Tipy na první březnový víkend: dozvuky masopustu, poslední zimní radovánky i zajímavé výstavy

3. březen 2017

V Plavech na Jablonecku chystají v areálu skokanského můstku lety na saních. Hrad Veveří provoní uzené maso a v pražském Aeru si nenechte ujít Festival otrlého diváka. Hezkou sobotu a neděli!

Několika výstavami a koncertem v klášteře Panny Marie Sněžné začal před pár dny v Praze další ročník festivalu proti totalitě Mene Tekel. Projekt Cesty víry, cesty ke svobodě zahrnuje několik expozic, které budou v ambitu kláštera přístupné do 9. března.

Připomínají pronásledování katolíků v Československu po roce 1948 nebo deportace litevských občanů po anexi Litvy Sovětským svazem v roce 1941.

U Vrchního soudu v Praze 4 začíná v sobotu ve 14 hodin rekonstrukce politického procesu Machalka a spol. Pořádají ji studenti a absolventi Právnické fakulty UK v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel. V 16.30 začíná ve vestibulu Vazební věznice Pankrác pietní zastavení u pamětní desky obětem nacistické a komunistické totality.

Ještě o víkendu můžete v pražském kině Aero navštívit Festival otrlého diváka.

V pražském prostoru Paralelní Polis navštivte v neděli od 13 do 18 hodin Bitcoin blešák. Jedná se o jedinou akci svého druhu na světě. Možnost, jak za vybrané zboží z druhé ruky zaplatit, bude pouze pomocí nejrozšířenější digitální měny – bitcoinu.

Čtěte také

Prostor pro 43 prodejců je už skoro zaplněn. Pro návštěvníky či prodávající, kteří se s používáním kryptoměny setkají poprvé, bude na místě připravena asistence.

Jak se z Andreje Warholy stala popkulturní ikona

V pražské galerii GOAP najdete výstavu nazvanou Warhol/Warhola. Název připomíná, že si ikona 60. let a jedna z největších osobností americké kultury pozměnila jméno. Výstava má podtitul Příběh o tom, jak se Andrej Warhola stal Andy Warholem a ukazuje na unikátních dokumentech počátky, rodinné zázemí a původ hvězdné slávy potomka československých emigrantů.

03145920.jpeg

Reprezentativní průřez tvorbou členů rodiny Hankeových, kteří se věnují či věnovali fotografii, začíná v galerii Czech Photo Centre v Praze Stodůlkách. Vystavené jsou i fotografie Michaela Hankeho ze série Šachy – turnaje mládeže, oceněné na World Press Photo 2016.

Premiérově vystavuje kromě jiného také snímky z nového souboru Plesová sezona. Výstava se jmenuje Rodinné balení a potrvá do 29. března.

Zajeďte si do Lán ochutnat oblíbená vína TGM

Pojďte si v sobotu připomenout výročí narození prvního československého prezidenta do Lán. Od 10 hodin je připravena prohlídka muzea v rámci Dne s TGM, spojená s ochutnávkou oblíbených jídel T. G. Masaryka.

Čtěte také

Plzeň oslavuje světlo ve všech jeho podobách

Obrazy od Jakuba Schikanedera, Josefa a Quida Mánesových, Julia Mařáka, Antonína Chittussiho, Emanuela Krescence Lišky, Františka Kavána, Václava Brožíka, Antonína Slavíčka a desítek dalších představuje Západočeská galerie v Plzni. Všechna díla mají jako společného jmenovatele světlo.

Rozsáhlá výstava Světla, šero a temnoty – Umění českého 19. století je součástí programu mezioborového sympozia při 37. ročníku festivalu Smetanovské dny, který je letos věnován podobnému tématu.

Obraz Jakuba Schikanedera - Nábřeží s tramvají

Světlem – poznáním jeho fyzikálních vlastností, využitím přirozeného světla i výrobou umělého osvětlení – se zabývá nová výstava v Západočeském muzeu v Plzni nazvaná Plzeň ve století světla. Expozice popisuje nejrůznější podoby světla v 19. století.

Návštěvníci se budou moci seznámit s vývojem veřejného osvětlení i s tím, jak se svítilo v domácnostech a ve veřejných prostorách. Dozvědí se také víc o historických lustrech plzeňských kulturních institucí – muzea, divadla či Měšťanské besedy – a seznámí se s prvními fotoateliéry.

K vidění budou také staré dětské hračky založené na světle, jako jsou kaleidoskopy a stroboskopy, nebo velmi cenné optické přístroje, které sloužily k výuce na místním gymnáziu.

Filmové kostýmy Ivy Janžurové si prohlédnete na Teplicku

Přízemí Domu porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku zaplnily filmové kostýmy Ivy Janžurové. Některé šaty jsou vystaveny poprvé od natáčení, řadě z nich už bylo víc než půl století. K vidění budou kostýmy v budově bývalého kina do 14. března. Ve vitrínách jsou šaty z filmů Morgiana, Petrolejové lampy, Což takhle dát si špenát, Marečku, podejte mi pero nebo ze seriálu Arabela.

Čtěte také

Historičtí lyžníci vyrazí na trať v Krušných horách

V Abertamech v Krušných horách startuje v sobotu ve 14 hodin štafetový závod družstev krušnohorských měst, obcí a spolků – neoficiální mistrovství ČR historických lyžníků. Účast pouze v dobovém oblečení a výstroji. Doprovodný program začíná už v 11 dopoledne.

Navštivte liberecké podzemí

Prohlídka největšího protileteckého krytu v Liberci, který vznikl pod Sokolovským náměstím za druhé světové války, začíná v sobotu v 8.30 a potom ještě v 10.00 a v 11.30.


V Plavech na Jablonecku se po dvou letech konají oblíbené lety na saních.

Hejnice na Liberecku zvou v sobotu od 14 hodin na Masopust 2017. Zapojit se můžete i do tradičního průvodu masek Hejnicemi a Ferdinandovem.

V Plavech na Jablonecku se po dvou letech konají oblíbené lety na saních. V areálu bývalého skokanského můstku začínají v sobotu ve 13 hodin.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se po dvouměsíční přestávce opět otevřelo návštěvníkům. Přichystali tam pro vás takzvané pavoukárium s vystavenými exotickými druhy. Nachází se v přízemí ve stálé expozici hmyzu, pavouků a štírů.

Barokní hospital v Kuksu zahájí turistickou sezonu

Díky příznivému počasí začne v Kuksu turistická sezona už tuto sobotu, tedy o měsíc dříve, než bylo původně plánované. Památka bude v březnu přístupná o víkendech. Pro zájemce bude o březnových víkendech otevřený základní prohlídkový okruh a Šporkovská hrobka. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna.

Čtěte také

Začíná festival Pardubické hudební jaro

Na hradě Svojanov na Svitavsku začíná v sobotu nová turistická sezona. Hrad tak bude otevřený denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

hrad Svojanov

Východočeské divadlo v Pardubicích v sobotu uvede premiéru komedie Třikrát život. Groteskně laděná konverzační komedie Yasminy Rezy diváky provede třemi podobami jednoho zpackaného večera.

V Pardubicích v neděli začíná hudební festival Pardubické hudební jaro.

Olomoucko zve na historická kina a akční umění

Staré kinematografy či první filmové promítačky zdobí výstavu s názvem Dnes promítáme, kterou otevřelo Muzeum a galerie v Hranicích na Přerovsku. Zaměřena je na kina, která v Hranicích během století vznikala a zanikala.


V Ostravě se v sobotu otevírá improvizační divadlo Odvaz.

Její součástí je i sbírka historických filmových přístrojů, ukázka starého kina s dřevěnými sedačkami i historické záběry z domácích archivů obyvatel města. Expozici najdete ve výstavních sálech Staré radnice.

Muzeum umění v Olomouci otevřelo novou výstavu českého akčního a konceptuálního umění s názvem Okamžité chrámy. Expozice představuje stovku exponátů vesměs v podobě fotodokumentací. Zachycují happeningy a performance od 60. let až po současnost.

Na jižní Moravě se chystá Maškarní lyžovačka

Neděle bude ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích patřit dětem. Na sjezdovce Horal se uskuteční oblíbená Maškarní lyžovačka, která je každoročně vyvrcholením lyžařské sezóny. Začne registrací v 9 hodin, od 10.30 hodin odstartují soutěžní jízdy masek.

Uzené maso, šunka (ilustrační foto)

Na svahu bude připravena sjezdová trať s překážkami plnými sladkostí, které si děti mohou za jízdy utrhnout a odnést s sebou nebo rovnou sníst. Letos poprvé se mohou zapojit i účastníci na sáňkách a bobech. Děti, které dorazí v maskách, lyžují po celý den zdarma.

V sobotu se před Maškarní lyžovačkou mohou děti zapojit do posledního letošního závodu O pohár strašidýlka Razuláka na sjezdovce Horal.

Navštivte o víkendu Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří v Brně. Kromě dobrého jídla a pití nebudou chybět ani řemeslníci – kováři, řezbáři, košíkáři, perníkáři a mnoho dalších.

V Galerii na Měšťance ve Vlčnově začíná v neděli odpoledne výstava čtyřiceti let Klubu sportu a kultury Vlčnov.

Čtěte také

Malby Rudolfa Kremličky vystavuje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Kremlička (1886–1932) patří k zakladatelským osobnostem českého moderního umění. Výstava nazvaná Rudolf Kremlička – Cesta k modernímu obrazu potrvá do 30. dubna.

Výstava je koncipovaná jako průřezová. Časově sahá od studijních let na konci prvního desetiletí 20. století až po díla, která vznikla krátce před předčasnou smrtí tohoto autora v roce 1932.

Galerie Václava Chada ve zlínském zámku představuje tvorbu malíře Miroslava Šimordy. Výstava je dalším dílem přehlídky absolventů věhlasné baťovské Školy umění. Výstava ve zlínském zámku ukazuje Šimordovu volnou tvorbu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu