Tipy na víkend 22.–24. února

V tipech na víkend vás tentokrát zavedeme na hory nejen za lyžováním, ale také do Zvonice Soláň na výstavu obrazů. Zamířit můžete i na brazilský karneval do Nového Boru, na Pražský hrad do pařeniště a pěstebního skleníku nebo na vyhánění zimy do plzeňské zoo.

Na horách jsou skvělé podmínky pro lyžování i běžkaření. Také areál Razula Velké Karlovice v Beskydech po další sněhové nadílce slibuje výborné podmínky. Lyžaři si návštěvu mohou opět zpestřit něčím navíc. V sobotu a v neděli od 9 do 16 hodin nabídne sjezdovka Razula testování lyží Lusti. Zájemci si mohou lyže vypůjčit bezplatně, stačí předložit osobní doklad a dát po dobu výpůjčky zástavu v podobě vlastních lyží. Tečkou za víkendovým programem bude v neděli dětský lyžařský závod O pohár nejrychlejšího tygra na sjezdovce Horal. Začátek je ve 13 hodin. Závod je určen dětem do 12 let, jede se ve třech věkových kategoriích. Sobotu 23. února zpestří také ještě akce na hoře Soláň, kde se v 15 hodin uskuteční vernisáž výstavy obrazů Jaroslava Frydrycha.

Docela velké divadlo v Litvínově chystá premiéru dětského představení Ferda Mravenec. Pohádkový muzikál podle knihy Ondřeje Sekory nastudoval s tamním souborem režisér a zároveň ředitel divadla Jurij Galin. Výpravné kostýmy pro představení vytvořil Tomáš Krypta, který spolupracoval také na Letních shakespearovských slavnostech. Premiéra bude tento pátek a sobotu. Diváci, a to i ti dospělí, se mohou těšit na šikovného soukromého mravenčího řemeslníka Ferdu, který umí úplně všechno, a tak se v jeho dílně netrhnou dveře. Nepřijdou ani o další oblíbené postavy – brouka Pytlíka, nafoukanou berušku, koníka nebo mravkolva Ťutínka.


Zobrazit tipy na víkend 22.–24. února na větší mapě

Olomoucké Moravské divadlo v pátek po 11 letech opět uvádí slavnou operetu Netopýr. Nejpopulárnější opereta Johanna Strausse bude mít v divadle premiéru v 19 hodin. Rozverný příběh o jedné vydařené pomstě nastudoval se souborem opery a operety Zbyněk Brabec, který jako režisér na scéně Moravského divadla debutuje. V roli Gabriela von Eisensteina alternují Petr Martínek a Ondřej Koplík. Rosalindu ztvární Lea Vítková, která tuto roli alternuje s Magdou Málkovou.

Tuto sobotu a neděli se na zámku v Mníšku pod Brdy konají prohlídky pro děti s názvem Tři věže. Jsou určeny dětem ve věku od 3 do 9 let. Zámecká průvodkyně poutavou a pohádkovou formou povypráví o tom, jak byl zámek postaven, proč má jen tři věže a představí dětem i rodičům čertíka Brdíka, který kdysi jednu věž sebral. Prohlídky po oba dny začínají ve 13.40, 14.30 a 15.30 hodin.

Masopust v duchu brazilského karnevalu a Česko-brazilské dny v Novém Boru na Českolipsku začnou tuto sobotu ve 13.30 hodin. Sraz všech masek je u Městského kina.

Česká genealogická a heraldická společnost pořádá v sobotu den otevřených dveří. Začíná v 10 hodin ve Fantově ulici v pražských Stodůlkách.

Zajděte do pražského parku Portheimka. V sobotu v 17 hodin tam začnou Smíchovské slavnosti u příležitosti 110. výročí povýšení Smíchova na město. Oslavy se ponesou ve staročeském duchu.

Udělejte si výlet na Pražský hrad. Mimořádně tam můžete navštívit dosud nepřístupný pěstební skleník. V nově opravených prostorách za Lvím dvorem v Královské zahradě si můžete prohlédnout, jaké květiny zahradníci připravují do hradních zahrad na jaro. Kromě rostlin zde bude do 3. března k vidění také zatím nevystavený soubor převážně kovových historických svícnů užívaných na Pražském hradě a zámku Lány. Na výstavě Předjaří v Královské zahradě uvidíte tisícovku kvetoucích jarních rostlin připravených k výsadbám, například primulky, tulipány nebo hyacinty. Květiny, které zde zahradníci vypěstují, zdobí vedle zahrad i hradní sály a salónky při státních návštěvách. Navštívíte také na pařeniště, kde se urychluje růst květin. Ve sklenících přečkávají zimu i různé druhy palem a jiné teplomilné dřeviny. Skleníky jsou otevřeny od 10 do 16.30 hodin, vstupné je 20 korun.

Na sklenku vína můžete v sobotu zajít do Brna na 36. jihomoravskou regionální výstavu vín. Na výstavišti ji najdete od 9 do 19 hodin. Atmosféru zpříjemní cimbálová muzika a návštěvníkům se otevře možnost se utkat v aukci o vinného šampióna.

Na Brněnské přehradě můžete v sobotu od 12 hodin sledovat akci Záchrana v zimě. Pořádá ji Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. Na programu bude spolupráce při záchraně při proboření do ledu, záchrana pomocí palubního jeřábu a záchrana z ledu nebo vody v zimním období.

Milovníci naturálních autentických vín a vinic mohou v neděli ve 13.30 hodin zamířit na Odpolední potulku vinicemi s vinohradníkem v Němčičkách na Břeclavsku. Společná komentovaná pochůzka vede po tratích Veselý a Špigle-Bočky. Délka trasy je 5 km a půjde se za každého počasí. Cena vstupenky činí 50 korun. Pokud si však hosté zakoupí kartón vína, mají pochůzku zdarma.

V neděli můžete zamířit do pardubické ČEZ Arény na Kuličkiádu smíchu. Jde o doprovodný program 13. ročníku Grand festivalu smíchu, který pořádá Východočeské divadlo Pardubice.

Zamiřte se svými dětmi na Pohádkovou neděli na zámku s Popelkou a večerníčky. Akci najdete od 10 hodin ve Chvalském zámku v pražských Horních Počernicích.

Přijďte v neděli do Plzně vyhnat zimu. Vyhánění zimy začne ve 14 hodin před 7. základní školou na sídlišti Vinice. Maškarní průvod půjde přes statek Lüftnerka k zoologické a botanické zahradě města Plzně (průchod zdarma), Kilometrovku a Kalikovský mlýn až před radnici. První zastávka průvodu bude na statku Lüftnerka, kde si přítomní připomenou pohanskou masopustní tradici setnutí hlavy líného kohouta, jemuž se za vinu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě topí ve tmě, neboť pozdě kokrhá. Také dojde k boji mezi posledními zarputilými stoupenci zimy a příznivci Jaromila IV., pod jehož vedením vyjde průvod vstříc popravě zimy. Svoji hlavní řeč plnou touhy po jaru pronese v 15 hodin u Kalikovského mlýna. Zde také vyhlásí a odmění nejvtipnější masky. Zejména tu však vzplane a pro jistotu ještě bude utopena Morana, symbol zimy.

Ještě o víkendu můžete v pražském kině Světozor navštívit festival španělských filmů La Película. Potom se přesune do Brna, Ostravy a Hradce Králové. Dramaturgie festivalu sahá od originálního animovaného dokumentu přes svérázný horor až po komedie. Prostor však mají i dramata, včetně palčivých momentů španělské historie. Kompletní program je k dispozici na adrese www.lapelicula.cz.

Už jsou to dva roky, co bylo po náročné rekonstrukci znovu otevřeno Národní technické muzeum v Praze. Největším lákadlem muzea je obnovená dopravní hala. Prohlédnout si můžete i nově instalované expozice Tiskařství a polygrafie, Astronomie, Architektura, stavitelství a design a Fotografický ateliér. Na podzim 2011 byl otevřen šestý sál modelů s hernou Merkur a o rok později sedmá expozice s názvem Technika v domácnosti.

Pokud jste ještě neviděli výstavu děl Františka Kupky v Salmovském paláci na Hradčanech, máte šanci tam zajít ještě do 3. března. Výstava Cesta k Amorfě ukazuje vývoj Františka Kupky k malířské abstrakci. Výstava vznikla jako připomínka 100 let od otevření pařížského Podzimního salónu v roce 1912, pozoruhodné a pro dějiny světového výtvarného umění zásadní události, kterou zároveň v rozsáhlém katalogu nově zhodnocuje. Výstava představuje malířovu účast na jednotlivých salónech a divák může sledovat postupné řešení různých problémů a otázek, se kterými se autor vyrovnával.

Výstava obrazů Otty Plachta inspirovaných mytickými příběhy a dnešním životem amazonských indiánů kmene Šipibó je přístupná v Galerii Montmartre v Řetězové ulici v Praze. Výtvarník, kterému se někdy přezdívá malíř džungle, pro výstavu připravil cyklus obrazů z letošního roku s názvem Kosmovize.

V Národní galerii se otevírá výstava o Barmě Jdi a nestřílej. Výtvarnice Štěpánka Šimlová na videoprojekcích, fotkách a malbách zachytila všudypřítomný strach a napětí v dlouholetými boji sužované zemi. Autorka sbírala materiály v Karenském státě, kam se běžní cestovatelé nemají šanci dostat. Součástí projektu je i dokument a workshopy.

Výtvarník Krištof Kintera přichází s novou výstavou. Nazval ji Vidiny a najdete ji v Galerii Petr Novotný v Praze 7. Až do 21. března si tak můžete přijít prohlédnout jeho kresby vytvářené netradičními technikami za použití speciálních materiálů. Jak říká galerista Petr Novotný, Kinterův styl je opravdu osobitý: „Po kresbách vytvářených sprejem pracuje od roku 2009 na kresbách z litého polyuretanu, které letos nově přecházejí ještě ve více trojrozměrné práce. Prostorovější jsou také kresby s použitím plastických ozdobných baněk.“

Královéhradecké Divadlo Drak má zapůjčenou putovní výstavu Někomu život, někomu smrt. Asociace nositelů legionářských tradic ji připravila k 70. výročí atentátu na Heydricha. Uvidíte 23 velkých pláten s textem a fotografiemi zabývajícími se nejen osudem atentátníků, parašutistů, ale také obyčejných lidí, kteří pomáhali.

V Muzeu Prostějovska se do konce března koná výstava nazvaná Menažérie. Je na ní k vidění na čtyři desítky děl známého brněnského malíře Vladimíra Svobody, pro jehož dílo je typické používání malířské techniky shodné s technikou gotických deskových obrazů.

Univerzita Palackého v Olomouci otevřela veřejnosti svou první stálou expozici s názvem Olomoucká univerzita – Universitas Olomucensis. Historie olomoucké univerzity je představena na 100 metrech čtverečních včetně originálů i kopií univerzitních medailí a insignií nebo starých chirurgických nástrojů. Součástí sálu jsou i dotykové monitory a prostor pro vědecko-populární přednášky. Raritou v rámci interaktivní expozice je skleněná harmonika. O její zdokonalení se zasloužil profesor matematiky a fyziky na olomouckém lyceu Franz Konrad Bartl.

Muzeum Kroměřížska otevřelo výstavu barevných dřevorytů nazvanou Svět čínských bůžků. Lidové tisky vznikaly v oblasti Pekingu v letech 1912 až 1949. Přestože sloužily k náboženským účelům a lidé je pálili, mají výtvarnou hodnotu. V tiskařských dílnách se na výrobě podíleli kreslíř předlohy, rytec, tiskař a barvíř. Dřevoryty zobrazují různá božstva, ochránce domácností a hospodářství. Vylepovaly se na čínský nový rok, případně v den bůžkových narozenin na pevně stanovená místa v domě, kam byly též předloženy obětiny a kde se zapálily vonné tyčinky.

Na krkonošskou turistiku je zaměřena nová výstava v muzeu v Jilemnici na Semilsku. Ukazují na ní i jednu z nejstarších dochovaných map Krkonoš s českým popisem. Pochází z roku 1877, je velmi podrobná a dobře zachovalá. Expozice nazvaná Cestami turistiky potrvá do 10. března. V muzeu nedávno začala také výstava věnovaná pokladům z jeho depozitářů. Rozdělena je do dvou částí. První je lidová s ukázkami nábytku, umění a perníkářských forem. V měšťanské části expozice dominuje soubor skla z harrachovských skláren.

V Trutnově začala výstava fotografií Pavla Váchy nazvaná Jazzové vzpomínky. Expozice, která je jednou z trojice výstav pořádaných u příležitosti letošního ročníku festivalu Jazzinec, potrvá do 19. dubna.

Ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích najdete výstavu Tváře z New Yorku. Expozice zahrnuje výběr malířské a kreslířské tvorby Petra Nikla za posledních deset let. Vedle abstraktních metaforických kreseb tváří či starších obrazů trpaslíků z obludária a zvláštních portrétů z minulosti jsou k vidění obrazy lidí, které autor potkával v ulicích New Yorku. Výstava potrvá do 24. března.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio