Tipy na víkend 13.-15. srpna

Do Slavkova za napoleonskými vojáky, do Domažlic za chodskými koláči, do Olomouce za španělskými tanečníky nebo do Prahy za taoistickým cvičením tai-či – tam všude se o víkendu můžete vypravit. A tipů na víkend máme pro vás mnohem víc.

Zámek Slavkov-Austerlitz zve od pátku do neděle na Napoleonské dny. Právě v polovině srpna si připomínáme výročí narozenin francouzského císaře Napoleona Bonaparta. Letošní Napoleonské dny se ponesou v duchu jednak dozvuků 210. výročí bitvy u Marenga, ale půjde i o přípravu na kulaté 205. výročí bitvy u Slavkova. Hlavní program je připraven na sobotu s vojáky v dobových uniformách, s oživenými prohlídkami zámku, řemeslným jarmarkem a závěrečným ohňostrojem v zámeckém parku. Vše začne už v pátek, kdy v zámeckém parku jednotlivá vojska rozloží svá vojenská ležení. V sobotu se budou zúčastněné jednotky věnovat výcviku a manévrům, jež vyvrcholí odpoledne bitevní ukázkou. Armády provedou slavnostní přehlídku v parku, vzpomenou výročí Napoleonova narození, který bude připomínán spíš jako první konzul než jako císař Francouzů. Večerní program uzavře slavnostní ohňostroj. Po celý den můžete navštívit dobový jarmark v zámeckém parku a spoustu akcí připravených pro děti. V neděli ráno se budou moci návštěvníci seznámit s životem tehdejší doby ve vojenských leženích, a na programu bude druhá bitevní ukázka s odlišným scénářem a průběhem. Celá akce bude oficiálně zakončena slavnostním nástupem v parku v horním parteru. Vstup na vojenské akce, řemeslný jarmark i sobotní ohňostroj je zdarma.


Zobrazit tipy na víkend 13.-15. srpna na větší mapě

Zamiřte o víkendu do Domažlic na Chodské slavnosti. Premiéra chodského oratoria, tedy chodského muzikálu O Markétě, bude jedním z největších lákadel. Chodské slavnosti jsou jednou z největších národopisných slavností v Česku a druhou nejstarší v republice. První ročník se konal už v roce 1955. Během festivalu se prezentují národopisné soubory z Chodska, ale také folklorní skupiny z jiných částí Čech, Moravy a ze zahraničí, letos například z Estonska a Sicílie. Součástí je doprovodný program včetně jarmarku. Zahájení festivalu se uskuteční v pátek v 18 hodin na pódiu u brány na náměstí. Vstup na všechny pořady hlavního programu je zdarma.

V sobotu si nenechte ujít dobové slavnosti Starého Města pod Landštejnem na Jindřichohradecku. Bohatý celodenní program pro děti a dospělé začíná v 10 hodin dobovým kostýmovým průvodem účinkujících, hostů i obyvatel obce a po celý den pokračují velmi lákavá a zajímavá kulturní dobová vystoupení, mažoretky, vystoupení fakíra, tanečnice, ohňová show a mnoho dalšího. Po celý den je zajištěno dobové občerstvení. Program bude zakončen ve 22.45 hodin ohňostrojem a taneční zábavou.

Festival Janouškovo Ústí začíná v pátek v areálu Cakle u Ústí nad Orlicí. Dvoudenní program nabízí řadu skvělých muzikantů.

Na country odpoledne můžete v sobotu zajet na Zámeček u Lanškrouna na Orlickoústecku. A nebude se tam jen zpívat a hrát.

Olomouc bude o víkendu patřit flamencu. Pokračuje druhý ročník Mezinárodního festivalu flamenca a dnů španělské kultury. V Moravském divadle Olomouc vystoupí v sobotu od 20 hodin Slovenské divadlo tanca z Bratislavy, které v režii Jána Ďurovčíka nastudovalo představení Carmen. Ještě předtím, ve 3 hodiny odpoledne, jsou všichni zváni na Horní náměstí, kde se uskuteční flamencová fiesta.

Víte, co je tai-či? Dozvíte se to, pokud zamíříte v sobotu v 16 hodin na pražské Palackého náměstí. Právě tam se uskuteční oslava 40. výročí založení mezinárodní neziskové organizace sdružení taoistického tai-či. Uvidíte ukázku cvičení sestavy 108 pohybů.

Hrad Sovinec láká tento víkend na historickou akci s pohádkovým příběhem. Čekají tam na vás žoldáci, vodníci a sličné panny.

Zámek v Tovačově na Přerovsku bude na konci tohoto týdne patřit příznivcům folkové muziky. Festival s názvem Tovačovský portál, který se sám označuje jako nejen folkový, se letos v zámeckém parku uskuteční podvanácté a představí se na něm desítka interpretů z Čech a Moravy. K největším lákadlům by měla patřit bluegrassová Druhá míza Vojty Zíchy nebo brněnská kapela Quanti Minoris.

Vydejte se o víkendu na Neratovské poutní slavnosti. V sobotu vás čeká mše svatá, ale také jarmark originálních produktů Orlických hor, soutěže pro děti i dospělé a divadelní představení. V neděli potom začíná poutní mše svatá v 10 hodin, kterou bude celebrovat arcibiskup Dominik Duka.

Černošická mariánská pouť začíná v Černošicích u Prahy právě tuto sobotu a potrvá do neděle. V komunitním centru Mana naproti kostelu probíhá po oba dny výstava Z historie Černošic.

Na zámku v Kostelci nad Černými Lesy u Prahy bude v sobotu v 10 hodin slavnostně zpřístupněn ručně malovaný model staré Prahy.

Víkend jako ve středověku můžete prožít ve skanzenu Villa Nova Uhřínov na Rychnovsku.

V Pardubicích vypukne v sobotu v 8 hodin závod řemenových motocyklů - stíhací závod pro řemenové motocykly vyrobené do roku 1930. Jedná se o jediný závod tohoto druhu v ČR. Více najdete na www.vccpardubice.cz.

Tradiční rajčatová bitva začne v zábavním areálu Šťastná země v Radvánovicích ve 13 hodin. Čekají vás oblíbené zápasy v rajčatovém protlaku a nachystané jsou i rajčatové soutěže pro děti.

Nenechte si tento víkend ujít pohádkový program v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. Co je připraveno? Vyjížďka do výběhů Eurosafari, ale i cesta místy plnými pohádkových bytostí potěší děti i dospělé. Odjezdy Pohádkového safari jsou naplánovány na 19, 19.30, 20, 20.30, 21, 21.30, 22, 22.30, 23 a 23.30 hodin ze stanoviště Safari expresu. Vstup do areálu zooparku bude umožněn všem majitelům jízdenek od 18.45 hodin vchodem u restaurace Tajga, ze směru od Kamencového jezera. Kromě terénního Safari expresu můžete využít k projížďce i Lokálku Amálku a povoz tažený koňmi.

Soubor lidových staveb Vysočina pořádá v areálu Veselého Kopce u Hlinska tuto sobotu od 9 do 16 hodin program s názvem Jak se dříve stavělo, který návštěvníkům nabídne zajímavé setkání s tradičními stavebními technikami používanými v minulosti v lidovém stavitelství a seznámení s dnes již takřka zapomenutými řemesly. Ti, kdo v sobotu Veselý Kopec navštíví, se v prostředí historických staveb seznámí s výrobou štípaného šindele, pokrýváním střechy, zhotovováním nepálených cihel - vepřovic, spárováním roubených stěn, zdobení lomenic malovaným dekorem, uvidí unikátní pilu s vodorovným listem na vodní pohon v chodu, ukázky tradiční kovářské, tesařské a truhlářské práce. Některé činnosti si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet.

Přinášíme vám i tipy na výlety na některý z hradů nebo zámků, které spravuje Národní památkový ústav.

Pokud se tuto sobotu vydáte na zámek Veltrusy, najdete tam Dožínky hraběte Chotka. Vedle běžné prohlídky si zde můžete zajít na výstavu věnovanou fenoménu šlechtického lovectví a myslivosti od 18. do 20. století.

Všichni, kteří se vypraví na prohlídku hradu a zámku Český Krumlov, mohou navštívit také Víkendový jarmark na I. zámeckém nádvoří.

Klášter Plasy pořádá o víkendu speciální prohlídky vodního systému a podzemního vzdušného systému spojené s prohlídkou míst, kam se návštěvník běžně nedostane. Prohlídky jsou určeny osobám starším 10 let, bez klaustrofobie a podpatků. Rezervujte si místo.

Na hradě Švihov zažijte v pátek a v sobotu detektivní noční pátrání pod názvem Případ mrtvého purkrabího. Čeká vás pravá středověká detektivka. Kdo stojí za smrtí purkrabího? Usiluje snad někdo o život hradního pána? Kde se skrývá vrah? Napínavé i vtipné pátrání se koná každou půlhodinu od 19 do 22 hodin.

Celé prázdniny je pro návštěvníky hradu a zámku Horšovský Týn otevřena nová expozice zámecké prádelny v přízemí purkrabského paláce. Návštěvníci se zde dozví o historii praní, mýdla, pracích prášků atp.

Zámek Červené Poříčí, jindy návštěvníkům nepřístupný, zve na mimořádné prohlídky právě tuto sobotu.

Zámek Ploskovice pořádá v sobotu večerní Oživené prohlídky z historie panství ploskovického. Také zámek Benešov nad Ploučnicí oživí v sobotu ve 20, 20.30 a 21 hodin noční prohlídky Rodinný život šlechty aneb jak se bavila šlechta na svém sídle, během kterých uvidíte práci zámeckých kuchařek, pokojské, zbrojnoše a mnohé jiné.

Zámek Sychrov na prázdniny otevřel výstavu historických hraček s názvem Jak si hrály rohanské princezny. Navíc jako bonus tohoto léta mohou návštěvníci trasy B nahlédnout do ryze soukromých prostor - zámecké koupelny. V sobotu od 10 do 17 hodin mohou všechny malé princezny a princové vyrazit na 7. princeznovský bál na Sychrově.

Také zámek Hrubý Rohozec zve o víkendu na oživené prohlídky svých místností pod názvem Johanka z Krajku a její společnost.

V zámku Hrádek u Nechanic se tento víkend koná Zámecké posvícení s tržištěm a šermíři, bohatým kulturním programem, nočními prohlídkami a ohňostrojem.

A noční prohlídky nabízí rovněž zámek v Ratibořicích, který ožije karnevalem na dvoře Petra Birona. Během letních večerů ožijí známé postavy Petra Birona vévody Kuronského, jeho krásné manželky Dorothey a jejich dvořanů i služebnictva.

Středověké slavnosti Lipnické hradovánky můžete navštívit o víkendu na hradě Lipnice nad Sázavou.

Zámek Lysice ožije v sobotu vždy ve 20, 21 a 22 hodin Rozmarným zámeckým létem, tedy večerními zámeckými kostýmovanými prohlídkami, které umožní nahlédnout do života zámku počátkem 20. století.

V neděli bude od 10.30 hodin v chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi sloužit mši kardinál Miloslav Vlk v rámci poutní slavnosti Nanebevzetí Panny Marie a slavnosti Palladia při příležitosti 360. výročí návratu Palladia do Staré Boleslavi v roce 1650. V 17 hodin bude sloužit mši pražský arcibiskup Dominik Duka.

Botanická zahrada v Praze-Troji láká tuto neděli na Trojské posvícení. Chybět nebudou posvícenské koláče a mnoho dalších dobrot. Vyzkoušet si budete moci perníkářské řemeslo a v tombole štěstí. Hrát bude živá hudba a představí se i divadlo. Program je připraven od 13 do 22 hodin.

Navštivte v neděli v Jičíně tradiční festival židovské kultury Jičínský šoulet.

Ve Vsetíně si v kostele Nanebevzetí Panny Marie můžete v neděli od 16 hodin vyslechnout koncert barokní hudby v podání souboru Musica Organum. Po generální opravě se opět rozezní zdejší varhany.

Zaniklé řemeslo řemenářství a bičařství, které v minulých staletích proslavilo Metylovice na Frýdecko-Místecku po celé Evropě, v obci opět ožívá. Tentokrát ale formou nově otevřeného muzea. Představí zručnost dávných mistrů, jejichž biče používala i císařská rodina ve Vídni. K vidění jsou nejen biče na pohánění koňských a volských povozů, ale také důtky používané ve školách k trestání neposlušných dětí. Součástí expozice jsou také dlouhé biče, které jsou známé z westernů či filmů o archeologovi Indianu Jonesovi. Nové muzeum vzniklo v prostorách bývalé řemenářské dílny Sylvestra Bílka.

Chomutovské muzeum vystavuje velkoformátové fotografie rakouského reportéra Franze Goesse ze srpnových událostí roku 1968 v Praze a v Bratislavě. Podle ředitele muzea Stanislava Děda je výstava Praha 1968 unikátní pohled na srpnové události právě proto, že ukazuje jiný než český pohled. Návštěvníci tak uvidí prezidenta Antonína Novotného, komunistické funkcionáře Alexandra Dubčeka, Vasila Bilaka, Josefa Smrkovského i sovětské představitele, například Leonida Brežněva. Naopak chybí typické fotografie pomalovaných plotů a přeházených směrovek známé z českých fotografií ze srpna 1968.

Tvorbu významného regionálního malíře, pedagoga, figuralisty a příznivce kubismu Jana Weniga připravila Galerie Jiřího Trnky v Plzni. Expozici ke 100. výročí jeho narození sestavila ze soukromých sbírek, zastoupeny jsou tři desítky obrazů, převážně olejů. Připomenuta je i Wenigova kresba a grafika. Věnoval se hlavně tématům z prostředí divadla a cirkusu a ženskému aktu.

Letošní houbařská sezóna na Vysočině se zatím moc nevyvedla. Milovníci hub si ale přijdou na své v havlíčkobrodském Muzeu Vysočiny. Právě zahájená výstava je provede historií hub od pravěku až do současnosti. Houby se po staletí neobjevovaly jen v kuchyni, ale i v léčitelství a v legendách, inspirovaly i umělce. Expozice bude přístupná do 5. září. Pokud to počasí umožní, bude v prvním zářijovém týdnu obohacena o výstavu čerstvě nasbíraných hub s přednáškami mykologů.

Staré televizory, rádia, přehrávače, počítače a řadu dalších druhů elektroniky, která už dnes často patří mezi sběratelské skvosty, si můžete prohlédnout v nákupním centru Olomouc CITY na okraji krajského města. Interaktivní výstava s názvem Muzeum spotřebičů jich představí kolem stovky. Její základ tvoří exponáty získané při sběru a recyklaci elektroodpadu, které má výstava současně propagovat. Návštěvníci si mohou prohlédnout několik panelů tematicky zaměřených na jednotlivé druhy starých elektrických přístrojů, poslechnout si rozhlasový komentář fotbalového zápasu Sparta-Slavia v podání Josefa Laufera. Zahrát si mohou i několik prvních počítačových her, například Tetris a Snake. Nechybí ani několik unikátů, mimo jiné promítačka z roku 1900 nebo Edisonův fonograf.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio