Tipy na víkend 11.–13. ledna

V tipech na víkend vás tentokrát pozveme na start Jizerské padesátky, oslavy narozenin Radia Wave, masopust do skanzenu na Veselém Kopci nebo na cvičení lachtanů do pražské zoo. Ať se vám víkend vydaří.

Přijďte v sobotu na oslavu sedmých narozenin Radia Wave. Slavit se bude tuto sobotu od 20 hodin v pražské MeetFactory. Narozeninová oslava představí zahraniční hosty a ikony současné mladé elektronické scény. Poprvé v Česku živě vystoupí vycházející hvězda z britských ostrovů Lapalux. Předskakovat bude slovenský beatový inovátor Karaoke Tundra a DJs Radia Wave. O speciální site specific projekci se postará label Lunchmeat.

Pražské Rock Café slaví 22. narozeniny. Přijďte v pátek na oslavy i vy. Budou se konat koncerty skupin Čechomor a České srdce, doprovodný program je složený z divadla, performance, slam poetry nebo improvizace.


Zobrazit tipy na víkend 11.–13. ledna na větší mapě

Zamiřte o víkendu do Jizerských hor. V Bedřichově se pojedou hned tři velké závody – v pátek ČEZ Bedřichovská 30, v sobotu Intersport Jizerská 25 a v neděli program vyvrcholí hlavním závodem na 50 kilometrů klasicky. Celkem by se během celého víkendu mělo do stopy vydat bezmála sedm tisíc příznivců běžeckého lyžování z 29 různých zemí světa.

Jizerská 50 ovšem nenabízí jen sportovní zážitky. V sobotu se v Liberci koná hudební SkiFest, na kterém vystoupí populární skupina J.A.R. V prostranství na ulici 5. května v těsné blízkosti náměstí Dr. E. Beneše bude hrát všem příchozím zdarma.

Vydejte se v sobotu od 19 hodin na první noční prohlídku liberecké radnice. Prohlídky historické budovy s průvodcem jsou pro skupiny 20 lidí. Akce je součástí doprovodného programu Jizerské 50.

Vypravte se v sobotu na masopust do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Budete mít možnost zhlédnout tradiční obyčej, který je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvede vesnická skupina z Vortové u Hlinska. V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení a průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. Tento pochod bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin. Návštěvníci samozřejmě budou moci nahlédnout do jednotlivých expozic, které budou otevřeny do 15.30 hodin. Na místě se budou prodávat upomínkové předměty, tiskoviny a drátovaná keramika. Ve stylové hospůdce Na Vejměnku bude připravená staročeská zabíjačka.

Nenechte si ještě o víkendu ujít druhý ročník Festivalu íránských filmů. Najdete ho v pražském kině Světozor. Hrdinové snímků pocházejí z různých prostředí a řeší rozličné životní situace. Nebude chybět téma války a sociálního strádání, ale i poetické příběhy plné optimismu a barev.

Přijďte v Náchodě v sobotu podpořit k Metuji otužilce. Ve 13.30 hodin začíná u zimního stadiónu 14. memoriál Jiřího Řebíčka, celostátní soutěž otužilců na Metuji, která je započítávána do českého poháru zimního plavání.

Večer plný improvizace se chystá na sobotu v Divadle Trám ve Svitavách. Návštěvníci se mohou nejen dívat, ale i aktivně zapojit.

Muzeum ve Svitavách se v neděli odpoledne promění v šicí dílnu. Zájemci se tam mohou naučit textilní technice patchworku.

Benefiční Tříkrálový koncert můžete v neděli navštívit v Olomouci. Začíná v 18 hodin v sále Reduta Moravské filharmonie.

Vezměte děti a udělejte si tento víkend výlet na zámek do Mníšku pod Brdy. Pro rodiny s dětmi chystají Loutkové prohlídky se zámeckou čerticí. Ta zavede návštěvníky do pokojů, ve kterých se bydlelo ještě před 80 lety. Navštívíte koupelny pana barona i paní hraběnky, pokojíček s hračkami jejich dětí a vnuků i místnost s kolébkou pro miminko. V pokojích pro hosty pak všechny čeká seznámení s velkými pohádkovými loutkami, jako třeba s vílou, vodníkem, princeznou nebo ježibabou. Na prohlídky je nutná rezervace na telefonním čísle: 318 590 261.

Jezdíte rádi s dětmi na výlety do přírody? Pak je pro vás ideální výprava plná dobrodružství a her pro ty nejmenší, kterou pořádá každou sobotu tým lektorek z Toulcova dvora. V sobotu od 9 do 15 hodin bude trasa a program uzpůsoben pro „školkové“ a mladší děti. Pro děti do tří let doporučují pořadatelé krosničku nebo jiné přenášedlo. Doprava bude hlavně vlakem a autobusem. Nezapomeňte si s sebou vzít batůžek se svačinou, dobré oblečení i obuv do přírody, pláštěnku nebo deštník. Rodinné vstupné činí 80 Kč. Na tuto akci je nutné se zaregistrovat. Více na se dozvíte na stránkách Toulcova dvora.

Jmenují se Vojta, Kuba a Matěj a troufám si tvrdit, že je s největší pravděpodobností znáte. Jak to? Jedná se přece o tři medvědí bratry, kteří měli hlavní roli ve večerníčku filmaře Václava Chaloupky. Vydejte se za nimi a jejich příběhem do Berouna, kde dnes mají domov. Slavné filmové hvězdy žijí ve speciálním výběhu o rozloze 25 arů v lesoparku Městská hora v Berouně.

Pražské Království železnic už možná znáte. Ve třech podlažích na ploše 3100 m² uvidíte stovky metrů kolejí, desítky modelů vlaků, modely aut, které si dávají přednost na křižovatkách, modely významných staveb a míst České republiky a mnohé další. Od ledna tady ovšem mají další novinku – Skibiho cyklodráhu zručnosti! Každý první víkend v měsíci až do března si můžete bezplatně půjčit pro děti odrážedla, kola a přilby a svěřit je do péče odborníků, kteří jim poradí se správnou technikou jízdy a rodičům s výběrem ideální velikosti kola. Otevírací doba? Každý den od 9 do 19 hodin (prodej vstupenek končí v 18 hodin).

V Zoo Praha se v neděli koná cvičení lachtanů. Na akci u příležitosti Mezinárodního dne tuleňů, lachtanů a velryb se také dozvíte spoustu zajímavostí o těchto oslavencích.

V neděli si můžete v pražském Obecním domě vyslechnout od 19.30 hodin koncert Českého národního symfonického orchestru, který pod vedením šéfdirigenta Libora Peška provede poslední dokončenou 9. symfonii D dur Gustava Mahlera.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě představí dětem profese a řemesla využívaná v muzejnictví. Během dvou let jich představí na workshopech celkem 25. První profesí bude už tuto neděli archeolog. Cílem projektu je motivovat děti k výběru povolání nejen v přírodovědných a odborných profesích, ale i tradičních řemeslech, která mají vztah k muzeu a jeho činnosti.

Galerie hlavního města Prahy prodloužila mezinárodní výstavu graffiti a street artu Městem posedlí. V Městské knihovně v Praze budou díla českých i mezinárodních umělců vystavena do 27. ledna. Jednu z největších evropských přehlídek graffiti a pouličního umění zhlédlo od jejího zahájení v říjnu loňského roku téměř 20 tisíc lidí. Díla nejvýraznějších osobností světové graffiti scény vznikla speciálně pro pražskou výstavu. Každý z autorů se vyjadřuje jinak, spojuje je však město, které je inspirací i výstavní síní zároveň.

K 20. výročí vzniku nezávislého Česka a Slovenska připravilo Národní muzeum v Praze výstavu asi 50 fotografií pod názvem 20 let na českých a slovenských náměstích. Zachycují významné události v obou zemích. Symbolicky se tato menší expozice koná v budově bývalého Federálního shromáždění, kde zákonodárci hlasovali o rozpadu společného státu. Nyní ho využívá Národní muzeum. Fotografie jsou od autorů z tiskových agentur ČTK a TASR. Zachycují momenty z městských náměstí, tedy prostoru, který bývá svědkem všech velkých událostí. Vidět je můžete do 8. února.

Oslavy 125. výročí založení Spolku výtvarných umělců Mánes vrcholí výstavou s názvem Dnešní Mánes II., na níž se představí mladší generace členů spolku. V pražské Galerii Diamant potrvá do 3. února. Navazuje na prosincovou expozici, která představila starší generaci autorů Mánesa. Nová výstava nabídne například tvorbu Adama Hoffmeistera nebo Romana Sejkota. Název obou výstav Dnešní Mánes I. + II. je reminiscencí na stejnojmennou výstavu, kterou Mánes kdysi uspořádal ve své spolkové budově k 50. výročí založení.

S ironií a humorem nahlíží na svá dosavadní umělecká léta v nové výstavě nazvané Život a dílo čerstvý absolvent Akademie výtvarných umění Nikola Čulík. Původem kreslíř přesáhl do dalších uměleckých disciplín, jakou jsou video, instalace a malba. Prostřednictvím umění zkratky se zabývá nejen osobními a intimními prožitky, ale i společenskými tématy vztahujícími se ke každodenní realitě. Netradiční výstava na Staroměstské radnici v Praze potrvá do 24. února.

V Liberci v Severočeském muzeu můžete navštívit výstavu zaměřenou na lyžování. Výstavou chtějí v muzeu také připomenout tři významná výročí z počátku českého lyžování – 100 let od tragické smrti Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, 110 let od založení svazu lyžařů v Království českém Josefem Rösslerem Ořovským a 80 let od jeho smrti. Výstava připomene dobu, kdy lyže ulehčovaly díky osvícenému hraběti Harrachovi práci lesníkům v zimním období a kdy bylo lyžování jako sport v plenkách. Nejvzácnějšími exponáty jsou autentické předměty z pozůstalosti Hanče a Ořovského.

Památník písemnictví na Moravě připomíná 150. výročí narození literáta Josefa Merhauta. Dnes jeho dílo zná málokdo, ale ve své době patřil k významným brněnským kulturním osobnostem. Josef Merhaut pracoval jako šéfredaktor deníku Moravská orlice, divadelní kritik, příležitostný básník, ale hlavně autor povídkových a románových děl. V prozaických dílech se věnoval například národnostním konfliktům, střetům chudoby a povýšenosti, kontrastu rostoucího města a idylického venkova nebo nezměnitelnosti lidského osudu.

Navštivte muzeum ve Strašicích na Rokycansku. V bývalých tankových garážích ve zrušených kasárnách najdete tři desítky velkých exponátů – starých autobusů, trolejbusů a tramvají, desítku starých aut a řadu menších exponátů. Teď je tam nově také vůbec nejpočetněji vyráběná tramvaj na světě, vůz typu T3. Plzeň na konci roku definitivně ukončila jejich provoz v hromadné dopravě. Tramvají typu T3 se od roku 1960 do konce 80. let vyrobilo asi na 14 tisíc kusů. Jsou to legendární vozy s laminátovými čely a sedačkami ve tvaru vajíčka.

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě začíná v neděli ve 14 hodin výstava Svět loutek, která představí kolekci současných loutek z dílny autorky Gabriely Podroužkové a bude doplněna také o loutky historické a různá divadélka. Trvá do 10. února.

V českobudějovickém Domě umění začala první z osmi letošních výstav. V galerii moderního umění hostuje do 10. února partnerská dvojice fotografů Aleksandra Vajdová a Hynek Alt. Speciálně pro místní výstavní síň města připravili projekt Blind Spot, v překladu Mrtvý úhel.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio