Tipy na víkend 22.–24. března: happening na Kampě, velikonoční trhy a Žabí festival

Křivoklát chystá na sobotu slávu – velkým klíčem odemkne kastelán Luděk Frencl hradní bránu a zahájí tak letošní návštěvnickou sezónu. Připravený je bohatý program a vy můžete být u toho! Vypravit se o víkendu můžete také na prohlídku čistírny odpadních vod v pražské Bubenči nebo na bramborákové hody do Letohradu na Orlickoústecku.

Udělejte si výlet na Křivoklát, kde zahajují letošní hlavní návštěvnickou sezónu. Připraveno je hned několik novinek – například vzdělávací programy pro dětské návštěvníky nebo rozšíření nového prohlídkového okruhu na hradby. Ten je přístupný bez průvodce (a netradičně i v pondělí). Kromě stálých okruhů Gotické paláce a Celým hradem může návštěvník i v letošní sezóně objevovat krásy křivoklátských lesů na několika vycházkových okruzích. Letošní sezónu na hradě Křivoklát zahájí v 11 hodin tradiční věšení klíčů. Poté kastelán Luděk Frencl symbolicky otevře hrad. Následovat bude vernisáž výstavy Neprakta na hrad!, která představí kresby známého kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. Celodenní akci zpříjemní hudební doprovodný program a klasické prohlídky hradu.

Jestli jste ještě letos nebyli na plese, napravte to. Zamířit můžete v sobotu od 20 hodin na ples Českého rozhlasu do pražského Obecního domu. Hlavním hostem večera bude Karel Gott.


Zobrazit tipy na víkend 22.–24. března na větší mapě

Ponořte se pod hladinu vod! V Tachově začne v pátek Mezinárodní potápěčský festival. Až do neděle uvidíte výstavu potápěčských fotografií, promítat se budou filmy a pro děti jsou připraveny výtvarné dílny.

Udělejte si v sobotu výlet do Orlických hor a zastavte se v Neratově. V 10 hodin tam začne řemeslný jarmark. Kromě ukázek lidových řemesel, jako je tkalcovství, řezbářství nebo košíkářství, vás čeká i kreativní dílna, kde si můžete vyrobit píšťalku nebo pomlázku. Připravena budou i tradiční velikonoční jídla.

Víte, že Kampa je střed světa? Ne? Můžete se o tom přesvědčit v pátek a sobotu právě na pražské Kampě. Páteční a sobotní program nabídne happening, koncerty a pouť. V sobotu ve 14 hodin začíná program, na kterém zahraje třeba Dan Bárta nebo kapela Traband. Vyrazit můžete i na komentované procházky.

Oslavte Světový den vody návštěvou Povodí Vltavy v budově Berounka v Plzni. V sobotu tam začne v 9 hodin den otevřených dveří. Pro návštěvníky bude připravena prohlídka moderní vodohospodářské laboratoře s odborným výkladem, přednášky na téma jakosti vody v tocích na Plzeňsku nebo povodňových událostí v povodí Berounky.

Světový den vody si budou v sobotu připomínat také ve Staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči, a tak v historickém areálu, který vypadá jako z románu Julese Verna, nachystali opravdu bohatý program. Začíná v historickém areálu na okraji pražské Stromovky už dopoledne v 9.30 hodin.

Čtěte také

Přijďte v sobotu na pražské Staroměstské náměstí fandit účastníkům mistrovství v otevírání ústřic. Začíná ve 14 hodin.

Františkánský klášter a zahrady v Chebu budou v sobotu od 10 hodin patřit především dětem. Začíná tam Vítání jara – Chebský festival dětem.

Na zámku v Pardubicích navštivte v sobotu Velikonoční veselení. Uvidíte ukázky lidových velikonočních zvyků.

Zámek Slavkov u Brna připravil k oslavě velikonočních svátků prodejní výstavu Pavly Tauberové, Marcely Drápalové a Hany Křetínské. Můžete ji navštívit od 9 do 16 hodin v Rubensově sále. Přijďte si zakoupit velikonoční a jarní dekorace, drobné dárky a ozdoby včetně kraslic. Vstup na výstavu je volný.

Zamiřte v sobotu do Letohradu na Orlickoústecku, konkrétně do ski areálu Umbule. V sobotu tam ve 13 hodin začíná Kunčícký křapáč, což jsou bramborákové hody. Soutěžit se při nich bude o nejlepší bramborák.

Nenechte si v sobotu ujít Plavení jara z Ústí nad Labem do Děčína. Začíná v 10.30 hodin u zdymadla Střekov a pořádá ho Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou.

Děčínské muzeum přichystalo na sobotu od 10 hodin velikonoční tvůrčí dílnu. Akce bude zaměřená na výrobu věnců z proutí a zdobení kraslic.

V Oldřichově v Hájích na Liberecku začíná v sobotu v 9.30 hodin Žabí festival, tradiční akce pro rodiny s dětmi zaměřená na ochranu obojživelníků. U Šolcova rybníka budou migrační bariéry, které brání žábám proniknout na silnici. Festival najdete v místním ekocentru a na břehu Šolcova rybníka.

Na zámku Sychrov najdete v sobotu a v neděli vždy od 9 hodin tradiční velikonoční trhy.

V Chotěboři na Havlíčkobrodsku se v sobotu od 13 hodin můžete zapojit do happeningu pro sbírku Pomozte dětem, který pořádá sdružení Fantazáci. Z desetitisícovek vybraných víček od PET láhví bude na chotěbořském náměstí sestavena obří 3D kraslice. Součástí akce je peněžní sbírka.

Hustopeče na jižní Moravě lákají o víkendu na Slavnosti mandloní a vína. Nenechte si je ujít. Více na www.hustopece.cz.

Sílící intolerance a rasismus v české společnosti je tématem letošního ročníku festivalu Jeden svět, jehož brněnská část potrvá až do úterý. Uvidíte projekce dokumentárních filmů o lidských právech. Dějištěm přehlídky je šest projekčních míst. Mottem přehlídky je letos provokativní otázka Bojíte se snášet? Pořadatelé ze společnosti Člověk v tísni chtějí upozornit na nebezpečné tendence ve společnosti.

V Olomouci v sobotu vystoupí Peter Lipa, který je považovaný za nejvýznamnější osobnost slovenského jazzu. Koncert začíná ve 20 hodin v Jazz Tibet Clubu.

Přivítejte jaro vínem! Na jarní vinařské stezce v Pavlově vyrazíte v sobotu od 11.30 hodin na trasu, která vás provede svahy Pálavy, přírodní rezervací kolem Dívčích hradů a zpět do Pavlova. Na pět a půl kilometru dlouhé trase narazíte na osm stanovišť, na kterých ochutnáte ta nejlepší jihomoravská vína. Podrobnosti na www.vinarskastezka.cz.

Přivítat jaro můžete v neděli v Holýšově na Domažlicku. Zahrádkáři tam připravili prodejní velikonoční výstavu. Tradiční akce se koná od 9 do 16 hodin ve velkém sále Kulturního domu, kde budou své zboží nabízet desítky stálých, ale i nových vystavovatelů a prodejců.

Kromě velikonočních dekorací budou k dispozici i různě zdobené kraslice, perníčky nebo pomlázky. Zakoupit tu můžete i sadbové brambory, cibuloviny a sazenice. Zahrádkáři budou nabízet také okrasné keře, stromky a květiny. Na své si přijdou i milovníci biopotravin, kteří mohou ochutnávat ovocné mošty a holandské sýry.

Udělejte si v neděli výlet na Svitavsko. V lokalitě Vysoký Les mezi Sebranicemi a Chmelíkem bude ve 14 hodin slavnostně vysvěcena a odhalena Demelova kaple, kterou obnovil Spolek archaických nadšenců Sebranice.

Nenechte si v neděli ujít ve Velkém Meziříčí recesistické závody v přejezdu přes velkou louži na sjezdovce Fajtův kopec. Začínají v 10 hodin a konají se spolu s karnevalem k ukončení lyžařské sezóny v tomto skiareálu.

Skvosty japonského mečířství od 15. do 20. století vystavuje Severočeské muzeum v Liberci. Je mezi nimi i meč wakizaši považovaný za ochránce cti, který kdysi vlastnil malíř Alfons Mucha. Nebo šavle s čepelí meče knížete Hieronyma VIII. Colloredo-Mannsfelda zapůjčená z Vojenského historického ústavu v Praze. Skutečným skvostem je osobní džingasa císaře Kómeie z držby rodu Šimazu a svitek s námětem Tance kostlivců. V muzeu jsou i tři kompletní zbroje samurajů nebo kimona.

Čtěte také

Zámecký areál Ctěnice ve Vinoři má novou výstavu japonských hraček ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Má název Hrajeme si celý den a do poloviny června představí hračky a předměty, se kterými si v minulosti hrály japonské děti. Zároveň nechá návštěvníky nahlédnout do zvyklostí japonské kultury a tradic jednotlivých svátků. Dětem nabídne hernu s replikami některých hraček, které si budou moci vyzkoušet.

Slavný Mattioliho herbář, malované okno ze synagogy nebo třeba spolkový prapor uvidí návštěvníci výstavy Post renovatum ve volyňské tvrzi. Městské muzeum na ní prezentuje několik desítek sbírkových předmětů, které se podařilo restaurovat a konzervovat. Vystaveny jsou obrazy, plastiky, lidový nábytek, keramika i staré tisky, plakáty a dokumenty. Mattioliho herbář je ze 16. století a váží přes dva kilogramy. Zachycuje tehdy známé byliny v kolorované podobě. Jde o vůbec nejstarší tištěný herbář na českém území.

Slovácké muzeum otevřelo výstavu Život za mřížemi, která mapuje historii nechvalně proslulé věznice v Uherském Hradišti. Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známým se však stalo kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Výstava přibližuje dějiny věznice od jejího vzniku do současnosti.

Jedinečnost a krásu káhirské architektury představuje nová fotografická výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Na 76 velkoformátových fotografiích nabízí autor snímků Jan Brodský pohled na náboženské, veřejné i soukromé stavby Káhiry, která je jedním z chráněných urbanistických celků UNESCO.

Umělecká díla rodu Šnajdrů z Olomouce si můžete prohlédnout v Galerii města Přerova. Až do konce března je tam k vidění výstava nazvaná Šnajdr – Spřízněnost, která představuje tuto významnou malířskou rodinu. K vidění budou olejomalby, tempery nebo figurální tvorba podaná technikou mačkaných a vrstvených kreseb.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio