Tipy na víkend 1.–3. března: divadelní premiéry, čokoládová show i unikátní výstavy

Kam zamířit o víkendu? Vydejte se třeba na výlet na hrad Svojanov, prohlédnout si můžete tamní obnovené interiéry. Nebo navštivte Botanickou zahradu v Brně, kde právě kvetou orchideje. Letos poprvé navíc otevře návštěvníkům své brány Zemský hřebčinec v Písku, bude to v sobotu a určitě stojí za návštěvu. Pěkný víkend!

Vydejte se do divadla. Jeden z vrcholů letošní divadelní sezóny připravuje liberecké Divadlo F. X. Šaldy na tento pátek. Navštívit můžete premiéru hry Tramvaj do stanice Touha od jednoho z nejvýznamnějších amerických dramatiků Tennessee Williamse. Představení začíná v 19 hodin.

Brněnské HaDivadlo připravilo na tento pátek českou premiéru politicky nekorektní a umělecky radikální hry Velemarš. Jejím autorem je 31letý německý literát Wolfram Lotz. Text je vyjádřením Lotzova konceptu „nemožného divadla“. Brněnští divadelníci jej částečně doplnili o české reálie.


Zobrazit tipy na víkend 1.–3. března na větší mapě

Velké karnevalové odpoledne si mohou vaše děti užít v pražském Kulturáčku na Bílé Hoře. Karnevalový rej masek s hudební skupinou Myš a Maš a Sváťovým dividlem vypukne v 17 hodin.

Království železnic na pražském Smíchově láká vaše ratolesti na projížďky na odrážedlech a na kolech. Tuto sobotu tam najdete dětskou dráhu zručnosti.

V sobotu začnou v Třebíči (v 9.15 prohlídkami Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera) celodenní oslavy židovského svátku Purim. Ve 14.00 se těšte na slavnostní odhalení nové synagogální opony.

Zatímco většina památkových objektů u nás se otevírá pro veřejnost až v dubnu, hrad Svojanov zve na návštěvu už od této soboty. Návštěvníci se letos mají na co těšit. Hrad se představí po rozsáhlé rekonstrukci, kterou tu realizovali v posledních letech.

Pojďte na matějskou! Jestli vám není nepříjemné chladné počasí v kombinaci s jízdou na kolotoči, zamiřte v sobotu na pražské Výstaviště, kde začíná 50. ročník tradiční Matějské pouti. Potrvá do 21. dubna.

Pražský veletržní areál v Letňanech láká ještě v sobotu na mezinárodní veletrh kosmetiky, kadeřnictví a zdravého životního stylu World of Beauty & Spa 2013 Jaro. V 9 hodin začíná finále soutěže Svatební dort roku. Jméno vítěze se dozvíte v 16.20.

Navštivte Botanickou zahradu s arboretem Mendelovy univerzity v Brně. Najdete tam krásné kvetoucí orchideje. Kvetou především kříženci rodu Phalaenopsis, rod Paphiopedilum a rod Cymbidium.

Pokud jste ještě neviděli výstavu děl Františka Kupky v Salmovském paláci na Hradčanech, máte šanci tam zajít ještě do této neděle. Výstava Cesta k Amorfě ukazuje cestu Františka Kupky k malířské abstrakci. Výstava vznikla jako připomínka sta let od otevření pařížského Podzimního salónu v roce 1912, pozoruhodné a pro dějiny světového výtvarného umění zásadní události, kterou zároveň v rozsáhlém katalogu nově zhodnocuje. Výstava představuje malířovu účast na jednotlivých salónech a divák může sledovat postupné řešení různých problémů a otázek, se kterými se autor vyrovnával.

Na zámku Mníšku pod Brdy na tento víkend přichystali pro rodiny s dětmi speciální Pohádkové prohlídky. Průvodkyně v pohádkovém kostýmu pověří děti detektivním pátráním. Na zámku se totiž do každé místnosti ukryla jedna známá česká pohádka. Podle předmětů, které se na zámek z pohádek zatoulaly, děti určitě tu správnou pojmenují. Prohlídky jsou určené pro děti od 3 do 9 let a trvají 40 minut. Začínají vždy ve 13.40, 14.30 a 15.30 hodin.

Letos poprvé otevře Zemský hřebčinec v Písku své brány návštěvníkům. Stane se tak právě tuto sobotu, a to u příležitosti tradiční jarní přehlídky plemenných koní. Začátek přehlídky je v 10 hodin a uskuteční se v kryté hale. Krátce po jejím skončení bude následovat kvalifikační kolo soutěže skoku ve volnosti čtyřletých klisen.

Po Paříži, New Yorku, Šanghaji nebo Moskvě zavítá do Plzně Čokoládová show. Historicky první čokoládový veletrh se uskuteční tento víkend v budově BCB na Anglickém nábřeží. Nahlédnout do světa sladkostí můžete vždy od 10 do 18 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na velkou výstavu obalů čokolád z celého světa.

K vidění také budou obrazy malované hořkou, bílou a barevnou čokoládou. Plzeňští šéfkuchaři připraví různé dezerty, ale i méně obvyklá jídla jako například kuře na čokoládě nebo vepřové s přelivem z bílé čokolády. Součástí celé akce budou i ochutnávky a prodej čokolád.

Vydejte se v sobotu na charitativní lyžařský závod dvojic, který se uskuteční v areálu Kolečko v jabloneckých Břízkách. Výtěžek ze startovného putuje ve prospěch Sportovního klubu Sluníčko, který je členem Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením v Jablonci nad Nisou. Délka závodu je 4×2 km a každá štafeta absolvuje dva úseky klasicky a dva úseky volně (možno běžet i celou trať klasicky). Běží se za umělého osvětlení, hromadný start je v 18 hodin, prezentace je od 16 do 17.30 hodin. Startovné činí 100 Kč za osobu.

Udělejte si v sobotu výlet do ostravské zoologické zahrady, kudy projde první masopustní průvod zvířecích masek. Průvod vyráží ve 13 hodin od pavilónu opic a projde částí areálu zoo s několika zastaveními u výběhů. Ti, kteří nemají masky, si je mohou přijít vyrobit od 11 hodin do Výukového centra zoo. Budou zde k dispozici potřeby pro výrobu papírových škrabošek a barvy na obličej. Chybět nebude ani něco na zahřátí v podobě teplého čaje. Během průvodu bude speciální porota hodnotit všechny masky a na jeho konci se těšte na vyhlášení té nejlepší.

Muzeum perníku v Perníkové chaloupce u Pardubic zahajuje tuto sobotu už 10. sezónu. A vy můžete být u toho. Ježibaba procitne z dvouměsíčního zimního spánku v sobotu v 9 hodin a až do 16.30 se bude oslavovat. Tentokrát se v útulně U Všech čertů chystají vepřové hody. Ježibaba se prý na svůj velký den pečlivě připravila a dětem i dospělým bude předvádět své mistrovské umění. Vyvrcholením dne bude reprezentační ples medu a perníku, který začíná ve 20 hodin v kulturním domě v Hronovické ulici v Pardubicích.

Ve Východočeském divadle v Pardubicích v neděli vyvrcholí přehlídka divadelních komedií Grand festival smíchu. Během galavečera smíchu, který začíná ve 20 hodin, se budou předávat festivalové ceny.

V pražském Obecním domě si můžete v neděli od 19.30 vyslechnout koncert ruské sopranistky Olgy Peretjatkové. V pražském Rudolfinu můžete od 19.30 navštívit benefiční koncert na podporu dětí z Kliniky dětské onkologie a hematologie FN Motol, na kterém vystoupí ukrajinský klavírista Dmitry Oniščenko.

Skiareál Razula Velké Karlovice v Beskydech slibuje na víkend výborné podmínky pro lyžaře i běžkaře. Ti si návštěvu mohou opět zpestřit něčím navíc. V pátek 1. března se koná slavnostní uvedení nového degustačního menu zážitkové restaurace Vyhlídka s názvem Čtyři vzpomínky na Valašsko, v sobotu 2. března nultý ročník nočního závodu na běžkách Noční stopa Valachy a také Saunová noc ve Wellness Horal. Během ní se návštěvníci mohou setkat i se saunérkou Helenou Kopřivovou, která o uplynulém víkendu uspěla na mistrovství ČR v saunovacích ceremoniálech.

Vydejte se na výlet na zámek v Lešné u Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Ještě do této neděle tam najdete novou výstavu věnovanou Japonsku. Uvidíte japonskou keramiku, samurajskou výzbroj a dobové fotografie. Důležitou součástí výstavy jsou rostliny a květy kamélie japonské. Kamélie jsou rostliny blízce příbuzné čajovníku, pocházejí z Dálného východu. Na rozdíl od planých rostlin mají šlechtěné kultivary kamélií bohaté květy v nejrůznějších odstínech. Kamélie byly velmi oblíbené v Evropě v 19. století, kdy nesměly chybět jako ozdoba plesových a divadelních rób žen a mužů.

Pouze do 10. března budou v Náprstkově muzeu v Praze instalovány dosud nikdy nevystavené originální dopisy Karla Maye (1842–1912). Stane se tak během expozice o tomto spisovateli. Více než sto let staré písemnosti z Památníku národního písemnictví podle badatelů vypovídají o rozporuplné osobnosti slavného romanopisce. Dokumentují, jaký honorář obdržel za napsání Vinnetoua i jak obtížná byla jeho domluva s Josefem Richardem Vilímkem, majitelem českého nakladatelství.

Jsou tu i nově objevené písemnosti odhalující zákulisí vzniku slavných „mayovek“. Výstava Po stopě Karla Maye z cyklu Monarchie připomíná až do 27. října románové dílo tohoto autora a přenáší návštěvníky do Severní a Jižní Ameriky i do muslimského světa zabírajícího území Sahary a dále přes Súdán, Saúdskou Arábii a Turecko až na Balkán.

Výstavu dokumentující historii hornictví a lámání kamene na území Prahy najdete v zámeckém areálu Ctěnice v Praze 9 – Vinoři. Součástí výstavy je také prezentace významných ložisek stavebního a dekoračního kamene a stručný přehled geologických poměrů, které ložiska podnítily.

Prostor výstavy využívá první a druhé podzemní podlaží a část přízemí zámku. Podzemní prostory samy o sobě evokují zemské hlubiny. I pohyb návštěvníka výstavou od nejhlubších prostor sklepení vzhůru vytváří symbolický přechod od nejstarších dějin přes prehistorii, počátek doby historické až po období románského slohu v Praze.

Na netradičním místě ve Znojmě najdete unikátní výstavu starých fotografií. Expozice je instalována v podzemí pod historickým centrem města. Podle Jany Alexové ze Znojemské besedy si ji veřejnost bude moci prohlédnout v rámci běžných prohlídek. Výstavu můžete navštívit od pondělí do soboty od 10 do 17 hodin, v neděli pak od 13 do 16 hodin.

Výtvarník Krištof Kintera přichází s novou výstavou. Nazval ji Vidiny a najdete ji v Galerii Petr Novotný v Praze 7. Až do 21. března si tak můžete přijít prohlédnout jeho kresby vytvářené netradičními technikami za použití speciálních materiálů

Muzeum Prostějovska zpřístupnilo ve Špalíčku výstavu nazvanou Jak semena putují krajinou. Výstava, kterou do Prostějova zapůjčilo Krkonošské muzeum ve Vrchlabí, vysvětluje cesty rostlin a nabízí mikrofotografie semen chráněných a ohrožených rostlin Krkonoš. Otevřena bude do 7. dubna.

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo novou stálou expozici nazvanou Olomoucká univerzita, která představuje minulost i současnost Univerzity Palackého v Olomouci. Výstava vznikla na počest 440. výročí založení univerzity. Byla vytvořena během jednoho roku a představuje na pět desítek předmětů, které mají vztah k dějinám tohoto vysokého učení.

Městské muzeum v Ústí nad Labem otevřelo výstavu Světlo zbořeného města, která se věnuje životu a dílu architekta a historika Alfreda Piffla (1907–1972). V prvních poválečných letech působil na Ústecku jako pověřený ředitel ústeckého muzea a archívu, které převzal od původní německé správy. Zasloužil se o záchranu stovek předmětů kulturní hodnoty, z nichž takřka 600 dodnes tvoří sbírky ústeckého muzea. Jde o předměty z majetku zkonfiskovaného po válce odsunutému německému obyvatelstvu, ale také institucím nebo kolaborantům. Návštěvníci si mohou prohlédnout například dobový portrét Hanse Krebse, vládního prezidenta říšské župy Sudety.

Ukázky trestního rejstříku, pracovní knížky i evidenční karty prostitutek jsou teď k vidění v obnovené expozici Muzea vězeňství v Uničově na Olomoucku. Netradiční muzeum, jehož součástí jsou například mučicí nástroje, v bývalé městské šatlavě v centru Uničova funguje od roku 2010. Stálá výstava dostala název Právo na Uničovsku.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio