Tipy na víkend 15.–17. března: festival britského humoru i vítání jara

Probudit medvědy ze zimního spánku, utopit Moranu nebo zajít na Trpaslicon – to a mnohem víc můžete podniknout právě o tomto víkendu. Zavedeme vás taky na festival Jeden svět do Olomouce nebo na výstavu o historii českého komiksu do pražského DOXu. Ať už zamíříte kamkoliv – pěkný víkend!

Přijďte v neděli ve 14 hodin do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově probouzet medvědy ze zimního spánku. Po období, kdy byla aktivita medvědů minimální a z brlohů vycházeli jen zřídka, čeká na Michala, Míšu, Nera a Noru sladké překvapení v podobě dortů ozdobených zeleninou, ovocem a samozřejmě medem.

Během odpoledne se dozvíte spoustu zajímavostí o medvědech hnědých, chybět nebudou soutěže pro rodiny s dětmi a hry pro nejmenší. Pokud chcete medvědům probuzení zpříjemnit ještě víc, můžete je obdarovat sladkými druhy zeleniny a ovoce, piškoty nebo medem. U expozice budou připraveny nádoby, kam bude možné dárky odevzdat. Všechny dobroty zpestří jejich krmnou dávku v následujících dnech.


Zobrazit tipy na víkend 15.–17. března na větší mapě

Odložte na moment Marcela Prousta. Ztlumte Beethovenovu Devátou. A nechte se zlákat k víkendu plnému plodných diskusí se vzdělanými a atraktivními muži a ženami. Je tu další vzácné setkání špičkových odborníků na britský humor, sci-fi a fantasy s fanouškovskou smetánkou. Je tu už jedenáctý Trpaslicon. Festival britského humoru, sci-fi a fantasy najdete tento víkend v Praze na Chodově. Více informací hledejte na webových stránkách Trpasliconu!

Udělejte si o víkendu procházku Prahou a zamiřte k Národnímu divadlu. Na jeho piazzetě teď najdete výstavu s názvem Antikódy Václava Havla sestavená z jeho nejzajímavějších vizuálních básní. Koná se u příležitosti doplněného vydání stejnojmenné sbírky experimentální poezie a také ke vznikající vizuálně-pohybové inscenaci na její motivy. Uvede ji soubor Laterny magiky v prostoru Nové scény, kde bude mít premiéru 21. března. Výstava na piazzetě potrvá do 7. dubna.

Na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze začínají v sobotu tradiční velikonoční trhy. Koupit si tam můžete kraslice, různé velikonoční doplňky a taky spoustu dobrot.

V České Skalici na Náchodsku se v neděli můžete rozloučit se zimou. Na Husově náměstí začne ve 14 hodin vynášení smrtky v podání dívek z folklórního souboru Barunka.

Tradiční vynášení Morany s folklórním souborem Maleníček můžete vidět v neděli taky v Lipníku nad Bečvou. Rozloučení se zimou a přivítání jara se uskuteční u řeky Bečvy v 15 hodin.

Na tradiční vítání jara se v neděli těšte také v Trutnově. Krátký program tanců a písniček začíná v 15 hodin ve Společenském centru Uffo, potom se průvod vydá po nábřeží ke kinu Vesmír, kde bude Smrtka vhozena do řeky.

Závod masek, velký nafukovací hrad, zdolávání Kačenčiny hory, přetahování lanem, sjezd po laně, tobogán z Kačenčiny hory, možnost usednout za volant rolby, další soutěže a hry – to všechno na vás čeká v sobotu na akci Rampušák. Najdete ji v Deštném v Orlických horách. Událost s dlouholetou tradicí sahající až do 60. let minulého století je spjata se zakončením zimní sezóny. Akce má od svého počátku karnevalovou podobu. Ústředními postavami jsou Rampušák a Kačenka, vládci Orlických hor. V 19.30 začne ohňostroj.

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě oslaví tuto sobotu 200. výročí narození Giuseppe Verdiho speciálním programem. Zazní v něm nejlepší úryvky z jeho dvaceti oper. Účinkovat budou například Eva Dřízgová-Jirušová, Frédérique Friess, Kateřina Kněžíková, Nanà Mirianiová, Aleš Jenis nebo Jakub Kettner.

Až do neděle patří Olomouc filmu. Koná se tam mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Sobotní program v Divadle hudby začíná už v 16 hodin projekcí českého filmu Pod lampou je tma.

Potulní loutkáři zastavili své maringotky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Pokud se tam vypravíte, uvidíte desítky loutek, divadelních scén a kočovných vozů. Výstava má mapovat působení kočovného divadla u nás, a to zhruba od 18. století až do počátku dvacátého, kdy postupně zaniká. Loutky jsou většinou specifické tím, kdo je řezal. Takže se vyznačují rukopisem řezbáře. Většinou se toto řemeslo tradovalo i v rámci rodiny několik generací a umění jejich řezby se přejímalo do otce na syna.

V Centru pro zdravotně postižené v Plzni najdete tento víkend tradiční velikonoční výstavu. Otevřeno je od 10 do 17 hodin.

Listovat věrnými kopiemi slavných historických rukopisů, jimiž jsou třeba Vyšehradský kodex nebo Velislavova bible, teď můžete v pražském Klementinu. V expozici Středověká kniha na dosah jsou do 24. března vystavené faksimile významných děl a doprovodný program nabídne třeba přednášky o jejich výrobě. Dvoutýdenní expozice věrných kopií vzácných, zejména českých rukopisů a prvotisků, doplněná také o originály starých tisků, nabízí možnost knihu otevřít, listovat jí a zblízka dopodrobna prozkoumat detaily práce starých mistrů.

Navštivte výstavu obrazů výtvarnice Zdeňky Mlýnkové nazvanou Tady žijeme… Teď expozici najdete v budově Českého rozhlasu v Praze. Dalším městem, kde se výstava objeví, budou České Budějovice.

Zásadní díla z období středověku propojená osobností svatého Václava představuje prostřednictvím faksimilií a uměleckých kopií výstava Svatý Václav ve středověkém komiksu. Exponáty doplní také zvětšeniny knižních iluminací. Spojení obrazu a textu ve středověkých rukopisech, kde kresby měly velký prostor, inspirovalo autory výstavy k jejich přirovnání k dnešnímu komiksu. Výstavu najdete v pražském Klementinu a potrvá do 13. dubna.

Obrazy a sochy Jaroslava Róny z poslední doby vystavuje Galerie Václava Špály v Praze na Národní třídě. Díla s autorovými tradičními náměty, barevností i technikami budou v prestižní výstavní síni do 28. dubna. Róna se léta věnuje svým tradičním tématům: smrti, válkám, starým mýtům, moři, horám i erotickým motivům.

Centrum současného umění DOX hostí reprízu výstavy věnované historii českého komiksu. Expozici Signály z neznáma nazvanou podle jedné z legendárních epizod slavného Čtyřlístku viděli koncem minulého roku nejprve diváci v Brně. V Praze potrvá do 20. května. Na výstavě nechybí žádná z ikon žánru: od Rychlých šípů a Čtyřlístku přes vnadné krasavice z pera Káji Saudka až k železničáři Aloisi Nebelovi. Klíčové věci přitom pořadatelé sehnali v originálech. Návštěvníci mají podle nich poprvé možnost vidět český komiks v celé devadesátileté tradici tak, jak procházel svými vzlety a pády v dějinách 20. století.

Výtvarníka, grafika a sochaře Radka Kratinu, autora originálních variabilních plastik, představuje v pražském domě U Kamenného zvonu první rozsáhlá retrospektivní výstava. Potrvá do 19. května. Na zhruba třech stovkách exponátů založených na principech geometrie nabízí pohled jak na autorovy začátky v textilním návrhářství, tak na tvorbu jeho známých kovových objektů.

Nový estetický směr, který se v československém státě po jeho vzniku v roce 1918 prosazoval jako národní styl, ukazuje výstava v pražském Veletržním paláci. Tehdejší autoři, především architekti, našli inspiraci ve slovanském folklóru a z jejich snažení vzešla druhá etapa českého kubismu – rondokubismus. Výstava potrvá do 2. června. Expozice Národní styl – kultura a politika představuje specifickou část výtvarného projevu let 1918 až 1925 z historických, politických a národních pozic.

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi otevřelo novou stálou expozici představující ve třech patrech Mydlářovského domu pohled do dějin českého loutkářství, doplněný také o reprezentaci zdejší mimořádné sbírky orientálního loutkářství. Expozice se v „modrém“ přízemí otevírá možnostem krátkodobých výstav. V současné době jde o Kašpárky celého světa.

Zdenka Krejčová přivezla do písecké galerie Sladovna své ilustrace dětských knih z posledních deseti let, nechybí ani ty nejznámější z Pohádek tisíce a jedné noci. Atmosféru Dálného východu podporují její obrázky malované na hedvábí. Výstava potrvá do 13. dubna a po celou dobu bude pro děti v Nízkých trámech fungovat výtvarná dílna.

Prostory zámku ve Šluknově hostí výstavu historických hraček zapůjčených ze sbírky soukromého muzea v Rychnově nad Kněžnou. Potrvá do 12. května. V dívčí místnosti určitě zaujme panenka oblečená jako řádová sestra. Mužům se bude nejspíš líbit ta část výstavy, která prezentuje mladší hračky, ze 60. a 70. let minulého století. Vedle stavebnic a autíček jsou tu také plyšoví medvědi.

Kresby, keramika i ukázky filmového umění nebo knižní ilustrace zaplnily prostory galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Ve městě se poprvé se svými díly pod jednou střechou sešlo několik generací místních umělců. Výstava, které se účastní 22 výtvarníků, má název Konfrontace.

Tradiční kraslice, ale i vejce vyšívané rybími šupinami představuje muzeum v Žatci na velikonoční výstavě Kraslice na cibulovém loži.

Velikonoční program připravují i další muzea a památky v Ústeckém kraji. Například v Ústí nad Labem budou v sobotu velikonoční trhy. V Děčíně chystají na sobotu 23. března velikonoční dílnu. V Lounech od tohoto pátku do Velikonoc vystaví živá kuřátka. Velikonoční výstavu uvidí také návštěvníci zámku v Ploskovicích na Litoměřicku.

Příjezd Krakonoše – tak se jmenuje akce, na kterou můžete vyrazit tuto sobotu do Harrachova. Vládce hor dorazí na křižovatku u hotelu Karolína v 10 hodin a jako každý rok jej bude doprovázet rej masek, čertů, mažoretek, hudebníků, lyžníků a dalších jeho ochránců. Trasa vede přes centrum k dolní stanici lanové dráhy.

V Brně máte v sobotu poslední šanci nakoupit na sebe něco nového. Vrcholí tam dvoudenní trh nezávislé módy a šperků Factory Fashion Market.

V Žamberku začíná v sobotu ve 14 hodin druhý ročník filmového festivalu Expediční kamera, který pořádá občanské sdružení No:mad a kulturní podnik Fidiko.

Ve Volyni začne v sobotu v 17 hodin výstava Post renovatum. K vidění budou restaurované a konzervované předměty ze sbírek městského muzea ve Volyni, například obrazy, plastiky, lidový nábytek, keramika, plakáty nebo dokumenty. Představeny budou i různé restaurátorské postupy. Výstava potrvá do 11. srpna.

Výstavy ke dvěma významným událostem, které se staly před sto lety, pořádá Krkonošské muzeum v Jilemnici na Semilsku. Na začátku března 1913 se v Jilemnici narodil významný český fotograf Zdenko Feyfar a o pár týdnů později tragicky zahynuli při lyžařském závodu Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Bohumila Hanče a jeho kamaráda Václava Vrbatu připomíná výstava medailí, cen a archiválií. Jilemnický rodák Feyfar se proslavil hlavně snímky Krkonoš a Prahy.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio