Tipy na víkend 19.-21. března

První oficiálně jarní víkend je tady. Nejenom podle data v kalendáři, ale také podle počasí. Volné dny díky němu lákají ven. Někdo se ještě rozjede na hory rozloučit se se zimní sezónou, někdo radši zamíří na procházku třeba do zoologické zahrady, kde se jaro hlásí novými přírůstky. Třeba se budou hodit také víkendové tipy Radiožurnálu.

Pražská botanická zahrada zve ještě tento víkend na krásu orchidejí. Jde o 5. ročník přehlídky botanických i komerčních druhů orchidejí, který nabízí prodej rostlin i potřeb pro jejich pěstování, stejně tak i v každou celou hodinu zdarma (od 10 do 17 hodin) se světem orchidejí seznámí školení průvodci. A v sobotu 20. března začíná v botanické nová výstava, Když se vrby zelenají. Jarně velikonoční výstava seznámí odbornou i laickou veřejnost s širokým sortimentem vrb. Prezentaci proutků různých barev doplní košíky, misky, podložky a dekorace, prostě krásné zboží upletené z vrb od inženýra Josefa Ptáčka. Třešničkou na dortu jsou vrbové výrobky Julia Laláka ze Slovenska, vystavené i v rámci venkovní expozice.

Jaro se dostalo i do zoologických zahrad, které lákají k návštěvám na nové přírůstky. Například v uplynulých několika dnech se na statku domácích zvířat v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově narodila hříbata koní tarpanů.

Kdo zavítá v nejbližších dnech do ostravské zoologické zahrady, může se u spousty ptačích druhů stát svědkem námluv a intenzivní přípravy na hnízdění. A to nejen u druhů chovaných v zoo, ale rovněž u druhů volně žijících v areálu. Pokud se jedná o chované druhy ptáků, tak hned u vchodu do zoo mohou pozornost návštěvníků upoutat plameňáci, kteří se připravují na svůj skupinový tok - jakýsi synchronizovaný tanec, jímž se možná lidé nechali inspirovat ke známému flamencu. V Čínské zahradě je pak v plném proudu tok kachniček mandarínských a morčáků bílých. Nepřehlédnutelní jsou bezesporu jeřábi bělošíjí ve výběhu opodál, kteří se i poměrně výrazně ozývají. Mezi dravými ptáky začali se stavbou hnízda supi bělohlaví. Pár supů hnědých (jehož loňské mládě bylo vypuštěno do volné přírody ve francouzských Alpách) hnízdo dostavěl, a dokonce už sedí na vajíčku. Hnízdo staví i pár orlů stepních, které najdou návštěvníci společně s dikobrazy ve venkovní voliéře pavilonu indických zvířat (dříve šelem). Pár karančů jižních, menších sokolovitých dravců, obývající voliéru společně s kondory andskými, staví své hnízdo v připravené budce. Vzhledem k ještě neolistěným stromům lze poměrně dobře pozorovat i volně žijící ptactvo v areálu ostravské Stromovky.

O nadcházejícím víkendu otevře ostravská zoologická zahrada novou sezonu obnovením návštěvnicky oblíbeného komentovaného krmení zvířat. V sobotu 20. března bude zahájeno víkendové komentované krmení vybraných druhů zvířat. Až do konce dubna bude probíhat u těchto zvířat: pandy, medvědi, klokani, papoušci (za pěkného počasí), šimpanzi a sloni. Od května pak bude krmení probíhat již každý den a bude rozšířeno o další druhy zvířat, návštěvníci se tak mohou těšit např. na žirafy, lemury či velbloudy. Letos chystáme i několik novinek, např. krmení vzácných hulmanů tarajských, a to v souvislosti s otevřením nové expozice Čitván - přírodního výběhu, který budou tyto opice obývat společně s medvědy ušatými. Naopak budou letos v harmonogramu krmení chybět hroši z důvodů zahájení dlouho plánované rekonstrukce pavilonu hrochů. Mimo komentované krmení mohou návštěvníci v odpoledních hodinách v pavilonu slonů pozorovat i práci ošetřovatelů se slony - cvičení se slonicí Johti, sprchování slonů, péče o nohy a kopyta.

Také na Lipno dorazilo jaro a přes den se teploty šplhají nad nulu. Lyžařům a snowboardistům to vůbec nevadí, protože na sjezdovkách skiareálu Lipno leží přes metr sněhu a v záloze jsou připraveny nasněžené zásoby. Na tento víkend je připraven doprovodný program, který potěší děti i dospělé. Například v sobotu čeká na děti zábavné odpoledne ve Foxparku s lišákem Foxíkem a kapitánem Lipánkem (hudba, hry a soutěže o sladké odměny), pak také soutěž s lišáckými míčky pod lanovkou: po 16. hodině tradiční soutěžení o skipasy, rolbování Jezerní sjezdovky, pobyt na Lipně a další atraktivní ceny a pro dospělé pak Večerní apres ski ve skibaru Hříbek: skvělá hudba, ještě lepší drinky a výborná party atmosféra pro všechny věkové kategorie. Na Lipně se bude i závodit, pozvánka platí pro všechny snowboarďáky i lyžaře. Přihlásit se můžete od 12 hodin u shaperů ve snowparku.

Již po jedenácté v neděli 21. března 2010 v 15 hodin vyprovodí občanské sdružení Kyvadlo zimu z Českých Budějovic. Morana bude vynesena z města a skončí v plamenech a poté bude po zásluze utopena v řece Malši. Odedávna takto lidé přivolávali a slavívali příchod jara, hojnosti a sluníčka - obřadem vynášení smrtky - Morany. Děti i dospělí jsou také zváni na výtvarnou dílnu, která bude připravena v sobotu 20. března od 14 hodin v galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí (tedy den před vynášením Morany). Zde bude možné vyrobit si vlastní masky pod vedením lektora.

V Sokolově a v Ostravě o tomto víkendu odstartuje největší taneční událost roku v České republice s názvem Emco Dance Life Tour 2010! Historicky nejvyšší počet tanečníků (850) z Plzeňského a Karlovarského kraje s celkem 60 formacemi se sjede v sobotu 20. března v Městském domě kultury v Sokolově. Na severu Moravy, kde je každoročně velmi vysoká účast, se pak sjede dokonce více než 1200 tanečníků z celého Moravskoslezského kraje, a to s 91 tanečními formacemi. Bojovat o postupy budou po oba víkendové dny 20.-21. března v bývalém kině Vítek v Ostravě-Hrabůvce. Regionální kola této soutěže největší české taneční soutěže jsou pro tanečníky extraligy prvním významným krokem v boji o nominace na mezinárodní soutěže!

To v Příbrami se koná tuto sobotu Memoriál Bedřicha Šupčíka. Bedřich Šupčík byl sokolský gymnasta a reprezentant Československa ve sportovní gymnastice. V roce 1924 na OH v Paříži byl součástí gymnastického víceboje i olympijský šplh (šplh na laně bez přírazu se startem ze sedu) na 8 metrů. Tehdy k velké radosti Československa BŠ nenašel v této disciplíně přemožitele a byla z toho 1. zlatá olympijská medaile pro Československo. V roce 1992 se v příbramském Sokole zrodila myšlenka na znovuobnovení této disciplíny. Závod se koná od 13 hodin v příbramské sokolovně. Nejprve se představí dorostenci na laně 4,5m a poté muži na 8 metrů.

Už tuto neděli 21. března od 19.30 zve pražské Divadlo ABC na oslavu příchodu perského nového roku Norooz, který připadá na první jarní den. Na ojedinělém koncertě zazní melodie staré Persie i současná autorská tvorba Shahaba Tolouie v jeho výjimečném hudebním stylu etno-flamenco. Perskou hudbu zde poprvé uslyšíte také v interpretaci známých osobností české hudební scény: baskytaristy Pavla Jakuba Ryby a Davida Kollera, který společně se Shahabem zazpívá duet Dele man. Chybět nebude ani taneční umění Íránu a Španělska v podání Reny Milgrom a Petry Šťastné.

Klub českých turistů Bolevec Plzeň zve všechny milovníky pohybu v přírodě na 12. ročník tradiční turistické akce Plzeňská šlapka. Ten se uskuteční v sobotu 20. března 2010. Akce je určena široké veřejnosti, ideální je pro rodiny s dětmi, ale také zdatné turisty i seniory. Pro pěší i cykloturisty jsou připraveny trasy 8, 17, 24 a 32 km. Trasy vedou v okolí boleveckých rybníků, vrchů Krkavec a Chlum a při řece Berounce. V cíli je možnost posezení v příjemné hospůdce. Na vrchu Chlum bude pro účastníky Plzeňské šlapky mimořádně otevřena rozhledna. Start na všechny trasy je v Plzni-Bolevci, na konečné tramvaje č. 1, od 7.30 do 10.00 hodin. Cíl mají všechny trasy opět společný, a to v Plzni-Újezdě v restauraci Pod Rozhlednou do 17.00 hodin. Tam také obdrží každý účastník pamětní list.

Čistírny odpadních vod, úpravny pitné vody, laboratoře, ale také dispečerské pracoviště a další provozy společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín se již tuto sobotu 20. března otevřou veřejnosti. Vsetínští si tak připomenou Světový den vody, který připadá na pondělí 22. března. Účastníci exkurze se tak budou moci dozvědět řadu zajímavostí o vodě, její úpravě, chemických rozborech nebo čistění a dostanou se do provozů, kde je v ostatní dobu nepovolaným osobám vstup zakázán. Oproti loňsku navíc firma rozšířila počet objektů, které je možno navštívit, o čistírny odpadních vod v Hovězí a Lidečku, dále dispečerské pracoviště s nepřetržitou službou ve správní budově společnosti ve Vsetíně u světelné křižovatky U Růžičků a centrální laboratoř, která se nachází v areálu čistírny odpadních vod na Poschlé.

První letošní koncert ve Svatojánském kostele se uskuteční 20. března od 16 hodin. V této předvelikonoční postní době zazní jedna z nejkrásnějších skladeb Antonína Dvořáka - Stabat Mater. Podle některých znalců hudby se jedná patrně i o nejkrásnější duchovní skladbu vůbec. Provedení se ujmou Smíšený pěvecký sbor Slavoš z Berouna, sbor Univerzity Karlovy v Praze se sólisty a orchestr Vysoké školy ekonomické z Prahy.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi, součást Regionálního muzea v Kolíně, zahajuje v sobotu 20. března v 10.00 hodin oficiálně novou turistickou sezónu 2010 svatojosefským trhem a výstavou Velikonoční tradice v lidové kultuře. Tradiční velikonoční výstava v objektech Muzea lidových staveb v Kouřimi zachycuje cyklus velikonočních lidových obyčejů a tradic našich předků.

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem opět zahajuje činnost Dětského výtvarného ateliéru. Již tuto sobotu 20. března 2010 budeme od 14 hodin společně malovat dárek pro galerii k jejím 100. narozeninám!

Netradiční noc nabízí Aquapalace Praha. Noc naturistů je oblíbená tradiční akce, která se koná k oslavě prvního jarního naturistického dne. Uskuteční se v sobotu 20. března 2010 od 20 do 23.30 v největším českém aquaparku v Čestlicích. Pro návštěvníky je připravena večerní party a doprovodný program. Vyzkoušet můžete malování na tělo nebo plavecké závody v duchu olympiády antického Řecka.

Obec Držková vás srdečně zve na již tradiční Vynášání Mařeny v Držkové, které se uskuteční v neděli 21. 3. 2010 od 14 hodin. Začátek je v prostorách Patriot campu Držková a po průvodu obcí proběhne ukončení na mostě za Obecním úřadem v Držkové. Poté bude pro diváky i účastnice průvodu připraveno drobné občerstvení.

V sobotu se v Hostivaři rozloučí se zimou. Velikonoční období nejsou jen samotné Velikonoce, ale také jim předcházejících šest postních nedělí plných tradic. Na sobotu 20. 3. je proto v hostivařském Toulcově dvoře připraven staročeský velikonoční jarmark, jehož součástí bude i jeden z nejstarších zvyků - vynášení zimy.

Tuto sobotu od 15 hodin začíná před nákupním centrem Plaza Plzeň Vítání jara. Akce navazuje na tradiční lidové zvyky: společnou prací příchozích vznikne třímetrová morana - symbol zimy, nedostatku a jiných zel - a nejméně stejně velké „líto“ - symbol jara, plodnosti a pokoje. Líto bude tvořit obří pomlázka, kterou muži na místě upletou, ženy ozdobí na místě upečenými jidáši a dětmi vyzdobenými vajíčky. Když bude všechno připraveno, vydá se průvod s moranou s lidovým říkáním a v doprovodu sedmi bubeníků přes Plazu k řece Mži, kde bude morana k radosti všech slavně utopena. Následně se s lidovými říkadly a v rytmu samby vrátíme do centra, kde bude „líto“ slavně „zasazeno“.

Konec týdne bude na výstavišti v Praze-Letňanech patřit jarním veletrhů FOR FAMILY 2010. Do 21. března tu každý člen rodiny najde svůj veletrh. Představí se novinky z oblasti bydlení, volného času, cestování, potřeb pro seniory i pro děti. Nejrozsáhlejší akcí je 17. ročník veletrhu bydlení FOR HABITAT. Spolu s ním se zde sejdou 4. veletrh zahradní architektury nábytku a techniky FOR GARDEN, 6. veletrh potřeb pro děti FOR KIDS, 4. veletrh pro plnohodnotný aktivní život FOR SENIOR a 3. veletrh cestovního ruchu FOR TRAVEL. Na výstavišti tak bude na ploše 15 tisíc metrů čtverečních prezentovat své produkty více než 730 vystavovatelů. Pro návštěvníky je připraven i bohatý doprovodný program, jako je autogramiáda Terezy Kostkové, cestovatelský festival, soutěž o Dětskou tvář veletrhu nebo odborné přednášky Státního fondu životního prostředí - Jak úspěšně žádat o dotace z programu Zelená úsporám a další.

V centru Bohuslava Martinů v Poličce je připravena dotyková výstava Branou muzea do středověku aneb Doba měst a hradů, jak ji ještě neznáte… Do 28. března tak můžou malí i velcí návštěvníci interaktivní výstavy vstřebávat informace nejen sluchem a zrakem, ale především hmatem a vlastní aktivní činností. Dozvíte se řadu zajímavostí a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli. Poznáte tíhu brnění i půvab historického šatstva, neboť pro malé i velké návštěvníky jsou zde připraveny repliky dobových oděvů, klobouků a šperků. Na zájemce o válečnou tematiku čeká kolekce zbroje a zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce či fragment husitské vozové hradby. K dispozici jsou seříznuté husí brky či gotická vitráž ze skleněných čtverců. Budete si moci vyrobit pečeť, ražbu mincí, zahrát stolní hry a seznámit se s celou řadou dalších zajímavých předmětů, které byly lidem v minulosti k užitku či potěšení.

Až do 2. dubna letošního roku je možné v Galerii na úřadě na radnici Prahy 7 navštívit výstavu fotografií Běžecké příběhy. Jde jednak o fotografie z pražského mezinárodního maratonu a pak také o známé i neznámé snímky Emila Zátopka.

V Praze ještě zůstaneme a zamíříme do Galerie Josefa Sudka. Do ní zve Uměleckoprůmyslové museum na Ateliér Schlosser & Wenisch: Fotografie. Jde o výstavu, která přibližuje vznik moderního fotografického ateliéru v Praze. Stalo se roku 1909, ateliér se orientoval hlavně na německou klientelu. V následujících letech zpodobnil nejvýznamnější osobnosti metropole i její četné návštěvníky (spisovatele Franze Kafku, Karla Krause, dirigenta Alexandera von Zemlinského, fotografa Laszló Moholy-Nagye, české herce Anny Ondrákovou, Hugo Haase i dvojici Voskovec a Werich). Vedle „glamour“ portrétů podnik vynikal originálními aranžovanými snímky vytvářenými v duchu art deco. Výstava potrvá do 18. dubna.

To Městské muzeum ve Volyni zve na výstavu Lidový nábytek v Pošumaví. Až do 4. dubna se tu dozvíte historii exemplářů posbíraných v chalupách a na statcích v širších souvislostech.

Za tajemstvím a krásou zvonů se mohou zájemci vydat do výstavních sálů Masarykova muzea v Hodoníně na Národní třídě, kde budou do 3. dubna k vidění výrobky jedné z nejznámějších zvonařských dílen u nás. U příležitosti 60. výročí založení zvonařské dílny rodiny Dytrychů v Brodku u Přerova se do Hodonína dostává výstava jejich zvonů a zvonařských výrobků. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen velké zvony a dárkové zvonečky, ale také svícny, kování, sošky, těžítka a další práce, seznámí se s technologií výroby a historií zvonařství a budou si moci poslechnout, jak některé české a moravské zvony vyzvánějí. Pro malé návštěvníky bude připraven dětský koutek a dílna. Výstava je zároveň prodejní.

Chebská Galerie 4 zve na výstavu Kontakt versus Digital. Autorem fotografií je Zdeněk Halámek, tedy karlovarský fotograf širokého profesního rejstříku. Nejznámějšími se staly jeho černobílé i barevné publikace o lázeňském městě s fotografiemi dokumentačního i uměleckého rázu, vydávané od roku 1988 dodnes. Objektiv nejčastěji zaměřil na městské scenérie, hlavně karlovarskou historizující architekturu a parky, které ji obklopují. Přesto se od 60. let až do konce 20. století nejraději věnoval krajině, a to i v kontrastu se soudobým civilizačním a technickým vývojem. Až do 27. března to všechno můžete vidět v Kamenné ulici číslo 2 v Chebu.

Moravská metropole láká na hrad Špilberk. Výstava Krása, která hřeje zpřístupňuje široké veřejnosti rozsáhlý soubor gotických a renesančních kachlů z Moravy a Slezska. Reprezentativní expozice představuje dosud nejrozsáhlejší soubor těchto uměleckořemeslných výrobků pocházejících ze sbírek bezmála třiceti moravských a slezských muzeí, galerií a památkových institucí. Na více jak dvou stovkách exponátů ukazuje proměnu praktického předmětu, jakým byla kamna, v estetizující součást interiéru. Přestože byla kachlová kamna ve 20. století vytlačena dokonalejšími způsoby vytápění, na jejich zvláštní půvab lidé nezapomněli. Určitým způsobem tak výstava reaguje na vzrůstající vlnu zájmu o „živé“ teplo kachlových kamen, fenomén, který si nás v dnešní hektické době získává svou poetikou a nostalgií. Až do 16. května máte možnost všechnu tuhle „hřející nádheru“ vidět na brněnském Špilberku.

V Moravské galerii v Brně je nově k vidění i výstava AUTOMAT / Laboratoř + Kolektiv. Jedná se o společný projekt dvou grafických studií, z nichž v jednom pracuje i čerstvý grand designér roku Petr Babák. Projekt, který hostí Ambit Místodržitelského paláce tradičně věnovaný grafickému designu, nabízí originální přístup suplující tradiční výstavu grafického designu. Ve speciálně upraveném automatu s „ambitovými cédéčky“ jsou k dispozici nosiče, které mají různý obsah a vzájemně se doplňují. Celek šestnácti CD pak vytváří edičně limitovanou sérii tří set originálů, které jsou určeny nejen zájemcům o grafický design.

Do Kopřivnice láká historie zdejší Tatrovky. Tatra a Sodomka aneb kopřivnické vozy s originálními karoseriemi z Vysokého Mýta, to je název nové výstavy, kterou můžete navštívit v rámci stálé expozice Technického muzea Tatra navštívit v Kopřivnici až do 30. listopadu letošního roku. Karosářská firma otce a syna Sodomkových z Vysokého Mýta byla už ve své době uznávanou továrnou, její práce byla známa i daleko za hranicemi tehdejšího Československa. Zruční karosáři vytvářeli nádherné karoserie na různých typech podvozků a právě kopřivnické tatry patřily mezi ty hodně žádané. Vznikaly tak jedinečné vozy, na nichž se kloubila tatrovácká preciznost s vysokomýtskou originalitou. Cílem výstavy je představit Sodomkovy tatry a historii vysokomýtské karosárny prostřednictvím jedinečných dobových fotografií a dokumentů na 22 moderně graficky ztvárněných panelech. Součástí prezentace jsou rovněž i dobová alba fotografií, originální dokumenty a modely.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio