Tipy na víkend 30. července - 1. srpna

30. červenec 2010

Prázdniny se o tomto víkendu přehoupnou do své druhé půlky a stále je co podnikat, protože na mnoha místech se konají zajímavé akce. V tipech na víkend vás tentokrát pozveme například do Rožnova pod Radhoštěm, kam míří zpěváci a kde nebudou chybět atrakce a soutěže pro děti. Vydat se můžete i na letní meruňkový karneval do Bohutic nebo do Vokšic u Jičína, kde vystoupí kytarový virtuóz Štěpán Rak spolu s hercem Alfrédem Strejčkem.

Kulturní dům v Teplé bude v pátek od 14 do 17.30 hodin patřit romským tanečníkům z Karlovarského kraje. Přehlídku dětských a mládežnických tanečních souborů pořádá občanské sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách v Dobré Vodě a okolí, na Toužimsku a Teplicku. Pořadatelé zvou všechny, aby přišli svým potleskem podpořit malé i velké tanečníky.

Zamiřte v sobotu do Rožnova pod Radhoštěm, čeká tam na vás pestrý den. Masarykovo náměstí ožije už v 10 hodin dopoledne. O přízeň diváků se budou ucházet Milan Drobný, bývalá zpěvačka dívčí skupiny Holki Klára, kapela Rangers, Wabi Daněk, Jan Kalousek, Ilona Csáková, Marek Ztracený, Cimbálová muzika Kotár a děti svým vystoupením pobaví Dáda Patrasová. Těžiště akce leží na doprovodném programu, který bude soustředěn na vnitřní ploše Masarykova náměstí a návštěvníkům z celé republiky představí většinu volnočasových a zábavních aktivit z Rožnova pod Radhoštěm i blízkého okolí. Děti bude jistě zajímat skákací hrad, velká trampolína, modely pravěkých ještěrů nebo stolní hry. Ani dospělí se nebudou nudit. Mohou si se svými ratolestmi vyzkoušet práci v keramické dílně nebo na tkalcovském stavu, golfový trenažér nebo horské koloběžky. A oko můžou potěšit pohledem na historický hasičský vůz z roku 1951. Velkým lákadlem pro děti i dospělé bude aquazorbing, tedy atrakce, kdy člověk zavřený ve speciální plastové kouli naplněné vzduchem kráčí po vodní hladině. A ještě jedna věc stojí za zmínku - na rožnovské Masarykovo náměstí dorazí dopoledne se svým závodním vozidlem Tatra 815 Karel Loprais.


Zobrazit tipy na víkend 30. července - 1. srpna na větší mapě

V sobotu začínají první celorepublikové dny otevřených depozit, kterých se zúčastní 17 občanských sdružení, útulků a soukromých nálezců zaměřených na ochranu zvířat s celkem 31 depozity. Návštěvníci budou moci nahlédnout do všedního života depozit a uvidí, jak zde kočky žijí při čekání na novou rodinu a jak je o ně postaráno. Akce potrvá do 8. srpna. Bližší informace na www.kocky-online.cz.

Nenechte si v sobotu ujít od 19 hodin v Bohuticích na Znojemsku v areálu bývalého koupaliště tradiční Letní meruňkový karneval. Jelikož jsou Bohutice s pěstováním meruněk pevně spjaté (existuje dokonce úředně uznaná odrůda bohutická meruňka), bude na karnevalu prezentováno vše, co s tímto plodem souvisí. Jedná se zejména o napínavé klání o největšího jedlíka vdolků s meruňkovou marmeládou, kterého se účastní také známý jedlík Jan Hamerský, bude vyhlášena letošní nejlepší meruňková marmeláda a také nejlepší bohutická meruňkovice.

Zámek Slavkov-Austerlitz zve všechny příznivce letních filmových festivalů do zámeckého parku ve Slavkově u Brna. V sobotu uvidíte film Ženy v pokušení a v neděli se bude promítat Robin Hood. Začátky představení jsou ve 21.30 hodin. Hraje se za každého počasí.

Zamiřte o víkendu na hrad Sovinec objevit tajemství staré almary. Čekají vás netradiční loupežnické prohlídky s doprovodným programem - kejklířská dovednost a žonglování s Komedianty na káře, lapkové při práci, šermířské souboje, pohádky a sokolník. Navštívit můžete i tržnici s ukázkou řemesel.

Šestý ročník Viktoriánských folklorních slavností pořádá chomutovský folklorní soubor Krušnohor právě tuto neděli. Rakouský Tauernkogler schuhplatter Thalbach a královéhradecký Kvítek vystoupí v Podkrušnohorském zooparku Chomutov. Na statku domácích zvířat zahrají a zatančí od 14 hodin.

Zamiřte v sobotu na Respekt - den příznivců motocyklů pořádaný Rehabilitačním ústavem Kladruby. Na programu jsou exhibice členů Motoklubu vozíčkářů ČR na čtyřkolkách nebo motoshow Mirka Lisého. Motocyklový jezdec Lukáš Šembera přiveze ukázat silniční závodní speciál Yamaha R1 1000. Na setkání vystoupí zpěvák Petr Poláček se skupinou Bad Name, David Koller s Kollerbandem a skupina M.Z.H. Večer zakončí ohňová show. Respekt najdete na fotbalovém hřišti Rehabilitačního ústav Kladruby na Benešovsku.

Na hrad Kost můžete tento víkend zamířit na Čarodějnický kongres.

Svatoanenské zahradní slavnosti na vás v sobotu čekají v Žirči na Trutnovsku. Výtěžek akce je určen na modernizaci Domova svatého Josefa, který poskytuje péči lidem s roztroušenou sklerózou. Slavnosti začínají ve 13 hodin.

Zámeček u Lanškrouna láká v sobotu na 2. ročník hudebního festivalu Iron Fest - hrají Xind-X, O5 & Radeček, Olga Lounová, Snaefell, Orchidea, Dvacet facek, Stejšn Buldock. Festival začíná v 15 hodin.

Hrad Svojanov hostí o víkendu divadelní festival - divadelní vystoupení na horním nádvoří hradu, výtvarné dílny, dobové tržiště, doprovodný program. Více najdete na www.svojanov.cz.

V libereckém centru Babylon můžete v sobotu navštívit od 9 hodin Evropský melounový festival. Vyhlášení výsledků v 19 hodin. Více informací na www.carving-studio.eu.

Návrat Neptuna - tak se jmenují sobotní oslavy návratu Neptunovy kašny na centrální liberecké náměstí. V 19 hodin bude spuštěna voda v kašně a přijede Neptun, ve 21.50 hodin dojde k nasvícení.

V Krucemburku na rybníku Řeka se v sobotu můžete zúčastnit soutěže ve šlapání na vodních šlapadlech, která začíná ve 14 hodin.

V zoo na Svatém Kopečku u Olomouce se v sobotu můžete projít po zábavné přírodovědné stezce nazvané Ohrožená zvířata aneb Zachraňte nás, kterou spolu se zoo připravil Český svaz ochránců přírody. Na úspěšné soutěžící budou čekat zajímavé odměny. Soutěžit můžete od 9 do 15 hodin.

U Hlučínského jezera na Opavsku můžete ještě v sobotu navštívit mezinárodní festival Štěrkovna Open Music. Vystoupí na něm například kapela Chinaski, pro kterou se bude jednat o jediný letošní festivalový koncert v České republice. Dále se představí Olympic, Anna K nebo slovenští Polemic a IMT Smile.

Nenechte si v neděli ujít čtvrtý ročník Ovčáckých slavností. Najdete je v zámecké zahradě v Borovanech na Českobudějovicku.

V Písku je v plném proudu druhý ročník filmového Festivalu nad řekou, který potrvá do 5. srpna. Více informací najdete na stránkách www.festivalnadrekou.cz.

V Sebranicích na Svitavsku v zahradě č. p. 8 (u kostela) můžete v neděli navštívit Den řemesel - ukázky řemeslné výroby z doby železné i nedávné, například tavbu železa, pečení chleba, tkaní na stavu nebo zpracování slámy na ošatky, zásobnice, obuv, rohože a drobné doplňky. Více informací na www.sebranice.cz/san.

Nenechte si v neděli ujít druhý ročník Ústeckého psího festivalu. Evropský turnaj v dogfrisbee a voříškiáda o titul Ústecký voříšek 2010. Psí festival začíná v 9 hodin na fotbalovém stadionu na Klíši, pod plaveckou halou.

A ještě tip na výlet za krásnou hudbou. O víkendu můžete navštívit festival ve Vokšicích u Jičína, na kterém herec Alfréd Strejček a kytarový virtuóz Štěpán Rak představí dílo a osudy Eduarda Ingriše, Karla Hynka Máchy a Karla Čapka.

Pokud se vydáte na hřebeny Vsetínských vrchů najdete tam dvě nové sochy patrona myslivců svatého Huberta. Na dubové plastiky narazíte při procházce či projížďce na Putýrce a hřebenové cestě z Vesníku na Jasenku.

VÝSTAVY

Zákulisí baletu viděné hledáčkem fotoaparátu světoznámé české primabaleríny Darii Klimentové představuje výstava v pražské galerii Artfoto. Návštěvníci mohou obdivovat snímky z šaten a zákulisí baletního prostředí, které Klimentové umělecký kolega Jaroslav Pejčoch obohatil o nový rozměr metodou takzvané manipulované fotografie. Klimentová fotografuje asi deset let a na současné výstavě zaujmou například snímky jejích kolegyň z Anglického národního baletu Adély Ramirézové a Tamary Rojové.

Jako návrat do školních let mohou návštěvníci Moravské galerie v Brně pojmout instalaci výtvarnice Evy Koťátkové nazvanou Diktát. Držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2007 do Prostoru pro jedno dílo v Pražákově paláci umístila stůl, židli, sešit, tužku a sluchátka, z nichž zní diktát plný příkazů a zákazů. Příchozí si mohou diktát napsat. Koťátková svým dílem upozorňuje na zažité stereotypy v chování lidí, kteří pod vlivem rodinné výchovy, školy a společenských konvencí jen těžko překračují navyklé vzorce chování.

Původní barokní vyšívanou a bohatě zdobenou pokrývku si mohou prohlédnout návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci na kozlíku slavného kočáru biskupa Troyera, který je jedním z unikátů stálé expozice. Přehoz z roku 1746 nalezli pracovníci olomouckého arcibiskupství mezi nepoužívanými textiliemi a muzeum ji nechalo zrestaurovat. Donedávna se přitom odborníci domnívali, že je pokrývka ztracená. Textilii našli pracovníci arcibiskupství loni na podzim ve skříni v nevyužívané místnosti arcibiskupského paláce, která sloužila jako skladiště. Kromě pokrývky z Troyerova kočáru na ně čekaly i další unikáty - přehozy na kozlíky patřící k původní textilní výbavě dalších dvou dochovaných barokních arcibiskupských kočárů, soubor livrejí z konce 19. a počátku 20. století a další historické textilie.

Centrum Bohuslava Martinů v Poličce otevírá v sobotu Papírový svět. Ve výstavních prostorách najdete nejen origami, papírové modely a vystřihovánky, ale můžete si je také sami vyrobit.

Dosud nezveřejněné snímky z pozůstalosti Alfonse Muchy, dále záběry jeho pronajatého bytu i ateliéru na zámku ve Zbirohu, návrh opony pro místní sokolovnu, neznámý obraz Šarvátka a další materiály k slavnému malíři vystavuje zbirožské městské muzeum. Připomíná tak 100 let od doby, kdy si světově uznávaný umělec vybral za svůj ateliér zbirožský zámek a na něm pobýval a tvořil do roku 1928. Poprvé jsou veřejnosti přístupné některé reprodukce fotografií z umělcovy pozůstalosti, jež zapůjčil prezident Muchovy nadace John Mucha. Na snímcích jsou například modely, které umělec fotil a poté využíval jako předlohu pro svá díla. Zveřejněna je i Muchova osobní korespondence, stejně tak ukázky navržených známek a bankovky.

Využít rozličné výtvarné techniky při úpravách porcelánových výrobků bylo úkolem pěti českých a pěti německých autorů, účastníků tvůrčí dílny nazvané Staré techniky - Mladé nápady. Akce byla součástí projektu Verknupfungen/Prolínání, který organizuje galerista Joachim Goller. Její výsledky jsou nyní k vidění v ostrovském Letohrádku.

Snové fotografické autoportréty upravené v počítači i plátna inspirovaná malířčiným psem uvidí návštěvníci městské výstavní síně Zlatá trojka v budově mostecké knihovny. Dvě mladé výtvarnice z Ostravy Alžbětu Dirnerovou a Kati Rudlovou pozvala knihovna podle jejího ředitele Tomáše Ondráška také proto, že Ostrava a Most si jsou si v lecčems podobné.

Obrazy Antonína Lukavského, českého představitele figurální malby, hostí nová městská galerie na zámku v Přerově. Tři desítky rozměrných pláten inspirovaných například zrychlenou komunikací, některými zlozvyky a nešvary dnešní doby nebo životem a dílem spisovatele Franze Kafky v ní budou moci návštěvníci vidět do 7. září. Výstava nese název Komunikace.

Další zajímavý tip na letní výlety připravilo Muzeum Kouřimska v Kouřimi a Regionální muzeum v Kolíně. Bitva u Kolína, jedna z nejvýznamnějších bitev v evropských dějinách, se stala inspirací pro výstavu Bitva u Kolína ve výtvarném umění. Hlavním exponátem výstavy je nově zrestaurovaný obraz Josefa Karla Kramolína Apoteóza sv. Václava z roku 1773, na němž se nachází jedno z nejstarších vyobrazení bitvy. K vidění jsou dále kresby a malby například Štěpána Andrýska nebo Karla Tůmy. Zajímavý je také obraz Quida Mánese, který zobrazuje Marii Terezii jak vyznamenává maršála Leopolda Dauna, a který sloužil Spolku kolínských ostrostřelců z poloviny 19. století jako střelecký štít.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio