Tipy na víkend 12.-14. března

Zima se v Česku zabydlela skutečně na dlouho a ani tento víkend ještě neskončí. Počasí proto stále láká k zimnímu sportování ať už na svazích českých hor, nebo třeba na rybnících a stadionech na bruslích. Stejně tak je ale možné zajít do galerie, kina nebo divadla a pro odvážné máme i tip na vodácké otevírání řeky Tiché Orlice. V našich tipech na víkend toho ale najdete mnohem víc.


Muzeum města Brna zve až do 18. dubna na hrad Špilberk, kde je nová výstava. Na ní uvidíte malby Milana Magni, živelného malíře, který své vize sjednotil do expozice nazvané Rám příštích obrazů.

Plzeňská zoologická zahrada láká na své krátce probuzené obyvatele. Po zimním spánku jsou k vidění zdejší medvědi - Eliška, Honzík (7 let), Miky (17 let) a Pišta (29 let).

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově zve na přírůstek vzácného takina indického. Samička tohoto sudokopytníka podobného koze, který je na seznamu poddruhů ohrožených vyhubením, se narodila 3. března. Druhým mládětem, které si návštěvníci můžou prohlédnout, je hříbě tarpana na statku domácích zvířat. Hříbě spolu s maminkou Wiky je ustájeno ve vnitřním prostoru statku. V zoo najdete i nově dovezená zvířata - samce rysa karpatského a soba polárního.

Tuto sobotu jsou do Chocně zváni všichni vodáci. Koná se tu už desátý Vodácký den. Čekají vás tři tradiční části: voda, filmy a tanec. Dopolední odemykání Tiché Orlice bude znovu ve znamení kajakcrossu, odpolední vodácké a horolezecké filmy a večer zahraje Choceňačka a kapela, kterou velice dobře znají účastníci prvních šesti Vodáckých plesů. Nebude chybět ani tombola nebo veslařský trenažér.

Klub Podsklepeno v Praze se zapojil do programu festivalu Jeden svět - Do it yourself. V rámci přehlídky filmů s lidsko-právním zaměřením pořádá tři tematické večery pro širokou veřejnost. Třídenní filmový maratón bude v Karlíně odstartován tuto neděli 14. března snímkem Bombajská spojka. Součástí slavnostního večera bude i vernisáž nové výstavy zaměřené na Indii, která zůstane veřejnosti zpřístupněna po celou dobu konání festivalu. Další informace najdete na www.ddmpraha.cz.

V Žerotínském zámku je od tohoto týdne nová výstava Zkamenělé stopy.

V Brně patří tento týden výtvarné kultuře. Nabídne diskuze, přednášky a další doprovodný program v oblasti výtvarného umění. Podrobnosti najdete na webových stránkách akce. O tomto víkendu můžete navštívit například Dětský ateliér inspirovaný obrazy a ilustracemi Viktora Pivovarova.

Muzeum Novojičínska vystavuje v Bílovci krásnou kolekci - výběr z díla známého malíře a ilustrátora Adolfa Zábranského. Až do 7. května máte možnost vrátit se díky jeho kresbám do dětských let.

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech je místem, kde až do poloviny června můžete vidět lidovou architekturu Klatovska.

Do muzea se dá vyrazit i na jídlo. Na knedlíky se vypravte do Zemědělského muzea v Praze. Do 30. května tu je k vidění expozice Knedlík - Kloss - Knödel aneb Knedlíkové nebe. Výstava se zaměřuje na prezentaci gastronomického fenoménu bavorské a české kuchyně muzejními prostředky, zachycuje historii tohoto pokrmu v českém i německém prostředí, zmíněny jsou i celoevropské souvislosti. Na předmětech je prezentováno kuchyňské vybavení potřebné pro výrobu knedlíků, knedlíky najdete v mnoha textech a na fotografiích, i v písních nebo literatuře, v pohádkách i pověstech. Kuchyně s knedlíky všeho druhu je místem pohody a přátelství. Cílem výstavy je ukázat, že tento poklad nezná hranice a je naším společným dědictvím, které nezná jazykové ani územní rozdíly. Výstava chce v nové rovině přispět ke vzájemnému poznávání obyvatelstva na obou stranách hranice. V Čechách i v Bavorsku je totiž knedlík považován za národní poklad.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravilo novou výstavu pro malé i velké. Víte, který produkt se může pochlubit přívlastkem Hračka století? Možná nevíte, ale určitě ho znáte. Jde o LEGO - stavebnici tvořenou pestrobarevnými univerzálními kostičkami, které doplňují dílky se speciálními funkcemi. Od vzniku patentu na originální základní kostku 2x4 uplynulo už více než 50 let. Kouzlu této stavebnice propadly nejen děti, ale i miliony dospělých v mnoha zemích světa. Na výstavě, která se koná v prostorách Středočeského muzea v Roztokách, uvidíte podivuhodný svět stvořený výhradně z komponent této stavebnice. Malé i velké návštěvníky jistě zaujme výběr nejzajímavějších stavebnic a modelů pocházejících ze sbírek českých a slovenských sběratelů a ilustrujících vývoj této hračky v posledních třech desetiletích. Výstavu plnou kostiček můžete v Roztokách navštívit do 25. června.

Za netradiční výstavou je možné vyrazit do Poličky. Interaktivní výstava Branou muzea do středověku umožňuje malým i velkým návštěvníkům vstřebávat informace nejen sluchem a zrakem, ale především hmatem a vlastní aktivní činností. Oproti předchozím ročníkům této výstavy se v letošním roce představuje ve zcela novém originálním provedení. Nejen, že bude výstava podstatně rozsáhlejší, ale bude obohacena i o celou řadu nových interaktivních prvků, které ještě lépe přiblíží život našich předků v dávné minulosti. Dozvíte se řadu zajímavostí a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli. Poznáte tíhu brnění i půvab historického šatstva, neboť pro malé i velké návštěvníky jsou zde připraveny repliky dobových oděvů, klobouků a šperků. Na zájemce o válečnou tematiku čeká kolekce zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce a fragment husitské vozové hradby. Výstava je do konce března k vidění v Centru Bohuslava Martinů.


V Trutnově můžete vidět jedinečné momentky dvou fotografů - Ivana Prokopa a Yvetty Stránské. Ve výstavním prostoru městského úřadu Trutnov můžete do 8. dubna zjistit, co se jim podařilo zachytit hledáčkem při koncertech vážné i populární hudby, na akcích téměř komorních i na představeních pro tisíce lidí. Výstava fotografií doprovází hudební festival Jazzinec 2010, podrobnosti najdete na www.galerietu.cz.

Muzeum ve Svitavách otevřelo novou fotografickou výstavu Miroslava Sychry. Fotograf objevuje krásu prostých věcí - v industriální architektuře, kde v reminiscencích navazuje kolorovanými Zátišími z fabriky na svou diplomovou práci. Věnuje se také detailům mizejících technologií na černobílých i barevných fotografií.

Obrazy Jiřího Hauschky vystavuje galerie Kotelna v Říčanech u Prahy. Až do 22. dubna tu uvidíte kolekci obrazů Není jen černá a bílá. Víc informací najdete na www.galeriekotelna.cz.

V sobotu 13. března se ve Středisku volného času Lužánky na Lidické ulici 50 v Brně uskuteční už třetí burza. Maminky tu můžou nakoupit, prodat, vyměnit nebo darovat hlavně dětské zboží všeho druhu, zejména oblečení, boty, hračky, sportovní potřeby, kočárky a tak dále. Zájemci o prodejní místo se musí nahlásit předem telefonicky ( tel. č.:549 524 112), nebo e-mailem. Burza se koná od 9 do 13 hodin. Veškeré informace naleznete také na www.luzanky.cz.

Galerie Karlovy Vary o týden prodloužila výstavu Václava Lokvence, a tak můžete ještě tento víkend vidět retrospektivní výběr z díla tohoto karlovarského sochaře a grafika. Lokvencova díla vám nemusí být úplně neznámá, jeho exteriérové realizace jsou k vidění po celém západočeském kraji, včetně Karlových Varů.

Černošice budou v sobotu večer patřit country muzice. V Clubu Kino zahraje od 20.30 hodin skupina Ohniváci. Některé z nových písniček, které tento večer zazní, vznikly za přispění černošického textaře Emana Lišky.

Kam jinam v neděli než na pohádku! V neděli 14. března od 15 hodin vystoupí v Mistrovickém divadle divadelní soubor Koňmo z Vícemile a zahraje pohádku Jak šlo vejce na vandr. Chcete-li vědět, jak to dopadne, když se chytré vejce a zvířátka vydají na výlet, ale v lese je přepadne loupežník Hustoles, nezbývá než se vypravit na představení.

V Podblanickém ekocentru Vlašim je výstava fotografií Jaromíra Braniše Expedice Broad Peak. Výstavu můžete navštívit v přednáškovém sále ekocentra až do 2. dubna. Uvidíte na ní fotografie z expedice na horu Broad Peak, která je 12. nejvyšší horou světa a čtvrtou nejvyšší horou Pákistánu.

Do ústecké Galerie Rampa, kterou najdete v budově Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Pasteurově ulici, láká výstavní projekt Krajina sociální.... Jde o pokračování cyklu Krajina…, jehož první částí byla Krajina romantická. Výstava objevuje město a jeho svébytné prostory - zástavby domů, ulice, čtvrtě, sídlištní aglomerace a v nich samovolně vznikající obyčejná, přesto nevšední, místa se stopami lidské přítomnosti. Podrobnosti na www.fud.ujep.cz.

Protančit boty můžete tuto sobotu v Poběžovicích. Ve 20 hodin tu v hotelu Hubertus začne sedmý městský ples.

S dětmi můžete vyrazit na maškarní karneval do kulturního domu v Bělé nad Radbuzou. V sobotu 13. března tu od 14h můžete předvést, v co se vaše ratolesti změnily.

A pokud potřebujete po zimě trochu prohýbat tělo, můžete si dát Puchýř. Nedoporučujeme poranění nohou, ale 22. ročník turistického pochodu Hornobřízský puchýř. Podrobnosti o pochodu najdete na adrese www.hornibriza.pionyr.cz.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio