Tipy na tento víkend. Vydejte se na výlet nebo za kulturou!

14. srpen 2015

Velký folklorní festival v Kyjově, sportování na Lipně, Ovčácké slavnosti v Malhosticích nebo Letní Letná v Praze – to je jen zlomek akcí, které můžete navštívit. Mnohem víc toho pro vás máme v tipech na tento víkend.

Léto na Jungmaňáku končí
Páteční koncert s názvem Jazz Session uzavře v pátek multižánrový festival Léto na Jugmaňáku, který přinášel po celé léto kulturní akce pod širým nebem. Na večerním rozlučkovém programu na Jungmannově náměstí se tak od 19 hodin můžete těšit na kapely Calm Season a Egnoise.

Ve Vlašimi zvou na Netopýří noc
Netopýří noc si můžete z pátku na sobotu užít ve Vlašimi na Benešovsku. Akci pořádá Podblanické ekocentrum od 19 hodin. Připravená je například soutěž netopýřích masek, pro děti nejrůznější úkoly a dílnička.

Čtěte také

V Brně si připomenou švédské obléhání
Vydejte se v sobotu na Den Brna. Připomenete si 370. výročí úspěšné obrany Brna při švédském obléhání. Ve 14 hodin začíná pochod vojska z náměstí Svobody na Kraví horu. Bitevní ukázky uvidíte mezi 14. a 16. hodinou. Ohňostroj na Kraví hoře vypukne ve 21.15.

Na jarmark i jízdu králů zamiřte do Kyjova
V jihomoravském Kyjově navštivte nejstarší folklorní regionální přehlídku v Česku festival Slovácký rok. Potrvá do neděle a nechybí obvyklé hlavní body – v sobotu jarmark a krojovaný průvod, v neděli mše, jízda králů a kácení máje. K letošním překvapením patří vystoupení houslisty Pavla Šporcla, který v neděli navečer zahraje s kapelou Gipsy Way Ensemble.

Husitská slavnost vás čeká v Kolíně
Na Kmochově ostrově v Kolíně najdete v sobotu Císařský den. Historická slavnost vás tentokrát zavede do středověku. Tématem letošního ročníku je totiž doba husitská.

Husité zaujali strategické postavení s vozovou hradbou.

Vydejte se na dožínky do Hoslovic
Ve vodním mlýně v Hoslovicích na Strakonicku se v sobotu konají dožínky. Těšit se můžete na ukázky mlácení obilí cepem a na mlátičce, čističku pro čištění obilí, ukázky vázání povřísel a snopů, uvádění žentouru do pohybu, pouštění mlýnského kola, pletení košíků a ošatek a poznávání obilovin.

Unikátní památku můžete navštívit ve Zbečně na Rakovnicku
Navštivte o víkendu Hamousův statek ve Zbečně na Rakovnicku. Pochází ze 16. století a je unikátní památkou lidové architektury. Víte, že se v něm ještě v roce 1992 bydlelo?

Bítov zve na Hradní pouť
V sobotu a v neděli najdete na Bítově Hradní pouť. Těšit se můžete na ukázky historických řemesel nebo trdelník. Pro menší návštěvníky je na sobotu i neděli připravena dětská dílna a loutkové divadlo.

Čtěte také

Za sportem vyrazte na Lipno
V Lipně nad Vltavou startuje v sobotu v 16 hodin 4. ročník Lipno Sport Fest, potrvá do 23. srpna.

Historická vozidla se projedou po Plzeňsku
Z náměstí v Dobřanech na Plzeňsku startuje v sobotu v 9 hodin soutěžní jízda historických vozidel vyrobených před rokem 1948. Trasa Memoriálu F. A. Elstnera povede obcemi jižního Plzeňska. V cíli Dýšina budou odpoledne vyhlášeni vítězové.

Chodské slavnosti a pouť v Domažlicích
V Domažlicích si v pátek a v sobotu nenechte ujít 61. ročník Chodských slavností spojených s Vavřineckou poutí.

Fotky z pořadu „Postřekovský vokýnko“, který proběhl v rámci Chodských slavností 2014

Farmářské slavnosti na ekologické farmě u Plzně si nemůžete nechat ujít
Ekologická farma Moulisových v Milínově u Plzně zve v sobotu od 10 hodin na Farmářské slavnosti, jejichž cílem je seznámit veřejnost se životem současných zemědělců.

Válka rodů v obci Brdečný u Neveklova
Nenechte si o víkendu ujít 9. ročník raně středověké bitvy Rogar, letos s podtitulem Válka rodů. Kde jej najdete? V obci Brdečný u Neveklova na Benešovsku.

Ve Skutči se předvedou řemeslníci
Řemeslná sobota – to jsou ukázky práce kováře, kameníka nebo ševce, které najdete ve Skutči na Chrudimsku.

V Trhové Kamenici se koná sraz vozů Škoda Spartak
Spartakyáda, to je 8. ročník srazu vozů Škoda Spartak. Začíná v sobotu v 9 hodin v Trhové Kamenici nedaleko Chrudimi.

Čtěte také

Ewa Farna a Monkey Business na Letním lounském vábení
V Lounech navštivte o víkendu festival Letní lounské vábení. Vystoupí mimo jiné Ewa Farna, Monkey Business a další. Součástí programu je oslava řeky Ohře spojená s ohňostrojem.

Na Ondřeje Brzobohatého zajeďte do Smržovky
Ve Smržovce na Jablonecku v sobotu od 10 hodin pokračují letní slavnosti Eurion hudebním programem v lesoparku. Vystoupí i Ondřej Brzobohatý.

Odhalení nové sochy na soutoku řek Dyje a Moravy
Na soutoku řek Dyje a Moravy u obce Sekule bude v sobotu v 15 hodin odhalena nová skulptura výtvarníka Lubo Kristka nazvaná Hledající - organické formy za účasti autora jako součást happeningového Doteku. Desáté zastavení Kristkovy podyjské glyptotéky tak bude obnoveno a tato „trojstátní“ trasa poutních míst bude kompletní.

Ewa Farna & kapela ve Studiu 1

V Hamrech zvou na festival romské kultury Romale
V Hamrech u Poličky na Svitavsku můžete o víkendu navštívit mezinárodní festival romské kultury Romale. Akce má zviditelnit romské umělce. Přes den se budou konat přednášky, dílny i promítání filmů s romskou tematikou. Páteční večer vystoupí na festivalu kapely, které reprezentují současnou romskou tvorbu. Sobota bude patřit jazzu, latině i klasické hudbě.

Svět hraček a tvoření se představí ve Světlé nad Sázavou
Na zámku ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku si s dětmi o víkendu užijte druhý ročník festivalu Svět hraček a tvoření.

Na Frankensteina zajděte do zámku v Náměšti nad Oslavou
Netradiční večerní prohlídky čekají v sobotu návštěvníky zámku v Náměšti nad Oslavou. Obohatí je herci z Divadla historie v pohybu Exulis, kteří v zámeckých kulisách odehrají představení na motivy hororového románu Frankenstein. Do děje herci zapojí i publikum.

Čtěte také

Ovce, kozy i psi dorazí do Malhostovic u Brna
V Malhostovicích u Brna začínají v sobotu v 10 hodin Ovčácké slavnosti Ovenálie 2015. Na programu je mimo jiné celostátní výstava plemen ovcí a koz, ukázky ovčáckých dovedností, farmářský trh a ukázky zpracování vlny.

Ve Vranově nad Dyjí budou lovit sekt
Ve Vranově nad Dyjí mají v sobotu slavnostní výlov poslední klece s lahvemi sektu, které na podzim na dno Vranovské přehrady uložily Vinné sklepy Lechovice. Výtěžek z dražby lahví je určen Centru Paraple, které pomáhá lidem s poraněnou míchou. Do vody se ponoří i jedna z klientek Centra Paraple, vozíčkářka, která si oblíbila potápění.

Pohárek vína i krojovaný průvod na vás čeká ve Křtinách
Přijďte si zazpívat a zatančit s krojovanou Křtinskou chasou při pohárku dobrého moravského vína v blízkosti chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách. V sobotu se ve Křtinách na náměstí uskuteční tradiční Křtinské hody. Poté, co krojovaný průvod projde vesnicí a v 17 hodin dorazí na náměstí, proběhne předávání hodového práva rychtářem, bude se tančit a program bude ozvláštněn o hodové tance.

vino, pití vína

V Šumperku budou mít Roztančenou ulici
V Šumperku vrcholí v sobotu letošní mezinárodní folklorní festival akcí Roztančená ulice. Přímo v centru města se představí několik set účastníků z 12 zemí světa.

Historické slavnosti v Telči si nesmíte nechat ujít
Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna najdete v sobotu v Telči. Ve 13.30 hodin začíná slavnostní ceremonie s průvodem představitelů historických osobností Regionu Renesance, včetně krále Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny.

Noční prohlídky zámku v Litomyšli
V sobotu v 19 hodin začínají noční prohlídky zámku v Litomyšli, přístupné bude i zámecké barokní divadlo.

Čtěte také

Největší hvězdy reggae dorazí do Ústí nad Labem
Na letišti v Ústí nad Labem vás v neděli čeká hudební festival Reggae Area 2015. Jde o největší reggae festival v České republice a na několika pódiích vystoupí největší tuzemské hvězdy žánru.

Festival Špilberk začíná v Brně
Koncertem Janáčkovy filharmonie Brno pod taktovkou Heika Mathiase Förstera začne v neděli ve 20 hodin festival Špilberk 2015.

Na festival Letní Letná zajděte v Praze
Na pražské Letné začíná v neděli festival nového cirkusu a divadla Letní Letná v Praze. Potrvá do 3. září. Bližší informace najdete na www.letniletna.cz.

Pražské letiště Točná hostí cyklistický seriál pro děti a mládež i jejich rodiče
Další zastavení cyklistického seriálu určeného pro děti a mládež Bikeclinic Cup 2015 se uskuteční v neděli v areálu pražského letiště Točná. Program nabídne závody pro všechny cyklisty od 1 do 16 let. Nebude chybět doprovodný program ani závod rodičů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vystavená historická letadla. Zároveň zde bude využito možnosti krásného zázemí s velkou „fun“ zónou. Děti se můžou těšit na speciální část programu – vystoupení profesora Zlomtužky, mistra v malování čáry.

Letní letná

Indie zamíří v neděli do pražského Náprstkova muzea
Náprstkovo muzeum v Praze připravilo na neděli oslavu k výročí Dne nezávislosti Indie. Kromě bohatého programu se návštěvníci mohou těšit třeba na ochutnávky indické kuchyně, výtvarné dílny pro děti nebo na vyzkoušení tradičního indického oděvu sárí a nechat se v něm vyfotit. Nebude chybět filmová projekce z indického Bollywoodu.

Dámský den pro milovníky koní a jezdectví ve Slatiňanech
V zámeckém parku ve Slatiňanech si v neděli nenechte ujít den dámského jezdectví.

Přijelo panstvo…! hlásí v Hrádku u Nechanic
Zámek Hrádek u Nechanic vás o víkendu zve na akci Přijelo panstvo...!, která nabídne veselé historky ze života zámku před 100 lety v podání herců. Expozice budou vyzdobené slavnostní květinovou výzdobou.

Čtěte také

Na hradě Pernštejn otevřeli baštu s výhledem
Turistickým lákadlem hradu Pernštejna v Nedvědici u Brna je jeho nově zpřístupněná bašta na prvním nádvoří. Slouží jako vyhlídka nejen na rozlehlý hradní komplex, ale také na zalesněné kopce v okolí. Vstup na baštu je pro návštěvníky hradu, kteří si zakoupí vstupenku na některý z hradních prohlídkových okruhů, zdarma.

Podzámecká a Květná zahrada v Kroměříži lákají na zoo i králíky
Udělejte si výlet do zámeckých zahrad v Kroměříži – Podzámecké a Květné. Podzámecká zahrada je zdarma přístupný krajinářský park (otevřena je denně od 7 do 20 hodin), ve kterém najdete prvky baroka i romantismu, potůčky, rybníky, sochařskou výzdobu a drobné stavby. A pokud jste v zahradě s dětmi, určitě neminete koutek se zoo a minihospodářství s dalšími zvířaty. Návštěvu Květné zahrady, vzdálené od zámku asi 15 minut chůze, vám také zpestří zvířata. Obzvláště obyvatelé Králičího kopce.

V Kolíně vás provedou chrámem svatého Bartoloměje
V chrámu svatého Bartoloměje v Kolíně, jedné z nejvýznamnějších církevních památek Středočeského kraje, začala působit průvodcovská služba. Památkově chráněný gotický kostel si můžete prohlédnout každý den kromě pondělí. Chrám je kostelem katedrálního typu. Patří k nejstarším gotickým kostelům v Česku. Kostely katedrálního typu jsou v Česku jen čtyři, vedle svatého Bartoloměje jsou to katedrály svatého Víta v Praze, svaté Barbory v Kutné Hoře a bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře.

Výstava Dílny osmi tvůrců začala v Mikulově
V zámku v Mikulově začala výstava uměleckých děl, které za uplynulý měsíc vytvořilo při letošním 22. ročníku výtvarného sympozia Dílna osm tvůrců. Mezi účastníky setkání byli čeští malíři Mikoláš Axmann, Martin Čada, Luděk Filipský, Vladimír Franz a Oldřich Tichý, který byl zároveň kurátorem letošního ročníku Dílny.

Klášter sv. Anežky České

Národní galerie v Praze vystavuje dílo sezony
Národní galerie v Praze vystavuje v Anežském klášteře jako dílo sezony deskový obraz s trůnící Madonou mezi svatou Kateřinou a svatou Markétou. Obraz pochází z cisterciáckého kláštera ve Zlaté Koruně u Českého Krumlova. Ve 14. století byli zlatokorunští cisterciáci exponenty královské moci na jihu Čech, regionu, jemuž dominoval mocný rod Rožmberků.

Díla známého fotografa Josipa Pelikana uvidíte v Českém Krumlově
Průřez tvorbou slovinského fotografa Josipa Pelikana můžete vidět v českokrumlovské synagoze. Stovka snímků zachycuje především město Celje a okolí z první poloviny 20. století. Pelikanova tvorba by se dala přirovnat k dílu bývalého českokrumlovského fotografa Josefa Seidela.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu