Tipy na víkend 27.–29. prosince: Výroba loutkového filmu, barevného skla nebo designové návrhy

27. prosinec 2013

Poslední víkend roku 2013 můžete prožít třeba na některém z tuzemských hradů a zámků. V tipech na víkend vás zveme třeba na Hrubý Rohozec, do Kroměříže nebo do Nového Města nad Metují. V Brtnici na Jihlavsku navštivte muzeum Josefa Hoffmanna a v Ostravě zase jedinečnou výstavu grafik Albrechta Dürera.

Zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku se otevřel návštěvníkům
Až do Nového roku nabízí speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů, které zavedou turisty do doby, kdy tu Vánoce slavili poslední majitelé z šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Každoročně prohlídky nabízejí návštěvníkům nějakou novinku, letos je to návštěva místnosti pro služebnictvo – takzvané lokajny v přízemí.


Zobrazit tipy na víkend 27.– 29. prosince na větší mapě

Zámek Hrubý Rohozec je zajímavý tím, že v něm lze najít nejen nábytek, ale i stavební pozůstatky všech slohů. Najdete tu středověkou věž a vstupní portál, renesanční arkády v nádvoří, barokně zdobenou kapli nebo novogotickou výmalbu v jídelně. K nejstarším kusům nábytku patří židle a truhla ze 16. století, které zdobí zámecké chodby.

Nová expozice církevního umění v rumburské loretě
V rumburské loretě mohou lidé vidět vzácnou gotickou sochu Piety nebo knihu vytištěnou na konci 15. století. Obojí je součástí nové expozice církevního umění Šluknovska. Výstava vznikla ve vstupní budově areálu, která se dva roky rekonstruovala. Další vzácností expozice je gotická postila vytištěná roku 1482 v Basileji. Vzhledem ke své dataci se řadí mezi takzvané prvotisky, tedy knihy, které byly vyrobeny v prvních desetiletích po vynálezu knihtisku.

V jiné místnosti muzea jsou vystavena bohoslužebná roucha a nádoby používané při mši. Pocházejí ze sbírek lorety a většina z nich dosud slouží svému účelu. Budova, ve které muzeum vzniklo, dříve sloužila děkanství jako archív nebo skladiště. Návštěvníci tak mají možnost dostat se do míst, kam dříve veřejnost nesměla.

Vánočně vyzdobené interiéry zámku v Kroměříži
Arcibiskupský zámek v Kroměříži vás zve na prohlídku vánočně vyzdobených interiérů 1. patra zámku. Prohlídky probíhají až do 31. prosince od 14 do 17 hodin (v 17.00 začíná poslední prohlídka). U vstupu na prohlídku si můžete prohlédnout krásný betlém z řezbářského učiliště v Tovačově. Pro návštěvníky je otevřena i zámecká restaurace.

Čtěte také

Tradiční výstavu betlémů na zámku ve Vizovicích můžete navštívit ještě tento víkend Vystaven je velký betlém vyrobený žáky ZŠ Vizovice a dalších dvacet drobnějších betlémů z majetku zámku a od soukromého sběratele Petra Sovjáka z Neubuzi. Současně s výstavou betlémů je mimořádně zpřístupněna i netradiční expozice Kaple jinýma očima.

Vánoční prohlídky zámeckých interiérů také v Novém Městě nad Metují a v Děčíně
Vánočně vyzdobené interiéry si můžete o víkendu prohlédnout také na zámku v Novém Městě nad Metují. A v sobotu v 15 hodin začíná vánoční prohlídka zámku v Děčíně. Tam uskutečníte návštěvu do rodiny knížete Jaroslava Thuna.

Prohlídky v jedné nejstarších středoevropských skláren v Tasicích
Udělejte si výlet do sklárny v Tasicích na Havlíčkobrodsku. Sklárna v Tasicích, která patří k nejstarším sklárnám ve střední Evropě, produkuje barevné, ručně foukané sklo. Původní huť byla založena v roce 1796 a bez většího přerušení fungovala do roku 2002. Sklárna je otevřená celoročně a prohlídky se uskuteční i na Nový rok.

Čtěte také

Největší betlém v životní velikosti a další výstavy v Jiříkově na Bruntálsku
Zajeďte si prohlédnout monumentální betlém, který mají v Jiříkově na Bruntálsku. O další čtyři postavy se rozrostl největší betlém na světě vyřezaný v životní velikosti, na kterém od roku 1989 pracuje řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku. Betlém se rozkládá na ploše 200 metrů čtverečních a nyní čítá na 234 figur. Počet osazenstva podle řezbáře ještě zdaleka není konečný, už nyní pracuje na koních nebo dvoutunových slonech.

Kromě vlastního betlému představuje Halouzkova galerie také muzeum malých betlémů moravských řezbářů, kde mohou návštěvníci jednotlivá díla porovnat. V galerii je k vidění také výstava Pradědova říše. Děti si přijdou na své v expozici Tajemná komnata, kde nechybějí čerti a čarodějnice.

Výstava návrhů designéra a architekta Josefa Hoffmanna na Jihlavsku
Kromě stálé expozice z díla významného designéra a architekta Josefa Hoffmanna mohou návštěvníci jeho rodného domu v Brtnici na Jihlavsku zhlédnout i krátkodobou výstavu replik nábytku vyrobeného podle Hoffmannových návrhů. Lidé si v brtnickém muzeu mohou prohlédnout například známý Hoffmannův návrh z roku 1905 pro křeslo s názvem Sitzmaschine, No.: 93012, jehož fotografie bývá často publikována v uměleckých a designérských časopisech.

Výstavy v Trutnově, Náchodě a Dvoře Králové různě přibližují tradici Vánoc
Trutnovské muzeum otevřelo výstavu nazvanou Vánoční tradice Podkrkonoší, která návštěvníkům přibližuje lidové zvyky a obyčeje spojené s vánočními svátky v Krkonoších v 19. a 20. století. Expozice bude přístupná do 2. února. Vánoční výstavy jsou k vidění také v dalších městech hradeckého kraje, například v Náchodě je až do 5. ledna otevřena výstava nazvaná Vánoce v Mexiku a exotické betlémy. Ve Dvoře Králové nad Labem slavnostně otevřeli novou stálou expozici přibližující tradici výroby vánočních ozdob na Královédvorsku.

Do výroby nového celovečerního loutkového filmu můžete nahlédnout v Praze
V Muzeu Karla Zemana na Malé Straně v Praze najdete novou výstavu přibližující celovečerní animovaný film Malá z rybárny, který natáčí režisér a výtvarník Jan Balej. Obsahuje loutky, ukázky dekorací i části scénáře tohoto náročného loutkového projektu. Otevřena tam bude až do 5. ledna. Malá z rybárny je moderní adaptací pohádkového příběhu Malá mořská víla od Hanse Christiana Andersena.

Unikátní výtisky Bible kralické na výstavě Zlaté české ručičky v Pelhřimově
Návštěvníci expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově mají až do 5. ledna 2014 ojedinělou příležitost prohlédnout si zblízka unikátní výtisky několika biblí. Nejvzácnějšími exponáty jsou originál šestého dílu Bible kralické z roku 1601 a originál Bible kralické z roku 1613. Výjimečná výstava je současně připomínkou letošního 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické, jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek.

Čtěte také

Ostravské muzeum hostí výstavu Albrecht Dürer a jeho současníci
Výstava nabízí celkem sedm desítek grafik nejen tohoto významného renesančního umělce. Většina grafik je s biblickými tématy, objevuje se však i téma krajiny. Mezi nejznámější patří Dürerův Dokonalý nosorožec. Mimo Dürera se představí například Lucas Cranach nebo Martin Schongauer, kterého Dürer, i když se s ním nikdy nesetkal, považoval za svého učitele.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio