Tipy na víkend 10.-12. září

Startují Dny evropského dědictví a otevřou zdarma brány mnoha památek i těch objektů, které běžně zůstávají nepřístupné. Pokud se vám nechce za historií, vydejte se na vinobraní, a pokud ani to, tak zamiřte na airshow na letiště Dlouhá Lhota u Příbrami. Tipů na víkend máme mnohem víc – přejeme vydařený víkend!

Začínají Dny evropského dědictví. Po celé republice otevřou dveře mnoha památek. K oslavám se připojuje i Národní památkový ústav. Památkové objekty si připravily pro své návštěvníky přednášky, netradiční prohlídky, koncerty, výstavy, ale také třeba slevy na vstupném a malé dárečky. Například na zámku Raduň v Moravskoslezském kraji vás v sobotu od 15 hodin čeká komentovaná prohlídka obrazu Pochod armády. Hrad Buchlov ve Zlínském kraji otevírá tento víkend západní baštu s vyhlídkou a hladomornu. Na zámku v Buchlovicích zase v sobotu uvidíte ukázky barokních tanců a představení nazvané Povedené námluvy. Dobroty připravené dle zámecké kuchařky z roku 1928 můžete v neděli ochutnávat na zámku Vizovice. Na zámku Náměšť nad Oslavou vás čeká víkend netradičních prohlídek.

Na zámku v Hořovicích si můžete o víkendu prohlédnout výjimečně zpřístupněné salónky severního křídla a sakristie. V kostele sv. Prokopa v klášteře Sázava si můžete v sobotu od 17 hodin vyslechnout sborový a varhanní koncert. Na Křivoklátě vás po celý víkend čeká Královský vzorkový veletrh pivovarnictví - 1. ročník historického pohledu na tradici výroby piva v českých zemích, představí se pivovary s výrobou tradičním způsobem, hlavní cenou v soutěži bude královský glejt. Celý program bude doprovázen kulturním programem a soutěžemi.


Zobrazit Tipy na víkend 10.-12. září na větší mapě

Na zámku Kozel uvidíte, jak se restaurují kachlová kamna v interiéru a na Bečově vás čeká výstava Blíže ke hradu blíže - prezentující závěry z průzkumů provedených na bečovském hradě. Na druhém nádvoří, které je dosud veřejnosti nepřístupné, budou instalovány panely vysvětlující návštěvníkům, čemu se věnují jednotlivé průzkumy prováděné na hradě a jejich závěry. Na Kuksu vás čeká vinobraní. Na vinohradu Nad zámkem dozrála třetí úroda, proto NPÚ zve na čtvrtý ročník vinobraní, které se již stalo tradicí a příležitostí setkat se s dobrými lidmi i dobrým vínem.

A do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska můžete v sobotu zamířit na posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět přípravou tradičního posvícenského pečiva a některých tradičních jídel. V několika světnicích budou mít návštěvníci možnost nejen ochutnávat, ale také si leccos sami vyzkoušet. Především vázání tradičních druhů koláčů. K posvícení na Veselém Kopci patří veselá muzika a zpěv, a o to se postarají dudáci a folklorní soubor Vysočan z Hlinska. Pro návštěvníky je letos poprvé připravený i malý posvícenský jarmark, kterého se zúčastní pozvaní lidoví výrobci. Nabízet budou keramiku, modrotisk, dřevěné hračky, dřevěné kuchyňské náčiní, hrábě nebo valchy, ale také voňavé koření a medovinu.

Také v Praze si můžete prohlédnout běžně nepřístupné kostely, kláštery nebo i francouzskou ambasádu, kovárnu či selskou usedlost. V centru města se pro návštěvníky otevřou památky, do kterých se během roku nedostanou. Na Novém světě na Hradčanech bude zpřístupněn měšťanský dům z 18. století U Bílého lva, na hlavním a Masarykově nádraží prezidentské salonky a na Velkopřevorském náměstí Buquoyský palác, ve kterém sídlí francouzská ambasáda. V klášteru sv. Anežky České nebo v klášteru sv. Jiří se budou konat přednášky k historickým tématům. Otevřou se ale také technické památky. Lidé se mohou například přijít podívat do Libně na plynojem z roku 1932, do Troji na mlýn nebo kovárnu v Kozí ulici v centru města. Informace o všech přístupných památkách a otvíracích dobách jsou na internetové stránce www.ehd.cz.

Kostely, muzea, kaple, ale i synagogy, knihovny, arboretum, radnice či například zvonice budou v Olomouckém kraji návštěvníkům volně přístupné při Dnech evropského dědictví. V Olomouci se například k oslavám památek připojí Univerzita Palackého. Tento víkend pro veřejnost zdarma zpřístupní prostory rektorátu, univerzitní knihovny a kapli Božího těla v bývalém jezuitském konviktu. O nadcházejícím víkendu mohou lidé zdarma navštívit i Muzeum umění a Arcidiecézní muzeum. Kromě prohlídky stávajících expozic tam připravili lektoři na neděli výtvarný happening nazvaný Antispray. Malí i velcí zájemci si budou moci přímo v areálu Arcidiecézního muzea vyzkoušet streetartovou techniku graffiti.

V Lipníku nad Bečvou na Přerovsku budou přístupné oba kostely, bývalá piaristická kolej, zvonice, bývalá zámecká konírna, střešní zahrada, kaple sv. Rocha v Osecké ulici, synagoga, oba židovské hřbitovy a židovský dům v Perštýnské ulici. Muzeum Komenského v Přerově otevře v sobotu nejen své stálé expozice, ale pro zájemce uspořádá procházku Horním náměstím. Oslavy se nevyhnou ani hradu Helfštýnu. I tam bude připravena vlastivědná procházka na téma vnější opevnění hradu Helfštýna. V Přerově mohou lidé kromě církevních objektů zavítat například i do Městského domu či Památníku lovců mamutů. V Prostějově na zájemce čeká otevřená radnice, Národní dům či zámek.

Už počtrnácté najdete na berounském náměstí tento víkend hrnčířské trhy. Nabídnou kromě keramiky z různých koutů Evropy i speciální berounské koláče. Jsou zvláštní tím, že se do jejich náplní přidává pro zjemnění chuti perníková strouhanka a med. Z umělců na berounské trhy letos zavítá například hrnčířka z jižní Francie Catherine Cotonian Moiroux, která představí malovanou keramiku inspirovanou kulturou Středomoří. Návštěvníci by neměli minout ani stánek Romana Mekisy, který vystudoval Akademii umění ve Vilniusu - hlavním městě Litvy - a získal prvenství v řadě soutěží. Stánek má na rohu travnaté plochy na náměstí.

Znojmo vás v pátek a v sobotu zve na historické vinobraní. Město se na dva dny oblékne do slavnostního hávu, aby přivítalo krále Jana Lucemburského a společně s ním návštěvníky z řad příznivců kvalitního vína a zábavy. Ústřední postavou vinobraní bývá král Jan Lucemburský, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Město pro něj tehdy připravilo bohatý program, který mohou návštěvníci sledovat v pátek i sobotu během velkolepého historického průvodu čítajícího na pět set postav v kostýmech. Kromě historie bude probíhat i bohatá hudební produkce. V pátek vystoupí skupiny Kryštof, Děda Mládek Illegal Band, Gipsy.cz a další a v sobotu například Michal David, Petr Kolář a Petr Nagy. Multižánrový hudební program bude doplněn i o tradiční a historická hudební vystoupení. Mimo dění na tribuně nebudou samozřejmě chybět ani nefalšovaná středověká tržiště, rytířské turnaje, pravá vojenská ležení, nezapomenutelná laserová show, gastronomické speciality, nesčetné mázhauzy a v nich lahodný burčák a víno od nejlepších vinařů ze Znojma a okolí. Doprovodnou akcí Znojemského historického vinobraní budou také výstavy Znojemsko, zahrada Moravy a Terroir znojemských vín.

Pálavské vinobraní je od pátku do neděle přichystáno v Mikulově. Poprvé se konalo už v roce 1947 a dnes nabízí kromě ochutnávek burčáku, místních znamenitých vín a nejrůznějších kulinářských specialit také bohatý kulturní program. V prostorách historického náměstí, zámecké zahrady a přírodního amfiteátru pod Turoldem budou účinkovat folklorní soubory a vystoupí i řada populárních kapel různých žánrů. Návštěvníci se letos mohou těšit na Lucii Bílou, Davida Kollera, Marii Rottrovou, kapely Monkey Business, Kryštof, Mandrage, Support Lesbiens, Nightwork a mnoho dalších. V neděli proběhne ozdravný výstup na Svatý kopeček a tradiční přehlídka dechových hudeb. V zámecké zahradě bude po celou dobu konání akce umístěna historická tržnice, která nabídne také pestrý dobový program. Novinkou letošní slavnosti vína je vinařské městečko v těsné blízkosti náměstí, kde si přijdou na své milovníci lahodného jihomoravského moku. Kromě vinařských radovánek bude samozřejmě připraven také bohatý program pro děti.

Tradiční kulturní akce Svátek vína v Hodoníně oslaví v sobotu vrchol vinařské sezóny a nemůže na ní chybět prezentace a ochutnávka vín a burčáku doplněná doprovodným folklorním programem. Program začíná historickým průvodem vinařů a folkloristů v čele s Bakchem od Domu kultury Hodonín na Masarykovo náměstí.

Jihomoravské obce Velké Pavlovice, Bořetice, Němčičky, Kobylí a Vrbice budou v sobotu hostit 3. ročník Putování za burčákem po Modrých horách. Start od 9.00 hod. ve všech již zmiňovaných obcích. Těšit se můžete na burčák i ochutnávky vín. Putování je vhodné pro cyklisty i pro pěší.

Zarážení hory, otevřené sklepy a degustace místních vín čeká v sobotu na všechny návštěvníky Vrbice. Jako doprovod se představí divadelní spolek Okolo Luže, CM Břeclavan, Mužáci z Vrbice, šerm a ohnivá show.

Prachatice budou v pátek a v sobotu patřit přehlídce Ryby a víno v ČR. Budete mít příležitost ochutnat pokrmy z ryb v kombinaci s vynikajícími víny.

Nenechte si o víkendu ujít Valtické dýňobraní. Ve Valticích bude vystaveno více než tisíc vyřezávaných dýní, ke kterým mohou návštěvníci ochutnávat vynikající valtické odrůdové burčáky a pobavit se při hudební produkci a vystoupení zajímavých hostů.

Čtvrtá část seriálu Dnů domácího cestovního ruchu se zaměří na dobré jídlo a pití. V Telči na náměstí Zachariáše z Hradce se mohou návštěvníci těšit na ochutnávky krajových specialit, pochoutky z kozích sýrů, domácích uzenin, pečeného masa nebo tradičních sladkostí. Milovníci piva si přijdou na své při prezentaci vyhlášených pivovarů z Vysočiny, vinaři zase určitě nepohrdnou koštem jihomoravských vín. Na pódiu bude probíhat celodenní program plný hudby a soutěží. Ke stanovišti Kudy z nudy si lidé mohou přijít pro inspiraci na kulinářskou dovolenou nejen v okolí Telče, ale kdekoli v Česku. Zábavný program akce zpestří Martin Zounar, Milan Drobný, Naďa Konvalinková, skupina Rangers, Jakub Smolík, Jana Chládková nebo Marek Ztracený.

Sobota se na Lipně stane svátkem všech fandů zdravého pohybu na čerstvém vzduchu a obzvlášť pak příznivců in-line bruslení. V Lipně nad Vltavou se uskuteční Sportovní den na Lipně, na který míří i dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková. Nejlepší současná světová bruslařka se přijede podívat na místo, ze kterého se rodí nový bruslařský ráj. Program začíná v 10 hodin.

Nenechte si v neděli ujít komponovaný program Acrobatshow - Memoriál Martina Stáhalíka na letišti Dlouhá Lhota u Příbrami. Je to jedinečná přehlídka mistrů světové akrobacie ve všech jejích odvětvích. Program Acrobatshow začíná v 10 hodin a skončí v 16.30. A co vás čeká? Dvojnásobný mistr světa Petr Jirmus na historickém dvojplošníku Bücker 131 Jungmann. Mistr Evropy Přemysl Vávra na kluzáku Swift. Mistr republiky Martin Šonka na unlimited speciálu Suchoj SU31, přelet letounu JAS39 Gripen nebo akrobacie obřích leteckých modelů - vrtulník, proudové letouny, akrobatické speciály.

Udělejte si o víkendu výlet do České Skalice na jiřinkové slavnosti. Výstavu jiřinek najdete v areálu Muzea Boženy Němcové vždy od 9 do 17 hodin. Od pátku do neděle představí vystavovatelé z východních Čech řezané jiřiny v obou sálech maloskalické tvrze, kromě řezaných květin bude k dispozici i výsadba přímo na tvrzi a v okolí muzejního areálu. Již dnes je v tomto památkově chráněném areálu vysazeno téměř 150 druhů jiřinek v počtu více než 1000 kusů. V sobotu vystoupí ve 14 hodin na promenádním koncertě českoskalická folklórní muzika Barunka včetně královéhradeckého souboru Červánek a Cimbálové muziky z Červeného Kostelce, v neděli pobaví promenádu na maloskalické tvrzi Big Band Dvorský (14-16 hod.). V sobotu i v neděli bude pro zručné návštěvníky připraveno malování na hedvábí, kde si zájemci si budou moci produkty nejen koupit, ale i pod vedením zručných lektorů vyrobit.

O víkendu si zájemci o historii budou moci poprvé prohlédnout část nové expozice v Husitském muzeu v Táboře. Do atmosféry doby pozdního středověku emociálně vtáhne návštěvníky expozice úvodní film. Přiblíží mu pocity lidí, kteří v té době žili, a také kořeny husitského hnutí. Pocitové vjemy ovlivní barevnost a intenzita scénického osvětlení expozic, jež se nacházejí v deseti sálech. Na návštěvníky tam čeká i několik dioramat husitských bitev. V muzeu si lidé mohou prohlédnout také krátkodobou výstavu o významných nálezech, které byly objeveny při současných opravách staré radnice. Zpřístupnění expozice Husité je součástí Táborských slavností, které se konají od pátku do neděle. Expozici lze zhlédnout zdarma v sobotu a v neděli od 8.30 do 16.30.

VÝSTAVY:

Pavilón, který na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji prezentuje Česko, přibližuje výstava v Praze. V prostoru Českého centra se mohou příchozí do 2. října alespoň na dálku seznámit s expozicí, kterou si v Číně za pět měsíců trvání výstavy prohlédlo již šest miliónů návštěvníků. Pavilón České republiky v Šanghaji dnes vyrovnal návštěvnost legendárního českého národního stánku na výstavě v Bruselu v roce 1958. Pražská expozice pod názvem Česká republika na EXPO 2010 se skládá z několika částí. V první je možné vidět fotografie, které zachycují návštěvníky pavilónu a jejich emoce při prohlídce exponátů. Další součástí je filmová projekce simulující průlet pavilónem. Zájemci také uvidí dokument o českém národním dni, který se konal 17. května a vystoupilo na něm kolem 150 českých umělců. Na výstavě nechybí ani ukázka čínského umění.

Galerii pohyblivých obrazů s výjevy ze života pohádkové postavy Rumcajse otevřeli na zámku v Jičíně. Trvalá expozice je koncipována tak, že jednotlivé kulisy musejí pákami či kladkami rozpohybovat samy děti. Postavičky mají podobu, kterou jim ve známé pohádce spisovatele Václava Čtvrtka dal výtvarník Radek Pilař. Podle představitelů radnice by galerie nazvaná Rumcajsův svět Radka Pilaře měla dál rozšířit turistickou nabídku Jičína coby pohádkového města. Obrazy připomínají divadelní scény a vedle Rumcajse s Mankou, Cipískem, vodníkem Volšovečkem či knížepánem ukazují i les Řáholec, loupežnickou jeskyni, jičínské náměstí a zámek s Valdickou bránou. Nad vším pak bdí několikahlavý drak.

Barbie a její svět - to je výmluvný název výstavy, kterou můžete až do 26. září se svými ratolestmi navštívit v Litomyšli.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně představí výběr z převážně železných předmětů pocházejících z Velkomoravské říše. Archeologové je objevili při průzkumech hory Klášťov - nejvyšší hory Vizovických vrchů. K největším unikátům patří dvojice železných třmenů s širokým stupadlem a bočnicemi zdobenými prolamováním.

Jak opravit díru ve střeše, kterou prší do domu, poradí návštěvníkům brněnské galerie Baron Trenck Gallery známé večerníčkové postavičky nešikovných kutilů Pat a Mat. V galerii začala výstava známých večerníčků a pohádek z tvorby pro děti Ateliérů Bonton Zlín. Malí i velcí návštěvníci zde mají možnost zhlédnout loutky, animace, scénáře či kulisy, které pomáhaly bavit i uspat české děti od druhé poloviny minulého století a činí tak do současnosti.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio