Tipy na víkend 22.–24. října

Tipy na víkend vám jako vždy nabízejí spoustu zajímavých akcí, které byste neměli minout. V Zoo ve Dvoře Králové na vás čekají duchové, na hradě Hauenštejn rytíři a šermíři a v Kongresovém centru v Praze opuštěné kočky. Pěkný víkend!

Přijďte v sobotu oslavit na Staroměstské náměstí v Praze mezinárodní den kuchařů. Pořádá ho Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Profesionálové se utkají v prvním mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů. Výtěžek z akce bude věnován na charitativní účely.

V klášteře v Emauzích začnou v sobotu v 10 hodin Králodvorské slavnosti při příležitosti 700. výročí sňatku Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny.


Zobrazit Tipy na víkend 22.-24. října na větší mapě

V sobotu se ve 13 hodin sejdou na Letišti Praha na terminálu 2 strašidla. Především pro děti se chystá soutěž o nejhezčí dýňové strašidlo, vyrábět se bude dýňová marmeláda a dospělí zase budou tančit zumbu a hrát na bubny.

V Bohumilicích na Prachaticku se můžete v sobotu od 10 hodin zúčastnit Hubertovy jízdy pořádané jako Memoriál paní Zdeňky Voženílkové-Holoubkové. Akci najdete v areálu Jízdárny Zámek Skalice.

Hrad Hauenštejn pod palbou aneb Ukončení šermířské sezony 2010 – takový program je pro vás připraven na sobotu od 11 hodin na hradě Hauenštejn na Karlovarsku. Součástí programu budou šermířská vystoupení i ukázky historických zbraní.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích vás láká na tradiční podzimní výtvarnou dílnu s názvem Den dýní. Začne v sobotu v 15 hodin. Čeká vás soutěž o nejkrásnější dýni i lampiónový průvod.

Ve Dvoře Králové nad Labem začíná Týden duchů. Zoo připraví stovky dýní, z nichž si návštěvníci budou moci vydlabat strašidlo. Akce potrvá do 31. října.

Brněnská zoologická zahrada v sobotu poprvé otevře své brány návštěvníkům zdarma.

Nenechte si v sobotu od 10 hodin ujít naprosto jedinečnou možnost vidět jindy nepřístupné prostory zámku Červený Hrádek v Jirkově na Chomutovsku.

Zamiřte v sobotu do Vranova nad Dyjí na tradiční výlov rybníka Jejkal. Začíná v 9 hodin.

Vezměte své ratolesti v sobotu na karneval. Dětský karneval začíná v tanečním sále Jiřího Šindlera v Olomoucké ulici v Prostějově v 15 hodin. A koná se v rámci sbírky Postavme školu v Africe.

V neděli vystoupí v Besedním domě v Brně vůbec poprvé v Česku soubor MozART Group, který spojuje mistrnou interpretaci klasické hudby se zábavou. První představení začíná v 16.30, další následuje v 19.30.

Pokud toužíte po čtyřnohém kamarádovi, zajděte v neděli do Kongresového centra v Praze na umisťovací výstavu koček bez domova. Začíná v 10 hodin.

Jen 10 kilometrů od Prachatic můžete navštívit krásný novogotický zámek, který postupně prochází rekonstrukcí. Zámek v Dubu koupila šlechtická rodina Battagliů před dvanácti lety a postupně jej rekonstruuje. Už opravené komnaty jsou vybaveny dobovým nábytkem z 19. století. Na zámku v Dubu u Prachatic teď v říjnu otevřeli obřadní síň, která bude sloužit také jako hudební salón.

Udělejte si výlet do polského Krakova. Na cestu v čase do druhé poloviny 15. století a ještě dál se vydávají návštěvníci nedávno otevřeného muzea, které se rozprostírá v podzemí hlavního krakovského náměstí zvaného Rynek Glówny. Projdou se nad hrobem ženy, kterou její současníci v raném středověku zřejmě považovali za upíra, zaslechnou hádky trhovců, uvidí šperky nebo boty, jaké kdysi nosili obyvatelé Krakova. Do středověkého světa čtyři metry pod úrovní krakovského rynku musejí lidé projít skrz stěnu z mlhoviny. Octnou se ve druhé polovině 15. století. V té době Krakov rozkvétal hlavně díky obchodu.

VÝSTAVY:

Jak šly dějiny kolem domu ve Vodičkově ulici č. 37 v Praze a jakými prošel proměnami, dokládá nejen prostřednictvím dobových snímků výstava s názvem Od roku 1880/Jedno jméno, jedno místo, jedno téma. Už 130 let je totiž tento objekt sídlem fotografického ateliéru Langhans, přičemž fotografie z něj nikdy nezmizela. Expozice dokládá také inovativní pojetí reklamy a grafiky; její součástí jsou ukázky portrétů z Galerie osobností i doklady architektonických proměn domu. Janu Langhansovi bylo 29 let, když v něm svůj ateliér v roce 1880 otevřel. Kurátor expozice Dušan Šimánek postavil koncept výstavy na hodnotách řemesla, které se časem změnilo v umění, a obchodní koncepce, která styl ateliéru Langhans určovala.

Fotografie Oldřicha Straky zachycující dnes již zmizelý svět venkovanů na Zlínsku a Slovácku 30. a 40. let minulého století vystavuje Uměleckoprůmyslové muzeum v Galerii Josefa Sudka na pražském Úvoze. V někdejším Sudkově bytě z let 1959 až 1976 je vystaveno na 25 snímků. Oldřich Straka (1906–1983), pražský rodák, pracoval za druhé světové války v reklamním oddělení zlínského koncernu Baťa. Zlín byl koncem 30. let vzkvétajícím průmyslovým centrem v blízkosti moderní dobou ještě nezasaženého kraje. Ve svém zlínském období vyjížděl Straka do okolí, navštěvoval chudé kopanice jihovýchodní Moravy a slovenského pomezí, kde zachycoval archaický životní styl, dřinu a chudobu.

Výstavu nových snímků českého fotografa Václava Jiráska zahájil Ateliér Josefa Sudka. Projekt nese nezvyklý název UPSYCH 316a a je součástí projektu Dekadence Now! Za hranicí krajnosti, jehož největší část se odehrává v Galerii Rudolfinum. Stejně jako je podivný sám název, lze za bizarní označit i vystavené fotografie a instalace. Snímky jsou výsledkem Jiráskova pětiletého sledování dění v tvrzi Kuřivody v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Skupina umělců a jejich přátel vystupující pod názvem JSD (Jednotné Svatopěstitelské Družstvo) opuštěný zámek dlouhodobě zabydluje různými bizarními předměty, které najde třeba v kontejnerech. Vznikají tak jakési instalace, přičemž každá z místností se věnuje určitému tématu.

V domě U Zlatého prstenu pokračuje výstavní projekt Start-up, kterým Galerie hlavního města Prahy představuje mladou uměleckou generaci. Dalším z nadějných autorů je podle galerie třicetiletý malíř Miroslav Polách. Jeho práce charakterizuje tematická cykličnost, autor se obvykle zaměřuje na jeden motiv a k němu pak maluje více variant. Aktuální výstava se nazývá Umělcova noha. Polách na obrazech odhaluje zákulisí tvorby i život umělců. Vstup na výstavu je zdarma.

Dva symboly starého Japonska představuje výstava, která bude až do 3. dubna příštího roku otevřena v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Pod názvem Gejša a samuraj nabízí zájemcům k prohlídce více než osm set atraktivních exponátů. Téměř 600 jich vypráví příběh japonských samurajů a 214 se jich vztahuje ke gejšám.

V Galerii města Trutnova začala výstava děl členů Spolku podkrkonošských výtvarníků. Expozice připravená u příležitosti letošního 750. výročí první písemné zmínky o Trutnovu jako městu bude otevřená do 20. listopadu.

V českobudějovickém Domě umění začala výstava představující tvorbu architekta a cestovatele Martina Rajniše. V posledních letech vzbudil pozornost především svými dřevěnými stavbami, jež se vymykají českým poměrům. Na náměstí Přemysla Otakara II. před galerií na výstavu zve jedna z menších Rajnišových staveb – Zenová kostka. V neděli bude mít Rajniš přednášku v Solnici.

Staré registrační pokladny, jejichž charakteristické cinkání se stalo všeobecně srozumitelným zvukovým symbolem obchodování, vystavuje ode dneška Technické muzeum v Brně. Putovní kolekce vznikla v Muzeu obchodu v Bratislavě a zahrnuje pokladny z let 1900 až 1948. Návštěvníky zaujme například to, jak přístroje odrážejí různé architektonické a umělecké slohy. Výstavu tvoří asi dvě desítky pokladen.

Od října je po dvou letech rekonstrukce opět otevřeno Polabské muzeum v Poděbradech. Muzeum nyní představuje přírodu, archeologii, historii a lázeňství regionu prostřednictvím stálé expozice Příběh Polabí a expozice Středověký špitál zv. Kunhuta. Špitál pro místní chudé obyvatele byl založen první manželkou Jiřího z Poděbrad, Kunhutou ze Šternberka. Uvnitř přízemního kamenného stavení se nachází pět místností, částečně upravených k výstavním účelům. Nová expozice prezentuje vývoj Polabí od prehistorie do dnešní doby.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 – Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio