Tipy na víkend 3.–5. ledna: Krmení jelenů a botanická zahrada v noci

Co podniknout první víkend letošního roku? Zkuste třeba výlet na zlínský hrad Malenovice, mají tam speciální zimní prohlídky. Chybu neuděláte, ani když se vypravíte na Šumavu. Na běžky to sice není, ale ve větších střediscích se lyžuje. Pokud nelyžujete, vydejte se za jeleny – jejich krmení můžete pozorovat v oboře Beranky u Srní. A v neděli vyrazí z pražského Hradčanského náměstí Tříkrálový průvod. Bude tam i velbloud a půjde se k Loretě. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Noční prohlídky botanické zahrady v Praze
Od ledna do konce března zve botanická zahrada v Praze-Troji na unikátní prohlídku za tmy. Málokdo z návštěvníků zná skleník v noci, kdy náladu a pocit z prohlídky dokresluje zvláštní osvětlení. Během noci intenzivněji voní některé druhy rostlin a prostor prostupuje tajemná atmosféra setmělého pralesa, naplněná kuňkáním drobných tropických žabek. Oblíbené noční prohlídky se budou konat každý pátek od 18 hodin ve skleníku Fata Morgana. Je třeba rezervovat si místo předem.


Zobrazit tipy na víkend 3.– 5. ledna na větší mapě

Živý betlém v Ledči nad Sázavou
Vydejte se v sobotu do Ledče nad Sázavou. Na Husově náměstí tam budou mít od 14.30 Živý betlém aneb putování za betlémskou hvězdou. Program pořádá římskokatolická farnost.

Průvod tří králů na velbloudech v Praze
Prahou se v neděli od 15.30 vydá z Hradčanského náměstí průvod tří králů na velbloudech. Za hudebního doprovodu půjde na Loretánské náměstí, kde se pokloní malému Ježíškovi a předá mu své dary, zlato, kadidlo a myrhu. Zájemci mohou přinést dárek, který bude následující den předán nemocným dětem.

Čtěte také

Pochod Tříkrálová Okoř vyráží z Prahy
V neděli se od staré školy ve Vokovicích-Veleslavíně v Praze 6 můžete vypravit spolu s ostatními turisty na pochod nazvaný Tříkrálová Okoř. Vyráží se v 7.30.

Zlínský hrad zve na speciální prohlídky a expozici Zvířata na Zemi a člověk
Hrad v části Zlína Malenovice nabízí speciální prohlídky také v zimě. První prohlídky se uskuteční v neděli 5. ledna od 13 do 16 hodin. Pro návštěvníky bude v tomto čase přístupná i nová expozice Zvířata na Zemi a člověk, která nabízí tři sály plné preparovaných exponátů zvířat a celou řadu zajímavých informací o jejich vztazích s lidmi. Součástí expozice jsou i interaktivní obrazovky plné vědomostních kvízů.

Hrad v Malenovicích založil pravděpodobně moravský markrabě Jan Jindřich po roce 1360. V dalších staletích tam byly provedeny gotické a renesanční přestavby. Současnou podobu Malenovice získaly během barokních úprav za majitelů Liechtensteinů-Kastelkornů.

Už jen tento víkend uvidíte na zámku Sychrov vánočně vyzdobené interiéry
Vidět tam můžete také původní historické betlémy a vánoční stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami.

Čtěte také

Prohlídky na hradě Valečov v Českém ráji se konají i v zimě
Hrad Valečov, jeden z nejkrásnějších českých skalních hradů v Českém ráji nedaleko Mnichova Hradiště a Branžeže, můžete za dobrého počasí navštívit i v zimě. Během zimy je hrad otevřen o víkendech od 12.30. Zda je prohlídka s kastelánem Zdeňkem Steklým možná dříve, se dozvíte přímo na telefonu 603 837 024. Komentovaná prohlídka vede v zimě sklepením a nádvořím. Na vyhlídku turisté vystupují s informačním listem sami.

Carmina Burana v pražském Kongresovém centru
V sobotu Kongresové centrum hostí novoroční koncert slavné kantáty Carmina Burana. V hlavních rolích vystoupí sólisté Luisa Albrechtová a Rupert Enticknap. O týden později, 11. ledna, se show plná speciálních efektů přesune do Multifunkční auly Gong v Ostravě.

Grafiky Salvadora Dalího v Bavorské Železné Rudě
Vydejte se na hory, nejen za lyžováním. Téměř 300 originálů grafických prací od světoznámého malíře Salvadora Dalího teď vystavuje galerie v Bavorské Železné Rudě. Výjimečnou sbírku cenných děl od jedné z nejznámějších uměleckých osobností 20. století zapůjčil soukromý sběratel.

Galerie Kuns(t)räume grenzenlos byla otevřena koncem července. Nachází se 50 metrů od hraničního nádraží, kam z ČR ze směru Praha–Plzeň–Klatovy několikrát denně přijíždějí vlaky Českých drah. Galerie je otevřena vždy od středy do neděle, od 11.00 do 17.30.

Čtěte také

Navštivte barokní loretu v Rumburku
Památka je přístupná celoročně vždy od úterý do soboty. Rumburská loreta, tedy kaple postavená po vzoru Svaté chýše v italském Loretu, byla vybudována počátkem 18. století z podnětu Antona Floriana, knížete z Liechtensteinu. Svou reliéfní a sochařskou výzdobou patří mezi nejhodnotnější loretánské kaple v Česku.

Zimní výlet na Šumavu může zpestřit krmení jelenů
Udělejte si výlet na Šumavu. Je krásná i v zimě. A teď tam můžete pozorovat krmení jelenů v přezimovací oboře Beranky u Srní, kde tráví zimu až 150 kusů jelenovité zvěře. Na vycházku do obory se ale musíte předem objednat. Sraz telefonicky nebo e-mailem přihlášených účastníků je vždy u hotelu Vydra v Srní. Procházka do obory trvá asi 20 minut. Organizátoři doporučují teple se obléci, přibalit dalekohled a určitě nechat doma psa. V lednu a únoru budou prohlídky jelení obory vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Od ledna se pro turisty otevře i pozorovací obůrka na Jeleních Vrších a nově také na Borových Ladech.

Nová rozhledna na Klatovsku
Udělejte si novoroční výšlap. Kam? Do Dlažova na Klatovsku. Tam totiž otevřeli novou rozhlednu. Obec ji vybudovala na vrchu svaté Markéty hned vedle kaple.

Francie i francouzské umění v Císařské konírně na Pražském hradě
Výstava představuje uměleckou tvorbu francouzských autorů a předměty nepominutelné kulturněhistorické hodnoty, například ukázky uměleckého řemesla–nábytek, hodiny, porcelán, luxusní oděvy, ale i předměty „à la française“.

Čtěte také

Fotografická výstava Katedrála a živá setkání na Pražském hradě
V Mladotově domě ve Vikářské ulici na Pražském hradě je přístupná fotografická výstava Katedrála a živá setkání. Předznamenává 670. výročí katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, které připadá na příští rok. Výstavu připravila Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci s fotografy Romanem Albrechtem a Irenou Grimovou a potrvá do 12. ledna.

Pražská retrospektiva Petra Nikla se zabývá fenomény času a paměti
Tematickou retrospektivu výtvarníka Petra Nikla připravila Galerie hlavního města Prahy. V Městské knihovně je přístupná výstava s názvem Hra o čas, která mapuje dlouhodobě přítomný fenomén času a paměti v jeho tvorbě. Vývoj, pojetí a formy tohoto jevu ve všech oblastech Niklovy práce představuje prostřednictvím děl, která vznikla během uplynulých 30 let. Na výstavě jsou vedle obrazů zastoupeny také komornější techniky kresby, grafické listy, objekty a fotografie nebo interaktivní místa měnící svou podobu.

Čtěte také

Výstavy v Národním zemědělském muzeu v Praze
Více než stoletou historii Národního zemědělského muzea v Praze přibližuje výstava v jeho funkcionalistické budově v Praze na Letné. Návštěvníci se na ní například dozvědí, že počátky muzea spadají už k Jubilejní zemské výstavě v roce 1891. V nově upravených sálech mohou zájemci vidět stálou expozici historických traktorů a další zemědělské techniky, expozici potravinových obalů v historickém kontextu, dvůr s malou naučnou stezkou O stromech a lese i řadu menších výstav.

Moderní reprodukce slavných antických soch
Podle autora výstavy, sochaře Štěpána Volka, patří k nejzajímavějším z prací zpodobnění císaře Marca Aurelia, lev ze zámku Zbiroh nebo jezdecká socha Marca Aurelia, která v originále stála na náměstí Kapitol v Římě. Výstava, kterou můžete vidět v pražské galerii U Zlatého kohouta, bude přístupná až do 28. ledna.

Loutky nadpřirozených bytostí v Mladé Boleslavi
Skřítky, lesní duchy i víly můžete ještě tento víkend vidět v mladoboleslavském muzeu. Loutky nadpřirozených bytostí tam vystavuje výtvarnice Vítězslava Klimtová. Hlavní výstavní hala muzea se tak změnila na tajuplný lesní svět, v němž se schovávají pohádkové postavy ztvárněné nezaměnitelným stylem.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna snižuje vstupné
Až do konce února bude první prohlídkový okruh levnější o polovinu, druhý okruh dokonce o dvě třetiny. Jednotné vstupné je 20 korun pro dospělé a 10 korun pro děti, studenty a seniory.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio