Tipy na víkend 4.-6. června

Předpovědi počasí sice na víkend slibují slunečno nebo polojasno, v našich tipech na víkend pro vás máme i zajímavý program, při kterém se schováte před případným deštěm. Můžete tak navštívit nově otevřenou věž na hradu Lipnice, Slavnosti piva nebo zajít do galerie na zajímavou výstavu fotografií.

Už v pátek v 18 hodin začnou Slavnosti města Šumperka, které připomenou 520. výročí sjezdu moravských a slezských stavů. Na programu slavností bude v pátek například rytířský průvod městem nebo ohňová show, v sobotu akce pokračuje dobovým jarmarkem s ukázkami tradičních řemesel nebo divadelními a uměleckými představeními.

Návštěvníci hradu Lipnice se mohou tento pátek poprvé rozhlédnout po kraji z ochozu věže Samson. Umožňuje to oprava schodiště v Thurnovském paláci vedoucího na ochoz věže. Další úpravy přímo ve věži, která v novodobé historii nebyla nikdy přístupná, umožní panoramatický výhled do krajiny.


Zobrazit Tipy na víkend 4.-6. června 2010 na větší mapě

V Českých Budějovicích začíná v pátek na výstavišti 14. ročník Slavností piva, které potrvají až do soboty. Čeká vás prezentace pivovarů, alkoholických i nealkoholických nápojů a potravin.

V zahradě kostela sv. Františka z Assisi v pražské Krči můžete v pátek navštívit festival Habrovka, na kterém vystoupí mimo jiné slovenská zpěvačka Jana Kirschner nebo francouzská skupina Oúdjila. Více informací najdete na stránkách www.habrovka.cz. Akce pokračuje i v sobotu.

Nenechte si o víkendu v Praze-Bohnicích ujít už 19. ročník multižánrového festivalu Mezi ploty. Čekají vás desítky koncertů, divadelních představení a také nejrůznější tvůrčí dílny.

V sobotu pokračuje na Pankrácké pláni v Praze festival bez bariér Žiju stejně jako ty. Vystoupí na něm například Vladimír Mišík, Guločar, Yellow sisters, Navigators, S.O.I.L., Madfinger, Ponožky pana Semtamťuka a další. Akci přijdou podpořit rychlobruslařka Martina Sáblíková a Jiří Janeček se svým vozem z rallye Dakar.

V pražském klubu Modrá vopice začne v sobotu ve 13 hodin festival Punc Punk Open Air Festival 2010. Jako hlavní hvězda se představí legendární skotská punková formace The Exploited a američtí Al & Black Cats.

Z Pražského hradu vyrazí v sobotu v 9.30 hodin Královský průvod z Prahy na Karlštejn. Z Hradu bude průvod pokračovat Nerudovou ulicí na Kampu a dále podél řeky do Radotína, Černošic až do Dobřichovic, kde program prvního dne završí ve 20.30 hodin na nádvoří dobřichovického zámku muzikálové představení Noc na Karlštejně. V neděli v 10 hodin se účastníci pochodu vydají z Dobřichovic na Karlštejn. Pro více informací se podívejte na www.kralovskypruvod.eu.

Až do neděle potrvá na čtyřech místech centra Prahy Světový festival loutkářského umění. Například na Staroměstském náměstí se můžete podívat na pouliční představení. V programu jsou i semináře a workshopy týkající se loutkářského umění. Festival je už tradičně soutěžní. Mezinárodní porota rozhodne o tom, kdo z letošních účastníků dostane cenu za nejlepší představení, herce, režii a scénografii.

Pokud se zajímáte o přírodu, zamiřte v sobotu na Den biodiverzity do Prokopského údolí v Praze (oblast bývalého Klukovického koupaliště). Pro návštěvníky jsou připraveny vycházky po naučných stezkách za doprovodu odborníků z oblasti botaniky, paleontologie a ornitologie. Na programu je kroužkování a pozorování ptáků, odlévání trilobitů a naučný orientační běh.

Město Polička nabízí v sobotu Čas pro neobyčejné zážitky. Jde o večerní a noční putování Centrem Bohuslava Martinů a městem po různých zajímavých místech. Akce začíná v 19 hodin.

Ve Zlíně můžete navštívit Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který letos nabízí nepřeberné množství snímků. Týdenní přehlídka vyvrcholí v sobotu slavnostním večerem a vyhlášením cen. Zatím můžeme prozradit, že uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež obdrží Zdeněk Svěrák.

V sokolovském kině Alfa vyvrcholí o víkendu recesistický Festival politické písně Sokolov 2010 open air koncertem v areálu Bohemie.

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi bude v sobotu od 8 hodin patřit tradiční předváděcí akci historické techniky nazvané Pradědečkův traktor.

V sobotu máte jedinečnou šanci navštívit vodárny ve Středočeském kraji. Například od 9 hodin můžete nahlédnout do úpravny vody Klíčava na Kladensku.

V Kutné Hoře startuje v sobotu třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2010, který potrvá až do 12. června. Program najdete na www.mfkh.cz.

Skupina Dontcares zahájí v sobotu v 16 hodin v areálu Divadýlka Novanta na dlani v Mladé Boleslavi nový world music festival Isarafest 2010, který vznikl na základě spolupráce folkrockové skupiny Isara a Divadýlka na dlani.

Průvodem městem začíná v sobotu v 15.30 hodin ve Strakonicích národní šampionát mažoretek - zemské finále Čech. Pokračuje v neděli pódiovými formacemi.

Nenechte si v sobotu ujít slavnostní zahájení turistické sezóny na Broumovsku. Koná se ve 13 hodin v broumovském klášteře a bude spojeno s veřejnou ochutnávkou těch nejlepších českých a moravských vín.

V Pardubicích startuje v sobotu dvacátý ročník Aviatické poutě, která se koná při příležitosti 100. výročí prvního vzletu Jana Kašpara. Pokračuje i v neděli. Více na www.aviatickapout.cz.

Poslední premiérou Východočeského divadla této sezóny se stane Čachtická paní. Příběh známé vražedkyně z počátku 17. století budou moci diváci poprvé vidět tuto sobotu v kulisách hradu Kunětická Hora.

Milovníci aut by se měli v sobotu vypravit na čtvrtý ročník akce Sodomkovo Vysoké Mýto, která připomíná slavnou historii karosářství ve městě. Tato akce se koná i v neděli.

Pokud vás zajímají spíš novinky ve světě motorismu, potom se o víkendu vydejte na výstaviště do Brna. Tam najdete mezinárodní veletrh užitkových a osobních automobilů, dílů a servisní techniky Autotec & Autosalon Brno 2010, který potrvá do 10. června. V neděli v 9 hodin začíná Classic Show aneb Zlatá 60. a 70. léta. První veletrh historických automobilů, motocyklů, náhradních dílů a renovačních dílen v České republice a největší setkání klubů majitelů youngtimerů. Ve 14 hodin pak začne Dopravní nostalgie, průjezd městem společně s vozidly Technického muzea Brno. Na veletrhu nebude chybět ani Český rozhlas a Zelená vlna.

Zámecké slavnosti se zábavným programem pro děti vypuknou v sobotu v Domově pod hradem Žampach, který slouží postiženým lidem. Akce začíná ve 13 hodin.

O víkendu vás čekají historické dny na tvrzi Kurovice na Kroměřížsku. Připraveny jsou prohlídky interiérů tvrze, střelecká a šermířská vystoupení, ukázky historických řemesel. Akce začíná oba dny v 10 hodin.

Koncertem Jaromíra Nohavici odstartuje v neděli ve 20 hodin v Holešově Zámecké hudební léto 2010.

Zapojte se v neděli do Pochodu proti hladu. Začíná v neděli v 10 hodin u Sovových mlýnů na pražské Kampě. Ve stejný den a hodinu vyrazí lidé v různých koutech planety na pětikilometrový pochod, aby tak symbolicky obešli celý svět a upozornili na stále existující problém hladu. Z parku u Sovových mlýnů projdou účastníci akce centrem Prahy a poté se vrátí zpět na Kampu.

Pokud máte chuť na nějakou specialitu nebo delikatesu, potom si nenechte o víkendu ujít návštěvu Ovocného trhu v Praze 1. Koná se tam čtvrtý ročník Festivalu francouzských chutí a vůní. Pro návštěvníky jsou připraveny francouzské dobroty a posezení na pohodlných lehátkách. Bližší informace najdete na www.francouzsky-aperitiv.cz.

Přinášíme vám i tip na zajímavý výlet. Vystoupejte na vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba v Prachaticích, která byla opět otevřena pro turisty. Zhruba rok byla vyhlídka zavřená kvůli opravě krovu a střechy kostela, jež přišla na 15 milionů korun. Kvůli nádhernému pohledu z výšky 40 metrů nad kamennou dlažbou musejí zájemci vystoupat 157 schodů na ochoz. V prostoru pod krovem si navíc můžete prohlédnout i výstavu obrazů Evy Spěváčkové.

VÝSTAVY

Černobílé i barevné reportážní fotografie Antonína Kratochvíla, který dva týdny zachycoval noční život zlaté moskevské mládeže, vystavuje do konce června pražský Mánes. Soubor 69 fotografií nabitých emocemi vznikl na zakázku časopisu Vanity Fair. Nakonec vyšly pouze v anglické verzi časopisu, pro Spojené státy byly zřejmě snímky příliš tvrdé, řekl novinářům Antonín Kratochvíl. Fotograf dlouhodobě žije v americkém New Yorku a v České republice vystavuje po čtyřech letech.

Vývoj videoartu v Rusku mapuje výstava, která začala v pražském Centru pro současné umění Futura. Expozice se jmenuje Objekty v zrcadle jsou blíže, než se zdají a můžete ji navštívit až do 8. srpna. Začátek výstavy se věnuje klíčovým osobnostem, které stály u zrodu této umělecké formy (1985-1991) a pokračuje díly současných protagonistů, kteří definují jeho dnešní charakter. Podle kurátora Antonia Geusy lze výstavu chápat nejen jako historii jedné umělecké formy, ale i jako vizuální akademickou esej, která představuje nekompromisní pohled na minulé a současné ruské konfrontační vztahy k okolnímu světu.

Snímky fotografa Jana Rothmayera (1932-2010), který byl asistentem a žákem Josefa Sudka, vystavuje Uměleckoprůmyslové muzeum ve své galerii v Praze na Úvoze. Ta je pojmenovaná právě po Sudkovi, protože v domě slavný český fotograf bydlel. Většina Rothmayerových snímků vznikla v zahradě rodinné pražské vily, ale i v parcích Pražského hradu a zámku Veltrusy. Jan Rothmayer byl jeden z prvních českých fotografů, které Sudek ovlivnil svou poetikou, ale i využitím techniky fotografického kontaktu. Výstava je připomínkou magické atmosféry vily a zahrady Rothmayerovy rodiny, ale i výjimečných přátelství. Potrvá do 5. září.

V muzeu v Prachaticích má v pátek slavnostní vernisáž nová expozice o Zlaté stezce, kudy se vozila alpská sůl do Čech. Čekají vás i komentované prohlídky.

V Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě začne v pátek v 18 hodin akce Noc v Galerii aneb Umění je v módě. Výstavní prostory galerie se promění v řemeslné a výtvarné ateliéry, ve kterých si návštěvníci mohou vyzkoušet svoji zručnost.

Výstava plakátové tvorby v Galerii HaDivadla v Brně připomíná 90. narozeniny výtvarníka Jana Rajlicha staršího a šedesátiny jeho stejnojmenného syna, taktéž grafického designéra. Název výstavy Jan Rajlich - 150 let symbolicky spojuje oba autory a sčítá jejich věk. Výstava potrvá do 30. září, ale v době divadelních prázdnin je otevřena jen výjimečně, na požádání.

Výstavou složenou především z dopisů připomíná Moravské zemské muzeum nedávné 100. výročí narození významného moravského básníka Oldřicha Mikuláška. Dopisy představují básníka, redaktora i občana Mikuláška jako adresáta sdělení osobních i úředních, vlídných i chladných, závažných i humorných. Muzeum čerpalo z bohaté Mikuláškovy korespondence, kterou spravuje.

Deset nizozemských výtvarníků a sedm jejich českých kolegů představí od středy své práce v Galerii G v Olomouci na výstavě nazvané ArtiBrak, která je výsledkem spolupráce uskupení výtvarníků kolem Galerie ArtiBrak v nizozemském Voorburgu a Unie výtvarných umělců Olomoucka. Olomoucké prezentaci předcházelo uvedení výstavy ve Voorburgu a a jeho partnerském městě Hranicích na Přerovsku.

Do světa starých a někdy už zapomenutých řemesel dává nahlédnout výstava, která je otevřena v přerovském Muzeu Komenského. Máte tak příležitost se seznámit nejen s hotovými výrobky mistrů nejrůznějších řemesel, ale i tím, co všechno bylo zapotřebí k jejich zhotovení. Expozici s názvem Řemeslo má zlaté dno si můžete prohlédnout až do konce letních prázdnin.

Chebská Galerie 4 představuje tvorbu francouzského fotografa a výtvarníka Gillese Plazyho, nazvanou Women (Ženy). Právě ženám vzdává autor svůj hold, a to nejenom prostřednictvím fotografické tvorby. Všestranný umělec se věnuje rovněž malbě a úspěšný je také jako spisovatel. Vydal už na 50 literárních děl.

Galerie umění Karlovy Vary představuje rozsáhlé dílo německého sochaře českého původu Otto Herberta Hajeka (1927-2005). Desítky jeho významných děl, ať už jde o plastiky nebo reliéfy, zapůjčilo galerii Kulturní centrum O. H. Hajeka v Prachaticích. Další práce získala galerie od Nadace O. H. Hajeka ze Stuttgartu a několik i ze soukromé sbírky z Německa. Hajekova tvorba je v Karlových Varech k vidění do 19. září.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio