Tipy na Velikonoce 29. března – 1. dubna: jarní zvyky a obchůzky rapačářů

Před námi je prodloužený sváteční velikonoční víkend, který nabízí spoustu akcí. V tipech na víkend vás zveme třeba na prohlídku unikátní sbírky map věhlasného generála Laudona na zámek v Kuníně, do plzeňské zoo na speciální velikonoční program nebo do Perníkové chaloupky u Pardubic za bílým perníkem. Pěkné a veselé Velikonoce!

Chodci na pražské pěší zóně můžou mít o Velkém pátku mimořádnou podívanou. V pravé poledne vyrazí ze Staroměstského náměstí průvod herců a hudebníků, kteří formou pouličního happeningu ztvární biblický pašijový příběh. Akce si už loni a předloni získala pozornost stovek kolemjdoucích, ale i řady celostátních médií. Letošní novinkou a hlavním aktérem pašijového průvodu bude obří loutka Ježíše animovaná pěti herci. Na pouliční happening plynule naváže veřejné čtení biblických pašijových textů, které se bude konat mezi 14. a 15. hodinou na Jungmannově náměstí za účasti herců a známých osobností. Akce se koná v rámci pátého ročníku Celonárodního čtení Bible.

Proslulého zakladatele jesenických lázní Vincenze Priessnitze si můžete na Velký pátek připomenout v Jeseníku. Lázně v tento den symbolicky otevírají jeho hrobku, která se nachází přímo na lázeňské promenádě. Symbolické otevření je součástí velikonočního programu. Zahrnuje i promítání filmu a tradiční Priessnitzovy procedury. Od soboty do pondělí se návštěvníci mohou těšit na ukázku tradičních řemesel, ale i koncerty. Kaple s hrobkou je umístěna v parku poblíž promenády, asi 300 metrů od hlavní lázeňské budovy. V kryptě jsou umístěny dvě kovové rakve s ostatky Vincenze Priessnitze a jeho ženy Žofie.

Čtěte také


Zobrazit tipy na Velikonoce 29. března – 1. dubna na větší mapě

Udělejte si o Velikonocích procházku Prahou. Navštívit můžete pražská náměstí, kde jsou jarní trhy s nabídkou tradičních dobrot, rukodělných výrobků, velikonočních dekorací, pomlázek a řehtaček. Labužníci se mohou připojit k festivalu Vůně jara, který potrvá do 14. dubna v několika restauracích. Přihlášené podniky servírují speciální tříchodové menu špičkových šéfkuchařů, do něhož zařadily pokrmy evokující svěžest a atmosféru jarních dnů. Na talíři zájemci naleznou například čerstvé kopřivy, mladý špenát nebo vajíčka.

Na Novoměstské radnici v Praze 2 vystoupí v sobotu sólisté orchestru Symphony Prague s dirigentem Štefanem Britvíkem. Přichystali program z díla Bacha, Mozarta a Vivaldiho. V katedrále sv. Víta uslyšíte na Velký pátek Janovy pašije Jiřího Strejce a zazní také tradiční andaluské velkopáteční zpěvy. Herec Viktor Preiss přečte úryvky z díla Peri Pascha pocházejícího z roku 170 našeho letopočtu. V neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista, si budete moci poslechnout novodobou premiéru mše Missa paschalis Jana Dismase Zelenky.

Hlavní velikonoční program se v prostorách památek Olomouckého kraje odehraje právě tento víkend.

Láká na něj například hrad Helfštýn i zámek Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku, kde velikonoční program doprovodí prohlídky velikonočně vyzdobených interiérů zámku. O víkendu na návštěvníky čeká zábavně-naučný doprovodný program. Chybět nebudou ukázky různých řemesel a velikonočních technik.

Na velikonoční oslavy se přichystal také hrad Bouzov. Sezónu otevře takzvaným Jarním větráním hradu se skřítky. Na velikonoční pondělí plánuje správa hradu prohlídky s velikonoční a květinovou výzdobou.

O víkendu ožije chebský hrad. Velikonoční program pro děti Hod beránka připravili na sobotu chebští křesťané. Následující den se pak veřejnosti po zimní přestávce otevře chebský hrad. Slavnostní zahájení sezóny doplní průvod městem, vystoupení na hradě i komentované prohlídky.

Na sobotu přesunul vítání jara hrad Hauenštejn. Hudební a divadelní vystoupení tam budou po celý den, na odpoledne je naplánované zdobení a vynášení Morany. Návštěvníci se můžou zúčastnit také noční prohlídky hradu.

Na Vysočině si kromě kostelů připomenete Velikonoce také na náměstích a v muzeích. Na Bílou sobotu ukážou vinaři v centru Sádek na Třebíčsku, jak se správně provádí řez vinné révy.

Zámek v Telči na Jihlavsku zahájí v sobotu sezónu výstavou kostýmů a rekvizit z pohádky Jak se budí princezny.

Křesťanské i předkřesťanské jarní zvyky připomene o víkendu středisko ekologické výchovy Chaloupky v Kněžicích. Sobotní program pro veřejnost začíná v 9 hodin průvodem s hrkačkami a končí tradičním koulením vajec kolem 16. hodiny.

Selské muzeum na Michalově statku v Pohledi na Havlíčkobrodsku přiblíží návštěvníkům život na statku během jara v časech před zrušením roboty. V sobotu je na programu také vystoupení dětského folklórního souboru Škubánek.

O Velikonočním pondělí se na obchůzku v Telči na Jihlavsku vydají tradičně ve svátečních krojích chlapci ze souboru Podjavořičan. Velikonoční svátky mohou lidé strávit také s premonstráty v želivském klášteře. Premonstráti poskytnou ubytování a provedou vás církevními obřady od Zeleného čtvrtka do nedělní slavnosti zmrtvýchvstání Ježíše. Klášter chystá duchovní program pro veřejnost už čtvrtým rokem.

Na zámku Hrádek u Nechanic budete mít možnost se při prohlídce zámeckých interiérů seznámit s historií Velikonoc a velikonočními zvyky a tradicemi v Česku i zahraničí. Zámek Hrádek bude otevřený až do pondělí. Během akce Velikonoce na zámku bude otevřená i stará zámecká kuchyně, kde bude možnost ochutnání například svátečního zámeckého likéru. Součástí programu bude mše v zámecké kapli.

Velikonoční akce oživí Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové, který bude přístupný od 30. března do 1. dubna a kde bude vystavena sbírka kraslic a jarní dekorace.

Akci Pohádkové Velikonoce připravuje také soukromý zámek Staré Hrady na Jičínsku, který bude pro zájemce otevřený od 30. března do 1. dubna. Pro děti i dospělé budou připravené různé soutěže, hry a prohlídka pohádkových okruhů.

V sobotu bude přístupný i soukromý zámek v Potštejně na Rychnovsku. Dětem nabídne povídání o původu Velikonoc nebo různé soutěže.

Jeden z největších velikonočních řemeslných jarmarků v zemi se bude konat o Bílé sobotě v Úštěku na Litoměřicku. Tentokrát tam míří také 180 řemeslných prodejců z Čech, Moravy i Slovenska. Jarmark se koná od 9 do 18 hodin ve starobylém centru. Připraven je bohatý hudební program nebo pouliční divadlo.

Středočeské hrady a zámky chystají na Velikonoce bohatý program. Na návštěvníky čekají řemeslné trhy, hudební a divadelní vystoupení i pochoutky ze staročeské kuchyně. Řadu měst v regionu oživí jarmarky se stánky s tradičním velikonočním zbožím, jako jsou řehtačky, pomlázky a ručně zdobené kraslice. Pozadu nezůstanou se speciální velikonoční nabídkou ani regionální muzea.

Hrad Křivoklát chystá tradiční akci Knížecí Velikonoce. Na programu budou koncerty, velikonoční jarmark a mše. A k tomu samozřejmě spousta pití a dobrého jídla. Návštěvníci z Prahy mohou na akci přijet speciálně vypraveným parním vlakem Šlechtična.

Tradici Velikonoc připomene také zámek Žleby na Kutnohorsku, který chystá komponované prohlídky ve svátečním duchu. Návštěvníci uvidí třeba zprovozněnou a oživenou zámeckou kuchyni. Chybět nebudou tradiční divadelní a šermířská vystoupení.

Na Bílou sobotu začne sezóna na zámku Konopiště, který bude přístupný denně mimo pondělí. Výjimkou je právě Velikonoční pondělí, kdy budou brány zámku dokořán.

Zámek Mnichovo Hradiště chystá na Bílou sobotu mimořádnou prohlídku chráněných originálních prostor jeviště a mechaniky zámeckého divadla.

Hořovický zámek bude lákat na výstavu her a hraček šlechtických dětí, Veltrusy na tvořivé dílny a vystoupení hudebníků a divadel.

Otevřeno bude mít během velikonočních svátků i hrad Karlštejn. Tam nabízí možnost prohlédnout si výstavu fotografií hub a zároveň výstavu šlechtických ražeb 16. a 17. století.

Během Velikonoc budou v provozu i regionální muzea. Například Muzeum T. G. Masaryka v Lánech na Kladensku otevře prodejní výstavu velikonočního zboží.

Tradici svátků jara připomene také Hornické muzeum Příbram, a to interaktivní akcí Velikonoce v hornickém domku. Návštěvníci se přenesou o více než 100 let zpět do prostředí havířské domácnosti konce 19. století a vžijí se do role tehdejších obyvatel tohoto domku.

Čtěte také

Na unikátně vyzdobenou prohlídkovou trasu zámku, velikonoční jízdu po úzkokolejce nebo za lidovými tradicemi do Hoslovického mlýna se mohou o svátcích jara vypravit návštěvníci jižních Čech. Ti, kdo si chtějí připomenout historii Velikonoc, mohou zajet do Strakonic, Muzeum středního Pootaví tam pořádá výstavu o životě Ježíše Krista.

Originální výstavu Splašená vejce přichystal kastelán jindřichohradeckého zámku Václav Bis. Prohlídkovou trasu tam tradičně vyzdobil instalacemi ze zlatých, černých a modrých vajec všech velikostí a druhů – od pštrosích po křepelčí. Vejce tam obsadila řadu exponátů. Loni padala ze stolů, ležela na talířích a pánvi, visela na obrazech, nebesích postele, ovinula i krk busty a obsadila kyvadlo na hodinách. Výstava potrvá od soboty 30. března do 7. dubna.

Kouzlo Velikonoc si mohou užít i návštěvníci Hoslovic na Strakonicku. Ve mlýně se tam v sobotu budou péct jidáše, pučálka a další velikonoční dobroty. Malovat se budou vejce a plést pomlázky.

Mezi tradiční zvyky spojené se svatým neboli pašijovým týdnem patří odlet zvonů do Říma. Na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony a varhany, které umlknou až do velikonoční vigilie a jejich místo zaplní dřevěné hrkače, řehtačky a klapačky. Tuto tradici s hlubokými křesťanskými kořeny mohou zájemci vidět a především slyšet také v Českých Budějovicích, a to na Zelený čtvrtek a na Velký pátek pod taktovkou divadelního mága Víti Marčíka.

Na víkend přichystala velikonoční program také Perníková chaloupka pod hradem Kunětická hora u Pardubic. Ke koupi bude bílý perník, který kombinuje tradiční metodu vytlačování do forem se zdobením cukrovou polevou. Návštěvníci také uvidí, jak se zdobí velikonoční kraslice a pletou pomlázky z vrbových proutků.

V kostele v Dolanech na Plzeňsku je na Velikonoční neděli naplánován benefiční koncert zpěvačky Báry Zemanové.

Ve stejný den se koná také koncert vítání jara na radnici v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku.

Program na celý velikonoční víkend připravila tradičně plzeňská zoologická zahrada na statku Lüftnerka. Lidoví řemeslníci budou na místě vyrábět velikonoční výrobky a vyzkouší si to i návštěvníci. Příchozí nahlédnou do tajů zdobení kraslic různými technikami, podívají se na pletení pomlázek a otloukání vrbových píšťalek, pokud už budou mít vrby mízu. Uvidí, jak se v českých dědinách řehtalo a jak se děti dokázaly zabavit a vyhrát s jednoduchými dětskými hračkami, třeba s káčou. Pondělní program zpestří rozpustilá velikonoční koleda a aprílová soutěžní stezka.

Velikonoční pondělí letos vychází na 1. dubna, který v Plzni už řadu let patří tradiční Apriliádě, akci na otevření turistické sezóny. Letošní 14. ročník nabízí program na náměstí. Turisté připravili pochody kolem Plzně od 10 do 24 kilometrů. Jeden z okruhů vede přes rozhledny.

Velikonoční program nabídne i šumavský hrad Kašperk. Návštěvníkům se otevře od pátku až do pondělí. Kromě prohlídek zpestří program dva hradní šašci, jejichž představení budou zaměřena na velikonoční zvyky. Víkendový program doplní speciální interaktivní prohlídky pro děti nazvané Staň se rytířem nebo dvorní dámou.

Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí je do 1. dubna instalovaná výstava oslavující jaro a Velikonoce. Zámecké pokoje jsou slavnostně vyzdobeny. Prostory také zpestřily výtvarné práce dětí ze Vsetínska. Křesťanský rozměr Velikonoc na výstavě představují slavnostní liturgická roucha a historické modlitební knihy zapůjčené z farnosti Lešná. K vidění je i kompletní smuteční roucho používané při pohřbech hraběcí rodiny Kinských, která žila na zámku Lešná, nebo soška Panny Marie umístěná původně v zámeckém parku.

Tisíce lidí tradičně přijíždějí oslavit svátky jara do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Skanzen ožije po celý velikonoční víkend ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků. Návštěvníci mohou vidět vystoupení folklórních souborů, pletení pomlázek i netradiční zdobení kraslic. Program na Boží hod velikonoční je obohacen o pochovávání Mařeny a obchůzky rapačářů. Klapotáři nebo rapačáři bývají zejména chlapci, kteří na Zelený čtvrtek obcházejí vesnicí a hlukem nahrazují mlčící kostelní zvony.

V Jízdárně Pražského hradu můžete navštívit výstavu Karla Malicha. Retrospektivní přehlídka ukazuje Malichovo dílo od počátku 60. let. Zahrnuje jeho slavné drátěné plastiky, reliéfy i kresby a pastely. Velkorysou instalací se snaží návštěvníka co nejvíce uvést do vnitřního světa umělce, který celý život usiluje o zhmotnění neviditelného, zachycení světla, proudění energie, nalezení harmonie a rovnováhy.

Historii synagog v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v 19. století připomíná výstava, která začala v Galerii Roberta Guttmanna. Připravilo ji Židovské muzeum v Praze, které tyto téměř neznámé architektonické památky vůbec poprvé podrobněji představuje a přibližuje zejména jejich dramatické osudy. Židovské obyvatelstvo v českých zemích provázela v 19. století emancipace v mnoha oblastech života. Společenské změny se projevily v dosud největším hospodářském, kulturním a populačním rozkvětu židovské komunity, který našel odezvu i v intenzivní výstavbě nových synagog. Už v 50. letech v mnoha obcích a městech vyrůstají první velké chrámy, v poslední třetině 19. století a na počátku 20. století se budovaly honosné chrámy na nových třídách velkých měst a průmyslových center.

Děti s liškou zdarma – to je název akce, kterou v neděli a v pondělí nabízí Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. Malí návštěvníci mohou zhlédnout výstavu Liščí stopy aneb lišky kolem nás a zábavnou formou se dozvědět něco o životě lišek z různých úhlů pohledu. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

V brněnském Domě umění vystavuje své práce Pavel Matyska. Jeho obrazy jsou zajímavé tím, že vnímá malbu jako odraz bezprostředních dojmů a nabízí divákovi škálu námětů. Ty pak dohromady odrážejí, jak vidí svět jako celek. Připomíná mu to prý bublaninu. „Bublanina mi přišla jako správná metafora pro mé vyjádření a pohled, protože v podstatě symbolizuje jakousi neuchopitelnost reality, kterou žiji,“ tvrdí.

V Arcibiskupském zámku v Kroměříži najdete novou výstavu bulharských ikon malíře Justiniana Tilova. Zahrnuje 36 děl spojených se starozákonními a evangelickými náměty, ale také vyobrazení světců, jako jsou svatý Ivan Rilský nebo svatí Cyril a Metoděj. Expozice, která potrvá do 25. května, je součástí programu letošních oslav 1150. výročí příchodu soluňských věrozvěstů na Velkou Moravu.

Tradiční výšivky držitelky titulu Nositel tradice Jany Juřicové a dalších členek její rodiny jsou vystaveny v muzeu v Zubří na Vsetínsku. Juřicová také spolupracuje s rožnovským Valašským muzeem v přírodě na rekonstrukcích starých bílých krojových součástí. Vyšívala i rozměrné oltářní plachty.

Muzeum regionu Valašsko představuje na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku nejrozsáhlejší sbírku osvětlovacího skla v České republice. Muzeum buduje sbírku téměř 130 let. Lidé uvidí téměř 800 kusů skla, což je asi pětina sbírky. Depozitáře obsahují i historické katalogy osvětlovadel a návrhy dekorů. Muzejníci loni zjistili, že ve sbírkách je světlo shodné s tím, které bylo na velkém schodišti slavného Titaniku. Odborníci zkoumají, zda artefakt pochází z dnes už uzavřených skláren ve Valašském Meziříčí.

Návštěvníci ústeckého muzea si mohou prohlédnout výstavu nazvanou Mravenci a létající stroje. Představuje práci místního výtvarníka a modeláře Vítězslava Fischera. V prostorách muzea instaloval Fischer rozsáhlý objekt, na kterém ukazuje své představy o fantastických pokusech mravenců o dobytí nebeských výšin.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio