Tipy na víkend 17.–19. září

Před námi je další víkend, který láká na prohlídky památek. Pokračují totiž Dny evropského dědictví. Pokud se vám nechce za památkami, vydejte se se svými dětmi na hřiště SK Slavia Praha do Vršovic zahrát si pozemní hokej. Zamířit můžete taky na jižní Moravu na cyklobraní nebo na Dlaskův statek k Turnovu na posvícení. Pěkný víkend!

Také tento víkend lákají památky k prohlídkám. Pokračují Dny evropského dědictví. V Jeseníku se tuto sobotu mohou návštěvníci podívat do rodného domu Vincenze Priessnitze nebo vodní tvrze. Mimořádné prohlídky zaměřené na renesanční kazetové stropy původem ze zámku Dobrovice přichystal vodní hrad Švihov. Tento víkend otevře dosud nepřístupný sál ve druhém patře severního paláce hradu, kde jsou části stropů uloženy. Jeden je nainstalován i v Tanečním sále jižního paláce. U příležitosti mimořádných prohlídek byla vydána také pohlednice zobrazující strop, vstup je zdarma.

Zámek Slavkov-Austerlitz si v rámci Dnů mezinárodního kulturního dědictví připravil pro návštěvníky na sobotu spoustu lákavých nabídek. Od 9 hodin se koná v prostorách zámeckého parku už tradiční Václavský jarmark doplněný druhým ročníkem Zámeckých burčákových slavností. V několika desítkách stánků bude možnost zakoupit nejrůznější dekorativní předměty, bižuterii, ruční a řemeslné výrobky a podobně a pochopitelně také ochutnat burčák z Čejkovic. K příjemné atmosféře jistě přispěje i mužský pěvecký folklorní soubor Mužáci z Březí u Mikulova. Nebude samozřejmě chybět ani nezbytné občerstvení. Pro tento den je také připraveno pro návštěvníky několik speciálních prohlídek zámku.


Zobrazit Tipy na víkend 17.-19. září na větší mapě


V Českém Krumlově budou mít lidé v sobotu jednu z posledních možností navštívit před revitalizací areál klášterů. Dopoledne je čekají přednášky s videoprojekcí a odpoledne komentovaná prohlídka. Otevřena bude i další běžně nepřístupná památka kaple na Křížové hoře. Za poloviční vstupné mohou lidé do Muzea Fotoateliér Seidel. V sobotu se tam bude promítat zdarma film Včely letěly krásně přibližující záchranu unikátních dobových snímků a technického zařízení. Nedělní program je soustředěn do českokrumlovské synagogy.

V Prachaticích budou zdarma zpřístupněny především sakrální památky, nově hřbitovní kaple sv. Filipa. V Hublerově kapli zase bude k vidění zrestaurovaný oltář, v kostele sv. Anny na Libínském sedle mohou zájemci poprvé vystoupat na galerii. Ve Vimperku mohou navštívit zdarma městskou zvonici, kde je hodinový stroj i zvon, a baštu městského opevnění.

Ve všech hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu na jihu Čech kromě českokrumlovského bude o víkendu platit reciproční vstupenka. Každý, kdo vstupenkou doloží, že o víkendu navštívil jeden z objektů, bude mít vstup na jednu z prohlídkových tras na dalším zdarma.

Zájemci se budou moci výjimečně podívat například do Horské zahrady českokrumlovského zámku a také Renesančního domu, který je spojen s komplexem barokního divadla. V Dačicích budou poprvé zpřístupněny původní renesanční sklepy pod zámkem, konat se tam budou noční prohlídky.

V Hluboké si turisté mohou zdarma prohlédnout studnu hlubokou 90 metrů a také vystoupat na obrannou věž gotického hradu. V jindřichohradeckém zámku zase nabízejí speciální prohlídku Španělského křídla. Zájemci mohou zdarma do hladomorny a do hradní kuchyně.

Kratochvíle bez vstupného zpřístupní kostel s výpravným pašijovým cyklem. V Nových Hradech si lidé mohou prohlédnout hospodářské hradní sklepy. V Třeboni bude zdarma k vidění výstava Historické čalounění. Rožmberk se zdarma otevře místním občanům, Zvíkov všem, kteří mají slevu. V deseti bývalých mnišských celách v klášteře Zlatá Koruna si mohou turisté prohlédnout výstavu Místa setkávání.

Interiéry hradu Pernštejna se o tomto víkendu tradičně zabarví podzimními tóny květin, rostlin a plodů končícího léta. Úplně obyčejné přírodní a zahradní produkty, jako jsou šípky, jeřabiny, různé větve a trávy, ale také hrozny, dýně, jablka, hrušky, ořechy a další ovoce a zelenina vyzdobí hradní palác po celé hlavní prohlídkové trase. Aranžmá v jednotlivých místnostech jsou každoročně dílem pracovníků památkového ústavu, především z hradů a zámků v různých koutech republiky, kteří se na Pernštejn sjedou, aby v rámci výstavy předvedli své umění.

V neděli si nenechte ujít mimořádnou příležitost nahlédnout do Buquoyského paláce, sídla Francouzského velvyslanectví v Praze. Den otevřených dveří Buquoyského paláce je jedinečnou příležitostí nejen k objevení tohoto skvostu pražské barokní architektury, ale také k setkání s týmem francouzského velvyslanectví, jehož členové budou v paláci po celý den představovat veřejnosti svou práci, jednotlivá oddělení velvyslanectví a diskutovat s návštěvníky o francouzsko-českých vztazích. Palác bude otevřen od 10 do 17 hodin.

V sobotu se v zámeckém parku ve Vlašimi uskuteční tradiční výstava obrazů regionálních výtvarníků Podblanický plenér. Výstavu pořádá Podblanická galerie ČSOP Vlašim a Klub přátel Podblanické galerie a probíhá v rámci Dnů evropského dědictví. Výstava se bude konat od 14 do 16 hodin v zámeckém parku na prostranství u Vlašimské brány.

Vydejte se v sobotu na zámek Kačina u Kutné Hory. Najdete tam od 14 do 18 hodin ukázky hasičských autoveteránů.

V kostele sv. Prokopa ve Žďáru nad Sázavou si v sobotu můžete od 15 hodin vyslechnout benefiční koncert pěvce Jakuba Pustiny a jeho hostů pro oblasti postižené povodněmi. Vystoupí například klavírista Richard Pohl. Vstupné je dobrovolné, bude v plné výši předáno obci Heřmanice na Frýdlantsku.

Hokej bez ledu? Jde to! A můžete si ho vyzkoušet třeba tuto sobotu na hřišti SK Slavia Praha ve Vršovicích. Pro všechny děti od 6 do 12 let jsou přichystané soutěže, exhibiční zápas pozemního hokeje, představí se kluby a k dispozici budou i olympijští medailisté a reprezentanti. Akce pozemního hokeje jsou nachystané od 10.30 do 15.30.

Nenechte si o víkendu ujít rekonstrukci bitvy, která změnila české dějiny a letos si připomínáme její 390. výročí. Na Bělohorské pláni u pražské obory Hvězda uvidíte rekonstrukci bitvy na Bílé hoře. Jsou do ní zapojeni účinkující z celé Evropy (asi 700 pěších, desítka jezdců, cca 15 děl) a přiblíží dramatickou epizodu českých dějin. Program po oba dny začíná ve 12 hodin a hlavní bitva se odehraje vždy v 15 hodin.

Udělejte si v sobotu od 14 hodin výlet do Berouna na hudební festival Berounské Letorosty 2010. Vystoupí Lucie Bílá nebo Tublatanka. Akce zároveň podpoří činnost vybraných neziskových organizací středočeského regionu, a to prostřednictvím výtěžku z prodeje speciálně připravené fair trade kávy. Více informací na www.letorosty.cz.

Ve Společenském domě v Zadní Třebáni na Berounsku je na sobotu nachystáno medové odpoledne – propagace včelařství, neoficiální kultury a méně známých aktivit.

V Ostravě v sobotu začíná na letišti Leoše Janáčka dvoudenní letecká přehlídka Dny NATO. Souběžně s akcí se uskuteční i první ročník Dnů vzdušných sil Armády ČR.

Do Kolína můžete v sobotu zamířit na Gastronomický festival, který pořádá Středočeský kraj ve spolupráci s Československým svazem kuchařů.

Třetí zářijovou sobotu proběhne tradiční Slavnost vinobraní vinařské obce Novosedly. Vinobraní započne před radnicí v 11 hodin zpíváním Mužáckého sboru a ochutnávkou burčáku. Ve 12 zahájí pochod slavnostní krojovaný průvod, který projde za doprovodu muziky celou obcí až ke sklepní uličce a vinařům. Vinaři otevřou své sklepy, řádně vrchnost pohostí a obdrží od knížete listiny s právem šenku.

Vydejte se v pátek a v sobotu na Bzenecké krojované vinobraní. Chybět nebude víno, burčák ani hudba. Novinkou letošního ročníku bude prezentace místních vinařů v areálu zámku, kde zahraje také několik cimbálových muzik a v pátek vystoupí Děda Mládek Illegal Band. V okolí centra města místní vinaři otevřou tradičně své víchy a po oba dva dny mohou návštěvníci za stokorunové vstupné zavítat do areálu zámku na prezentaci místních vinařů. Veřejný program ve středu města bude pro veřejnost přístupný zcela volně a bez poplatků, stejně jako vstup do areálu zámku a zámecké zahrady s památnou lípou.

Zamířit můžete taky na Cyklobraní – tradiční cyklistický závod. Svižná vyjížďka po vinohradech na moravsko-rakouském pomezí tuto sobotu slaví své páté narozeniny. Vyráží se od obecního úřadu z obce Jevišovka ve 12 hodin a zapsat se můžete do hlavního závodu, který měří 56 km, nebo do fitness jízdy, která měří 28 km, a připraven je i dětský závod.

V psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích můžete v sobotu zdarma navštívit multižánrový festival Babí léto. Program nabídne známé i neznámé hudebníky a divadelní soubory. Připraveny jsou pohádky pro děti i večerní představení s herečkou Ljubou Skořepovou v hlavní roli. Svou činnost představí terapeutické dílny bohnické léčebny i spřátelené organizace, pro návštěvníky je připraven rovněž výtvarný workshop.

Festival folklorních, folkových, bluegrassových a trampských skupin se na tento víkend chystá v areálu třebovického parku v Ostravě. Návštěvníci se mohou těšit na téměř dvě desítky souborů a přibližně 400 účinkujících. Chybět nebudou například koncerty Wabiho Daňka nebo Pavla Dobeše. Sedmý ročník přehlídky Třebovický koláč je zaměřen na představení českých souborů. Součástí festivalu je také doprovodný program, který počítá například s divadelními nebo šermířskými představeními nebo dětským koutkem. Akce začíná v pátek 17. září od 17.30.

Tradiční posvícení na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova můžete navštívit zítra (v sobotu) od 9 do 17 hodin. Tématem bude tentokrát zpracování podzimního ovoce od povidel až po domáckou výrobu alkoholických nápojů.

A tady je tip na výlet: Na zámku Kačina u Kutné Hory můžete vidět výstavu věnovanou historii jídla, stravování a stolování v českých zemích. Zabývá se nejen vývojem stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň proměnami míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla. Návštěvníci se dozvědí, že o výživě národa rozhodovaly především přírodní podmínky – složení a utváření půdy, zeměpisná šířka, nadmořská výška i podnebí. Právě ty vtiskly nesmazatelnou pečeť vývoji potravin a způsobům stravování v menších i větších územních celcích a celých regionech.

VÝSTAVY:

Na svět zítřka, jak si ho představovali ilustrátoři, designéři a filmaři socialistického Československa, se zaměřuje nová výstava v pražském Centru současného umění DOX. Výstava je pojmenována po knize Planeta Eden od polského spisovatele Stanislawa Lema. Mezi exponáty jsou obrazy, časopisy a knihy, ale také hry a hračky s motivy raket a kosmonautů nebo uniformy herců z filmu Zítra vstanu a opařím se čajem a seriálu Návštěvníci. Na výstavě jsou také ukázky prací dvou klíčových ilustrátorů literatury sci-fi z 50. let 20. století – Teodora Rotrekla a Zdeňka Buriana, který je znám spíše jako kreslíř výjevů z dob pravěku. Burian ovšem ilustroval i knihu Planeta tří sluncí od Vladimíra Babuly z roku 1955. Celou jednu výstavní místnost pak tvoří Neználkův svět – neználkovské motivy zdobí stěnu a prostor místnosti a lidé si mohou i prolistovat knihy Nikolaje Nosova o Neználkovi. Návštěvníci se mohou nostalgicky zasnít také nad dobovými hračkami a deskovými hrami, třeba elektronickou násobilkou nebo modely raket.

Akvarely Tomáše Císařovského vystavuje do 21. listopadu Galerie hl. m. Prahy na Staroměstské radnici. Obvykle jsou akvarely chápány jako skici a předstupně olejobaleb, Císařovský je však pojímá jako svébytný umělecký výraz. Akvarely mu umožňují mnohem bezprostřednější a rychlejší zaznamenání toho, co cítí, i toho, co vyvěrá z jeho podvědomí. Na výstavě jsou zastoupeny figurální akvarely i malované cestovní deníky.

Velký rozmach polského designu ukazuje jeho největší prezentace v Česku, která se jako výstava s názvem Tváře polského designu koná do 30. listopadu v pražském Veletržním paláci. Exponáty i informační panely většinou zobrazují praktické věci denní potřeby – od kuchyňského nože přes dětský kočárek až po nábytek. Výstava podává přehled nejzajímavějších projektů mladých i zavedených designérů, od vybavení interiéru až k autobusům a tramvajím.

V Muzeu Českého ráje v Turnově můžete ještě o víkendu vidět repliku koruny Svaté říše římské z desátého století. Vytvořil ji turnovský zlatník Jiří Urban. Replika byla muzeu zapůjčena z hradu Karlštejn, kde je součástí stálé expozice. Koruna císařů Svaté říše římské patří mezi nejvzácnější evropské památky. Její originál je umístěn ve vídeňském Hofburgu, kam ho nechal za husitských válek převézt Zikmund Lucemburský. Koruna byla vytvořena na konci prvního tisíciletí, korunován jí byl i Karel IV. Váží asi 3,5 kilogramu, složena je z osmi zdobených desek s perlami a drahými kameny, nechybí ani smaltované ozdoby.

Téměř stovku nejrůznějších loutek mohou obdivovat návštěvníci výstavy Svět loutek, která začala v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Převládají tradiční české marionety lidových loutkářů, mezi exponáty jsou i ukázky sériové výroby loutek. Lidé uvidí také plakáty a dekorace k loutkovým představením. Kromě prohlídky loutek si děti mohou v dětském koutku vyzkoušet výrobu papírové loutky.

Hned čtyři výstavy najednou zahájilo Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. V Hernychově vile jsou k vidění tři fotografické expozice a svatební šaty a doplňky doprovázené historickými snímky. Výstava Jak jde čas Oustím srovnává historický a současný stav Ústí nad Orlicí. Expozice Zmizelá stopa židovských památek rožnovského fotografa Libora Cabáka ukazuje některé pozůstatky židovské kultury v Česku, například synagogy a hřbitovy. Polská autorka Ewa Traczewská vystavuje svou fotografickou kolekci oken. Expozice Když řekla ano návštěvníkům ukáže svatební šaty nevěst od roku 1840 po 70. léta minulého století. Celkem 21 exponátů pochází z východních Čech. Doprovází je svatební snímky zvláště z dob Rakouska-Uherska a období první republiky, na nichž jsou vidět i slavnostní úbory ženichů.

Mimořádně cenné středověké rukopisy s poznámkami písaře Macha z Hnojic si můžete vůbec poprvé prohlédnout na výstavě Duše knih Stopy lidí a času v rukopisech a starých tiscích. Knihovna na ní představuje i další jedinečné dokumenty z historického fondu, ze kterých lze vyčíst údaje o tvůrcích knih, jejich majitelích nebo čtenářích. Výstava bude v prostorách hlavní budovy Vědecké knihovny v Olomouci přístupná do 27. října. Originály rukopisů a starých tisků však bude možné vidět pouze do 24. září. Pak se vrátí do trezoru knihovny a v expozici je nahradí reprodukce.

Sběratel Zdeněk Plíhal vystavuje v děčínském muzeu předměty spojené s Alfonsem Muchou, naplnil jimi čtyři místnosti. Přesto by reprodukcemi vyplnil i dvojnásobný prostor. Vlastní jich více než 1600, vystavuje 450 z nich.

Letohrádek v Zámeckém parku v Ostrově, který je součástí karlovarské Galerie umění, připravil pro druhou polovinu letošní výstavní sezóny dvě expozice současně. Grafická díla spolu s autorskou knihou Šimona Brejchy a výstavu s názvem Vary(i)ace Kresba II, jež navazuje na stejnojmenný projekt představující veřejnosti výtvarné umění v karlovarském regionu.

Dvě výstavy ex libris budou od soboty přístupné v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Přiblíží lidem japonské ex libris a také knižní značky Emila Orlika. V Hradci Králové se také o víkendu uskuteční sjezd členů Spolku sběratelů a přátel ex libris. Výstava japonského ex libris přibližuje 340 drobných grafik více než osmi desítek umělců od 30. let 20. století po současnost. Výstava děl Emila Orlika představuje téměř kompletní pohled na jeho tvorbu ex libris, vystavené knižní značky pocházejí ze sbírek rakouských sběratelů. Obě expozice budou v muzeu přístupné do 14. listopadu.

Prostředí prvorepublikového bydlení představuje výstava Jan Vaněk (18911962) Civilizované bydlení pro každého, kterou dnes otevřela Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Expozice prezentuje řadu jeho kompletních nábytkových souborů včetně bytových doplňků, dobových reklam a publikací, na jejichž vzniku se Vaněk podílel. Dílo této osobnosti není ve Zlíně představováno náhodou. V letech 1939 až 1944 Jan Vaněk přednášel ve Škole umění ve Zlíně a řešil architektonické pojetí a koncepci Zlínských salónů, tedy přehlídek výtvarného umění.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio