Tipy na víkend 1.–3. října

První říjnový víkend před námi opět nabízí spoustu akcí, na které stojí za to se vypravit. V tipech na víkend vás zveme třeba na prohlídku čistírny odpadních vod v Hradci Králové, do labyrintu chodeb pod Zelným trhem v Brně, na festival slivovice do Biskupic nebo na japonskou podzimní slavnost na pražskou Kotlářku. Pěkný víkend!

Vydejte se v sobotu do Plzně. V 11 hodin na náměstí Republiky zahájí slavnostní salva akci Isonzo 1917 aneb 35. pěší pluk za světové války. V 13.20 z hlavního nádraží odjede parní vlak do Třemošné, kde se na louce u nádraží uskuteční od 15.00 rekonstrukce bojů z let 1915 až 1917 poblíž slovinské řeky Isonzo. Po bitvě následuje hudební program a v 19.45 ohňostroj.

A v Plzni se také v sobotu od 10 hodin bude slavit 168. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell v Plzni. Co vás čeká? Netradiční oživené prohlídky pivovaru, restaurátorská dílna v Pivovarském muzeu, knedlíkové hody v restauraci Na Spilce a další.


Zobrazit Tipy na víkend 1.-3. října na větší mapě

V Praze v sobotu začíná festival divadelního okraje a kulturní alternativy ...příští vlna/next wave... Návštěvníci uvidí světové premiéry prestižních souborů české nezávislé divadelní scény a představení v dolech, ve vlaku Praha-Ostrava i v síni Vrchního soudu na Pankráci. 17. ročník tohoto setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy zaplní Prahu od 2. do 10. října. Další akce budou začátkem října v Ostravě a koncem měsíce v Brně. První víkend nabídne projekty realizované v autentických prostředích. Například v ostravském Dolu Michal, kde režiséři a autoři Miroslav Bambušek s Ewanem McLarenem připravili inscenaci Zdař Bůh! o důlních katastrofách v polovině 50. let. V neděli 3. října se přímo v soudní síni na Pankráci, kde byla Milada Horáková odsouzena k trestu smrti, uskuteční projekt souboru Spitfire Company a výtvarníka Jiřího Sozanského nazvaný Procesy 10/48/7830.

Zamiřte v sobotu do Velkých Karlovic pod sjezdovku Razula, kde se od 13 hodin uskuteční drakiáda.

Den ryb ve skanzenu v Chanovicích na Klatovsku je nachystaný v sobotu. Co vás čeká? Prodej ryb a rybích pochoutek, prezentace rybářských organizací a informace o rybářství a rybníkářství v regionu. Ve 13.00 v zámeckém areálu začíná módní přehlídka z dílny mladých návrhářek z Integrované střední školy živnostenské v Plzni a zahájení výstavy jejich výtvarných prací.

Čistírna odpadních vod v Hradci Králové v sobotu od 9 hodin připravuje Den otevřených dveří. Ukončení je v 15.00.

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou začíná v sobotu Ořechobraní. Součástí je výstava Plody podzimu, ochutnávka a prodej ořechových dobrot, vystoupení folklórní skupiny Bajdyš z Třebíče a soutěž o nejchutnější ořechovou bábovku.

V Brně bude v sobotu od 15 hodin mimořádně zpřístupněn labyrint chodeb pod Zelným trhem ještě před dokončením a dovybavením expozice. Oficiální zpřístupnění plánuje město na duben 2011.

Festival slivovice Biskupické kaléšek můžete v sobotu navštívit v malohanáckých Biskupicích na Moravskotřebovsku. Kromě ochutnávky dobrého moku a kulturního programu nabízí i tradiční jízdu velocipédů.

Oslavit spolu s Litomyšlany můžete v sobotu 370 let od založení tamního gymnázia. Mimochodem, mezi jeho profesory v minulosti patřili také Jirásek nebo Purkyně.

V Olomouci v pátek odstartoval multižánrový festival Týden improvizace. Najdete ho v nových prostorech letištního hangáru a s novou dramaturgickou koncepcí. Mezi nejzajímavější hosty patří české taneční skupiny Vertedance, Nanohach a ME-SA nebo pražská alternativní skupina Handa Gote. Úplnou novinkou je Design market, na němž se představí mladí designéři.

V Písku je v plném proudu Mezinárodní festival studentských filmů. O ceny za nejlepší hraný, dokumentární a animovaný film se tam uchází 35 snímků. Porota je vybírala ze zhruba 150 děl poslaných z 21 zemí. Dalších šest filmů bude uvedeno v nesoutěžní sekci To nejlepší z českých a slovenských filmových škol. Jubilejní, 10. ročník přehlídky potrvá do soboty. Přehlídka má humanitární akcent: pátek bude ve znamení tvorby handicapovaných tvůrců. Na programu budou například snímky z filmového festivalu (ne)herců s mentálním či kombinovaným postižením Mental Power Prague.

Nenechte si v sobotu ujít Podzimní bohutické slavnosti. Začínají v 10 hodin na nádvoří zámku v Bohuticích na Znojemsku. Pro návštěvníky je připraveno: zabíjačka a zabíjačkové speciality, několik druhů bohutického burčáku a meruňkovice, bohatá nabídka piva, degustace bohutických vín, cimbálová muzika, šermířské souboje, vystoupení žonglérů a kejklířů, břišní tance, střelci, prohlídky zrekonstruovaných zámeckých sklepů, vyjížďky bryčkou, atrakce pro děti a večerní ohňostroj.

Tuto sobotu se opět otevřou veřejnosti brány pivovaru v Nové Pace. Přijďte se podívat, jak se vyrábí tradiční české pivo. Prohlídky budou probíhat zdarma od 10.00 do 16.00. K pivečku nebude chybět ani občerstvení a živá hudba.

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů připravila městská část Praha 6 o víkendu pro dříve narozené občany aktivní víkend s názvem Dny seniorů. Bohatý program, sestavený z přednášek, besed, výstav, divadla, koncertů, cvičení, poradenství a dalších aktivit zaměřených na zájmy i problémy seniorů, čeká na příchozí na různých místech v Praze 6. Veškerý program i občerstvení v místech konání jsou pro seniory zdarma. V parku Ladronka čeká na návštěvníky víkendové cvičení pod dohledem specialistů na pohybové aktivity seniorů, pétangue – oblíbená hra francouzských důchodců, ale i vaření se specialistkou na zdravou výživu. Milovníci pejsků si mohou nechat poradit o výchově svého miláčka v „psí škole“ pod širým nebem. Bude připraveno občerstvení zdarma a pro vnoučata dětský koutek.

Na baseballovém stadiónu Kotlářka v areálu Markéta v Praze 6 začíná v neděli ve 12 hodin podzimní slavnost Aki Macuri 2010. Návštěvníci mohou ochutnat japonskou kuchyni podávanou na tradičních lidových slavnostech.

Přimda na Tachovsku láká v neděli od 14 hodin na procházku po nové naučné stezce Vodní svět, která mimo jiné nabídne i bobří pozorovatelnu.

Břeclav má novou turistickou atrakci. Stala se jí zpřístupněná věž novogotického kostela v místní části Poštorná. Vede na ni točité schodiště, které má 200 schodů. Při návštěvě věže spatří příchozí moderní kostel v centru Břeclavi, nedalekou vyhlídkovou věž Minaret v Lednici i Svatý kopeček v Mikulově. Na dohled jsou i Bílé Karpaty. Z Rakouska jsou vidět vrtule větrných elektráren před Vídní. Poštorenský kostel je nápaditý svým architektonickým vzhledem. Koncem 19. století jej nechal v novogotickém stylu postavit kníže Jan II. z Lichtenštejna. Kostel má zeleně glazované střešní tašky a postaven je z 200 druhů cihel a dlaždic.

VÝSTAVY:

Zatím největší a nejdražší výstavu za svou téměř sedmnáctiletou historii zpřístupnila renomovaná pražská Galerie Rudolfinum. Výstavní projekt o dekadenci v umění s názvem Decadence Now! Za hranicí krajnosti patří k napjatě očekávaným kulturním událostem sezóny a zároveň k těm kontroverzním. Některá díla hraničí s pornografií, jiná provokují narážkami na duchovní a spirituální krizi. Na výstavě je také obraz malovaný krví, jedním z objektů je postava oběšené ženy v černém. Kurátor Otto M. Urban rozdělil projekt do pěti tematických oddílů – bolest, sex, pop, šílenství a smrt. Z českých umělců jsou zastoupeni Ivan Pinkava, Josef Bolf nebo Václav Jirásek, ze zahraničních Damien Hirst, Cindy Shermanová, Joel Peter Witkin, Keith Haring a další.

Motocykl Jawa, dodnes vyráběné hodinky Prim nebo dobové bankovky a mnoho dalších věcí, které byly součástí každodenního života Čechoslováků, si mohou prohlédnout návštěvníci výstavy Zlatá? šedesátá. Její tvůrci jí dali podtitul Bruselský sen versus česká realita. Návštěvníci na ní naleznou i odpověď na otázku, zda byla 60. léta skutečně zlatá. Výstavu najdete v Národním památníku v Praze na Vítkově. Při pohledu na známé věci ve vitrínách na kulise mikrosvěta pražského obchodního domu Bílá labuť, který byl v 60. letech jediný s veškerým sortimentem spotřebního zboží, oči mnohých pamětníků zaslzí. Autoři výstavy přiznali, že počítají s tím, že výstava vyvolá mnoho vzpomínek a asociací, proto otevřeli také webové stránky www.zlatasedesata.com, kam mohou lidé psát své vzpomínky.

Na pražských Hradčanech je po komplexní rekonstrukci znovu otevřena Bílkova vila. Zajímat může milovníky architektury, sochařského umění a grafiky i badatele. V suterénu vily je přístupné badatelské Bílkovo studijní a dokumentační centrum, v prostorném ateliéru v prvním patře si lze prohlédnout sbírku Bílkových soch a plastik a ve vrchních patrech skici a grafiku. Ve vile je původní nábytek, který ilustruje Bílkovu fantazii a zálibu v přírodních a náboženských symbolech.

Plány, fotografie a texty shrnující nejzajímavější projekty současné evropské architektury vystavuje od čtvrtka Národní galerie v pražském Veletržním paláci. Výstava se zaměřuje na všech 49 staveb vybraných porotou Evropské ceny za současnou architekturu (Mies van der Rohe Award) do loňského finále. Tehdy zvítězil návrh budovy norské národní opery a baletu v Oslu.

V Mladé Boleslavi vystavují děti ze základní umělecké školy. Svými výtvory na téma Cesty mezi světy tam doslova zaplnily Sbor českých bratří. V této koncertní a výstavní síni na Českobratrském náměstí vás tak ještě tento víkend potěší jejich kresby, malby, keramika, textilní artefakty i další výtvarné techniky.

Vydejte se v sobotu od 14 hodin do výstavního sálu Centra Bohuslava Martinů v Poličce. Čeká tam na vás další z tvořivých dílen. Tentokrát se budou vyrábět lampióny a stínidla na svíčky.

Výstava kostýmů známého výtvarníka a návrháře Theodora Pištěka, které nosili herci v populárním televizním seriálu Arabela, začala na zámku v Loučeni. Uvidíte většinu kostýmů a rekvizit, které herci při natáčení seriálu používali. K trhákům pohádkové expozice patří kromě šatů princezen Arabely, Xenie a jejich královských rodičů netopýří klobouk čaroděje Viga, kouzelný cestovní plášť nebo kouzelný prsten.

Na zámku v Náchodě je otevřena nová expozice, která přibližuje aristokratické řády a medaile nasbírané členy šlechtického rodu Schaumburg-Lippe. Desítky řádů a medailí jsou na veřejnosti vystaveny poprvé. Vyznamenání a řády jsou umístěné v jedné z komnat zámku v několika vitrínách, součástí je také trezor, ve kterém byly objeveny.

Díla význačných českých sklářů i mladých absolventů sklářských oborů vystavuje až do 28. října nově zrekonstruovaný Letohrádek královny Anny na Pražském hradě. Návštěvník může obdivovat nejen tradiční české broušené sklo, ale i odvážné umělecké výtvory z dílny perspektivních tuzemských a zahraničních začínajících umělců. Výstava v letohrádku je rozdělena do dvou pater. Ve spodním lidé uvidí díla mladých českých i světových umělců, v druhém patře výtvory českých klasiků. Spatřit tam lze například skleněné objekty Stanislava Libenského, Jaroslavy Brychtové, René Roubíčka, Pavla Hlavy, Jiřího Šuhájka, Františka Víznera i výtvory Bořka Šípka nebo Ronyho Plesla.

Galerie umění v Karlových Varech vstoupila do podzimní části výstavní sezóny prezentací souboru krajinářské tvorby malíře Zdeňka Sýkory. K vidění je 60 obrazů. Expozice doplňuje dvě výstavy, které se letos konaly při příležitosti umělcových devadesátin v Praze a v Olomouci. Karlovarská galerie se zaměřila výhradně na téma krajiny a uzavře trilogii velkých monografických výstav z malířovy tvorby.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 – Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio