Tipy na víkend 30. dubna - 2. května

Jak strávit poslední den měsíce dubna, zvlášť když je čarodějný? A kde trávit první májový den, který je spojován s láskou a s láskyplným polibkem? Třeba vám pomohou naše tipy na víkend.

Ve Starém Plzenci-Sedleci se v pátek odpoledne sejdou dobrovolní hasiči, aby předvedli ukázky hasičské techniky a postavili májku. Před večerním posezením u májky si můžete ještě prohlédnout v klubovně u kapličky právě otevřenou výstavu obrazů Miroslava Němečka.

Poslední dubnový den se na mnoha místech vrací k tradici stavění májí. Takovou pozvánku posílají třeba z Poběžovic nebo z Krásné Lípy. Ale také z Dolního Němčí, kde stavění máje bude součástí týden trvajících hodů.


zobrazit větší mapu tipů na víkend 30. dubna -2. května 2010 na větší mapě

Páteční podvečer bude skutečně velkolepý, protože tolik míst, kam se sletí na reje čarodějnice, ani nemůžeme vyjmenovat. Pozitivní na této skutečnosti je, že jejich pálení organizují dobrovolní hasiči, kteří by měli mít ohně pod kontrolou.

Už od 16 hodin se začnou rojit čarodějnice v Brně-Lužánkách na Lidické ulici. Očekávají se tam děti do 12 let, pro které bude připraven i kadeřnický a kosmetický salon, aby čarodějnice správně vylepšil. Havran Abraxas bude nejkrásnějším nebo snad nejošklivějším čarodějnicím rozdávat štěstíčka.

Ve Varnsdorfu začne čarodějnické odpoledne výstavou výtvarných prací dětí z mateřských škol v Městském divadle. Pokračovat se bude velkým rejem čarodějnic se skupinou Hnedle vedle, který začíná v 19 hodin. Na parkovišti před divadlem vyjde také lampionový průvod na počest odcházející zimní vládkyně – Rampušačky.

Dům kultury Rumburk chystá čarodějnice se skupinou UDG a předkapelou Poslední výstřel v areálu parku Střelnice. Připraveny budou i dětské atrakce a ohňostroj. Celá akce začíná v 18 hodin.

Kulturní dům v Krásné Lípě pořádá stavění májky s vystoupením souboru. Poté následuje pálení čarodějnic. Pokud se chcete zúčastnit, přijďte v 19 hodin. Také Dům kultury ve Šluknově nebude pozadu. Pálení čarodějnic tu bude spojeno se soutěží.

Velmi tajemně zní nabídka do Dolní Poustevny. Tradiční místo na kopci pod lesem ožije opravdovými čarodějnicemi ve 20 hodin. Organizátoři slibují i výborné občerstvení a hudbu.

Za příznivého počasí se sejdou také přátelé hradu Lukov, aby společně s ohňovou skupinou Fuego rozdělali správný čarodějnický oheň. Na ohnivou podívanou si s sebou vezměte baterku a dobré boty.

Čarodějnické odpoledne na statku Lüftnerka u Plzně začíná v 17 hodin. Můžete se těšit na opékání buřtů a malování čarodějných motivů na kůži. Čarodějnice v sobotu vystřídá folklorní odpoledne s dětským souborem Plzeňáček a baráčníky v plzeňských krojích.

Čarodějnice potkáte také na hradě Grabštejn. Tam se začíná už v 16 hodin a program pokračuje až do pozdních nočních hodin.

V Perníkové chaloupce na Kunětické hoře u Pardubic je všechno jinak. Čarodějnice se tam totiž nepálí, ale naopak oslavují. Ti menší mají svou šanci od 17 hodin soutěžit o titul Malá čarodějnice. Účastníci pokročilejšího věku se od 19 hodin můžou utkat o titul Ježibaba roku.

Po divoké, tajemné noci bychom se měli vzbudit do krásného májového rána. A krásné může být jen tehdy, pokud mu sami pomůžeme. Zkusme se držet staré tradice „Každá dívka, každá žena má být láskou políbena“. Kdyby se vám to dopoledne nepovedlo, spěchejte do Krásné Lípy. Tam se totiž od 16 hodin chystají políbit všechny přítomné dívky a ženy pod břízkou, aby neuschly. Kromě toho je připravena kapela a taneční parket. Kde? Na dvoře u Semelků.

Aquapalace Praha připravil na první májový večer saunování při svíčkách, návštěvníci si mohou užít romantický večer s příjemnou relaxační hudbou až do půl dvanácté.

Páteční rej čarodějnic je asi pro obyvatele malebného městečka Úštěk slabým odvarem, a tak na sobotu připravili vynášení kultovní sochy pána pekel na světlo denní. V 10 hodin se otevírá další sezóna Muzea čertů v Pikartské věži. Čerty tam potkáte během dne i na náměstí a k jejich řádění se můžete v maskách přidat i vy. Pro ty, co se nebojí, je tu ještě pozvánka na prohlídku gotických sklepů s pravými čerty. Čerti budou v pekelných sklepech k zastižení také v neděli.

Pokud chcete první májový den strávit aktivním pohybem, měli byste přijmout pozvání na turistický pochod ze sokolovny ve Starém Plzenci. Startuje mezi 6. a 10. hodinou sobotního rána. Pro rodiny s dětmi jsou připraveny kratší trasy, zkušení turisté se mohou vydat na trasy od 18 do 50 km, a to i na kole. Kdo nechce pochodovat, může se podívat na květinový trh v areálu Sokolovny. Ten se otevře v půl deváté. Pokud vydržíte do odpoledne, zahraje vám country kapela. Kostel sv. Jana Křtitele na náměstí bude otevřen s odborným výkladem mezi 14. a 15. hodinou, výjimečně bude přístupná také rotunda sv. Petra a Pavla na Hůrce od 11 do 16 hodin. To vše ve Starém Plzenci -Sedlci v sobotu 1. května.

Cyklojízdou se dá přivítat letní turistická sezona v Nových Hradech. Po stezce Pamětí Novohradska se vydáte od hradu mezi 9. a 10. hodinou. Po dojezdu vás Na palubě u cukrárny potěší nejen občerstvení, ale také koncert novohradské kapely Sunny Band v 16 hodin. Pokud nepojedete na kole, můžete se přijít podívat na koncert velkého violoncellového souboru žáků ZUŠ v Zrcadlovém sále zámku Nové hrady, který začíná ve 14 hodin. Den můžete zakončit na Májové diskotéce, která začne ve 21 hodin.

Víte, kdy se lidé mohli poprvé pokochat pohledem z rozhledny na Bílé hoře na hranicích Kopřivnice a Štramberka? Právě tuto sobotu se bude slavit desáté výročí otevření této 43metrové dominanty. Kromě úchvatného výhledu připravili pořadatelé i další program. Ten začne dopoledne na nádvoří muzea Fojtství, kde se bude konat vernisáž výstavy fotografií Ladislava Čevely s názvem Rozhlednice. A právě z tohoto místa bude možné vyrazit na dobrodružnou cestu Pohádkovým lesem, na které budou děti plnit úkoly různých pohádkových bytostí. Cílem je Bílá hora a rozhledna.

Víte, že před 110 lety byl dokončen poslední, technicky nejobtížnější úsek trati známého Posázavského Pacifiku? Na trati, která spojila Dolní Posázaví s Prahou, bylo proraženo 6 tunelů a postaven nejvyšší kamenný železniční most v Čechách. Trať se vine mnoha hlubokými skalními zářezy vysoko nad Sázavou. Zároveň patří mezi nejromantičtější a nejkrásnější železnice u nás. Právě 1. května si budeme moci opět vychutnat jízdu historickými dvounápravovými osobními vozy taženými parní lokomotivou na trase Praha-Braník - Jílové u Prahy. Vyjíždí dopoledne v 9.46 hodin a odpoledne ve 13.18 hodin. V cíli vyjížďky na výstavě v regionálním muzeu v Jílovém bude k výročí této slavné trati vydána turistická známka a jako suvenýr speciální lepenková jízdenka.

Co vás čeká v sobotu v Litvínově? Už od 9 hodin dopoledne Valdštejnský průvod. Sraz je v půl deváté u Citadely a nezapomeňte si obléknout princeznovské šaty. Pokud je nemáte, můžete se na průvod alespoň podívat. V atriu Litvínovského zámku pak od 14 hodin začne v rámci Valdštejnských slavností představení s názvem Za brankou je drak.

Na hradě Sovinci je připraven program na oba víkendové dny. Takže pokud nestihnete v sobotu do 18. hodiny, můžete Sovinec navštívit ještě v neděli. Čeká vás vystoupení skupin historického šermu a divadelních společností.

Také na hradě Svojanov bude o tomto víkendu rušno. V areálu hradu vznikne velké dobové tržiště s ukázkami historických řemesel. Program kejklířů, hudebních skupin a šermířů uvidíte na horním nádvoří a pod hradbami.

Sváteční májové dny se slaví ve Vlašimi v zámeckém parku. V sobotu od 15 hodin vám u čínského pavilonu zahraje dětská pop-rocková kapela Vysoký napětí.

Na tradiční májový jarmark zve v sobotu od 10 do 17 hodin Podorlický skanzen v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Nabízí ukázky řemesel a prodej klasických výrobků lidové tvorby.

Regionální muzeum v Mělníku zve všechny na každoroční setkání na levém břehu Vltavy s názvem Vítání ptačího zpěvu. Na vítání se můžete připravit ve spacáku v sobotu večer nebo si musíte značně přivstat . Pozorování začíná už v půl páté ráno asi jeden a půl kilometru nad soutokem Labe s Vltavou.

Pokud bydlíte poblíž Liberce, můžete se zúčastnit pozorování, odchytu a kroužkování zpěvného ptactva. Dalekohledy vezměte s sebou do lesíku Opičák u libereckého letiště v 6 hodin ráno.

Máte–li chuť si na nedělní odpoledne nebo večer sednout do měkkého křesla a nechat se unášet dějem na plátně, pak pro vás máme nabídku kina Atlas v Praze. Pokud chcete vzít s sebou děti, určitě vás zaujmou Mikulášovy patálie. Dospělí si mohou vybrat z následujících titulů: Pevné pouto, Serge Gainsbourg, Ženy v pokušení a Oko nad Prahou.

Divadlo Minor zve na sobotní odpolední představení Bruncvík a lev a v neděli začíná v 15 hodin hra s názvem Psina.

Šluknovský zámek připravil něco pro romantické duše. V sobotu od 19 hodin na zrekonstruované půdě zámku objevíte čtyři podoby lásky prostřednictvím prozaických textů. Přednes doplní zpěvem Klára Brabníková a hrou na kytaru Martin Vosátka.

O víkendu se bude v Chomutově a v Přerově tančit. Mistrovství Čech a mistrovství Moravy se dostává do posledních zemských kol a držet palce můžete těm nejmenším v kategorii dětí od 8 do 10 let. Tanec trochu jiného druhu se předvede také v pražské sportovní hale Lužiny. V sobotu se tu sjedou stepaři, aby bojovali o titul mistrů ČR v celkem 25 disciplínách, ale i o nominace na mezinárodní soutěže.

V Rumburku je v neděli od 15 hodin je pro děti připraveno Cvičení s Míšou – minidiskotéka v džungli, pořad plný zpívání, tančení a soutěží ve Velkém sále domu kultury.

Loděnice Vltava Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy se v neděli otevře nejen dětem, ale všem nadšencům adrenalinových sportů. Pro ty, kdo si chtějí otestovat svou odvahu a fyzickou zdatnost, bude po celý den zdarma otevřen park vysokých lan. Zájemci, kteří se do loděnice na Libeňském ostrově přijdou podívat, si na vlastní kůži budou moci vyzkoušet překonání překážek v závratných výškách. Obratnost a zručnost však mohou prověřit i návštěvníci s méně dobrodružnou duší. Lanový park totiž nabízí dostatek atrakcí nejen pro nejrůznější věkové kategorie, ale také pro ty, kdo raději stojí nohama pevně na zemi.

VÝSTAVY

Pokud toužíte po Cestě kolem světa, vydejte se na zámek do Slavkova. Tak se totiž jmenuje výstava dětských prací, která přibližuje historii i současnost, památky, tradice, zvyky a odlišnosti rozličných kultur. Navštívit můžete také výstavu Sightseeing, která je dílem akademické malířky Marisy Ivany Fila z Heidelbergu. Autorka představuje různé styly své tvorby: malbu, kresbu i textilní koláže. Barokní zámek Slavkov–Austerlitz je jednou z nejvýznamnějších památek na území Moravy. Součástí zámku je také zámecký park ve francouzském a anglickém stylu.

Série komorních výstav Národní galerie - Sbírky, grafiky a kresby pokračuje představením dalšího grafického kabinetu ve Schwarzenberském paláci s názvem Pět smyslů. Výjimečné práce z fondu Národní galerie odrážejí pět smyslů v grafice 16. a 17. století.

V prostorách Malé galerie v atriu Lázeňského hotelu Tři lilie ve Františkových Lázních budou v sobotu 1. května od 15 hodin zahájeny hned dvě výstavy. První s názvem Františkovy Lázně, oáza klidu a pohody obsahuje fotografie amatérů, kteří se zúčastnili fotosoutěže redakce Františkolázeňských listů. Vystavené fotografie ukazují stále nové pohledy na půvaby Františkových Lázní. Jako druhá bude zahájena výstava Vladimíra Izáka. Jeho práce zachycují krásy našich měst, ale i úchvatné scenérie jeho zatím největšího splněného cestovatelského snu – Islandu.

V muzeu Novojičínska nahlédnete do tajemného světa živočichů minulých geologických dob. Výstavu Zkamenělé stopy najdete v Rytířském sále Žerotínského zámku.

Pokud si chcete prohlédnout přehlídku loveckých trofejí roku 2009, pak si musíte pospíšit. Výstava umístěná v Nové galerii Žerotínského zámku končí už tuto neděli. Trofeje vystavují myslivci z Nového Jičína, Bílovce, Frenštátu pod Radhoštěm a z Kopřivnice.

Příbor - město malířů. To alespoň tvrdí název výstavy neprofesionálních malířů, která trvá do poloviny května. Pořádá ji muzeum v Příboře.

Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm zve na výstavu Indonésie, kterou připravili ve spolupráci s Velvyslanectvím Indonéské republiky. Také na tuto výstavu se můžete přijít podívat až do 16. května.

Do konce května najdete v kostele sv. Josefa ve Fulneku plastiky Karla Vašuta. Ve výstavní síni ve Fulneku uvidíte výstavu k 65. výročí osvobození Fulneku a ukončení druhé světové války. Muzeum ji připravilo ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu - základní organizací Fulnek a občanským sdružením Comenius Fulnek.

Regionální muzeum v Mělníku zve na stálé expozice Nahlédnutí do středověkého města, Měšťanský a venkovský interiér, Všední život obyvatel venkova, Příroda Mělnicka a Vinařství. Část expozice je umístěna v původních středověkých sklepích. Zajímavá je také dlouhodobá výstava Staré mechanické hračky a historické kočárky. Kromě toho je v průchodu a kavárně muzea výstava dětských výtvarných prací.

V Chebském muzeu najdete ještě první týden v květnu výstavu Voda a světlo – fotografie Jaromíra Míčky. Inspiraci, náměty a témata pro svoje fotografie nachází jak ve vodách domácích, tak pod mořskou hladinou.

Do Galerie umění v Karlových Varech se můžete přijít naposledy tento víkend podívat na výstavu Odkaz Martina Salcmana (1886-1979). Výstava představuje malířskou tvorbu umělce a pedagoga, jeho asistentů i studentů (např. J. Patery, K. Linharta, Z. Sýkory, D. Chatrného, K. Malicha, V. Mirvalda, J. Smetany, O. Slavíka) a některých jeho karlovarských následovníků. Pokud byste se chtěli nejen podívat, ale také se něco dozvědět, přijďte do galerie v neděli v 19 hodin. V rámci derniéry výstavy bude komentářem provázet Tomáš Brabec.

Nová podoba stálé expozice v Karlových Varech prezentuje bohaté sbírkové fondy českého umění 20. století. Expozice představí díla klasiků českého moderního umění 20. století, například A. Slavíčka, J. Schikanedera, J. Preislera, J. Trampoty, J. Zrzavého, B. Kubišty, J. Čapka, E. Filly, J. Šímy, K. Lhotáka, M. Medka, V. Janouškové, J. Válové, Z. Sýkory a jiných.

V Galerii Mona Lisa v Olomouci je instalována výstava Miroslava Šnajdra staršího nazvaná Malá retrospektiva, která zahrnuje starší inspirace olomouckého malíře, kreslíře a grafika, tak i jeho nejnovější práce. Poslední možnost zhlédnout ji máte právě o tomto víkendu.

Chcete oslavit První máj na zahradě? Pak přijměte pozvání do ateliéru Labyrint v Hradci Králové. Od 17 hodin začíná vernisáž Ivany a Jana Bambusových a jejich výstavy zahradní keramiky, obrazů a soch.

Na vernisáž výstavy kreseb Zdeňka Chrta s názvem Novohradské tváře můžete zavítat do Koželužny Nové Hrady v neděli ve 14 hodin.

Na nedělní odpoledne chystá Moravská galerie v Brně slavnostní otevření výstavy Josef Hoffmann – Dorit Margreiter. Představuje dílo předního představitele vídeňské secese viděné kamerou současné rakouské umělkyně. Umístěna je v Hoffmannově rodném domě v Brtnici. Vernisáž začíná ve 14 hodin.

A ještě jedna zbrusu nová výstava - Májové výtvarné doteky v renesančním sále zámku v Klášterci nad Ohří. Dáša Nová vystavuje drátované šperky a Robert Kessner obrazy. Vše doplňují obrázky jeho vnučky Julie Štikové. Slavnostní zahájení výstavy je v sobotu v 17 hodin.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jitka Štichauerová.

autor: jiš
Spustit audio