Tipy na víkend 15.–17. října

Udělejte si o víkendu výlet na Křivoklát. Chystá se tam tradiční Křivoklání, na které můžete vyrazit parním expresem. V tipech na víkend vás také pozveme na pražský Žofín, kde se chystá bohatý program především pro vaše ratolesti v rámci festivalu Zlatá Praha, nebo na burčák do Louckého kláštera ve Znojmě.

V sobotu a v neděli v 9.20 hodin vyjede z Prahy-Braníka rychlíková lokomotiva Albatros z roku 1947 v čele parního expresu na akci Křivoklání na hradě Křivoklát. Příjezd na Křivoklát je plánován v 11.49 hodin. Parní vlak bude z Křivoklátu pokračovat přes Rakovník do železničního muzea v Lužné u Rakovníka, kam přijede ve 12.50 hodin. Křivoklání je mezinárodním festivalem šermu, písní a divadla. Je přehlídkou především středověkých soubojů, dobové hudby a ukázkou středověkých řemesel. K vidění budou šermířské turnaje, hudební vstupy a nebude chybět ani zevrubný popis mučících metod a poprav, které návštěvníkům osvětlí sám mistr popravčí. Součástí Křivoklání je také řemeslnický jarmark. K vidění budou mistři kováři, hrnčíři, skláři, řezbáři, koželuhové, tkalci, košíkáři nebo svíčkáři. V několika tavernách bude možno ochutnat teplou medovinu, svařené víno, domácí slivovici, opékanou slaninu, buřty, placky i turecký med. Podrobný program na hradě je na www.krivoklat.cz.


Zobrazit tipy na víkend 15.–17. října na větší mapě

Tuto sobotu a neděli se v Europarku Štěrboholy v Praze koná speciální řada módních přehlídek a doprovodných akcí Víkend bez bariér, kdy móda spojuje chodící s lidmi na vozíku. Tváří přehlídek je držitel titulu Muž roku 2009 Martin Zach. Návštěvníky čekají nejen zajímavé modely, ale v doprovodném programu mohou poznat život vozíčkářů. Každý může vyzkoušet svou dovednost při jízdě na vozíku simulační dráhou a také podpořit charitativní sbírku na osobní asistenty, které potřebují nejvíce postižení vozíčkáři. Jedna hodina osobního asistenta stojí 60 korun. Hlavním bodem víkendu je sobotní módní přehlídka POV Fashion modelů Heleny Fejkové a Tatiany Kovaříkové, kterou předvedou i manekýnky na vozíku. Akce začíná v 18 hodin přímo v prostorách Europarku Štěrboholy v Praze 10.

Vydejte se s dětmi v sobotu do Paláce Žofín. Čeká vás Den České televize na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha. Program odstartuje dopoledne miniopera Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka Šípková Růženka a Budulínek. Potom se můžete zapojit do dílny afrických tanců a bubnování nebo do beatboxové dílny. Přichystáno je také malování, výroba masek, hry, soutěže o ceny na téma hudba a divadlo.

Luštit a zkoumat hlavolamy můžete od pátku v Litomyšli. Vyzkoušíte si tam také své znalosti o českých hradech a zámcích.

Na slavnosti stromů můžete zajít v sobotu i v neděli do Modrého domu v Kosteleckých Horkách u Kostelce nad Orlicí. V sobotu dopoledne na vás čeká dílna pletení košíčků z vrbového proutí a odpoledne exkurze v nedaleké Bošínské oboře.

Přednášky, besedy, autorská čtení, koncerty i výstavy nabízí festival Dny židovské kultury, který o víkendu pokračuje v Olomouci. Letošní ročník se zaměřuje na významné židovské osobnosti spjaté s regionem. Pátek je věnován filozofům, protože hned dva slavní filozofové jsou spojeni s Olomoucí a okolím. Jsou to Edmund Husserl a Ludwig Wittgenstein.

Ještě v sobotu můžete zajít v Praze na Festival bollywoodského filmu do kina Světozor, který nabízí ukázky z celosvětově populární filmové tvorby natočené v hindštině v Bombaji. Pro filmový průmysl této provenience se všeobecně vžil název Bollywood, jenž vznikl složením starého názvu města Bombaj a Hollywoodu.

V Havlíčkově Brodě v sobotu vyvrcholí 20. bramborářské dny. Na náměstí bude výstava odrůd brambor s ochutnávkou a poradnou. Konat se bude soutěž v pojídání bramboráků a škrábání brambor.

Na hradě Hauenštejn na Karlovarsku můžete v sobotu od 19 hodin absolvovat speciální noční prohlídku na závěr letošní návštěvnické sezony, která bude spojená s divadelním představením.

Kultovní kapela Manželé má nové album a vy můžete zamířit na jeho křest, a to v pátek od 20 hodin večer do kulturního centra Zahrada v Praze na Jižním Městě. Desku Napodzim tvoří kolekce těch nejlepších rockových skladeb autora a interpreta Lesíka Hajdovského od konce 70. let do současnosti.

V Galerii umění v Karlových Varech můžete v neděli od 14 hodin navštívit výtvarnou dílnu k výstavě Zdeňka Sýkory. Formou zážitkového poznávání děl prostřednictvím vlastních tvůrčích činností vám přiblíží tuto významnou osobnost moderního českého umění.

V Muzeu lidové architektury v Zubrnicích nedaleko Ústí nad Labem vás čeká víkendová akce Podzim na vesnici. Dozvíte se, jak se pletou provazy, zpracovává mléko na tvaroh, mele mouka ve mlýně nebo si můžete vyzkoušet mlácení obilí cepy. Na děti čekají soutěže s vodníkem.

Tato sobota bude naposledy v Louckém klášteře ve Znojmě patřit sladkému burčáku. K zakousnutí se budou podávat sýry.

Skvělá moravská a česká vína a romantické prostředí hradů a zámků vytváří znamenitou kombinaci, která okouzlí snad každého návštěvníka jižní Moravy. Nádherně zrekonstruovaný sklep zámku Valtice ukrývá výběr 100 nejlepších vín z celého Česka pro aktuální sezónu. Salon vín ČR je nejvyšší soutěž vín v Česku. Od září tady můžete navštívit nové prostory a vyzkoušet nové degustační programy s využitím moderního výdejníku vín značky By The Glass. V tomto zařízení jsou umístěna vína ze speciálního sklepa jako ledová, slámová nebo výběry z bobulí a cibéb.

VÝSTAVY

Galerie hlavního města Prahy zahájila první souhrnnou retrospektivu malíře Václava Boštíka. Výstavu najdete v Městské knihovně na Mariánském náměstí a potrvá do 9. ledna. Václav Boštík se narodil v roce 1913 a zemřel před 5 lety. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců 2. poloviny 20. století. Jeho práce procházela od 30. let minulého století výraznými proměnami. Zprvu se zabýval realistickou malbou, záhy přešel k abstraktnímu projevu. Spojujícím rysem Boštíkovy práce bylo světlo a křesťanský pohled na svět.

Národní galerie vystavuje díla Clauda Moneta, Andyho Warhola, Vasilje Kandinského a dalších světových umělců. Výstava Monet—Warhol má podtitul Mistrovská díla z Albertina Museum a Batlinerovy sbírky. Manželé Batlinerovi jsou advokáti z Lichtenštejnska, kteří celý život kupovali umělecká díla. V roce 2007 věnovali svou významnou sbírku právě Albertinu.

Jeden obraz a kolekci 16 prostorových partitur výtvarníka Milana Grygara vystavuje Galerie Zdeněk Sklenář v Praze. Milan Grygar byl žákem Emila Filly a proslavil se především objevem zvuku ve výtvarném umění. K jeho výstavám se vydávají hudební nahrávky, podle jeho výtvarných partitur se hrají koncerty. Zaujal rovněž hmatovými kresbami, kdy protrhl papír, prostrčil jím ruce a nohy a poslepu zezadu prsty kreslil na papírovou plochu, jakoby na ni bubnoval.

Klementinum, v němž sídlí Národní knihovna, vystavuje vzácné exponáty ze své historie. Výstava bude přístupná do 19. prosince a ukazuje například kopii zakládací listiny podepsané císařem Ferdinandem I., stavitelské plány jezuitů i Svatováclavskou bibli. Exponáty si lidé mohou prohlédnout v krásně zdobených Křižovnických chodbách, které se v roce 2006 proměnily v Galerii Klementinum.

Výstavou, jejíž součástí jsou také živé mušky, připomíná Mendelovo muzeum v Brně významné pokusy Thomase Hunta Morgana. Američan svými experimenty přesně před 100 lety prokázal správnost výsledků pokusů Gregora Johanna Mendela na hrachu. Součástí výstavy jsou také originální Morganovy zápisky. Morgan za své objevy získal v roce 1933 Nobelovu cenu za lékařství. Experimentoval s octomilkami, asi 2–4 milimetry velkými muškami. Zkoumal dědičnost některých výrazných znaků.

Exkurzi do historie motorismu a těžkých začátků budoucích řidičů nabízí výstava Století autoškoly, která začala na pardubickém zámku. Východočeské muzeum v ní představuje mimo jiné také český vynález, motocykl s dvojím řízením. Milovníci veteránů na výstavě uvidí dobové fotografie vozů, které se na počátku století proháněly ulicemi měst a staly se součástmi jejich života, a některé typy výukových vozidel. Nebudou chybět ani modely motorů a jiných součástí automobilu, které sloužily k teoretické i praktické výuce údržby vozidla. K dispozici budou rovněž ukázky instruktážních filmů, které svědčí o jednom z nejkvalitnějších systémů výuky v Evropě.

Měnínská brána, někdejší součást městského opevnění v Brně, má novou úlohu, otevřela své dveře pro malé i velké návštěvníky a zve do pohádek a příběhů do nově otevřeného Muzea hraček. Exponáty zaplňující celou Měnínskou bránu překvapí pestrostí sbírky, počtem a rozmanitostí panenek, kočárků, pokojíčků, her stolních i venkovních, hraček plechových, stavebnic, koníčků, figurek z různých materiálů, autíček, vláčků i loutek a loutkových divadel. Muzeum vyhradilo horní patro hračkám pro kluky, velký vstupní prostor patří dívkám.

Vůni kávy mohou nasávat od neděle návštěvníci Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Mohou nejen vychutnávat kávové aroma, ale také se seznámit se vším, co s tímto fenoménem souvisí.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 – Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio