Tipy na víkend 28.-30. května

Poslední květnový víkend přináší konečně i počasí, které láká na výlet. Patří ale také kostelům a dalším sakrálním památkám. Stejně tak se na mnoha místech v předstihu slaví Den dětí, a tak je jen na vás, kterou z akcí navštívíte. Máme pro vás i další inspirace.

Noc z pátku na sobotu patří kostelům. Projekt Noc kostelů je celostátní akce, jejímž smyslem je přiblížit sakrální architekturu veřejnosti netradičním programem v nezvyklou dobu, a to v čase od 18 do 24 hodin.

Teplické muzeum se do akce zapojuje nabídkou prohlídky románské krypty s výjimečně zachovalým interiérem, jímž se krypta řadí mezi nejvýznamnější památky románské doby v Čechách. V románské kryptě bude pro akci Noc kostelů vytvořena site-specific instalace simulující podobu původní románské klenby. Autorem instalace je konzervátor teplického muzea Ladislav Faigl. Vše, co vás zajímá v souvislosti s kryptou, románskou bazilikou a klášterem vám zodpoví v komentovaných prohlídkách archeolog Michal Soukup, autor nové románské expozice v Regionálním muzeu v Teplicích. Během prohlídky uslyšíte za svitu svíček a loučí zpěv a hudbu od sv. Hildegardy von Bingen (německá abatyše, kazatelka, mystička, přírodovědkyně, hudební skladatelka a spisovatelka narozená roku 1098). Více o projektu najdete na webových stránkách www.nockostelu.cz


Zobrazit místo Tipy na víkend 28.-30. května 2010 na větší mapě

První Noc kostelů se konala ve Vídni v roce 2005 a během následujících let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V loňském roce se poprvé konala i u nás. I letos spojí obě země jednotný termín i vizuální styl, jehož autorkou je rakouská grafička Vera Reider. Nese se v duchu verše z knihy Izaiáš 36,6: „Po celý den a po celou noc, nikdy nebudu mlčet“. K Noci kostelů se připojilo také Regionální muzeum v Kolíně, které ve spolupráci s Římskokatolickou farností Kostelec nad Černými lesy připravilo pro návštěvníky program v kostele sv. Štěpána v Kouřimi.

Promenádní koncerty v oboře Hvězda v Praze 6 pokračují i tento víkend. 30. května od 14 hodin se představí Cimbálové muziky se zpěvem a tancem. Na jevišti se budou střídat Jožka Černý a skupina Gracia s Cimbálovou muzikou Jiřího Janouška a se zpěváky a tanečníky v bohatých krojích z nejrůznějších oblastí Čech, Moravy i Slovenska. Z konečné stanice tramvaje Petřiny bude diváky až na místo vozit ekologický vláček, pro obecenstvo je připraveno zastřešené hlediště, aby vás nezaskočilo žádné počasí. V areálu je také možnost občerstvení, dětský koutek vybavený hračkami a dozorem i taneční parket. A vstup je zdarma.

Státní zámek Velké Březno vás zve tuto sobotu na 12. ročník svých vinných trhů Košt hraběte Chotka. Na stáncích vystavovatelů můžete, za doprovodu cimbálové muziky, ochutnat a koupit stovky vín z českých a moravských sklepů. Okoštovat je můžete mezi 9. až 17. hodinou.

Den květin láká do muzea v obci Kadlín, který se koná právě tento víkend. Den květin je určen nejen pro milovníky květin, ale i dětem a celé širší turistické veřejnosti.

Regionální muzeum v Kolíně připravilo na 29. květen 2010 v Muzeu lidových staveb v Kouřimi další z řady národopisných akcí. Letnicové slavnosti jsou tradiční oslavou svátku seslání Ducha svatého a připomínkou založení církve. V lidové kultuře byly s letnicemi spojeny královské slavnosti, vodění, honění či stínání krále. V Muzeu lidových staveb v Kouřimi si tyto svátky připomeneme průvodem májovníků a tanci pod májí za doprovodu dechové hudby Suchdolanka. Kromě tradičního průvodu v 11, 13 a 15 hodin je připraven i další program. Děti jistě potěší divadelní představení o Šamance Mance. Zajímavé budou i přednášky včelaře s ukázkou jeho práce a živého úlu s včelami. V dílničce bude možné vyrobit si dekorace z včelího vosku a ochutnat medovinu nebo pivo s medem. Pro rodinné týmy je připraven turnaj v kuličkách. Letnicové slavnosti se konají od 10 do 16 hodin. Možnost občerstvení ve stylové hospůdce Na Hrázce.

12. ročník Open Air festivalu Okoř se šťávou se letos koná v sobotu 29. května od 14 do 1 hodiny po půlnoci v podhradí hradu Okoř, 7 km za hranicí Prahy 6. Na jednom z nejromantičtějších míst v blízkosti Prahy vystoupí na kultovním festivalu Buty, David Koller & Band (kde se můžete těšit na největší hity skupiny Lucie), Vladimír Myšík & etc, České srdce, Jaroslav Uhlíř, Palitchi, Laura a její tygři s Lenkou Novou, Justin Lavash (UK). Více než hodinová vystoupení - to bude Okoř 2010, takže se máte na co těšit. Na festival bude jezdit kyvadlová doprava z Dejvic a Kladna, linka X-Okoř. Stany a spacáky s sebou.

Spoustu zábavy, pohádky, soutěže o ceny, ale i sport si užijí všechny děti, které přijdou v sobotu 29. 5. do Podkrušnohorského zooparku Chomutov. Zatančí skupina Heartbreakers, své umění předvede akrobat na kole, nebude chybět ani loutkové divadlo. Pokřtít narozené mládě přijede herečka Kamila Špráchalová, středověkou vesnici a ukázky historického šermu v podání šermířské společnosti Rekruti uvidíte v Kaštance a na louce pod statkem domácích zvířat si z blízka prohlédnete ukázky výcviku dravých ptáků. Ale oslavovat přijedou i zástupci Českého atletického svazu. V rámci projektu s názvem Atletika dětem přiblíží malým i větším zájemcům formou zábavných soutěží atletické disciplíny. Podpořit děti přijede oštěpařka Barbora Špotáková.

Přijměte pozvání na cestu po tajemných místech kraje pod Pálavou. Akce se koná v rámci prezentace a křtu dvojjazyčné knihy Tajemné pověsti kraje pod Pálavou a Weinviertelu. Putování začne v sobotu v 9.30 hodin v Tajemném sklepení Mikulov (ul. Alfonse Muchy 297), kde si můžete prohlédnout postavy z pověstí Mikulovska a Pálavy. V 10.35 hodin bude připraven autobus a vydáte se po tajemných místech. Průvodkyní bude čarodějnice, která bude vyprávět příběhy z knihy pověstí. V Dolních Věstonicích pokřtíte knihu vodou z Dyje, poté nasednete na vyhlídkovou loď a poplujete po Novomlýnské nádrži. Možná zahlédnete vodníka či Kožešničky nebo Ohnivého mužíka. Návrat do Mikulova se předpokládá ve 12.30 hodin, ale není jisté, zda vás nějaký duch na cestě nezdrží. Akce je určena pro širokou veřejnost, především pro rodiny s dětmi. Vzhledem k omezené kapacitě autobusu si včas rezervujte místo v TIC Mikulov, Náměstí 1, 692 01 Mikulov, tel.: 519 510 855, e-mail: tic@mikulov.cz.

V Poběžovicích se slaví Den dětí už tuto neděli a společnost jim budou dělat hasiči. Ti jim ukážou hasičskou techniku, zásah při požáru auta, děti tu můžou soutěžit nebo malovat na asfalt.

Galerie města Trutnova zve na první trutnovskou Galerijní noc v sobotu 29. května 2010. Program je následující: v 17 hodin se koná slavnostní zahájení, následuje beseda se sochařem Michalem Gabrielem, autorem výstavy, pak následuje loutkové představení nejen pro děti, které odehraje soubor Čmukaři z Turnova. Připravena je i výtvarná dílna pro děti a plánovaný konec je ve 23 hodin. Vstup na akci je volný.

Kulturní středisko v Holešově vás tento víkend zve na Loutky a bábky a všelijaké hrátky, tedy na festival divadla, loutek a hudby. Děti mají na celý festival vstup zdarma.

Už tuto sobotu, od 9 hodin ráno, se bude v holešovickém klubu Cross v Praze 7 konat další ročník populární komiksové akce. O komiksech se bude přednášet, komiksy se budou pouštět, vystavovat i prodávat. Jednou ze specialit Crweconu je možnost zakoupit originální kresby od nejslavnějších českých kreslířů. Mezi nimi bude tentokrát i nositel několika cen Fabula Rasa Jiří Grus, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský či Nikkarin. Program nabízí širokou škálu pořadů pro komiksové fanoušky i laiky - mimo jiné přednášky o Star Wars komiksech, o příbězích Soudce Dreda a anglickém magazínu 2000 AD nebo o fantasy eposu Kůstek. Dozvíte se, co bylo za poslední rok v komiksu zajímavého, svoje ediční plány tu představí nakladatelství Crew, BB art, Mot, Netopejr, Albatros a další. Návštěvníci se budou moci zúčastnit i malířského workshopu, prohlédnout si autorské galerie či zhlédnout tematické filmy. V rámci akce budou vyhlášeny výsledky třetího ročníku ceny Fabula Rasa, o jejímž udělení hlasují samotní čtenáři na stránce www.comicsb.cz. Z českých počinů byl kupříkladu nominován zkompletovaný komiks Káji Saudka Muriel a oranžová smrt, pohled na život Jana Palacha Poslední Čech či poetický příběh Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Dojde i na křty novinek – měla by zde být k dostání první kniha dobrodružství Soudce Dredda, fantasy Kůstek, třetí svazek série 100 nábojů, nové přírůstky k řadám Calvin a Hobbes, kniha obrazů Karla Jerieho, z nakladatelství Labyrint pak první díl série Radiator a Recyklator, nebo nové číslo úspěšného fanzinu BubbleGun. Ze zavedené tradice nevybočí ani dražba obrazů. Ke koupi tak budou originály od našich předních komiksových výtvarníků, jako je Jiří Grus, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský či Nikkarin.

V pátek 28. května a v sobotu 29. května se bude ve Zlíně konat mistrovství České republiky ve freedivingu 2010. Tyto závody budou zároveň i posledním kvalifikačním závodem pro mistrovství světa týmů 2010, které proběhne začátkem července na japonské Okinawě. V ČR se tento závod pořádá každoročně a soutěží se v bazénových disciplínách - ve statické apnoi, dynamické apnoi s ploutvemi a poslední dva roky nově i v dynamické apnoi bez ploutví. Každá disciplína se hodnotí a vyhlašuje zvlášť, ale celkovým vítězem a mistrem republiky se stane vždy jen freediver či freediverka s nejvyšším bodovým součtem ze všech tří disciplín. Zlínský plavecký areál skýtá pro takovéto závody výborné podmínky, prakticky pod jednou střechou se nachází 25m i 50m bazén. Program závodu začne už v pátek večer dynamickou apnoí s ploutvemi v padesátimetrovém bazénu. V sobotu bude vše pokračovat v dopoledních hodinách statickou apnoí a odpoledne dynamickou apnoí bez ploutví. Jako každým rokem je mistrovství ČR zároveň i mistrovstvím Slovenské republiky. Naši sousedé přijedou v hojném počtu a budou soupeřit jak s českými reprezentanty, tak i mezi sebou o titul mistra a mistryně Slovenska. Očekává se také účast závodníků z dalších 5 evropských zemí. Pro letošní rok organizátoři připravili významnou novinku - live streaming přímo z jednotlivých závodů – http://www.freedivecenter.com/en/livestream. Celou akci je také možné sledovat přímo na místě, neboť po tuto dobu bude bazén otevřen i pro diváky.

Až do neděle 30. května se v Brně koná XVII. ročník nesoutěžní přehlídky dětského divadla Brnkání 2010, která patří k největším tohoto typu v republice. Celkem zde bude během čtyř dní k vidění 19 inscenací v podání jedenácti souborů z různých koutů České republiky, ale i ze Slovenska. Na programu akce jsou také diskusní dílny, které dají dětem možnost vyjádřit své dojmy ze zhlédnutých inscenací. Celá akce se odehraje ve čtvrtek a v pátek v Bezbariérovém divadle Barka a v sobotu a v neděli v SVČ Lužánky na Lidické. Přehlídka je otevřena široké veřejnosti. Letošní ročník divadelní přehlídky hostí přibližně 220 účastníků z řad dětí, vedoucích a organizátorů. Přijedou jak tradiční hosté přehlídky – soubory DaLS Blučina, Herky ze ZŠ Moravské Budějovice, DDS Kamarát ze Slovenska - tak soubory, které sem zavítají vůbec poprvé. Zajímavostí přehlídky Brnkání je to, že se na jeho organizaci podílejí členové Dětského divadelního souboru Brnkadla, který jej pořádá. Od stravování, péče o soubory, psaní časopisu, který reflektuje dění na přehlídce, až po svolávání na představení a technické pomoci, se starají větší i menší členové. Podtitul Vzkaz v láhvi je symbolem hledání sdělení či smyslu nejen v inscenacích. Součástí Brnkání jsou diskuze o jednotlivých představeních, které povedou odborní lektoři různými způsoby. Jedním z nich bude zpětná vazba a reflexe výtvarnými technikami, dalším způsobem bude prostřednictvím hry a divadla, loutky, dále skupinová diskuse s dětmi a také diskuse s dospělými. Všechna představení jsou zdarma.

Můžete vyrazit také do Turnova, kde se koná výstava drahých kamenů v budově I. základní školy od 9 do 17 hodin. Naproti v parku přes ulici budou celý víkend probíhat tradiční turnovské staročeské trhy a den otevřených dveří na šperkařské škole.

V sobotu 29. května se od 17 hodin koná v jabloneckém Eurocentru tradiční výroční koncert sboru jablonecké ZUŠ. Vystoupí všechna oddělení sboru a hosté z Českého Krumlova. Sbor Iuventus, gaude! představí kompletní soutěžní repertoár, se kterým odjíždí v prvním červnovém víkendu na mezinárodní sborovou soutěž Svátky písní v Olomouci.

29. května od 13.30 hodin jste zváni i na v pořadí třetí den projektu Příbraz patří dětem – Indiánský den. Spolu s dětmi si vyrobíte indiánské oblečení, korálky, totemy a oštěpy. Když ulovíte bizona, medvěda a vystopujete vlka, získáte pravou indiánskou čelenku. Můžete si nechat namalovat obličej od profesionálních vizážistů, děvčata si pak mohou nechat uplést copánky. Na osedlání budou čekat dva koně. V tee-pee neprší, takže můžete přijít i za deště. Občerstvení domácí kuchyně je pro vás připraveno, stejně jako vuřty k opékání.
Uměleckoprůmyslové museum v Praze a Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze vás všechny zvou na netradiční prohlídku a výtvarnou dílnu pro veřejnost k výstavě 200 dm3 dechu: Hračky Libuše Niklové jedním dechem. Objevujte s námi svět barev, tvarů a zvuků zvířat, která v přírodě neuvidíte a neuslyšíte. Seznamte se s postupem práce designérky hraček. Vdechněte i vy svým nápadům život - navrhněte si a vyrobte vlastní hračku. Příležitost máte v neděli 30. května 2010 od 10 do 18 hodin. Akce se koná ve výstavním sále, ateliéru a zahradě muzea. Vstup je pro účastníky dílny zdarma.

Poslední premiérou divadla Minor v této sezóně bude původní muzikál pro celou rodinu Hračky. Koná se tuto neděli 30. května od 18 hodin. Autorem scénáře a režisérem je několika radoky ověnčený tvůrce David Drábek, jehož svéráznou poetiku znají minorští diváci z kultovní inscenace Sněhurka – nová generace. Hudby se i pro tentokrát ujal Jan Matásek. V dětském pokoji přistane mimozemšťan, následovník slavného E. T. mimozemšťana, a jeho přítomnost způsobí řadu bizarních situací, z nichž některé se vyvinou až do téměř mrazivých rozměrů. David Drábek nahlíží situaci současné české rodiny z pohledu dítěte, které, ač má svůj dětský pokoj plný hraček, nejvíce touží po tom, aby byla celá rodina spolu. Mimozemská návštěva přiměje děti změnit názor na své hračky a jejich rodiče zase k zamyšlení nad svými prioritami. Muzikál Hračky je výpravná inscenace s velkým obsazením, ve kterém mimo jiné pěvecky exceluje patnáctiletá zpěvačka Karina Isaeva, výherkyně řady pěveckých soutěží. Ústřední dětskou čtveřici hrají Ivana Huspeková, Stela Lekešová, Gustav Hašek a Petr Stach, jako mimozemšťan se představí Pavol Smolárik.

Zámek Lnáře zve tento víkend na první svatební veletrh. Během něj budou v prostorách Zámku Lnáře probíhat prezentace firem, dodavatelů a doprovodných služeb zajišťujících svatby, jejich přípravu i organizaci, módní přehlídky i ukázky prací kadeřníků a další doprovodný a kulturní program.

28. – 29. května se bude v Kopřivnici konat 13. ročník Celostátních sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých. V pátek budou mít jeho účastníci možnost se vzájemně poznat u táboráku. V sobotu dopoledne před kulturním domem změří síly v několika sportovních soutěžích. Přijďte zdravotně handicapované sportovce povzbudit, vyzkoušet si některé disciplíny a vychutnat si doprovodný kulturní program. Slavnostnímu zahájení her, plánovanému na 9.30 hodin, budou předcházet vystoupení Městského dechového orchestru a mažoretek. Aktéři se utkají v deseti disciplínách, kterými jsou běh, jízda po okruhu, slalom mechanických i elektrických vozíků, střelba ze vzduchovky, luku, elektrické šipky, vrh koulí a hod granátem a oštěpem. Aktivně zapojit se budou moci také návštěvníci akce. Pokud nenajdou odvahu vyzkoušet si na vlastní kůži například slalom na mechanickém vozíků, mohou alespoň fandit ostatním soutěžícím. Hry vyvrcholí v 19.30 hodin galavečerem s bohatým programem a vyhlášením nejúspěšnějších sportovců, který se bude konat v kulturním domě. Akce je zaměřena nejen na sportovní a kulturní vyžití účastníků, ale také k navázání společenských aktivit jednotlivců i celých organizací.

Jindřichohradecká kulturní společnost zve na vernisáž výstavy Marie Teinitzerová ke 100. výročí založení umělecké textilní dílny v Jindřichově Hradci a k 50. výročí úmrtí její zakladatelky. Vernisáž se uskuteční v sobotu v 16 hodin v Galerii Zámecký mlýn v Jindřichově Hradci. Výstava bude otevřena denně do 3. října 2010 v době od 10 do 18 hodin.

Velmi netradiční akci můžete tento víkend zažít v Šalmanovicích. Koná se tu setkání traktorů domácí výroby Šalmanovická strouha 2010. Traktor trial má připravenu spanilou jízdu, soutěž v tahání závaží, sprint dvojic, bahna speciál, terénní sekci a také volné jízdy. Vše začíná v sobotu v 9 hodin dopoledne. Na místě je možné se ubytovat. Podrobnosti najdete na www.traktory.net.

V sobotu 29. května 2010 budou moci zájemci nahlédnout do jinak nepřístupných prostor slavkovského zámku. Pro zdatnější návštěvníky jsou připraveny prohlídky zámeckých krovů a půdy a oblíbené kostýmované prohlídky zámku, které letos nesou název Život na zámku. Tyto mimořádné prohlídky jsou pořádány v rámci celostátní úspěšné akci - Festivalu muzejních nocí, ke které se Zámek Slavkov – Austerlitz i letos připojil.

V roce 2004 vyhlásila Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem Festival muzejních nocí, jehož letošní šestý ročník probíhá ve dnech 14. května – 12. června 2010. V rámci tohoto festivalu budou moci zájemci navštívit na slavkovském zámku jinak nepřístupné zámecké krovy a půdy. Z výkladu se dozví nejen o historii stavby slavkovského zámku, ale také zajímavosti z dendrochronologického průzkumu o historii krovů. Tato akce je určena pouze pro osoby, které nemají zdravotní problémy s chůzí či dýchací potíže a děti nad 10 let. Na akci je stanoveno jednotné vstupné 80 Kč. Prohlídky se uskuteční v 10, 11, 13 a 14 hodin a je nutno si je předem telefonicky rezervovat na telefonním čísle pokladny zámku: 544 227 548.

Pohádkový svět pod Kunětickou horou u Pardubic pořádá už 5. Medobraní, které se letos uskuteční v sobotu 29. a v neděli 30. května vždy od 9 do 17 hodin. Návštěvníci se seznámí nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním. Chybět nebude ani ochutnávka a prodej vytočeného medu či doplňkový prodej medoviny, svíček ze včelího vosku, propolisu a dalších včelích produktů. Děti se mohou těšit na soutěže a hry o sladké ceny a rodiče se budou moci zastavit a nakoupit u některého z jarmarečních stánků a připomenout si tak mnohdy zapomenutá a opomíjená řemesla našich babiček a dědečků. Příjemné chvíle s medovými zážitky z perníkové chaloupky strávíte v Muzeu perníku a pohádek s Perníkářskou dílnou Ježibaby a Medovým rájem, v útulně U všech čertů a v Otesánkově mlsárně s bohatou nabídkou zmrzlinových pohárů. A bude i Červená Karkulka s opravdu dobrou kávičkou. Fotografie z minulých ročníků a další informace najdete na www.pernikova-chaloupka.cz.

Do 31. května běží v prostorách centra Arkády Pankrác interaktivní výstava vynálezů a děl Leonarda da Vinciho. Tato expozice je ideální příležitostí, jak mohou rodiče zábavnou formou seznámit své ratolesti s tvorbou tohoto renesančního génia. O víkendu je výstava doplněna komentovanou prohlídkou s průvodkyní v dobovém kostýmu. V sobotu i v neděli začínají ve 14, 15 a 16 hodin.

Pražský festival dračích lodí se koná na Vltavě v sobotu 29. května 2010 od 9 hodin, start lodí je v 10 hodin. Program začíná už od 9 hodin na Střeleckém ostrově a potrvá do 16 hodin. Závody dračích lodí bude možné pozorovat z obou břehů Vltavy nebo z Karlova mostu nebo mostu Legií. Na Střeleckém ostrově bude mít každý tým stánek, prostor na piknik a najdete zde nejen dobroty pro děti, ale také občerstvení. Na stánku IWAP budete mít možnost koupit si týmem vlastnoručně pečené koláčky a přispět tak na pomoc zvoleným charitativním organizacím. Přes 2 tisíce let stará tradice veslování na dračích lodích pochází ze starověké Číny. Lodě odvozené od čínského boha vod, draka, jsou 12,5 metrů dlouhé a pojmou šestnáct pádlujících. Doplní je kormidelník stojící na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas. Vlastním festivalem dračích lodí se může pochlubit mnoho světových metropolí, včetně Prahy.

Poberounský folklorní festival Staročeské máje dospěl do finále. Jedenáctý ročník jedné z největších akcí svého druhu ve středních Čechách se uzavře v sobotu 29. května v podhradí Karlštejna. Diváci se mohou těšit na vystoupení Chorvatů, Slováků, na dudáckou kapelu i skvostně zdobené kroje Hanáků. Na náměstí pod hradem začne program v 11 hodin vystoupením dechovky 12 Plzeň. V pravé poledne se pak představí renomovaný soubor Jedinstvo z chorvatského Splitu, který hostuje na folklorních akcích po celém světě. Ve 13.30 hodin se vydá centrem městyse průvod krojovaných účastníků v jehož závěru starosta Miroslav Ureš předá právo k pořádání májů. Až do 18 hodin se pak bude na pódiu i pod ním střídat jeden soubor za druhým: Třebaňáček, Klíček, Notičky, Proměny, dudácká muzika Dokolečka. Moravský folklor bude reprezentovat Spolek Hanáků v nádherně zdobených krojích, folklor slovenský zase temperamentní Čarvanci. Na úplný závěr místní děti zatančí českou besedu a bude poražen vzrostlý zdobený smrk - symbol akce. Tím bude definitivně uzavřen nejen program Staročeských májů v Karlštejně, ale zároveň i celý XI. ročník poberounského folklorního festivalu.

V neděli 30. května zvou k Mezinárodnímu dni dětí zvou dětští vrstevníci z husarské zámecké akademie na neobvyklou prohlídku zámku v Kuníně. Děti ze zámecké husarské akademie v tento den nahradí dospělé průvodce a provedou děti a jejich rodiče zámkem, dokáží všem, že každé z nich umí zcela nazpaměť předlouhé jméno naší dobré hraběnky Marie Walburgy, která milovala děti a na zámku založila jednu z nejlepších škol u nás. V pokojích děti potkají také paní hraběnku i jejího oblíbeného žáka, malého Františka Palackého, zámkem bude znít stará hudba v podání dětí, tak jako za časů dobré hraběnky. Děti mají vstup do zámku zdarma a čekají na ně malé dárky a projížďky na ponících v zámeckém parku. Zámek je otevřen od 9 do 17 hodin.

Všichni příznivci krásné klasické hudby jsou zváni do Tetína, kde se tuto neděli koná v kostele sv. Ludmily od 14 hodin slavnostní koncert k uctění památky osobností Poberounska, na kterém společně se svým synem Janem-Matějem Rakem bude koncertovat Štěpán Rak. V jejich podání zazní i světová premiéra obrozeneckých písní pana děkana Josefa Antonína Seydla (1775-1861), podle kterého je v Berouně pojmenováno i náměstí a který byl přítelem Paganiniho i dobrodincem slovutného houslisty Slavíka.

Práce vítězů z mezinárodní výtvarné soutěže Můj sen budou prezentovány veřejnosti na Freudově folklorním festivalu v městském parku v Příboře, a to právě tuto sobotu, 29. května. Budou zde ztvárněné zajímavé sny, zahrají, zatančí a zazpívají soubory Ostravička a Mezříčan za doprovodu vlastních cimbálových kapel. Pokud by počasí nepřálo, bude akce přesunuta do příborské restaurace Neptun.

Brněnské Bobycentrum o víkendu doslova zaplaví tanečníci z celé České republiky - vrcholí zde největší taneční soutěž formací Emco Dance Life Tour 2010! Téměř 3 500 tanečníků se zhruba 160 formacemi tu bude po dva dny bojovat v rámci mistrovství ČR ve streetových disciplínách nejen o tituly mistrů, ale i o nominace na mezinárodní soutěže.

Městské Muzeum ve Volyni zve na neděli 30. května od 8 hodin na Muzejní ráno & výlet v rámci cyklu Místa v kraji. Tentokrát jsou na programu Němčice. Muzejní ráno je výstava jednoho rána a krátké povídání, s následným pěším výletem. Na cestě vás budou provázet komentáře historické i jiné. Sraz je na nádvoří tvrze v 8 hodin.

Na zámku v Mníšku pod Brdy je nově k vidění Tajemný svět Dagmar Renetové. Jde o nový prohlídkový okruh s pohádkovými loutkami, který je určen rodinám s dětmi. Loutky představují různá období života mníšeckého panství a přizvali si na k návštěvě své přátele z okolí. Břišní tanečnici, Neznámého prince, princeznu Růžičku i krále. V sobotu 29. a v neděli 30. května od 10.15 hodin dostanou děti malý dárek i sladkou odměnu. Můžete tak oslavit Den dětí na mníšeckém zámku trochu v předstihu. A jestli se vaše ratolesti nebojí, můžou přijít i v podvečer a večer. To zámek navíc navštíví Bílá paní a Anděl Serváce Engela z Engelsflussu, který přilétne se svým poselstvím do zámecké kaple. Prohlídku je lepší si zarezervovat na tel: 318 590 261. Večerní prohlídky se konají pouze v sobotu.

Naposledy máte tento víkend možnost vidět výstavu Vysoké Mýto ve starých fotografiích. V rámci malé edice Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě navázalo na předchozí výstavy Vysoké Mýto v obrazech - 2008 a Vysoké Mýto na starých pohlednicích – 2009. Návštěvníci a patrioti Vysokého Mýta mají i tento víkend možnost odhalit, co v sobě skrývají historické fotografie. Nejstarší vznikly v 70. letech 19. století, ovšem i snímky z doby nedlouho před polovinou 20. století prozrazují mnohé zajímavé skutečnosti. Nechybí ani snímky mnoha přestavěných míst, ale také třeba připomínající již zapomenuté události.

U příležitosti zahájení 50. mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se koná v neděli 30. května v areálu zlínské zoo velký zábavný program nazvaný Letem filmovým světem s Egmontem. Těšit se můžete na originální soutěže a pestrý doprovodný program. Od 10 hodin budou především pro nejmenší návštěvníky připraveny zajímavé soutěže. Na 6 stanovištích si děti vyzkouší házení dortem, přenášení kelímků, točení talíři na tyčce, klaunovskou překážkovou dráhu, skládání obřích puzzlí a dokonce i nafukování balónku zadečkem. Za splnění jednotlivých disciplín získá každý razítko na obdržený letáček. Letáček se všemi razítky pak bude poukazem na hezký dárek. Kromě soutěží nebude chybět ani populární malování na obličej, letošním námětem budou filmové postavičky. V prostoru před zámkem Lešná všechny návštěvníky od 11 do 16 hodin pobaví divadélko Romaneto s představením Pejsek s Kočičkou jedou na filmový festival, kouzelník magistr Kelly, klauni s balonky a žongléři.

Netradičním způsobem – zpřístupněním svých stálých expozic zdarma – se Národní galerie v Praze rozhodla připomenout svým návštěvníkům výstavy, které zůstávají otevřeny i v prázdninovém čase. Národní galerie v Praze připravila mimořádnou akci: 28. 5. a 29. 5. 2010 vstup zdarma do expozic a výstav. Od 26. května je pro veřejnost zpřístupněna nová výstava ve Veletržním paláci - Mistrovská díla Sbírky grafiky a kresby. Netradiční prezentaci komentuje NG slovy: „Od volebních uren rovnou do galerie!“ Výsada se ale nevztahuje na Palác Kinských na Staroměstském náměstí a také na Valdštejnskou Jízdárnu. Návštěvu stálých expozic NG systematicky doplní nejen nabídka aktuálních výstav, například Across Today/Napříč dneškem i grafické kabinety, které dnes tvoří nedílnou součást stálých expozic ve Šternberském a Schwarzenberském paláci.

V sobotu 29. května vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního Posázavského pacifiku parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák z roku 1917. Vlakem mohou cestující vyrazit do Regionálního muzea těžby zlata v Jílovém, do Vojensko-technického muzea v Lešanech nebo na zámek Jemniště. Parní vlak bude sestaven z historických vozů 3. třídy s dřevěnými lavicemi včetně vozu bufetového. Odjezd z Prahy-Braníka bude v 9.46 hodin, příjezd do Postupic je naplánován na 13.08 hodin. Zpět z Postupic se bude vlak vracet ve 15.50 hodin. Vlak projede nejkrásnější trasu Posázavského Pacifiku do Čerčan. Kromě překrásného okolí železniční tratě vybudované v kaňonu řeky Sázavy s několika tunely a kamennými viadukty mohou cestující z parního vlaku navštívit mnoho kulturních akcí a památek v Posázaví. V Jílovém u Prahy stojí za návštěvu Regionální muzeum těžby zlata v Čechách, kde se koná od 1. května výstava 110 let Posázavského pacifiku. Ta návštěvníkům přiblíží historii, projektování samotné stavby železniční trati a rozvoj jejího provozu od počátku až po současnost. Nedaleko zastávky Krhanice se nachází vojenské technické muzeum Lešany. Vstup do muzea a na program je zdarma. Ve stanici Týnec nad Sázavou lze navštívit Týnecký hrad nebo nedalekou zříceninu hradu Zbořený Kostelec. Z konečné stanice v Postupicích lze navštívit zámek Jemniště.

Celý víkend je na kolejích ve znamení páry a dětí. Parní lokomotiva Čtyřkolák z roku 1917 bude v neděli 30. května v čele parních vlaků, které pojedou v rámci Dětského dne mezi pražským Braníkem a zastávkou v Modřanech. Zájemci se mohou těšit také na vyhlídkové jízdy Regionovou z Braníka na Most inteligence. V sobotu a neděli je navíc připravena výstava modelového kolejiště ve Vládním salonku na hlavním nádraží. Velkým lákadlem tu bude také simulátor jízdy strojvedoucího.

Divadlo Horní Počernice pořádá jubilejní 40. ročník festivalu Divadlo v přírodě. Je to nejstarší přehlídka ochotnických divadelních souborů v ČR konaná pod širým nebem, která trvá až do 27. 6. O víkendu uvede představení Devítka, příběh o partě deváťáků, která kromě své vášně pro divadlo řeší i třídní lásky, novou spolužačku z dětského domova a jeden zapeklitý milostný dopis. Pohodu party naruší zranění jednoho z nich. Jak velké je přátelství? A jak velké starosti mají děti a dospělí o tom nemají potuchy? O to všem je hra, kterou můžete v Počernicích vidět v pátek 28. května ve 21 hodin a v sobotu 29. května v 17 a 21 hodin. Program festivalu nejdete na www.divadlopocernice.cz.

Tuto sobotu jste zváni na hrad Rabí, který se stane bojištěm soutěží v již 9. ročníku dětského dne, který nese název Rabijáda. Akce se uskuteční za každého počasí a bude probíhat v celém hradním areálu od 9 do 16 hodin. Letošním tématem se stala zvířata, každá z disciplín tak bude mít ve znaku své zvíře, u kterého budou děti plnit úkol, aby se mohly v závěru utkat s drakem a dosáhnout tak nejvyššího řádu Zlatého draka, který je vynese do koňského sedla, neboť jako bonus vyhrají jízdu na opravdovém koni.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio