Tipy na víkend 26.–28. října

Na hrady a zámky, ještě než zavřou své brány, na dušičkové setkání k Želivce nebo na indiánskou výstavu do pražského Náprstkova muzea – tam všude vás zavedeme v tipech na víkend. Pěkně si volné dny užijte!

O posledním říjnovém víkendu končí letní sezóna na většině hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Řada z nich připravila pro návštěvníky speciální akce.

Na hradě Karlštejn bude až do konce října, tedy i o svátečním víkendu, mimořádně otevřena třináctá komnata. Návštěvníci tak budou mít možnost nahlédnout do bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

Zámek Lemberk v Libereckém kraji o víkendu mimořádně zpřístupní středověkou věž. Návštěvníci na ni budou moci vystoupat po oba dny vždy od 9.00 do 15.00. Na Lemberku také budou mít poslední možnost zhlédnout výstavu fotografií Lemberk 1992–2012, uspořádanou k 20. výročí zpřístupnění zámku po rozsáhlé obnově.


Zobrazit tipy na víkend 26.–28. října na větší mapě

Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji připravili na sobotní večer prohlídky zámeckých komnat Piccolominské expozice, které oživí černá paní i strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Na návštěvu je potřeba se předem objednat.

Na území Zlínského kraje bude možné naposledy navštívit výstavu hraček na zámku Vizovice. Představuje nejen hračky do roku 1945, ale také rodinné fotografie z časů posledních majitelů zámku.

Zámek Raduň v Moravskoslezském kraji bude od soboty 27. října do neděle 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10.00 do 15.00 zde návštěvníci budou moci nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin. Už na tuto sobotu pak zámek nachystal Noc duchů a strašidel. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat.

Zámek Velké Březno v Ústeckém kraji ukončuje letošní turistickou sezónu akcí Zavírání okenic.

Hrad Házmburk láká na prohlídku sníženým vstupným.

Sobota se v Nových Hradech ponese ve znamení Podzimních hradních slavností. Návštěvníky čeká bohatý kulturní program, který začíná na hradním nádvoří v 10.30 slavnostní salvou z děl. Během dne se budou střídat šermířská a divadelní vystoupení, návštěvníci uvidí ukázky z výcviku dravců nebo tance potulných tanečnic. Vše bude podbarvovat dobová hudba. O šermířská vystoupení se postarají členové SHŠ Vítkovci, divadelní představení zahraje Divadlo BezeVšeho, výcvik dravců předvede Společnost Teir a tančit budou členky skupiny Ambrosia. Bližší informace na www.hrad-novehrady.eu.

Horní hrad pod palbou – tak se jmenuje sobotní celodenní akce s ukázkami historických palných zbraní, hudbou a dalšími atrakcemi pro celou rodinu. Vypukne na hradě Hauenštejn v 10 hodin.

Naposledy v tomto roce můžete navštívit část štoly číslo 1 v Jáchymově, která zasahuje až do důlního díla vytvořeného v 16. století. V neděli skončí letošní návštěvnická sezóna, unikátní důlní dílo se otevře zase až v květnu. Na jednom místě si tam můžete prohlédnout jak středověkou historii hornictví, tak i tu novověkou, spjatou s těžbou uranu a s politickými vězni v 50. letech.

Občanské sdružení Přátelé Zahrádky připravuje na tuto sobotu tradiční dušičkové setkání v kostele sv. Víta v bývalém městečku Zahrádka u Ledče nad Sázavou na břehu přehradní nádrže Švihov na Želivce. Letošní setkání je věnováno 110. výročí narození pátera Josefa Toufara. Zahrádka byla jeho prvním působištěm, odtud byl přeložen do Čihoště.

Účast na setkání přislíbil i kardinál Dominik Duka. Ten by měl být přítomen asi hodinovému bloku, který začíná ve 14 hodin. Po přivítání a úvodním slovu by měl kardinál krátce promluvit, následovat bude čtení z promluv Josefa Toufara s hudebním doprovodem. Po ukončení této části programu budou mít zájemci možnost zúčastnit se komentované prohlídky kostela.

Ve mlýně v Hoslovicích na Strakonicku se v sobotu bude péct chléb. Pečení začíná v 10 hodin. Akce ukončí letošní návštěvnickou sezónu na mlýně.

Svátek jablek najdete v těchto dnech až do neděle v Pěnčíně u Turnova. Nejen prohlédnout si, ale i ochutnat tam můžete řadu dobrot. Úrodu zpracovali také cukráři a pekaři, takže štrúdly a koláče nemůžou chybět, stejně jako mošty, calvados a na závěr cimbálová muzika.

Nenechte si v sobotu v Havlíčkově Brodě ujít závěrečný den 22. bramborářských dnů. Začíná už v 8 hodin. V dopoledním programu najdete výstavu odrůd brambor spojenou s ochutnávkou nebo soutěž ve škrábání brambor.

V Lánech na Kladensku začínají v sobotu oslavy 94. výročí založení samostatné Československé republiky. Na programu je mimo jiné položení věnců na hrob Tomáše Garrigua Masaryka, simultánní šachová partie v Muzeu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech a divadelní představení Písnička pro pana prezidenta. V muzeu se v sobotu od 14 hodin můžete zúčastnit setkání ke dni vzniku samostatného československého státu – Pátečníci 2012 v Lánech.

V sobotu v Praze v MeetFactory startuje KomiksFEST! Potrvá do 3. listopadu. V 19 hodin bude výtvarník James O’Barr mluvit o tvorbě komiksu, na místě bude malovat na plátno modelku Evu Decastelo a svůj blok zakončí autogramiádou.

Pražský Michnův palác zve v sobotu všechny milovníky kávy na Prague Coffee Festival. Začíná v 10 hodin.

V katedrále sv. Víta v Praze začne v sobotu v 18 hodin ekumenická modlitba za vlast k výročí vzniku Československa, na kterou naváže koncert.

V neděli se chystá u příležitosti státního svátku 28. října v pražském Obecním domě den otevřených dveří. Začíná v 9 hodin.

Zamiřte v sobotu na vrch Mařenka, který najdete u obce Štěměchy na Třebíčsku. Ve 13 hodin se tam slavnostně otevře nová rozhledna. Vyhlídkovou věž vysokou přes 30 metrů nechaly postavit okolní obce, dostaly na to evropskou dotaci.

VÝSTAVY

Náprstkovo muzeum v Praze připravilo výstavu pro všechny milovníky příběhů z Divokého západu, které ve své fantazii stvořil spisovatel Karel May. Expozice vznikla u příležitosti letošního 170. výročí jeho narození a 100. výročí jeho úmrtí. Příběhy indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda mají stále své obdivovatele. Expozice připomíná informace o nesnadném životě slavného autora a upozorní na jeho stopy na českém území. Návštěvníci se také dostanou prostřednictvím exponátů do míst, kde se natáčely slavné filmy s příběhy Vinnetoua a Old Shatterhanda. Od natočení legendárního filmu Poklad na Stříbrném jezeře uplynulo už 50 let.

Pivovarské muzeum v Plzni připravilo pro své návštěvníky cyklus tvůrčích dílen, které zpestří podzimní období. V ojedinělé atmosféře zachovalého právovárečného domu si mohou zájemci každou sobotu až do 24. listopadu vyzkoušet nejrůznější rukodělné řemeslné a výtvarné techniky. Dílny budou přístupné od 10 do 16 hodin v rámci běžného vstupného do Pivovarského muzea. Tuto sobotu se bude malovat na hrnečky. Přineste si nebo si v muzeu zakupte bílý nebo světlý hrneček. Pod vedením zkušených výtvarníků vytvoří návštěvníci užitečný a zajímavý kus keramiky dle vlastní představy.

Především hravé a zvídavé návštěvníky potěší nová expozice v brněnském Paláci šlechtičen. Shrnuje to nejzajímavější z dvacetileté produkce Dětského muzea, které je součástí Moravského zemského muzea. Většiny různorodých exponátů se mohou návštěvníci dotýkat. Zájemci si vyzkoušejí třeba mletí obilí nebo ražbu mincí.

Zajděte na výstavu hraček sběratelky Aleny Pleslové do ústeckého muzea. V její sbírce jsou hračky od začátku minulého století zhruba do 80. let. K nejcennějším exemplářům patří kloubové panenky s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů.

Poslední víkend bude zlínské Obuvnické muzeum v provozu ve starých prostorách. Poté se začne stěhovat do nového 14/15 Baťova institutu, který vzniká rekonstrukcí starých baťovských továrních budov v centru města. Koncem roku bude sbírka obuvi prezentována v rámci nové expozice Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Výstavní prostory ve vstupní budově do průmyslového areálu se uzavřou v pondělí 29. října. Máte poslední dny na to, abyste si prohlédli expozici historické obuvi i výstavu Ach, ty marnivé ženy! Více než tisícovka exponátů představuje historii i současnost obouvání, sleduje vývoj výroby obuvi a dějiny ševcovského řemesla. Atraktivní je kolekce obouvání cizích národů. K vidění jsou například textilní střevíčky z období čínského císařství, africké sandály, opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům.

V Květné zahradě v Kroměříži bude od pátečního odpoledne opět zprovozněno Foucaultovo kyvadlo. Návštěvníci si tak budou moci po opravě znovu prohlédnout pokus, který potvrdí, že Země se skutečně otáčí kolem své osy. Dominantou Květné zahrady je zahradní pavilón a rotunda, do jejíhož středu Foucaultovo kyvadlo v roce 1908 instaloval kroměřížský gymnaziální profesor František Nábělek.

Kyvadlo je těžké 30 kilogramů a visí na struně dlouhé 25 metrů. Pojmenováno je po francouzském fyzikovi Jeanovi Bernardovi Léonovi Foucaultovi (1819–1868) a představuje důležitý experiment, který potvrzuje, že se planeta Země otáčí kolem své osy. První pokus s kyvadlem provedl Foucault v roce 1851 v pařížském Pantheonu. Už tehdy bylo známo, že se Země otáčí, Foucaultovo kyvadlo však bylo prvním jasně viditelným důkazem a způsobilo velkou senzaci v odborných kruzích i u široké veřejnosti.

Výtvarným uměním od nejstarších dob až po současnost provede návštěvníky Muzea umění v Olomouci výstava Od Tiziana po Warhola. Je to jeden z nejvýznamnějších výstavních projektů muzea, které slaví 60 let své činnosti. Návštěvníci se mohou těšit na díla Tiziana, van Dycka, Myslbeka, Filly, Toyen a dalších autorů. Vystaven bude i nejvzácnější Tizianův obraz Apollo a Marsyas.

Obdivovatelé středověkého hradu Helfštýn na Přerovsku mají poslední šanci spatřit unikátní model hradu zachycující jeho podobu na počátku třicetileté války. Více než třímetrový model jednoho z největších tuzemských hradních komplexů vytvořil na objednávku Muzea Komenského v Přerově ostravský výtvarník Dalibor Figeľ. V muzeu bude vystaven do 4. listopadu.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystavuje autorské komiksy Vojtěcha Maška. Zájemci je uvidí ve výstavních prostorách zlínského zámku. Komiksové příběhy 35letého Maška jsou naplněny absurdním humorem.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio