Tipy na víkend 16.–18. prosince

16. prosinec 2011

Poslední adventní víkend přímo vybízí k přerušení předvánočního shonu. Udělejte si výlet na některý hrad nebo zámek. V sobotu si můžou milovníci romantiky užít prohlídek při svíčkách na hradě Rabí nebo tradiční předvánoční koncert v jízdárně zámku Kozel. Vodní hrad Švihov zase aspiruje na to stát se vánoční mekkou milovníků vláčků a železniční dopravy s ohledem na téma tamější výstavy nazvané Přes to vlak nejede.

Na zámku v Mnichově Hradišti můžete v sobotu navštívit od 10 hodin Valdštejnské Vánoce v období empíru z počátku 19. století, kdy na zámku působil hrabě Arnošt Filip z Valdštejna s chotí Ernestinou. V 17 hodin vypukne dobový ohňostroj.

Na hradě Střekově v Ústí nad Labem vás tuto sobotu čeká historické tržiště, orientální čajovka, vánoční lidová řemesla, dětská střelnice, sněhuláci na chůdách a v podvečer ohňostroj.


Zobrazit tipy na víkend 16.–18. prosince na větší mapě

Zámek Slatiňany zve v neděli od 10 hodin na prohlídky vánočně upravených zámeckých interiérů, ve nichž se návštěvníci mimo jiné seznámí s vánočními zvyky, životem na zámku o Vánocích a v zimě.

Na Vánoční rozjímání můžete v sobotu zamířit na zámek Horní Libchava. Je tam připraven celodenní program vhodný i pro rodiny s dětmi, a to od 9.30 do 16 hodin. Prohlídky zámku si tentokrát užijete v duchu vánočních tradic, čeká vás hudební pohádka, vánoční dílny, pečení, tvoření, zdobení, poezie.

V Jilemnici na Semilsku se tuto sobotu chystá Vánoční jarmark, akce s 500 let starou tradicí s bohatým kulturním programem.

Folklór, koledy, ale i adventní trhy – to vše nabízí o čtvrté adventní neděli Lanškroun na Orlickoústecku.

Stará Boleslav láká v sobotu od 14 hodin na Staročeské Vánoce. K vidění bude Ladův betlém v životní velikosti.

Staročeské Vánoce můžete tento víkend prožít na Michalově statku ve skanzenu v Pohledi na Havlíčkobrodsku. Dvoudenní akce nabídne nahlédnutí do života sedláků o vánočních svátcích v 17. až 19. století, a to včetně ukázek zimních prací.

Vánoční koledování u nově opravené kaple Pany Marie na Prackově u Turnova začne v neděli v 15 hodin. Poslechnout si můžete koledy v podání Trubačů z Pojizeří. Máte také příležitost vidět kapličku konečně bez lešení. Kaplička na Prackově má novou fasádu i břidlicovou střechu a opravené kříže. Za její záchranu se tu dalo dohromady občanské sdružení, které vánočním koledováním symbolicky oslaví konec první fáze oprav. V příštím roce přijde na řadu interiér kaple.

Čtvrtá adventní neděle bude v kouřimském skanzenu patřit lidovým tradicím. Po celý den budou areálem obcházet Lucky a strašidelná Perchta. Program začíná v 10 hodin.

Regionální muzeum v Teplicích zve na doprovodný program k vánoční výstavě Až zavoní jehličí, která se v současné době koná ve výstavních místnostech teplického zámku. Na tento víkend od 14 do 17 hodin je připravena vánoční dílna (nejen) pro děti. Budete mít možnost si vyzkoušet hnětení a pečení vanilkových rohlíčků, ozdobit si perníček nebo si vyrobit papírovou vánoční ozdobu. Dětem budou představeny tradiční české vánoční zvyky, jako je pouštění lodiček ze skořápek ořechů a lití olova. Po oba dny budou k dispozici také stálé expozice muzea s průvodci v dobových kostýmech.

V brněnském Červeném kostele si v sobotu můžete od 17 hodin vyslechnout adventní benefiční koncert občanského sdružení LOGO. Na programu bude Česká mše vánoční Hej Mistře od Jakuba Jana Ryby v podání Akademického pěveckého sdružení Moravan, Orchestru a sboru při kostele svatého Jakuba v Brně a Brněnský akademický sbor. Výtěžek bude použit ve prospěch lidí se závažnými poruchami komunikace a hybnosti.

Přiďte nakoupit vánoční dárky a pomozte dobré věci, stačí, když v neděli vyrazíte na charitativní prodejní vánoční bazar V mokré čtvrti do pražského divadla Disk. Výtěžek bude věnován na dobročinné účely. Akce vyvrcholí 19. prosince večírkem v Lucerna Music Baru.

Dům historie Přešticka zve v rámci vánočních výstav Keramické Vánoce Jany Holubové a Vánoce u kupců na čtvrtou adventní dílnu. V neděli se můžete přijít podívat od 14 do 17 hodin na výrobu vánočních ozdob z velkých i malých korálků a zručnost žen z přeštického klubu paličkářek. Techniky si můžete také sami vyzkoušet.

Zamiřte o víkendu na Vánoční setkání muzikálových hvězd, které pořádá pražský Kulturní dům Bílá hora v sobotu i v neděli vždy od 10 do 19 hodin a které vyvrcholí v neděli v 19 hodin koncertem muzikálových zpěváků známých ze současných pražských muzikálů. Na zahradě i v sále Kulturního domu na Bílé hoře bude po oba dny k vidění i ochutnání pravá česká zabijačka. Návštěvníci na vlastní oči uvidí práci řezníků a budou si moci sami vyzkoušet třeba výrobu jitrnic. Pro děti je tu velké dětské hřiště a dětský koutek a po celý den budou v sále dětská představení, soutěže a hudební vystoupení. Vstup je volný.

Olomoucké Moravské divadlo v sobotu v 19 hodin uvádí druhou premiéru opery slavného italského skladatele Giuseppa Verdiho Simon Boccanegra. Epochální operní drama nastudoval režisér Michael Tarant. Děj opery se odehrává v Janově ve druhé polovině 14. století a zahrnuje řadu témat a motivů charakteristických pro romantická díla, jako jsou ztráta a znovunalezení dítěte, žárlivost, konflikt mezi povinností a láskou, přátelství a zrada, touha po pomstě. Titulní role nabízí velkou příležitost pro sólistu Jakuba Kettnera.

Diváci mosteckého divadla si mohou nové představení Osudy dobrého vojáka Švejka vychutnat i s půllitrem piva, který k Haškovi podle ředitele divadla Jiřího Rumpíka patří. Premiéru bude mít inscenace v neděli v 19.30 hodin na Malé scéně, kde diváci sedí kolem stolů. A kdo bude chtít, může si z divadelního bufetu přinést sklenici piva.

Přijďte si vychutnat vánoční atmosféru zlínské zoo. Zimní návštěvu zahrady totiž poprvé v její novodobé historii zpestří jedinečná světelná výzdoba. Vánoční výzdoba rozzářila prostory hlavního vstupu, zámek Lešná a také zámecký park. Díky tisícům drobných světel zoo nyní zdobí typické vánoční motivy – hvězdy, komety, vánoční stromky, zvonky nebo rampouchy. Nechybí ani skutečný vánoční stromek, ve který se proměnila impozantní jedle u pavilónu primátů. Zoologická zahrada navíc prodlužuje i otevírací dobu. Krása světelné výzdoby samozřejmě naplno vynikne až po setmění, proto je prodloužena otevírací doba zoo ve všední dny i během víkendů od 8.30 do 17 hodin.

Zamiřte o víkendu od 11 do 17 hodin do Únětického pivovaru na Malé vánoční trhy, kde můžete zakoupit spoustu krásných a dobrých věcí (keramiku, perníčky, cukroví, vánoční dekorace, medové výrobky, medovinu a kosmetiku s propolisem, čaje, svíčky, výrobky z chráněné dílny atd.). V sobotu od 17 hodin se tam navíc koná finále prvního ročníku Únětické šipky a v neděli od 10 hodin soutěž v pétanque Vánoční kulový král UBU.

VÝSTAVY

Národní technické muzeum v Praze otevřelo svůj šestý výstavní sál. Návštěvníci budou moci ve druhém patře muzea spatřit obří model Nových Vítkovic, jednu z nejvýznamnějších památek industriálního dědictví v České republice, dále model cukrovaru, modelové kolejiště s modely 0, chassis (rám s nápravami a hnacím ústrojím) osobního automobilu Škoda Octavia z let 1959–1964, motocykl BMW Hradní stráže a model železného krovu chrámu svatého Víta v Praze.

Za pět dvanáct je název nové kolektivní výstavy v pražské galerii Futura, která návštěvníkům nabízí instalace a díla dvou tuctů umělců a výtvarníků z Japonska, Německa, Polska, Velké Británie, Francie nebo Itálie. Tuzemské barvy pak na netradiční expozici zastupují umělci Barbora Kleinhamplová, Jiří Skála a Viktor Takáč. Ve spletitých a rozlehlých prostorách centra pro současné umění na pražském Smíchově na návštěvníky až do 26. února čekají malby, instalace, videoprojekce a objekty. Jejich společným tématem je čas ve všech jeho možných podobách. Čas zde podle organizátorů není chápán jako téma, které by výběr uměleckých děl nějak pro výstavu zužovalo, ale spíše jako téma, které jej do nekonečna rozšiřuje.

Díla dvou autorů, kteří se odklonili od tradičních prostředků uměleckého vyjádření, vystavuje brněnský Dům pánů z Kunštátu. V prvním patře představuje své vzájemně provázané videoinstalace Pavel Mrkus, autor známější v zahraničí než v Česku. Galerie G99 v přízemí hostí první tuzemskou výstavu Rakušanky Luisy Kasalické. Rakouská umělkyně se narodila v roce 1974 v Praze, ale od dětství žije ve Vídni. Vytváří objekty z asfaltových pásů, PVC a dalších nalezených stavebních materiálů. Dále pracuje například s koberci a dlaždicemi se vzorkem ve stylu 70. a 80. let minulého století.

Na výstavu o Miroslavu Horníčkovi, která začne tuto sobotu v Litomyšli, lidé projdou dveřmi a ocitnou se přímo v pražském obydlí známého umělce. Autoři výstavy totiž přenesli nábytek z jeho pracovny a obývacího pokoje do prostor kongresových sálů litomyšlského zámku. Vidět bude možné i zlomek sbírky jeho koláží, divadelní rekvizity a fotografie. Návštěvníci budou moci volně procházet po místnosti, pročítat si úryvky Horníčkových knih, pojednání u koláží a při tom všem budou mít pocit, že jsou u Horníčků doma. Nábytek pochází z umělcova bytu v Hradešínské ulici na pražských Vinohradech, na jehož vybavení kladl Horníček velký důraz. Při vybalování jeho věcí přímo na zámku se našly i rodinné fotografie z jeho dětství, školní tabla a další osobní věci.

Práce ilustrátora Tomáše Řízka, z nichž velkou část autor vytvořil do tchajwanských dětských knížek, představuje svým návštěvníkům Oblastní galerie v Liberci. Výstava nese název Ilustrace pro Taiwan… a další příběhy a pohádky.

Výstavu nazvanou Staletí lyžařského vázání otevřeli v Krkonošském muzeu Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí na Trutnovsku. Expozice, která přibližuje historický přehled lyžařských vázání, bude otevřena až do 8. dubna. V několika vitrínách představuje návštěvníkům zhruba 150 nejrůznějších typů lyžařského vázání, od historických řemínkových vázání až po nejmodernější specializované modely. K vidění jsou například lyže a vázání, na kterých lyžoval a závodil uznávaný lyžařský přeborník Bohumil Hanč.

Výjimečnou středověkou knihu Liber depictus si mohou lidé prohlédnout v mincovně českokrumlovského zámku. Originál tohoto Krumlovského obrazového kodexu je uložen v Rakouské národní knihovně ve Vídni. Na výstavě, jež potrvá pouze do 23. prosince, jsou k vidění faksimile rukopisu, jež zapůjčil Ústav dějin umění Akademie věd ČR. Na stránkách kodexu lze spatřit výjevy spojené se středověkou zbožností, ale i bájné tvory, ďábly a démony, korunovaci krále, lov nebo turnaj, válečné výpravy, rozličné druhy zločinů a samozřejmě i trestů. Návštěvníci v knize najdou také výjev narození dcery či dojení krávy, výuku četby, ale i uklízení a umývání nádobí. Stranou ilustrátoři nenechali ani lásku a sex či nemoc a smrt.

Více než sedm desítek vybraných děl ze sbírky významného roudnického sběratele a mecenáše nabízí návštěvníkům Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě výstava August Švagrovský a jeho sbírka. Jádrem Švagrovského sbírky je kolekce obrazů z přelomu 19. a 20. století. Vedle Antonína Slavíčka a Miloše Jiránka jsou v ní zastoupeni například Antonín Hudeček, Jan Angelo Zeyer, Antonín Chittussi, Jan Trampota a další umělci. Vedle této stěžejní kolekce obsahuje sbírka i soubor obrazů různé provenience od baroka po 19. století.

Horní Lideč nabízí turistům unikátní mechanický betlém. Kromě tradičních dřevěných postaviček doplňují příběh o narození Ježíška dřevořezby 40 nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje, filmový snímek o historii a zvycích kraje i pohyblivé figurky, díky nimž v betlému ožívají stará řemesla a zvyky. Betlém si můžete prohlédnout až od 25. prosince.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové otevřelo výstavu, která návštěvníkům představuje oslavy Vánoc v měšťanské domácnosti na přelomu 19. a 20. století. Výstava bude otevřena až do 29. ledna a přibližuje například vánoční kuchyni našich předků. Návštěvník se seznámí s kulturou stolování a přípravou vánočního cukroví. V expozici nechybí ani vánoční ozdoby. Zpočátku se stromek zdobil ovocem, ořechy nebo sladkým pečivem, časem se objevily vánoční ozdoby z marcipánu. Na přelomu 19. a 20. století se užívaly ozdoby z rozličných materiálů, vosku, vaty a dřeva.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio