Tipy na víkend 23.-25. července

23. červenec 2010

Chladnější víkend po tropických dnech láká na spoustu akcí. Před deštěm se můžete skrýt na tuzemských hradech a zámcích, navíc se můžete něco zajímavého dozvědět a pobavit se. Třeba na Bítově máte možnost nahlédnout do intimního života šlechty. Pokud dorazíte na Bečov, čekají vás velkolepé oslavy 25 let od vypátrání relikviáře svatého Maura. Na pražském Petříně se můžete zapojit do šampionátu ve cvrnkání kuliček a ve skanzenu v Kouřimi můžete zajít na anenský trh. Pěkný víkend.

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola. Pokud na ni míříte, uvidíte například nový snímek režiséra Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Zážitek čeká na diváky, kteří vyhledají islandský film Reykjavík. Navzdory názvu nelze čekat cestopisný snímek, více prozradí jeho zařazení do programové sekce Půlnoční delikatesy. Jde totiž o béčkový horor o velrybářských kanibalech, který se v originále jmenuje Reykjavícký masakr při pozorování velryb.

Nahlédnout do soukromého života šlechty nebo zažít noční prohlídku se strašidly můžete na hradech a zámcích, které spravuje Národní památkový ústav. Třeba zámek Hořovice ve Středočeském kraji zve na prohlídku komnat posledních majitelů, připravil i výstavu šlechtických her a hraček. Kdo by se chtěl blíže seznámit s historií rodu ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, může zamířit na Hlubokou v jižních Čechách.


Zobrazit tipy na víkend 23.-25. července na větší mapě

Tuto sobotu v noci se hrad Rabí v Plzeňském kraji navrátí do historie. Koná se tam středověká noc.

Na zámku Náchod v Královéhradeckém kraji se můžete přijít bát na večerní prohlídku s černou paní a strašidly. Noční prohlídky se scénkami ze života šlechty slibuje tento víkend i zámek Lednice na jižní Moravě, a to právě o tomto víkendu. Hrad Bítov v jihomoravském kraji umožní nahlédnout do intimního života šlechty, do konce září je možné si tam prohlédnout výstavu osobní hygieny šlechticů, toaletních potřeb a mycích souprav. Ten, koho zajímá tajemno, ať zamíří do Buchlova na Zlínsko. Může si tam prohlédnout výstavu o okultismu, magii a zednářích. Kdo se bude chtít uklidnit, může sjet do nedalekého zámku Buchlovice na výstavu hraček. Více informací můžete najít na stránkách památkového ústavu www.npu.cz.

Novou dámskou ložnici si můžete prohlédnout na hradě Šternberk na Olomoucku. Komnata s nábytkem z 19. století byla dosud uzavřená a je vybavena velmi pohodlným nábytkem z kořenové dýhy z 19. století. Jsou zde nábytkové kusy charakteristické právě pro ženu - velké zrcadlo a subtilní psací stůl.

Nenechte si o víkendu ujít populární a oblíbené Bečovské mumraje. Letos budou věnovány oslavám objevu století - 25 let od vypátrání relikviáře svatého Maura. Z bohatého programu si rozhodně vyberete - zažijete hudební noc, divadelní představení, slavnostní průvod, tance, historické tržiště a mnoho dalšího.

Zámek Slavkov u Brna je jako jeden z mála objektů otevřen v hlavní letní turistické sezóně od počátku června do konce srpna i v pondělí. Od 9 do 17 hodin mají zájemci o kulturu a historii možnost navštívit zámek ve Slavkově u Brna i v den, který je na většině historických objektech či v muzeích obyčejně dnem zavíracím. Pokud se na zámek vydáte v tyto dny můžete si prohlédnout prohlídkové okruhy zámku: historické sály, historické salonky, podzemí i virtuální bitvu 1805.

Vydejte se v sobotu do parku pod rozhlednou na pražském Petříně. Už v 11 hodin tam začíná mistrovství světa v kuličkách. Vyhlášení výsledků se předpokládá okolo 19. hodiny.

Druhý ročník festivalu mladá módy Arcolor začíná v 16 hodin na pražském Výstavišti. Trasa kolekce povede přes Strossmayerovo náměstí na náměstí Republiky a dále až na Staroměstské náměstí, kde končí. Celá akce skončí v Retro Music Hall, kde se uskuteční další módní přehlídky a koncerty. Více informací na www.arcolor.cz.

Filmy mladých tvůrců můžete sledovat po pět večerů v Uničově na Olomoucku. Prázdninový minifestival se koná poprvé a diváci si vychutnají snímky, které většinou nejsou dostupné. Improvizované letní kino vznikne v příkopu u Vodní branky a první projekce bude už v pátek. Promítat se bude poetická komedie Láska shora, která byla před lety uvedena i do kin. O dva dny později bude na programu film České Pulp Fiction a Blair Witch. Film, který je parodií hororu, vznikl pro uničovský festival amatérského a studentského filmu Mladá kamera.

V Náměšti nad Oslavou odstartuje v sobotu jubilejní 25. ročník festivalu Folkové prázdniny. Přichystáno je také několik mimořádných nočních koncertů. Noční vystoupení v Galerii 12, v kapli svaté Anny a v kostele svatého Jana Křtitele by měla nabídnout vedle hudebního zážitku především unikátní atmosféru. Festival Folkové prázdniny se uskuteční v areálu náměšťského zámku od 24. do 31 července. O úvod a zakončení přehlídky, jejíž hlavní téma je tentokrát zaměřeno na oslavy, obřady a rituály, se postará Jiří Pavlica s Hradišťanem. Program Folkových prázdnin nabídne také oblíbený Divadelní den, výtvarné, taneční a hudební dílny, noční koncerty, výstavy a výtvarné akce. Tradiční součástí bude mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium.

Ovoce, zelenina, sýry, med, mošty, uzenářství, pekařství a další zboží bude k dostání na prostranství před hotelem Kazín v Černošicích tuto sobotu od 8 do 11 hodin. Nenechte si farmářský trh ujít.

Šesté slavnosti trubačů se budou konat tuto sobotu na návsi v Hlásné Třebani u Berouna. Vrcholem oslav pořádaných na počest dávných obyvatel obce, kteří vykonávali na hradě Karlštejn strážní službu a ohlašovali troubením blížící se nebezpečí, bude vystoupení první dámy české populární hudby Evy Pilarové. Program je jako každoročně rozdělen do dvou částí. V první se představí Karlštejnští pozounéři a také uniformovaní Trubači Hradní stráže prezidenta republiky. Dobový kolorit podtrhne vystoupení historické hudby, tanečníků i šermířů. Diváci se dočkají také příjezdu císaře Karla IV., jeho choti Elišky a arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Leitmotivem druhé části programu je soutěž příchozích o nejlepšího zpěváka známé písničky Hlásná Třebaň je krásná. Soutěžící bude doprovázet staropražská kapela Třehusk. Historický program začíná v 15 hodin.

O víkendu najdete v areálu skanzenu Curia Vitkov v Horním Vítkově u Chrastavy na Liberecku tradiční historický den. Areál hradiště ožije dobovým vojenským táborem, řemeslníky, rytíři a zbrojnoši. Návštěvníci budou moci spatřit rytířský i lučištnický turnaj, atrakce pro děti a korunou každého dne je rekonstrukce obléhání pevnosti ve 12. století. Akce se pořádá na podporu provozu archeoskanzenu. Vstupenky jsou slosovatelné o zajímavé ceny. Podrobnosti na dobyvani.curiavitkov.cz.

U příležitosti tradiční anenské pouti umožní astrologové z Jizerské oblasti tmavé oblohy zájemcům pozorování Slunce a pozemských objektů. V osadě Jizerka v Kořenově na Jablonecku budou zajištěny dalekohledy se speciálními filtry na pozorování fotosféry Slunce (sluneční skvrny) a chromosféry Slunce (protuberance a erupce). Pozorování začíná v 10 hodin.

Vydejte se v sobotu od 10 hodin do parku a na zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku na devátý ročník festivalu česneku. Na programu bude kromě prezentace česneku a česnekových výrobků a hudebních nebo divadelních vystoupení například i soutěž čichačů, soutěž o nejhmotnější česnek nebo nejkrásnější česnekový cop a také 8. ročník mistrovství v plivání česneku na dálku. Akce potrvá do 18 hodin.

Jihočeské Holašovice vás o víkendu zvou na holašovické slavnosti. Čeká vás staročeský lidový jarmark, na němž se objeví kejklíři, kouzelníci, jarmareční zpěváci či jihočeští heligonkáři. Zúčastnit se tam můžete také třeba soutěže O nejlepší jihočeskou buchtu nebo Poznávání památek za letních úplňků v Pohádkovém království Zdeňka Trošky.

Ve Strakonicích vás o víkendu čeká tradiční středověké Rumpálování na hradě. Areál hradu se promění v dobový trh se starými a již dávno zapomenutými řemesly, nebudou chybět ani souboje, divadelní, taneční, hudební a šermířská vystoupení.

Zahradní slavnost k poctě Albrechta z Valdštejna se souborem Páni z Kolína začíná na zámku Mnichovo Hradiště tuto sobotu v 11 hodin.

V Poděbradech v areálu jezera startuje v sobotu v 11 hodin 9. ročník hudebního festivalu Barvy léta, na kterém vystoupí mimo jiné Totální nasazení, E!E, Kurtizány z 25. avenue, Krucipüsk, Sto Zvířat, Visací zámek nebo Tři sestry. Více informací na www.barvyleta.cz.

V sobotu můžete být svědky přepadení Kuksu. V areálu hospitalu si připomenete události z roku 1729, kdy komplex přepadli císařští vojáci, majitele panství obvinili z kacířství a konfiskovali mu tisíce knih. Více na www.kuks.cz.

Ve Velké nad Veličkou pokračují v sobotu Horňácké slavnosti, folklorní přehlídka souborů z moravského Horňácka. Od 20.30 hodin na horňáckém stadionu pořad Rabudeň, rabudeň věnovaný osmdesátinám zpěváka Luboše Holého. Slavnosti končí v neděli.

V Květné na Uherskohradišťsku můžete v sobotu navštívit Moravské sklárny Květná. Na dni otevřených dveří, který začíná v 8 hodin, se seznámíte s ruční výrobou českého skla.

VÝSTAVY

Jako poctu Zdeňku Sklenářovi, od jehož narození letos uplynulo 100 let, uspořádali jeho žáci z Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze výstavu. Najdete ji v Galerii Hollar na Smetanově nábřeží v Praze a potrvá do 22. srpna. Všichni vystavovaní studovali v 60. a 70. letech VŠUP a spojuje je pedagogické vedení Zdeňka Sklenáře. Oceňovali na něm, že se je nikdy nesnažil formovat k svému obrazu, naopak jim prý pomáhal v hledání vlastního osobitého výrazu.

Moravská galerie v Brně v komorní expozici vůbec poprvé vystavila vzácné oděvy z kolekce textilií, jež patřila premonstrátskému klášteru na Strahově. Jde zároveň o výstavu poslední. Oděvy se díky restitucím vrátí z muzejních sbírek původním majitelům, oznámila galerie v tiskové zprávě. Výstava je přístupná bezplatně, galerie láká návštěvníky na mistrně zpracované oděvy s výšivkami, krajkami, perlami a drahými kameny, ale také na příjemné klima ve výstavní síni. Vystavený soubor zahrnuje liturgická roucha z období vrcholného baroka, ojediněle dochované střevíce a rukavice, které sloužily biskupům a opatům, ale také příklady běžného oblečení řeholníků.

První výstavou v nové galerii v západním křídle zámku v Lipníku nad Bečvou bude expozice inspirovaná životem a dílem Jana Amose Komenského. Představí díla známého uměleckého kováře Igora Kitzbergera. Galerie se otevře právě tuto sobotu. Výstava potrvá do 30. září.

Různé způsoby stravování venku, tedy pod širým nebem, od 19. století po současnost ukazuje nová výstava v Plzni. Expozice Snídaně v trávě v Národopisném muzeu Plzeňska na náměstí Republiky zahrnuje pomůcky pro transport potravin, jejich přípravu, uchování a podobně. Mnohé nádoby jako termosky, hrnky, vařiče z minulého století v lidech vyvolají vzpomínky na kempování či tramping v dobách socialismu. Dobu socialismu lidem připomene například kempingová souprava z roku 1970, nechybí tehdejší vařiče do přírody, hrnky a další. Součástí jednoho z panelů jsou také vynálezy, které umožnily či usnadnily venkovní stravování. Zmíněna je například první termoska neboli skleněná nádoba s dvojitým dnem, kterou vynalezl roku 1892 skotský fyzik James Dewar.

Historické radiopřijímače z minulého století si můžete prohlédnout v městské galerii v Uničově na Olomoucku. Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům zlaté časy rádia, které skončily s příchodem pravidelného televizního vysílání.

Na zámku v Bezdružicích na Plzeňsku najdete novou výstavu fotografií Tváře Tibetu vytvořených objektivem hraběnky Adrienne von Korff-Kerssenbrock. Zámek je pro veřejnost otevřen od středy do neděle, a to od 10 do 17 hodin.

Využít rozličné výtvarné techniky při úpravách porcelánových výrobků bylo úkolem pěti českých a pěti německých autorů, účastníků tvůrčí dílny nazvané Staré techniky - Mladé nápady. Akce byla součástí projektu Verknupfungen/Prolínání, který organizuje galerista Joachim Goller. Její výsledky jsou nyní k vidění v ostrovském Letohrádku.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio