Tipy na víkend 20.-22. srpna

Víkend slibuje parádní počasí a taky nabízí spoustu akcí, které si můžete vychutnat pod širým nebem. V Tipech na víkend vás zavedeme třeba na pražský Císařský ostrov, kde na koních budou jezdit dámy v barokních kostýmech, na Sychrov, kam míří skotští dudáci, nebo do Vizovic na tradiční a vyhlášené Trnkobraní. Ať se vám víkend vydaří!

Nenechte si v Praze ujít mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Do konce srpna jeho sedmý ročník nabízí na prostranství mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou přes osm desítek představení; z nich 55 bude určeno dětem. Z českých představení pro dospělé se na Letní Letnou vrátí například úspěšný projekt La Putyka Rosti Nováka a režijního dua Skutr.

Dámský den můžete prožít buď v sobotu, nebo v neděli na Císařském ostrově v Praze. Jezdkyně na ženských sedlech se předvedou na 1. barokním a kostýmovém ježdění. V sobotu od 13 do 17 hodin si nenechte ujít jízdu elegance ve Stromovce a v neděli od 10 hodin zase barokní drezúru nebo disciplínu pas de deux, což je sladěné představení dvou koní.


Zobrazit místo Tipy na víkend 20.-22. srpna na větší mapě

V areálu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě můžete v sobotu navštívit druhý ročník středoevropského setkání čajových mistrů ČajoMír Fest. Zaměřen bude na korejské umění a uskuteční se pod záštitou korejského velvyslanectví v Praze. Zahájena bude i činnost první čajové školy v Evropě Čajová škola - ČajoMír. Bližší informace na www.cajomirfest.cz.

Králické vojenské muzeum nabízí zítra neobvyklou podívanou. Tématem letošní akce pod názvem Cihelna bude mobilizace roku 1938.

Letos podruhé a naposledy otevře své brány veřejnosti jedinečná památka pozdní gotiky, Tuchorazská tvrz u Českého Brodu. Stane se tak tento víkend při příležitosti konání 8. ročníku historických slavností Mračení. Pro turisty je připraven bohatý kulturní program už od 10 hodin. Trhovci vám nabídnou řemeslné, povětšinou ručně vyráběné zboží, uvidíte šerm, divadlo, zapějí pěvci, zahrají muzikusové a od 15 hodin zhlédnete pravdivou legendu o dobývání tvrze Švédy za třicetileté války v podání šermířů z celé republiky. Pan hradní se postará o vaše hladové a žíznivé krky. Pro děti i dospělé budou připraveny po celý den atrakce i soutěže. Podrobnosti naleznete na www.mracti.cz.

Každý, kdo touží po cestě do Skotska, má jedinečnou příležitost udělat si malou „generálku“ na severu Čech. Od pátku do soboty bude státní zámek Sychrov u Turnova již podesáté hostit festival Skotské hry. Jubilejní ročník nabídne malé Skotsko uprostřed Evropy. Řinkot zbraní, zvuky dud, mohutní muži v kostkovaných kiltech zápolící s těžkou kládou či ohromnými kameny, vůně skotské whisky a tradičního pokrmu haggis - festival nabízí jedinečnou a neopakovatelnou zábavu pro celou rodinu. Brány zámeckého areálu se otevřou v pátek večer a akce skončí se sobotní půlnocí. Největším tahákem slavností jsou tradiční těžkoatletické soutěže. Poměřit si síly s profesionálními závodníky ze Skotska si mohou vyzkoušet i sami návštěvníci. Divácky nejzajímavější je hod kládou, která měří až sedm metrů a váží okolo 50 kilogramů, hod závažím do výšky a do dálky nebo přetahování lanem. Na taneční scéně se představí skupiny Caledonian Club, The Kilt a Syllmarion. Po představeních jsou připraveny workshopy, na kterých se mohou návštěvníci základní kroky naučit.

Přijďte nahlédnout pod ruky kovářského mistra. Od této soboty se na Helfštýně již podvaadvacáté rozezní kovadlina při úderech mistra tvořícího na akci nazvané Kovářské forum. Letos je tomu již 21 let, kdy v tehdy nově zrekonstruované kovárně vznikla první uměleckokovářská díla, která byla natrvalo zapsána do sbírek hradu Helfštýn. Od slavnostního zahájení autor v průběhu jednoho týdne vytvoří práci, která pak natrvalo ozdobí prostory hradu. Tvůrcem letošního ročníku bude jihlavský rodák Poldi Habermann. Návštěvníci mají možnost sledovat mistra při práci od soboty 21. srpna do pátku 27. srpna. Slavnostní zahájení akce proběhne za účasti autora přímo před hradní kovárnou v sobotu v 15 hodin. Zahájení svým vystoupením doprovodí kapela historické hudby Camerata.

Hrad Sovinec láká tento víkend na hodokvas rytíře Kobylky. Čeká vás tradiční řemeslný jarmark, ukázky starých hradních řemesel s právem útrpným, dobová tržnice se středověkou kuchyní a střelnicí.

Smetanovu operu Hubička uvidí diváci tradičního benefičního koncertu na hradě Grabštejn. Zatímco výtěžek předchozích 17 ročníků putoval vždy na opravu hradu, letos se organizátoři rozhodli věnovat vybrané peníze sousední obci Chotyně na Liberecku, kterou postihla ničivá povodeň. Představení se uskuteční tuto sobotu. V roli otce Palouckého se představí Luděk Vele, dvojnásobný držitel ceny Thálie. Grabštejn leží v Libereckém kraji nedaleko Trojzemí Čech, Nemecka a Polska. Hrad byl založen ve 13. století. V 16. století byl přebudován na renesanční sídlo. Interiér kaple svaté Barbory zdobí cenné fresky.

V jihočeských Hošticích na Strakonicku v sobotu vrcholí dvoudenní festival Stodola Michala Tučného. Vystoupí mimo jiné Richard Tesařík, Jiří Zonyga, Lenka Dusilová, Leona Černá, Jaroslav Uhlíř, Wabi Daněk, Banjo band Ivana Mládka nebo Fešáci. Více informací na www.kyno.cz.

Sobota bude v Králíkách na Orlickoústecku patřit vojensko-historické akci Cihelna 2010 a bojovým ukázkám. Akce končí v neděli Dnem muzeí a památníků v Králické pevnostní oblasti.

Slavnostním ceremoniálem začíná v sobotu v 10 hodin na Velkém Dářku 4. ročník závodů Ligy Vysočiny dračích lodí. Zúčastní se přes 50 amatérských posádek. Připraven je i doprovodný program s divadly, šermíři, soutěžemi a ohňostrojem.

Jestli jste soutěživí, nenechte si ujít „válení balíků slámy“ tuto sobotu na zámeckém statku v Újezdu nad Mží. Kromě soutěže vás čeká taky divadelní představení, děti zoostezka, vystoupení skupiny historického šermu a křtiny budou mít i nová hříbata. Více na www.zamekujezd.cz.

Tuto sobotu vyjede v 9.46 z nádraží Praha-Braník na trať legendárního Posázavského pacifiku parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák z roku 1917. Parní vlak projede nejkrásnější trasu Posázavského pacifiku. Kromě překrásného okolí železniční tratě vybudované v kaňonu řeky Sázavy s několika tunely a kamennými viadukty mohou cestující z parního vlaku navštívit mnoho kulturních akcí a památek v Posázaví. V Jílovém u Prahy stojí za návštěvu Regionální muzeum těžby zlata v Čechách, kde od 1. května probíhá výstava 110 let Posázavského pacifiku, která návštěvníkům přiblíží historii, projektování samotné stavby železniční trati a rozvoj jejího provozu od počátku až po současnost. Pro cestující z parního vlaku bude poskytnuta 50% sleva pro vstup do muzejních zlatých štol. Nedaleko zastávky Krhanice se nachází Vojenské technické muzeum Lešany. Vstup do muzea a na program je zdarma. Ve stanici Týnec nad Sázavou lze navštívit týnecký hrad nebo nedalekou zříceninu hradu Zbořený Kostelec.

Až z Nového Zélandu zamířil do jihočeského Písku folklorní soubor Whakaari. Návštěvníkům 16. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu, který potrvá do neděle, přiblíží maorské tradice. Do města na Otavě míří soubory i z dalších exotických zemí, většina z nich hostuje v Česku vůbec poprvé. Hlavní galaprogram bude v sobotu. Z amerického kontinentu budou v Písku hostovat členové souboru Hueyitlatoani, kteří předvedou zvyky, hudbu a tance starého i nového Mexika. S dalšími soubory se budou moci návštěvníci na okamžik přenést do Číny, na Tchaj-wan, do Řecka, Francie i k sousedům do Rakouska.

Nenechte si ujít tradiční festival Vizovické Trnkobraní. Z hlavních hvězd zahrají Tomáš Klus, Chinaski, Xindl X, Mňága a Žďorp a další. V neděli začne ve 13 hodin soutěž v pojídání švestkových knedlíků, ve 14.00 slavnostní odhalení obří sochy Bolka Polívky. Více na www.vizovicketrnkobrani.cz.

V Moravském Krumlově si můžete užít víkend plný africké hudby a tance Djembe marathon. Součástí akce jsou koncerty, workshopy, promítání filmů, program pro rodiny s dětmi i padesátihodinový maraton hry na djembe a jiné africké bubny. Akce najdete v zámecké zahradě.

V neděli vrcholí na olomouckém Výstavišti letošní letní zahradnické trhy, prodej květin, zahradnického sortimentu, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

Udělejte si výlet do česko-bavorského pohraničí. V muzeu městečka Neukirchen beim Heiligen Blut najdete výstavu unikátů, rarit a zajímavostí tradiční lidové kultury západočeského regionu. Na 150 exponátech prezentuje expozice regionální podoby lidové kultury široké oblasti západních Čech mezi Domažlicemi a Chebem z období od poloviny 19. do počátku 20. století. Jednotlivé části výstavy jsou věnovány významným národopisným oblastem regionu, jako je Chodsko se svojí unikátní keramikou, Plzeňsko se svým typickým krojem, německy hovořící Chebsko s výjimečným lidovým oděvem, ale i oblastem Tachovska, Stříbrska a Chotěšovska.

Pokud zamíříte do Bohumína, nevynechejte procházku kolem zdi u bývalých kasáren. Proměnila se ve výtvarné dílo. Tři desítky tvůrců graffiti z Česka, Polska a Slovenska na ní vytvořily zhruba 200 metrů dlouhou přehlídku svého umění. Do třetího ročníku festivalu UNITED COLOURS tour 2010 se mohla zapojit i veřejnost. Právě jí chtěli autoři ukázat, že graffiti není jen ničení domů či vlaků klikyháky.

Přední čeští architekti a designéři představí tuto sobotu v Ostravě své nápady na akci PechaKucha Night, která se koná po celém světě. Během programu se bude prezentovat celkem 15 osobností architektury, designu a fotografie. Akce se zúčastní například jeden z nejlepších českých grafických designérů současnosti Petr Babák, který při vyhlašování cen Grand Czech Design za rok 2009 získal ocenění Grafický designér roku 2009 a Grand designér roku 2009. Představí se i architektonická kancelář SIAL - autoři letošního českého pavilonu na EXPO. Prezentovat se bude i český designér Daniel Piršč, který se prosadil díky výrobě ručně dělaného porcelánu. Více informací o akci lze získat také na webových stránkách www.pkno.cz.

Podkrušnohorské technické muzeum v Mostě získalo unikátní zařízení, které sloužilo k vyvážení uhlí z hlubinných dolů. Skipovou nádobu dlouhou deset metrů tam už můžete vidět. Jde o jediné zařízení svého druhu, které se v Česku zachovalo, možná prý i jediné v Evropě. Nádoba byla jakýmsi výtahem, kterým se na povrch dopravovalo uhlí. Vešlo se do ní deset tun horniny. Podle Jakše pochází z dolu Kohinoor 2. Dodal, že jde o unikátní zařízení, protože uhlí se na povrch většinou dopravuje za pomoci vozíků. Muzeu se podařilo získat i pět metrů veliké kolo z vrcholu těžní věže, která s výtahem pohybovala.

Původní ilustrace švédských vydání Karkulína nebo Dětí z Bullerbynu vystavuje Městská knihovna v Praze. Knihy švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové svými kresbami vyzdobila estonská ilustrátorka Ilon Wiklandová, která dnes výstavu v Praze osobně zahájila. Českým čtenářům nejsou její kresby příliš známé, knihy Lindgrenové vycházely v češtině s ilustracemi českých výtvarníků, například Heleny Zmatlíkové.

Velký parní stroj Marx, vyrobený v roce 1909 v plzeňské Škodovce, je novým exponátem Regionálního technického muzea Techmania v Plzni. Muzeum zaměřené na popularizaci vědy a techniky nechalo stroj opravit za zhruba dva miliony korun. Parní stroj, který kdysi pracoval na severním Plzeňsku, je jedním z nejstarších exponátů muzea. Techmania rozšířila svou expozici věnovanou dějinám techniky a historii plzeňské Škody. Kromě parního stroje díky dotaci EU brzo představí také například dvě unikátní lokomotivy - nejstarší dochovanou elektrickou lokomotivu z plzeňské Škody z roku 1928 a takzvanou laminátku z roku 1963, u níž byl poprvé vyzkoušen skelný laminát na karoserii.

Výstavu nazvanou Tajemství zvonů můžete navštívit při prohlídce plumlovského zámku. Jsou na ní k vidění zvony a zvonky ze světoznámé dílny Marie Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio