Tipy na víkend 5.-7. března

Letošní zima je štědrá ke všem, kteří mají rádi lyžování, bruslení a všechny ostatní zimní aktivity. Byť už to vypadalo, že se jaro hlásí o slovo, vrátilo se sněžení a teploty spíš pod nulou. Možná že už se někomu zdá ta zima nekonečná, a tak ho zimní radovánky nelákají. Právě pro něj galerie a výstavní síně otevírají jednu výstavu za druhou, v plném proudu je i divadelní a plesová sezóna a k životu se začínají probouzet také první hrady a zámky. Naše víkendové tipy vám nabízejí spoustu možností, jak trávit volný čas.

Tento víkend je víkendem prezidentů. A to prvního československého, Tomáše Garrigua Masaryka, tak i prvního polistopadového - Václava Havla. Dvacet pět řádů a vyznamenání, která získal právě Václav Havel, tvoří unikátní výstavu v Národním muzeu na Václavském náměstí. Expozice je doplněna dalšími sbírkovými předměty, které s vystavenými řády historicky souvisejí. Uvidíte tu nejen naše nejvyšší státní ocenění - řád Bílého lva, ale také třeba řád Lázně, jordánský Královský řád nebo francouzský řád Čestné legie. Jeden z nejpozoruhodnějších je polský řád Bílé orlice, doplněný nejstarším známým vyobrazením polského heraldického zvířete.

O nadcházejícím víkendu si celá republika připomene 160. výročí narození prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. V nedělí 7. března proto vyjede historická souprava tažená lokomotivou Šlechtična z Brna do Hodonína, Masarykova rodiště. V soupravě bude zařazen i Masarykův salónní vůz.

Život TGM na Hradě - všední i sváteční - tak se nazývá nově otevřená výstava v Rožmberském paláci Pražského hradu. Je věnovaná 160. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Navštívit ji můžete až do 14. března.

Také přímo v Hodoníně, tedy rodišti T. G. Masaryka, se bude připomínat 160. výročí od narození našeho prvního prezidenta. A to v neděli, 7. března, v sálu Evropa v Masarykově muzeu na Národní třídě. Hodonínští si tu poslechnou výběr z Čapkových Hovorů s T. G. Masarykem v podání herce Stanislava Zindulky. Večer bude provázet i klasická hudba, například Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a dalších.

A Masarykovo rodiště ještě jednou - za tajemstvím a krásou zvonů se mohou zájemci vydat do výstavních sálů Masarykova muzea v Hodoníně na Národní třídě, kde budou do 3. dubna k vidění výrobky jedné z nejznámějších zvonařských dílen u nás. U příležitosti 60. výročí založení zvonařské dílny rodiny Dytrychů v Brodku u Přerova se do Hodonína dostává výstava jejich zvonů a zvonařských výrobků. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen velké zvony a dárkové zvonečky, ale také svícny, kování, sošky, těžítka a další práce, seznámí se s technologií výroby a historií zvonařství a budou si moci poslechnout, jak některé české a moravské zvony vyzvánějí. Pro malé návštěvníky bude připraven dětský koutek a dílna. Výstava je zároveň prodejní.

Mimochodem - Masarykovo muzeum v Hodoníně otevře v tento den své výstavní prostory pro veřejnost zdarma. Stálá expozice Tomáš Garrigue Masaryk a rodný kraj a přechodná výstava Tomáš Garrigue Masaryk a rodina, které jsou umístěny v budově zámečku, budou zpřístupněny návštěvníkům od 10 do 14 hodin. Prohlídka stálé expozice bude začínat každou půlhodinu, přechodnou výstavu lze zhlédnout kdykoliv v tento den, v době uvedených mimořádných návštěvních hodin. Výstavu Tajemství zvonů ve výstavních sálech na Národní třídě 21 si mohou zájemci zdarma prohlédnout v době od 10 do 12 a od 16 do 18 hodin.

Ve výstavní síni Muzea Těšínska v Havířově je nová výstava. Jmenuje se Mapa je klíčem světa aneb Kartografické zobrazení Těšínského Slezska. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek muzeí z Českého Těšína, Opavy a Brna.

Všechna horská střediska hlásí ideální podmínky, ale i zimní střediska v nižších polohách zvou nejenom na lyže. Například na Lipně bude nadcházející víkend ve znamení čerstvého prašanu a ve skiareálu Lipno se uskuteční v sobotu celodenní zábavná akce Sportovní den na horách. Mimo jiné se tu bude konat mistrovství světa v jízdě na ruském bobu. Závodu v jízdě na nové, přes 300 m dlouhé Křížové dráze se může zúčastnit každý, začátek závodu je ve 13 hodin.

Regionální Muzeum Mělník zve až do 7. března na výstavu Jak se žije ve Středočeském kraji? Jde o putovní výstavu o životním prostředí ve Středočeském kraji s interaktivním programem. Dále tu můžete navštívit dlouhodobou výstavu Staré mechanické hračky. Ve spolupráci se sběrateli muzeum obohatilo stávající expozici o další vzácné exponáty mechanických hraček, vláčků či o soubor historických promítaček z počátku 20. století. Kromě nového mohou návštěvníci stále obdivovat stávající exponáty: kovové stavebnice Merkur, Metropol, Vašek... a předvádění jízdy elektrického vláčku Merkur v improvizované krajině. Zůstává i možnost zkusit si vyrobit vlastní výtvor ze stavebnice Merkur v malé muzejní dílně nejen pro děti. Tato výstava potrvá do 30. dubna 2010.

Ve vsetínském zámku je možné až do 21. března vidět Špatného zahradníka. Nejde o člověka, který by vám poničil zahradu, ale o výstavu obrazů Marcely Podzemné, což je vítězka 1. ročníku valašskomeziříčského bienále O cenu Rudolfa Schlattauera. V Zámecké galerii Vsetín uvidíte obrazy krajiny, s jejími proměnami i rolí člověka - (špatného...) zahradníka.

Na výstavu se dá zajít nejenom do galerie - v Ústí nad Labem k tomu stačí projít se vlakovým nádražím. Projekt Profesionálky, který byl letos úspěšně představen na filmovém festivalu Femina Film, pokračuje výstavou fotografií žen, kterým se podařilo prostřednictvím profese realizovat své sny. Výstava dokumentuje tvorbu studentek Univerzity Jana Evengelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulty umění a designu, které pod vedením profesora Mrázka a akademické malířky Elišky Nové navrhly a vytvořily modely pro úspěšné ženy z různých profesí. Autorem fotografií je Petr Berounský. Železniční prostředí tvořilo kulisu při fotografování, a tak i výstava se koná na železniční stanici v Ústí nad Labem.

Je také možné vypravit se na zámek. Například ten na Mníšku otevírá své brány návštěvníkům i v zimě. Čekají vás dětské prohlídky, výtvarné dílny i večerní prohlídky zámeckých komnat. Prohlídky pro děti začínají v 10.30, ta poslední vychází ve 14.30 hodin. Děti do šesti let mají prohlídku zdarma. Od 13.00 hodin začíná výtvarné tvoření pro děti a od 16.00 se těšte na večerní prohlídky s bílou paní i andělem. Projdete se reprezentativními zámeckými pokoji, uvidíte nádhernou kapli s andělíčky, zimní a velkou jídelnu, salóny pro dámy i pány, knihovnu i pracovnu. Mimo jiné se dozvíte, jak žila nižší šlechta, co dělali ve volných chvílích, jak se starali o zámek, jak se dříve jedlo a spoustu dalších informací. Na večerní prohlídky je potřeba si udělat rezervaci na tel. 318 590 261. Tuto sobotu, 6. března, do Mníšku přijde i Sněhurka, čert Brdík, bílá paní a anděl a speciální prohlídky pro děti se chystají mezi 16. hodinou a 18.30.

Na nádherné černobílé snímky láká Uměleckoprůmyslové museum v Praze. Otevřelo totiž výstavu Ateliér Schloser and Wenish, Fotografie. Fotografický ateliér vznikl v Praze roku 1909 a zpodobnil nejvýznamnější obyvatele i návštěvníky metropole. Vedle "glamour" portrétů podnik vynikal i originálními aranžovanými snímky, vytvářenými v duchu art deco. Fotografické skvosty můžete od tohoto týdne vidět v Galerii Josefa Sudka, od středy do neděle mezi 10. a 17. hodinou, a to až do poloviny dubna.

Národní zemědělské muzeum Praha zve už tuto neděli 7. března 2010 od 10 do 18 hodin na 3. ročník slavnosti Letenské prase aneb Zabíjačka v muzeu. Uvidíte ukázky čištění, porcování a zpracování prasete, prodej zabíjačkových specialit, masa a uzenin, piva a nealkoholických nápojů, stejně jako ukázky chovu domácích zvířat: králíků, slepic a ovcí. V Kostelní ulici číslo 44 v Praze na Letné bude možné i ochutnat a koupit všechny možné zabíjačkové pochutiny, medovinu nebo pivo a v sále č. 14, u sbírky traktorů, bude i prezentace, degustace a prodej vína a sýrů domácích i zahraničních výrobců.

Výstaviště Flora Olomouc hostí od pátku 5. března výstavu For Model 2010, už 8. ročník výstavy modelů a sběratelství. Akce, jejíž exponáty zaplní největší výstavní pavilón A, potrvá až do neděle 7. března. Na výstavišti se představuje 80 vyznavačů modelaření z papíru, plastu, dřeva či jiných materiálů, sběratelů, výrobců a prodejců z celé ČR. Vitríny i volné plochy výstavy zaplnily modely historických a bitevních lodí, plachetnic, automobilů, železniční modely, modely bojové techniky. Návštěvníci se mohou těšit i na modely v akci - letové ukázky vrtulníků, letadel a plachetnice, které budou brázdit hladinu bazénu v přízemí výstavního pavilónu.

O víkendových dnech se po připravené terénní autodráze rozjedou i dálkově řízená nákladní vozidla, která na výstavu přivezou modeláři z Kostelan na Uherskohradišťsku. Zájemcům bude k dispozici i závodnická autodráha a novinka výstavy - vrtulníkový trenažér. K dalším novinkám výstavy For Model patří obří modely letadel v měřítku 1:2, unikátní kolekce desítek modelů českých a moravských hradů - od kapesních až po velký dřevěný model dobývání středověkého hradu výtvarníka Ivo Křemečka s plochou 4 metry čtvereční. K obdivování budou také počítačoví roboti, železnice a novinky z kolekcí domácího "rodinného stříbra", ryze české stavebnice Merkur, která je dětským hitem už od roku 1920. K nejcennějším exponátům určitě patří kolekce historických dětských kočárků ze soukromé sbírky z Náměšti na Hané a zajímavé ukázky výstroje a výzbroje - včetně kabiny legendární stíhačky MIG 21 i s katapultovacím zařízením - připravily pro návštěvníky kluby vojenské historie. Přispěl i olomoucký dopravní podnik, který pro výstavu zapůjčil makety tramvají a autobusů. K vidění jsou i sbírky modelů autíček, mimo jiné i luxusních supervozů Maserati a Ferrari, vojenských letadel, vybavení modelových železnic, makety požárních aut a požární výzbroje, policejní automobily, bugginy, ale i pohlednice, bankovky, pivní etikety, krabičky od sirek, balené cukry či autogramy slavných osobností. Otevřeno je od 10 do 18 hodin, v neděli pak jen do 17 hodin, plné vstupné je 50 korun.

Cyklistická sezóna se blíží. Ideální příležitostí k doplnění výbavy a zhlédnutí novinek pro sezónu 2010 je první prezentační veletrh cyklistiky a všeho, co k ní patří, FOR BIKES. Uskuteční se první březnový víkend od 5. do 7. 3. 2010 v pražském výstavním areálu Letňany. Pořadatelé připravili opravdu pestrý doprovodný program nejen pro profesionály, ale také pro zapálené amatéry i jejich děti. Souběžně se v pražském výstavním areálu Letňany uskuteční také festival zdravého životního stylu For Fitness & Wellness. Návštěvníkům se zde představí novinky a trendy v oblasti profi a home fitness, wellness, spa a relaxace. Nejvíce adrenalinu najdou návštěvníci v AGang Freestyle aréně. Budou zde probíhat freestylové závody BMX i MTB.

V Muzeu perníku u Pardubic oslaví Ježibaba narozeniny vepřovými hody. A to v sobotu 6. března od 9 do 17 hodin oslavou 7. úředních narozenin paní Ježibaby. Uvidíte tu stovky krásných perníků, mistrovsky zdobených i vytlačovaných do dřevěných forem. Paní Ježibaba se na svůj velký den pečlivě připravila a dětem i dospělým bude předvádět své mistrovské umění.

Ostravská zoologická zahrada zve na nové přírůstky u vzácného plemene ovce domácí. Stádo této ovce - valašky - se rozrostlo o dvě mláďata. Ovečka se narodila 4. února a beránek 7. února. Obě jehňata jsou s rodiči dočasně k vidění ve výběhu prasat vietnamských. Sem bylo stádo přestěhováno po dobu rekonstrukce dětské kontaktní zoo, která bude dokončena v průběhu jara tohoto roku.

To Podkrušnohorský zoopark Chomutov je jedinou zoologickou zahradou v České republice, která chová ještěrku perlovou a nyní i úspěšně rozmnožuje. Po úspěšném spáření ještěrek perlových v prostorném teráriu Podkrušnohorského zooparku byla gravidní samička odchycena a přemístěna do náhradního terária v zázemí, kde vykladla snůšku kožovitých vajíček. Z nich se uvnitř inkubátoru po více než 70 dnech vylíhla 19. 1. 2010 asi 10 cm dlouhá ještěrka perlová. S odstupem několika dnů se potom líhla další mláďata. Poslední, sedmá, se vylíhla 28. 1. 2010.

V karlovarské galerii umění tuto neděli končí zajímavá výstava z bohatých sbírkových fondů. Téměř stovka obrazů a kreseb věnovaná tématu člověka ve 20. století doplňuje stálou expozici galerie a představuje mnoho originálních uměleckých přístupů ke ztvárnění člověka žijícího ve 20. století a k jeho interpretaci. Začátek výstavy patří drobnějším dílům Alfonse Muchy a Františka Kupky z přelomu 19. a 20. století, tvorbě Jana Preislera a skvostným kresbám Jana Zrzavého. Díla vytvořená po 1. světové válce se obracejí k životní realitě a k sociální tematice - např. v obrazech Jana Rambouska či Pravoslava Kotíka. Diváky jistě potěší i dvě kresby Josefa Lady, který svým nenapodobitelným stylem vystihuje idylické soužití člověka s přírodou. Na výstavě je reprezentativně zastoupena také česká meziválečná avantgarda, inspirovaná poetismem Devětsilu a francouzským surrealismem - uvolněnou tvůrčí představivost, fantazii a hravost lze obdivovat v kresbách Toyen, Josefa Šímy nebo Aloise Wachsmana. Bohatě je zde představená tvorba 40. let ovlivněná okolnostmi 2. světové války - malba Jana Baucha, Josefa Lieslera, Františka Jiroudka reaguje na tehdejší nepříznivou životní situaci obyčejných lidí. Symboliku člověka trpícího válkou obohacenou o fantaskní spojení lidské bytosti, stroje a města přinášejí díla Františka Hudečka a Františka Grosse. Poválečné období naplněné tehdy protežovaným socialistickým realismem na této výstavě nedostalo prostor. Společensky uvolněná šedesátá léta se v galerijním souboru prezentují ve dvou polohách - osobité a občas až syrové přístupy ke zpodobení člověka jsou patrné v malbách bytostných figuralistů Františka Ronovského nebo Květy Válové. Souběžné snahy o opuštění realistického projevu a směřování k mnohovýznamovému a intenzivnímu abstraktnímu výrazu představují například informelní obrazy Mikuláše Medka a Zbyška Siona. Hluboké existencionální výpovědi Jiřího Sozanského, Jitky a Květy Válových či Michaela Rittsteina jsou reakcí na tuhou a nesvobodnou dobu normalizace 70. let a divákům jistě neunikne, že neztratily na účinku ani po dvaceti letech svobody. Osobité ztvárnění figurální tematiky prezentují malířsky i obsahově přesvědčivé obrazy Jiřího Anderleho (jeho obraz Voják s cigaretou se stal symbolem celého výstavního projektu) a Otakara Slavíka z osmdesátých let a také nejnovější sbírkové přírůstky v podobě děl Antonína Střížka a Anny Vančátové. Bohatý a reprezentativní kresebný výběr pak uzavírají pozoruhodná díla opravdu výjimečných osobností českého umění Aleše Lamra, Věry a Jiřího Janouškových, Ladislava Nováka a Adrieny Šimotové. Ve všech pěti sálech galerie se tak nyní divákům představují rozsáhlé a kvalitní sbírky moderního českého umění. Pokud je vám blízký figurální žánr, neměli byste si tento rozšířený výběr nechat ujít. V rámci derniéry výstavy se v neděli 7. března od 15 hodin uskuteční také komentovaná prohlídka jedné z autorek výstavy Mgr. Boženy Vachudové.

Teplice na vlastní kůži, to je výstava pořádaná teplickým muzeem ve spolupráci s autory projektu takzvané audiostezky Teplice - naučné stezky, která nyní zahrnuje 54 objektů a míst v Teplicích. Na výstavě je audiostezka představena prostřednictvím soutěže pro 2. stupeň základních škol, střední školy, ale také rodiny s dětmi. Tématem soutěže je historie, současnost a budoucnost města Teplice na bázi příběhů jednotlivých objektů a míst zapojených do audiostezky. K výstavě jsou připraveny metodické materiály a pracovní listy, které jsou ke stažení na webových stránkách www.muzeum-teplice.cz, www.audioteplice.cz.

Tento týden byla na Podestě Uměleckoprůmyslového muzea v Brně otevřena další ze série volně přístupných výstav na téma užité umění. Tentokrát je výstava věnována šperkovnicím. Představuje nejzajímavější příklady novověkých šperkovnic, ale také nástroje, kterými byly šperkovnice restaurovány. Více o výstavě najde te na stránkách www.moravska-galerie.cz.

Galerie Brömse v Poštovní ulici číslo 10 ve Františkových Lázních zve na výstavu 250 fotografií Přírodní léčivé zdroje. Návštěvníci na ní uvidí, že význam minerálních vod, slatiny a plynu je pro zdraví člověka ve 21. století stále velmi důležitý. Má být také poděkování přírodě, která ve Františkových Lázních léčivými zdroji opravdu nešetřila. Autorka výstavy a také převážné většiny fotografií MgA. Eva Douchová chce touto výstavou nechat návštěvníky trochu nahlédnout do zákulisí zpracování a využívání přírodních zdrojů, o které se stará akciová společnost Lázně Františkovy Lázně. Její fotografie však nejsou jen suchým dokumentem o tom, kde jsou jednotlivé léčebné prameny, kde se těží slatina či jaké lázeňské procedury jsou používané k léčbě a regeneraci. Jsou v nich také zachyceny nálady lázeňského města, krása původních lázeňských budov i půvab nových staveb. Výstava je pozvánkou k návštěvě Galerie Brömse i Františkových Lázní.

V muzeu ve Valašském Meziříčí najdete novou výstavu, která představuje chráněnou krajinnou oblast Beskydy jako evropsky významnou lokalitu. Je to jediné pohoří v České republice, kde se přirozeně vyskytují velké šelmy, jako je rys, vlk a medvěd. Kromě panelů s texty a fotografiemi zde najdete i odlitky stop a další exponáty, které dokreslují život těchto zvířat. Převážná část výstavy obsahuje podrobné informace o životě rysů, vlků a medvědů, jejich rozšíření, o pobytových znacích v terénu, jejich ochraně i vztazích s člověkem. Najdete zde informace z České republiky, ze Slovenska i z pohledu Evropské unie. Děti se mohou těšit také na interaktivní část výstavy, kde budou hravou formou poznávat naše i cizokrajné savce. Výstava je otevřena do 6. června 2010, denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio