Tipy na prodloužený víkend. Vyrazte na festival Mezi ploty, na vinobraní nebo na svatováclavské posvícení

25. září 2015

Před námi je prodloužený sváteční víkend. Už jste přemýšleli nad tím, co podniknete? Ve Staré Boleslavi vás čeká poutní slavnost. V pražských Bohnicích se koná festival Mezi ploty. V Sezimově Ústí budete mít šanci prohlédnout si vilu manželů Benešových a v Ostravě začíná filmový festival Kamera OKO. Hezky si volno užijte!

Pouť do Staré Boleslavi
Po staletí putují do Staré Boleslavi věřící, aby tam uctili národního patrona sv. Václava. Každým rokem tato poutní slavnost přináší důraz na nějaké aktuální téma. Letos to budou témata dvě. Obě budou přítomná během poutní mše svaté na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi, která začíná 28. září v 10 hodin.

Celá Evropa dnes hledá odpověď na krizi způsobenou vlnou přistěhovalců. Papež František nedávno vyzval katolické farnosti, aby přijaly jednu uprchlickou rodinu jako gesto solidarity. Dalším, na co chce svatováclavská pouť upozornit, je krize na Ukrajině, která se dostala poněkud do pozadí. Program svatováclavské pouti začíná už v neděli 27. září večer.

Čtěte také

Tak jako loni se i letos v předvečer Národní svatováclavské pouti, ve chvíli, kdy jsou z Pražského hradu do Staré Boleslavi se všemi poctami vezeny ostatky svatého knížete Václava, v celé zemi rozezní zvony vybízející věřící ke spojení ve společné modlitbě za náš národ. V 19.50 hodin přijíždí relikvie sv. Václava do Boleslavi.

Odkaz Jana Husa v opavském muzeu
Slezské zemské muzeum v Opavě připravilo na prodloužený víkend speciální akci, která má připomenout odkaz Jana Husa a následné období husitských válek. Návštěvníky budou muzeem provázet průvodci v dobových kostýmech.

Noc vědců na hvězdárně v Teplicích
Světlo a stín – to jsou hlavní témata páteční Noci vědců na hvězdárně v Teplicích, která začne v 16 hodin. Když nebude zamračeno, je v plánu i pozorování Slunce. A kdyby to nebylo možné, návštěvníci si aspoň prohlédnou hvězdárnu.

Čtěte také

A nejen to. Velkým tématem pro astronomy je světelné znečištění – tedy přesvětlenost měst, která znemožňuje pozorovat oblohu. I o tom bude jedna z přednášek. Další nazvaná „hádání o světlo“ i ukázkou pokusů přiblíží vlastnosti světla.

Večer – pokud nebude zataženo – budou lidé pozorovat noční oblohu, povídat si s astronomy a nakonec se doví podrobnosti o zatmění Měsíce. To nás čeká v noci z neděle na pondělí – lidé ho budou moci sledovat na teplické hvězdárně od tří v noci.

Mezi ploty    

Festival Mezi ploty
V pražských Bohnicích začíná v sobotu dvoudenní multižánrový festival Mezi ploty. Vystoupí například Prago Union, Sto zvířat, Kašpárek v rohlíku, Monika Načeva a Michal Pavlíček, Ewa Farna, Dan Bárta, Simona Babčáková, Anna Polívková s Miroslavem Táborským, Studio Ypsilon a Tomáš Klus před chystanou roční pauzou.

Čtěte také

Svatováclavské slavnosti
Navštivte v sobotu v Dolních Břežanech u Prahy Svatováclavské slavnosti. Na nádvoří za obecním úřadem se uskuteční souběžně Dolnobřežanská pouť.

Vegefest na pražském Vyšehradě
Zajděte o víkendu na vegetariánský festival Vegefest na Staré purkrabství na pražském Vyšehradě. Připraven je program pro všechny milovníky dobrého a zdravého jídla.

Čtěte také

Prague Vintage Fair v Praze
Na Novoměstské radnici v Praze začíná v sobotu dvoudenní festival Prague Vintage Fair s originálními módními kousky z let 1920 až 1980. Hlavním bodem programu bude přehlídka kolekce Dress for Love, která má upozornit na téma týrání žen a jíž vytvořily přední české návrhářky. Výsledek následné dražby bude věnován nadaci Rosa, která týraným ženám pomáhá.

Karlštejnské vinobraní
Na hradě Karlštejn začíná v sobotu ve 14.30 dvoudenní Karlštejnské vinobraní.

Křivoklání na Křivoklátě
Rytířský průvod Václava IV. zahájí v sobotu ve 14 hodin rytířské slavnosti Křivoklání na hradě Křivoklát. Návštěvníci slavností mohou zhlédnout historický šerm skupiny Merlet, rytířská a turnajová klání, vystoupení skupiny Clamortis a další. Slavnosti končí 28. září.

Hrad Křivoklát

Americký fotbal v Českém Krumlov
Po 70 letech se v sobotu do Českého Krumlova vrátí utkání v americkém fotbale v podání amerických vojáků. Akce má připomenout okamžiky po konci druhé světové války, kdy se v Českém Krumlově poprvé střetly v Československu týmy americké vojenské ligy v americkém fotbale. Turnaj najdete na českokrumlovském fotbalovém hřišti.

Den otevřených dveří vily Hany a Edvarda Benešových
V Sezimově Ústí na Táborsku bude o víkendu Den otevřených dveří vily Hany a Edvarda Benešových.

Dny českého piva ve Varech
Ve Smetanových sadech v Karlových Varech najdete o prodlouženém víkendu Dny českého piva v rámci projektu Pivo pro charitu ve prospěch Konta Bariéry, které podpoří handicapované v důsledku autonehody.

Čtěte také

Národní den železnice v Hradci
Pojďte v sobotu oslavit Národní den železnice do Hradce Králové. Představí se historická i nejmodernější vozidla včetně railjetu nebo nejmodernější jednotky InterPanter. Regionální Dny železnice se uskuteční v dalších místech po celé republice.

Bojové ukázky ve Stárkově na Náchodsku
Ve Stárkově na Náchodsku uvidíte v sobotu od 15 hodin bojovou ukázku připomínající boje na Broumovsku v zářijových dnech roku 1938.

Svatováclavské posvícení v Dolánkách
Svatováclavské posvícení si v sobotu můžete užít na Dlaskově statku v Dolánkách na Semilsku. Péct se budou koláče a návštěvníci budou mít možnost se příprav posvícenských dobrot zúčastnit. Budou k tomu mít i tradiční nástroje ze dřeva a kameniny, aby si mohli ověřit, jak byla příprava posvícenských koláčů v minulosti namáhavá.

Dolánky u Turnova

Dýňový svět v Nové Vsi
Na statku U Pipků v Nové Vsi u Leštiny na Vysočině se v sobotu otevírá Dýňový svět. Na rodinném statku jsou každoročně vytvořeny pestré dekorace a atrakce z tisíců dýní.

Den otevřených dveří ve sklárně
Pojďte v sobotu na Den otevřených dveří ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Svatováclavské hody v Hulíně
Vydejte se v pondělí do Hulína na Kroměřížsku na tradiční Svatováclavské hody. Dopoledne je věnované folkloru, odpoledne pak dalším žánrům. Dějištěm je náměstí a letní kino.

Zelnobraní ve Vidově
Český rekord v navlékání hlávek zelí se v sobotu pokusí překonat v jihočeském Vidově. V programu Zelnobraní nebudou chybět hudební a taneční vystoupení a ukázky výroby kysaného zelí.

Vyhlídková věž v olomoucké zoo
Pokud máte rádi výšky, můžete oslavit právě začínající Měsíc věží a rozhleden třeba v Olomouci. Místní zoo se totiž chlubí nejvyšší vyhlídkovou věží v rámci zahrad v Česku. Než dorazíte do výšky 32 metrů, musíte vyšlapat 128 schodů. Při dobrém počasí odtud dohlédnete až na nejvyšší horu Jeseníků – Praděd.

Čtěte také

Slavnosti jablek v Nebílovech
Za vůní jablek se můžete v neděli vypravit do sadů v Nebílovech u Plzně. Tam se od 12.00 do 18.00 hodin konají tradiční Slavnosti jablek. Soutěžit se bude i o nejlepší jablečný moučník. Návštěvníky čeká také zajímavý program.

Ochotnické divadelní soubory v Třebechovicích
V Třebechovicích pod Orebem začíná v neděli 44. ročník přehlídky ochotnických divadelních souborů Symposion.

Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera OKO
Příznivci kvalitní kinematografie by si neměli nechat ujít dění v Ostravě. Najdete tam Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera OKO. Jeho program slibuje kromě českých premiér a zajímavých hostů také pastvu pro oči. Festival se totiž zaměřuje na kameramanskou tvorbu.

Pražská zoo slaví
Pojďte v pondělí 28. září od 10.30 na slavnost při příležitosti 84. výročí založení Zoologické zahrady hl. města Prahy.

Makak vepří – Indonéská džungle

Folkový festival v Říčanech
V areálu Olivovy dětské léčebny v Říčanech u Prahy začíná v pondělí folkový festival.

Zámecká zabijačka ve Šluknově
Na zámku Šluknov na Děčínsku můžete v pondělí navštívit zámeckou zabijačku.

Svatováclavský nákupní trh v Pěnčíně
Desátý Svatováclavský nákupní trh a výstava ovcí a koz je nachystaná na pondělí ve Výletním areálu v Pěnčíně na Jablonecku. Součástí akce je prezentace starých řemesel i soutěže pro děti.

Kresby Vladimíra Renčína na Kuksu
České farmaceutické muzeum umístěné v areálu hospitalu Kuks na Trutnovsku otevřelo pro návštěvníky stálou expozici stovky kreseb kreslíře Vladimíra Renčína nazvanou Léčba Renčínem. Část kreseb je zaměřená na vědu, školství a zdravotnictví. Kresby jsou umístěné v loni otevřené suterénní expozici nazvané Z apatyky do fabriky, která přibližuje výrobu léků a lékových přípravků.

Výstava věnovaná videoartu a Woodymu Vašulkovi
Výstavu věnovanou otci českého videoartu Woody Vašulkovi zahájila pražská Galerie NoD. Představuje výběr videoartových děl téměř dvou desítek autorů, často i děl předních světových umělců z archivů osobností české audiovizuální scény. Výstava se jmenuje (c) copy it right!, potrvá do 13. října.

Muzeum autíček u Jihlavy
Navštivte nové muzeum autíček v Přísece nedaleko Jihlavy. Expozice obsahující tisíce historických hraček, především autíček, byla vytvořena v čerstvě opraveném zámečku. Společnost Abrex, která modely autíček také vyrábí. Ve čtyřech podlažích vystavuje kolem 10 tisíc autíček a jiných hraček. Představí modely aut převážně od domácích výrobců, a to od roku 1910 do roku 1991. Své zastoupení tam budou mít také autíčka vyrobená v zahraničí, kupříkladu v Německu a v Rusku.

Zbraně regionálních puškařů v Pardubicích
Východočeské muzeum od pátku vystaví desítky zbraní regionálních puškařů. Sbírku shromažďuje více než 100 let. Ve vitrínách budou k vidění palné zbraně vyrobené od 18. do 21. století, většinou lovecké a sportovní.

Historie kanoistiky v Olomouci
Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu mapující stoletou historii kanoistiky. Zabrala největší výstavní prostor muzea – sál svaté Kláry. Na ploše větší než 400 metrů čtverečných se mohou lidé nejen poučit o vývoji kanoistiky, ale také vidět historické či současné lodě včetně originálních lodí olympijských medailistů Vavřince Hradilka a Štěpánky Hilgertové. Mezi nejcennější exponáty patří medaile českých kanoistů.

Výstava Silná OSN, lepší svět v Praze
Na Jungmannově náměstí v Praze můžete vidět výstavu Silná OSN, lepší svět k 70. výročí založení OSN. Pořádá ji Informační centrum OSN v Praze. Jakou cestu od svého vzniku světová organizace urazila? Jak se za tu dobu změnil rozsah její práce? Jak je OSN zastoupena v České republika a jakou roli sehrává ČR v OSN? Jak na Česko a evropský prostor doléhají globální výzvy? To je jen část otázek, na které chce výstava nabídnout odpovědi. Organizace spojených národů vznikla 24. října 1945 na podporu mezinárodního míru a bezpečnosti a lidských práv.

Dílo Dalibora Chatrného
Ohlédnutí za dílem výtvarníka Dalibora Chatrného, jenž by letos oslavil 90. narozeniny, připravil brněnský Dům umění. Výstava nazvaná Jsem prostorem přibližuje všechny polohy Chatrného tvorby včetně monumentálních prací, které musely zůstat stranou na jaře při výstavě v komornějších prostorách domu U Kamenného zvonu v Praze.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu