Tipy na prodloužený víkend: Pašije, Velikonoce v zoo nebo hanácký mrskut

29. březen 2018

Už víte, kam o velikonočních svátcích vyrazíte? Udělejte si výlet na některý hrad nebo zámek. Na Křivoklátě se chystá velikonoční jarmark a na hradě Buchlov budou tetky z Ježova stloukat máslo a vy si tam ozdobíte kraslice. Přejeme krásné sváteční dny!

Praha: Knihy slavných a velikonoční koncert

Výstava v Národním památníku v Praze na Vítkově ukazuje exlibris v knihách osobností české historie od 16. do 20. století. Exlibris je umělecky provedené označení vlastníka knihy, vytištěné na vnitřní straně desek knihy nebo později v podobě nálepky či razítka. Na výstavě nazvané České exlibris v minulosti - proměny exlibris v českých zemích od 16. století do roku 1945 uvidíte stovky těchto malých uměleckých děl.

Jak by v budoucnu mohl vypadat vrch Vítkov, ostrov Štvanice nebo Rohanský ostrov ukazuje výstava krajinářské architektury v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Výstava Objevte pražskou divočinu! představuje zaměření letošního ročníku Landscape festivalu, který se uskuteční v letních měsících. V galerii jsou vystavené studie, soutěžní a studentské projekty, které byly zpracované v posledních letech nebo jsou nyní připravované. Jde například o vznikající studii obnovy parku na Vítkově, koncepci pražských břehů nebo o vize pro Rohanský ostrov.

Čtěte také

V bazilice sv. Jakuba na pražském Starém Městě začíná v neděli v 17 hodin varhanní velikonoční koncert, který pořádá Svatojakubské Audite Organum. Zazní Regina coeli českého barokního skladatele Bohuslava Matěje Černohorského, sopránové arie Vivaldiho, Händela a Mozarta, díla J.S. Bacha a skladby italských mistrů 19. století.

Středočeský kraj: Hrady a jiní veteráni

Velikonoční jarmark začíná v sobotu na prvním nádvoří na Křivoklátě. Na hradě budou hrát folklórní soubory a děti zabaví loutkové divadlo. Návštěvníci se můžou těšit i na kejklíře. Velikonoční program bude na Křivoklátě pokračovat i o víkendu. Průvodci v rolích knížecí rodiny Fürstenberků zavedou zájemce do interiérů hradu. Připravená bude i prvorepubliková módní přehlídka, kterou hrad do programu zařadil k letošnímu stoletému výročí založení Československa.

Velikonoce na Křivoklátě

Muzeum Dobříš vstoupilo do své čtvrté sezony a zve na novou výstavu motocyklových veteránů značky Jawa, která potrvá do konce května. Návštěvníci si budou moci prohlédnout legendární pérák, unikátní pařez či nezapomenutelnou kývačku.

Liberecký kraj: Cesta plná vajíček

Na Velký pátek můžete navštívit Pašijové hry na vodní hrad Lipý v České Lípě. Začínají v 15 hodin a tradičně připomínají poslední pozemské dny Ježíše Krista.

Čtěte také

U příležitosti zahájení návštěvnické sezony bude na zámku Lemberk na Liberecku zpřístupněna středověká věž s vyhlídkou.

Ve skanzenu v Dolní Řasnici na Liberecku se v sobotu odehrajou lidové slavnosti Vajíčkovník s průvodem od nádraží. Strom, na který se zavěšují vyfouknutá vajíčka s napsaným nebo namalovaným přáním, se bude zvedat v areálu statku před 15:00.

Navštivte v sobotu Velikonoce na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Přichystaný je i řemeslný jarmark, pletení pomlázek, malované kraslice, ale i tradiční sladké velikonoční pečivo. Všichni návštěvníci se můžou přidat k průvodu vedenému členy folklórního souboru Nisanka a utopit v Jizeře Smrt neboli Mařenu. Malou Smrtku si také sami vyrobí v řemeslné dílně národopisné expozice Dlaskova statku. Nechybí ani staročeský jarmark a velikonoční lidové říkačky a písničky.

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova je takřka pohádkovým místem

Královéhradecký kraj

Na zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku najdete velikonočně vyzdobené komnaty. Expozice nese název Život v biedermeieru na zámku Kinských. Otevřena je i výstava 5. salon východočeské fotografie.

Pardubický kraj: Návrat renesance

Zámek v Litomyšli zve na květinovou výstavou v jediných dochovaných renesančních sálech v přízemí. Expozice s názvem Renesance v Litomyšli byla vytvořena k 450. výročí založení zámku a potrvá do 2. dubna. O Velikonocích se návštěvníkům otevřou také tradiční prohlídkové trasy reprezentačními a obytnými místnostmi a historické divadlo. Na velikonoční svátky bude zámek otevřen od Velkého pátku 30. března do Velikonočního pondělí 2. dubna. V dubnu pak mohou návštěvníci projít prohlídkovými trasami o sobotách a nedělích.

Čtěte také

Na výlet můžete vyrazit také na hrad Svojanov na Pardubicku. Můžete do hradního paláce i středověkých sklepení. K dispozici je i venkovní areál. V březnu bude hrad otevřený o víkendech vždy od 10:00 do 17:00. Speciální otevírací doba je připravená na Velikonoce. Otevřeno bude od Zeleného čtvrtka až do Velikonočního pondělí. Od dubna už bude hrad vítat návštěvníky každý den kromě pondělí.

Jihočeský kraj: obří kraslice a nová cesta vlakem

V Hluboké nad Vltavou se v pátek otevře se Stezka za obřími kraslicemi. Čtvrtý ročník akce nabídne trasu s vejci pomalovanými od umělců i dětí a součástí trasy je soutěž.

Dopravě se věnuje výstava Já, hrdina, která začala v písecké galerii Sladovna. Je určena dětem, které mohou jezdit v maketách aut, naučí se také jak reagovat, když se stane nehoda. V největším výstavním sále je postavená silnice, vybudované domy a zaparkované makety policejního auta, hasičské cisterny a sanitky. Všechna vozidla IZS jsou propojena vysílačkami tak, aby bylo možné komunikovat s centrálním dispečinkem.

V ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou najdete v sobotu od 13 hodin akci Velikonoce v zoo, kdy se budou vítat nová mláďata, uskuteční se komentovaná krmení, výtvarné dílny, jarmark a zahrají hudební skupiny.

Zoo Ohrada u Hluboké nad Vltavou

Velikonoční prohlídky, mimořádné individuální prohlídky nabízí hrad a zámek v Jindřichově Hradci od 30. března do 1. dubna. Uvidíte i výstavu Splašená vejce, kdy trasu zaplní téměř tisíc vajec různých barev a velikostí v různých kombinacích.

Muzeum v Jindřichově Hradci zve v sobotu na Velikonoční veselici. Začíná v 10 hodin a nabídne programy pro děti i dospělé, pletení pomlázek, malování kraslic i zdobení perníčků. Vystoupí Jarošovská krojová družina i cimbálová muzika Notečka. V 16 hodin začne velikonoční průvod městem v čele se stromem kraslicovníkem a velkými řehtačkami.

Z vlakové stanice v Jindřichově Hradci vyrazí v sobotu v 10:44 Velikonoční parní jízda po úzkokolejce. Součástí je soutěž o nejhezčí donesené vajíčko, ve stanici Hůrky bude dílna. Akce nabídne i velikonoční kvízy, hledání čokoládových vajíček i živá zvířata.

Plzeňský kraj

Během Velikonoc bude kostel na Mouřenci přístupný několikrát. Slavnost Zmrtvýchvstání Páně zpříjemní tematicky laděný koncert souboru Druhý pokus z Kašperských Hor. Začíná v neděli 1. dubna ve 14 hodin. „Kromě písní zazní i biblické texty. Mouřenec se totiž i letos připojí k celonárodnímu čtení Bible," upřesnil Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence. Mouřenecký kostel láká také na komentované prohlídky.

Hrad Švihov

Na Zelený čtvrtek, 29. března, zahájí sezónu prohlídkami pro děti na hradě Švihov. Mimořádně přístupný je na Zelený čtvrtek také bývalý cisterciácký klášter v Plasích na severním Plzeňsku. Klášter původně z 12. století později přestavěli barokní architekti v čele se Santinim. Josef II. klášter zrušil a v 19. století se stal rezidencí rakouského kancléře Metternicha.

Na Švihově bude otevřeno i na Velikonoční pondělí. První návštěvníky přivítají na Horšovském Týně už na Velký pátek 30. března. Těšit se můžete na velikonočně vyzdobenou zámeckou kuchyni, kterou provoní upečený beránek, mazanec a nádivku. Velikonočně vyzdobený hrad Rabí se návštěvníkům otevře v pátek 30. března.

Karlovarský kraj

Zámek Kynžvart na Chebsku jako místo setkávání evropských diplomatů -– to bude hlavní téma letošní návštěvnické sezony. Nové expozice přiblíží především odkaz diplomatického rodu Metternichů. Kromě toho se ale návštěvníci můžou těšit i na netradiční festival Expediční kamera, který se koná v neděli 1. dubna.

Moravskoslezský kraj

Na novou sezónu se těší i v barokní perle severu Moravy v Kuníně. Bude otevřeno v sobotu, v neděli a o velikonočním pondělí, v dubnu už pak klasicky o víkendech, od května už denně kromě pondělí. Těšit se můžete především na hudební novinky. Spolupráce s panem Igorem Františákem a Svatováclavským hudebním festivalem přivede do Kunína řadu špičkových umělců a řadu zajímavých koncertů.

Zámek Kunín - jedna z nejvýznamnějších barokních památek na Moravě

Zámek ve Vizovicích otevírá své brány na Velký pátek a přístupné budou až do pondělí 2. dubna všechny prohlídkové trasy. Novinkou pro návštěvníky je představení rodové galerie Blümegenů, jejíž součástí je 13 obrazů, nyní prezentovaných na dvou prohlídkových trasách. Tyto obrazy byly od druhé světové války uloženy v depozitářích a po dlouhé době se konečně dostaly zpět na svá místa.

Olomoucký kraj

Bohaté hanácké kroje, ručně pletené tatary, malovaná vajíčka a stoly plné dobrot - od klobásek až po pálenku na zahřátí. K tomu samozřejmě hodně lidových písniček a velikonočních koled. Tak vypadá pravý hanácký mrskut na Velikonoční pondělí, který si nenechají ujít milovníci folkloru ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce.

Jihomoravský kraj

Hrad Buchlov bude otevřen od pátku 30. 3. Těšit se můžete na Velikonoce na hradě, které proběhnou v neděli 1. 4. a v pondělí 2. 4. náplní bude tradiční velikonoční program s ukázkami zdobení kraslic různými technikami, malý řemeslný jarmark, stloukat máslo budou tetky z Ježova a v dětské dílničce si nejmenší návštěvníci sami ozdobí velikonoční vajíčko nebo vyrobí malou jarní dekoraci.

Čtěte také

Na Velký pátek a v období velikonočních svátků mají téměř všechny památky v Jihomoravském kraji otevřeno, podrobné informace jsou zveřejněny na webech jednotlivých památek.

Během Velikonočních svátků jsou na vybraných objektech (hrad Bítov, hrad Pernštejn, zámek Rájec nad Svitavou, zámek Lysice, zámek Valtice a vila Stiassni) připraveny speciální prohlídky interiérů, jarmarky, dětské dílny, výstavy a další programy související se svátky jara.

autoři: nah , prh
Spustit audio