 2010 otvírá výstavu Hrádek u Nechanic a rod Harrachů. Výstavu je možné vidět do konce letošních prázdnin.

Zámek Ratibořice (Královéhradecký kraj)
3. 7. 2010 připravil zámecký koncert Viktorky v zámeckém parku a 5. 7. 2010 pohádku o Popelce (dětské divadelní představení v kouzelné zahradě Rudrova mlýna).

Zámek Lysice (Jihomoravský kraj)
připravil 4. 7. 2010 vždy ve 20.00, 21.00 a 22.00 večerní zámecké kostýmované prohlídky Rozmarné zámecké léto aneb obrázek jednoho pozdního odpoledne a večera na lysickém zámku s jeho majiteli.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou (Kraj Vysočina)
zve 3. a 4. 7. 2010 na noční prohlídky.

Hrad Bouzov (Olomoucký kraj)
zve všechny 3. až 6. 7. 2010 na Svatební veletrh v prostorách hradu.

Zámek Telč (Kraj Vysočina)
připravil na dny 3. až 6. 7. 2010 Řemeslné trhy na zámku.

Zámek Mníšek pod Brdy (Středočeský kraj)
4. - 6. 7. 2010 připravil programy pro nejmenší s názvem Dětské hrádky, které přiblíží rodinný život mníšeckých pánů, jak vařili, stolovali, s jakými hračkami si jejich děti hrály atd.

Hradec nad Moravicí (Moravskoslezský kraj)
pořádá 7. 7. 2010 ve 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 tematické prohlídky Rodinný život šlechty, s prohlídkou jídelny, kulečníkového sálu a s ním souvisejícího kuřáckého salonu, kde nebude chybět komentář doplňků související se zábavou a kratochvílemi šlechty.

Hrad Rožmberk (Jihočeský kraj)
připravil pro návštěvníky zcela nový prohlídkový okruh soukromými pokoji Buquoyů v druhém patře hradu.

Hrad a zámek Český Krumlov (Jihočeský kraj)
nabízí prázdninové rozšíření I. prohlídkové trasy o kabinet technických přístrojů a kuriozit a II. prohlídkové trasy o dobovou prádelnu, vše v rámci tématu Oživlých památek.

Hrad Bítov (Jihomoravský kraj)
umožní nahlédnout do osobního života šlechty nejvíce. Do konce září 2010 si zde můžete prohlédnout výstavu Osobní hygiena šlechty, dokumentující vývoj toaletních potřeb a zapomenutou krásu flakonů a květinových dekorů na mycích soupravách.

Zámek Vranov nad Dyjí (Jihomoravský kraj)
nabízí celé prázdniny pánskou výstavu nejen pro pány s názvem Pánský salon na šlechtických sídlech, o ctnostech i neřestech volnočasových aktivit hradních a zámeckých pánů se dozvíte jen zde.

Bohaté na programy pro návštěvníky jsou památky kraje Zlínského. Hrad Buchlov připravil prázdninovou výstavu Okultismus, magie a zednářství na Buchtově, kde se budete i malinko bát.

Nedaleký zámek Buchlovice zase otvírá podívání pro všechny, v nichž dřímá dítko - výstavu (Ne)zapomenutelný svět hraček. A zámek Vizovice nabízí výstavu s názvem Rodinné stříbro.

V jihočeském zámku Kratochvíle se od letošní hlavní sezony otevřely dosud nepřístupné místnosti, v nichž pobýval komorník Petra Voka Jan Hagen, a také obnovený vstupní sál. Ze vstupního sálu teď můžete nově zamířit do místností, kterými tvůrci expozice chtěli připomenou osobu ne tak urozenou, avšak velmi důležitou - komorníka Jana Hagena, jenž vstoupil do služeb Petra Voka v roce 1589 a sloužil mu až do jeho smrti. Hagen v nich pobýval a úřadoval zejména v době moru v Českém Krumlově, kdy se Kratochvíle stala náhradní rezidencí panstva.

Udělejte si o svátcích výlet třeba na zámek Hořovice, který je významnou barokní památkou středních Čech. Jeho počátky sahají do 17. století, kdy byl založen pány z Vrbna a Bruntálu. Při prohlídce zámku se seznámíte mimo jiné s osudy posledních šlechtických majitelů zámku, které tvrdě poznamenala tragická smrt mladého prince a akrobatického letce Tassila. Trosky jeho letadla si můžete prohlédnout v rámci II. prohlídkového okruhu.

V erbovním sále zámku v Horšovském Týně uvidíte šaty i další předměty, které používali hrdinové a postavy populárního televizního seriálu Arabela. Najdete tam jedinečnou výstavu kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu Arabela a Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek.

Zámek ve Veltrusích na Mělnicku otevírá v budově bývalého špejcharu výstavu věnovanou šlechtickému lovectví a myslivosti od 18. do 20. století. Expozice je založena zejména na zámeckých sbírkách trofejí, loveckých pomůcek a uměleckých předmětů s loveckou tematikou.

Širokou nabídku osvědčených i nových akcí, bohatší program pro děti a mládež, ale i obvyklá omezení v dopravě přinesou letošní Dny dobré vůle v moravském poutním místě Velehrad. Setkání se uskuteční v neděli a v pondělí. Program zahájí v neděli konference k desátému výročí setkávání vozíčkářů na Velehradě. Návštěvníky čeká i soutěž ve fotbalových dovednostech s Antonínem Panenkou, turnaj v ping-pongu či aktivity pro životní prostředí, které předvedou v Archeoskanzenu Modrá ekologické organizace. Od 13 hodin se můžete zúčastnit ručního přepisování bible, kterým už několik let vzniká Velehradský rukopis. Ve 14.00 začne program nazvaný Velehrad dětem. V 19.30 začne Večer lidí dobré vůle. Na koncertu vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Petr Bende, Dominika Stará, Markéta Konvičková, polský soubor Oktoich, Hana a Petr Ulrychovi a Kateřina Štruncová a dětský sbor Kantiléna. V průběhu akce můžete finančně přispět čtyřem charitativním projektům. Slavnostní kocert bude živě přenášet i Radiožurnál. Vyvrcholením velehradských cyrilometodějských slavností pak bude pondělní slavnostní bohoslužba. Bude ji sloužit kardinál Miloslav Vlk, emeritní arcibiskup pražský, kázat bude jeho nástupce na tomto postu Dominik Duka.

VÝSTAVY:

Nenechte si ujít výstavu dvorního malíře císaře Rudolfa II. Hanse von Aachena v Rudolfově galerii na Pražském hradě. Hlavním lákadlem výstavy je slavný portrét Rudolfa II. Obraz dokazuje, že von Aachen byl i císařovým přítelem a důvěrníkem. Na portrétu ho totiž nijak neidealizoval, zachytil věrnou císařovu podobu v době, kdy už panovník ztrácel vliv nad říší. Na diváka shlíží unavený smutně působící muž s váčky pod očima, vráskami a šedivými vlasy a vousy.

Vydejte se na Staroměstskou radnici v Praze, kde v Křížové chodbě a Rytířském sále najdete velkoformátové fotografie cestovatele a fotografa Václav Špillara, která se nazývá Americká divočina - 20 let za objektivem. Autor na ní představuje výběr ze své rozsáhlé sbírky snímků, které pořídil na více než deseti výpravách do divočiny Spojených států. Václav Špillar vystavuje více než 110 velkorozměrových fotografií o velikosti až 90 x 135 cm, které zachycují převážně unikátní, nádherná a málo známá místa americké divočiny. Výstava je otevřena denně od 9 do 19 hodin až do 18. července a autor je na ní osobně přítomen, takže milovníci fotografie, cestování i romantiky mají možnost nejen zhlédnout jedinečné záběry, ale mohou si k nim nechat též podat autorův komentář.

Soubor více než stovky maleb, pastelů, kreseb a fotografií Alfonse Muchy vystavuje Muchova nadace v pražském Obecním domě. Výstava, která se koná u příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy, je nazvaná Apoteóza lásky a představuje průřez Muchovou tvorbou.

Výstava v pražském letohrádku Hvězda představuje život a dílo romantického spisovatele Karla Hynka Máchy. Koná se u příležitosti 200. výročí narození umělce. Expozice je rozdělená do pěti částí - Máchův život, Máchovo dílo, výtvarný romantismus v kontextu doby, máchovské inspirace v umění a Máchův mýtus a kult. Výstavní prostor bude doplněn zvukovým záznamem recitací Máchova Máje a hudebních skladeb inspirovaných Máchovým dílem.

Zámek Slavkov-Austerlitz představuje další poklady. V rámci cyklu Poklady z depozitáře najdete vystavenou část sbírky hodin Zámku Slavkov-Austerlitz. Nejstarším exponátem je ciferník hodin s jednou ručičkou ze 16. století, který ve své době ukazoval pouze celé hodiny. Zajímavým předmětem jsou rovněž hodiny z měšťanské domácnosti ze 2. poloviny 19. století, které nejenom hrají, ale rovněž se zde pohybují papírové figurky.

V Bechyni na zámku, v muzeu Vladimíra Preclíka, začíná v sobotu výstava nazvaná Noví hrdinové.

V galerii zámku Klenová na Klatovsku začne v sobotu výstava nazvané Josef Vaniš a Vladimír Sís (Vzpomínky na Tibet 1954-1955). Potrvá do 1. srpna.

Nově dostavěné Muzeum války 1866 můžete poprvé navštívit v sobotu ve výroční den bitvy u Hradce Králové v 10 hodin dopoledne na Chlumu. Ve 14 hodin pak následuje rekonstrukce historické bitvy.

Škola před pár dny sice skončila, ale vy se do ní můžete vrátit, a to v olomouckém Vlastivědném muzeu. Expozice Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše přibližuje osobnost i dílo pedagoga a spisovatele Jaroslava Žáka. Druhá výstava pak seznamuje s historií vyučování dějepisu od 16. století do současnosti.

V kroměřížském zámku byla zahájena výstava prací akademické malířky Renaty Klogner Štolbové. Návštěvníci památky mohou zhlédnout na tři desítky obrazů z posledního tvůrčího období autorky, která se inspirovala pobytem na Sardinii. Sálají sluncem, mořem a pohodou.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio