Tipy na prodloužený víkend: festival ve Varech, Mighty Sounds a 600. výročí upálení Jana Husa

3. červenec 2015

První červencový víkend můžete vyrazit třeba za filmy do Karlových Varů, na Cyrilometodějské slavnosti na Velehrad, na oslavy mistra Jana Husa do centra Prahy, do Plzně na Rock for People nebo do Velkých Pavlovic na meruňkobraní. Ať už se vypravíte kamkoliv, přejeme příjemný start letních prázdnin!

Festival v Karlových Varech
V Karlových Varech startuje nejvýznamnější mezinárodní filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě a jediný festival kategorie A v České republice. Nechte se na týden pohltit filmovou atmosférou!

Čtěte také

Cyrilometodějské slavnosti Velehrad 2015
Vydejte se na Cyrilometodějské slavnosti Velehrad 2015. Začínají v sobotu ráno mší svatou. Přes den je nachystaný bohatý program. Večer lidí dobré vůle začíná v 19.30. Vystoupí Jiří Pavlica a Hradišťan, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Nezmaři, No Name, Řecký pravoslavný pěvecký sbor a další. V neděli začíná slavnostní poutní mše svatá celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou v 10.30.

Husovské slavnosti 2015
Jednu z nejvýznamnějších osobností českých dějin, mistra Jana Husa, představí Husovské slavnosti 2015. Najdete je v neděli a v pondělí v centru Prahy. Hlavní pódia budou umístěna v sousedství pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Prostřídají se na něm například Hradišťan, Spirituál Kvintet, Domažlická dudácká muzika, Smetanovi filharmonici Praha a další.

Pavel Halla v akci u Bubláku

Nebude chybět divadelní představení o Janu Husovi Miloše Orsona Štědroně ani divadelní průvod. Po ekumenické bohoslužbě zahrají Tata bojs a další kapely. Zazní i oratorium Mistr Jan Hus od Richarda Pachmana. V každou celou hodinu uslyší návštěvníci Husův text.

Čtěte také

Bublák a Hartoušovské mofety na Chebsku
Plesná je je přítokem řeky Ohře na Chebsku v Karlovarském kraji. V údolí říčky najdete několik unikátních míst s vývěrem sopečných plynů – mofet. Mofety jsou výrony oxidu uhličitého na zemský povrch z nitra Země. Ten největší v oblasti se jmenuje Bublák a svému jménu je opravdu věrný. Výlet ale doporučujeme začít prozkoumáním Hartoušovských mofet u obce Hartoušov.

Čtěte také

Betlémská Odysea – videomapping
Nenechte si v sobotu od 22.30 ujít v Praze u Betlémské kaple unikátní multimediální uměleckou show, nese název Betlémská Odysea – videomapping.

Živý Hus
Ve Valdštejnské zahradě v Praze pořádá v pondělí od 16 hodin při příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa spolek České studny kulturní akci s názvem Živý Hus, která připomene klíčové myšlenky tohoto muže formou scénických dialogů.

Dny pro podlipnické kostely
Přátelé podlipnických kostelů a farnost Lipnice nad Sázavou vás zvou na Dny pro podlipnické kostely, tentokrát odkazující na historické i novodobé mučedníky. V neděli 5. a v pondělí 6. 7. budou otevřené podlipnické kostely návštěvníkům a bude se vzpomínat na výročí 600 od smrti Mistra Jana Husa.

Sir Nicholas Winton při vytváření obtisku

Křišťálové dlaně v Terezíně
„Dotkněte se dlaní, které psaly a píší novodobou historii lidstva. Seznamte se blíže s lidmi, které zná celý svět, a přečtěte si jejich životní příběhy ukryté v čarách života.“ Takové je motto unikátní výstavy Křišťálový dotek v Terezíně. Umělecký sklář Jan Huňát zde vytváří křišťálové ruce známých osobností. Dlaň otiskne nejdříve do speciální hmoty a následný sádrový odlitek a roztavené sklo dávají vzniknout dlaním, kterých se můžete dotknout.

Čtěte také

V neděli začnou první dva dny pro podlipnické kostely otevřením dveří kostelů pro návštěvníky. Kostely sv. Martina v Dolním Městě, sv. Markéty v Loukově a sv. Jiří v Řečici budou otevřeny od 14 do 17 hodin. V den výročí šesti set let od úmrtí Mistra Jana Husa, v pondělí 6. července, proběhnou v kostelech komentované prohlídky – v 9.30 v kostele sv. Jiří v Řečici, v 10.30 v kostele sv. Markéty v Loukově a v 11.30 v kostele sv. Martina v Dolním Městě.

Ve svatomartinském kostele začne od 15 hodin mše svatá za jednotu křesťanů celebrovaná Benediktem Mohelníkem OP. Na mši v 16.15 naváže tento provinciál české dominikánské provincie svou přednáškou Mohou se křesťané ještě sjednotit?

Rožnovské slavnosti
Tisícovka domácích i zahraničních účinkujících vystoupí na mezinárodním folklorním festivalu Rožnovské slavnosti, který v Rožnově najdete od pátku do neděle. Akcí vyvrcholí letošní oslavy 90 let existence muzea. V sobotu ráno folklorní soubory vystoupí na náměstí, následovat bude průvod městem.

Street Food Festival
Nákladové nádraží Žižkov v Praze zve v neděli na Street Food Festival, na kterém se bude prezentovat jídlo ulice. Akce začíná v 10 hodin.

Rock for People Europe
Vydejte se o víkendu do Plzně, v bývalé vozovně dopravních podniků v Cukrovarské a v areálu Papíren v Zahradní ulici je festival Rock for People Europe.

Rozhledna Kovářka v Moravči a její okolí

Slezskoostravský rock-fest
V sobotu startuje v Ostravě osmý ročník Slezskoostravského rock-festu. Vystoupí mimo jiné Inekafe, Radim Hladík & Blue Effect, Abraxas, Progres 2, Vilém Čok & Bypass, Imodium ad.

Unikátní rozhledna v jihočeské Moravči
Nikde jinde v Čechách nenajdete rozhlednu, která by tvarem napodobovala hradní věž a přitom byla postavena teprve před pár lety. Ta v Moravči nedaleko jihočeské Mladé Vožice přesně takhle vypadá. Kovářku postavil moravečský kovář Ladislav Dobeš. Věž postavená z kamene je vysoká 13 metrů, má ocelové točité schodiště a když po něm vyjdete padesát schodů, ocitnete se v zasklené dřevěné vyhlídce s nádherným výhledem do celého kraje.

Čtěte také

Mighty Sounds v Táboře
V Táboře na letišti najdete v pátek, v sobotu a v neděli 11. ročník hudebního festivalu Mighty Sounds.

Oslavy na Pernštejně
Na hradě Pernštejně je pro vás o víkendu a v pondělí připraven celodenní program. Vystoupení pěveckých sborů, tanečních skupin, koncerty, jízdy historických vlaků. Oslavy najdete na dvou místech: v Nedvědici a na hradě Pernštejně. Ve městečku vás čekají koncerty, vystoupení tanečních, pěveckých a národopisných sborů a souborů, soutěže pro děti a ohňostroj. V historickém průvodu můžete zamířit do hradu k rytířskému klání.

Velkopavlovické meruňkobraní
Velké Pavlovice jsou městem vína a meruněk – v sobotu tam najdete 2. ročník Velkopavlovického meruňkobraní s ochutnávkou meruňkových specialit i soutěží o nejlepší ovocný knedlík 2015.

Porčův mlýn v Býkovicích na Blanensku
Navštivte Porčův mlýn v Býkovicích na Blanensku. V sobotu si tam zkusíte umlít mouku či upéct chléb. Mlýn bude otevřen – uvidíte mlýnské kolo v chodu, mletí mouky, světnici rodiny pana Porče a pravého mlynáře z Býkovic.

Zámek a hrad Kolštejn

Kolštejnská a další piva
Příležitost ochutnávat nejen kolštejnská piva budete mít na oslavách pivovarnictví v sobotu na Kolštejně v obci Branná na Jesenicku. Letošní program nabídne atrakce pro děti, šermířské souboje a divadelní představení pro děti. Přijedou i sokolníci s dravými ptáky.

Dobývání Mníšku pod Brdy švédskými vojsky
V sobotu se to bude na zámku a předzámčí Mníšku pod Brdy hemžit šermíři, trhovci, vojáky a mušketýry, řemeslníky, kejklíři i tanečníky. Čeká vás již 6. ročník akce Dobývání zámku švédskými vojsky. Po celý den uvidíte vojenské ležení z třicetileté války, rytířská brnění, zbraně a děla, souboje, tance, kováře a jarmarečníky a od 18 hodin vypukne volná rekonstrukce velké bitvy jako z roku 1639.

Svátky růží
Svátky růží najdete o prodlouženém svátečním víkendu na zámku Opočno. Nabídne prohlídky zámku provoněného bohatými historickými vazbami ze stovek květin.

Výstava Za oponou čeká fantazie
Na zámku v Dačicích můžete nahlédnout do světa fantazie loutek a loutkových divadel. Více než dvě stovky jich totiž odhaluje nová výstava nazvaná Za oponou čeká fantazie. Na výstavě jsou k vidění sériově vyráběné loutky, dekorace a divadla, mezi nimiž vyniká i několik unikátů. Návštěvníci se mohou těšit na takzvané alšovky, tedy loutky vyrobené podle kreseb malíře Mikoláše Alše, jeho plošné, ručně malované loutky určené pro stolní divadlo nebo nejstarší česky tištěné divadlo s nápisem Národ sobě.

Continuo ve věži
Zámek Kratochvíle je spojen s tvorbou Divadla Continuo. Ve výstavním prostoru zámecké vstupní věže je teď k vidění výstava Continuo ve věži. Vystaveny jsou divadelní loutky a plastické scény, které byly využívané během plenérových představení známých jako Kratochvílení.

Zámek Kratochvíle - vstupní brána

Buquoyská sídla v Čechách
Hrad Nové Hrady zve na výstavu věnovanou tématu Buquoyská sídla v Čechách: Červený Hrádek, Praha, Rožmberk, Libějovice a Hauenštejn. Vystavené faksimile dobových kreseb, akvarelů, kvašů, grafik a fotografií ze sbírek Ústavu dějin umění AV ČR poukazují na rozmanitý svět sídel členů rodiny Buquoyů.

Věk za věkem ryl svoje rýhy
Na hradě Zvíkov si můžete prohlédnout výstavu, která připomíná, kteří čeští literáti se ve své tvorbě dotýkali královského hradu Zvíkov. Výstava Věk za věkem ryl svoje rýhy je k vidění v královském paláci přes celou návštěvnickou sezónu.

Stolování na zámku
Prostřený stůl na šlechtickém sídle v 19. a 20. století je hlavním tématem výstavy Stolování na zámku, která zásadním způsobem oživila čtyři sály první prohlídkové trasy zámku v Náměšti nad Oslavou. Díky detailně naaranžovaným historickým situacím se návštěvníci dozvědí, jak vypadala tabule všední, sváteční či postní, co se podávalo v dámském či pánském appartementu, jak se pila čokoláda nebo jaké bylo menu během slavnostního banketu.

Královské slavnosti
Na hradě Svojanov navštivte o víkendu Královské slavnosti.

Muzejní potlach v Jílovém
Regionální muzeum v Jílovém u Prahy pořádá v sobotu od 13 hodin pro přátele trampské písničky 10. muzejní potlach.

Den otevřených dveří v hasičské zbrojnici
V Rokytnici v Orlických horách bude v sobotu slavnostně otevřena nová hasičská zbrojnice. Ve 13.00 začíná den otevřených dveří.

V Zoo Liberec se narodila v pořadí třetí žirafa Rothschildova od konce října 2013

Prohlídky v liberecké zoo
Nenechte si v sobotu ujít komentované prohlídky v liberecké zoo s průvodcem, který vás zavede i do zázemí, kam se běžně nedostane. První prohlídka začíná v 9 hodin, druhá prohlídka je od 13.00.

Kámen a šperk v Českém ráji
V Turnově začínají v sobotu ráno městské slavnosti Kámen a šperk v Českém ráji. Akce připomínající tradici turnovského kamenářství a šperkařství návštěvníkům nabídne ukázky zpracování drahých kamenů a výroby šperků nejen od samotných šperkařů, ale i v netradičním a zajímavém podání školy z Nového Boru.

Stříbrný hlas
V Třeboni navštivte v sobotu od 17 hodin na Masarykově náměstí koncert v rámci festivalu amatérských pěveckých sborů Stříbrný hlas. Pořádá Nadační fond Mezinárodní fórum mládeže. Vystoupí českobudějovický dětský pěvecký sbor Carmína.

Třeboňská nocturna
V pondělí začíná v 19.30 v Divadle J. K. Tyla v Třeboni mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna. Nenechte si ujít zahajovací koncert.

Výstava o Janu Husovi
Navštivte o prodlouženém svátečním víkendu v Jablonci nad Nisou panelovou výstavu k výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa. V Muzeu skla a bižuterie si můžete vyrobit náhrdelník s motivem kalichu.

Prázdniny na věži
V Jablonném v Podještědí jsou pro vás o víkendu připravené Prázdniny na věži – mimořádné zpřístupnění středověké věže zámku Lemberk na Liberecku.

Pojďte si hrát do zámku
Hry tvoří nedílnou součást života všech věkových kategorií i společenského postavení. Ojedinělou příležitost porovnat nejstarší stolní hry ze zámeckých depozitářů s těmi, s nimiž si hráli děti i dospělí během 20. století nabízí výstava Pojďte si hrát do zámku v Telči.

Výstavy v Národní galerii v Praze
Národní galerie v Praze odstartovala ve Veletržním paláci letní výstavní sezonu čtveřicí výstav. Představuje mimo jiné práce letošních absolventů pražské Akademie výtvarných umění či málo známého architekta Lubora Marka. Spolu s výstavami je otevřen také nový pop up obchod galerie Září, který vznikl nad knihkupectvím v prostorách Malé dvorany.

Olomoucká výstava 21
Olomouckou Galerii Caesar zdobí 21 pozlacených zavěšených koulí. Originální umělecká instalace vytvořená speciálně pro prostory galerie je součástí výstavy výtvarníka Vladimíra Škody žijícího ve Francii. Autor návštěvníkům představuje také své grafické dílo od počátku 90. let po současnost. Olomoucká výstava nese název 21 a potrvá do konce července.

Historie loutkového divadla
Historii loutkového divadla v Napajedlech na Zlínsku, které tam působí již 110 let, připomíná nová výstava v tamním muzeu. Každou neděli doplní výstavu workshop. Zkušení loutkoví vodiči naučí návštěvníky, jak správně s loutkami pohybovat a ukáží, jak se hraje loutkové divadlo.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu