Tipy na víkend 6.-8. srpna

Prázdniny jsou v plném proudu a pořád se něco děje. Vy byste o víkendu neměli chybět třeba na Sázavafestu, na Medovém dni v archeoskanzenu Modrá nebo hradě Bouzov, kde se chystá jarmark a hradní karneval. Ať už si z naší nabídky vyberete cokoliv, ať se vám sobota a neděle vydaří!

V Kácově na Kutnohorsku odstartoval 10. ročník hudebního festivalu Sázavafest. V malebném prostředí u řeky Sázavy se na pěti pódiích vystřídá přes 130 účinkujících. Akci zahájil středeční „zahřívací večírek“. V dalších dnech zahrají i zahraniční hvězdy festivalu Leningrad Cowboys, Ivan Král, kalifornští Papa Roach nebo jejich američtí rodáci Dog Eat Dog či kultovní německá formace KMFDM. Z tuzemských interpretů vedle Sto zvířat přislíbili účast Support Lesbiens, UDG, Tata Bojs, Monkey Business, Miro Žbirka, Marta Kubišová nebo vítězové takzvané Bitvy o Sázavafest. Program opět oživí autorské čtení Michala Viewegha a nově i Ireny Obermannové, autorky Deníku šílené manželky.

Charitativní hudební festival Nohama na zemi, který se uskuteční tento pátek a sobotu na českobudějovickém Výstavišti, láká diváky na 16 kapel. Největším diváckým magnetem by měla být skupina Sto zvířat. Festival se koná podruhé a jeho výtěžek bude určen na nákup kompenzačních pomůcek pro tělesně postižené. Na své si na festivalu přijdou spíš příznivci tvrdší muziky. V pátek vystoupí například punk-rocková pardubická skupina Volant, domácí Fiesta Rock nebo folkrockoví Hodně podně. V sobotu se představí například skupiny Joe Purple, Bezpatyboty nebo Rattle bucket. Na úplný závěr pak skupina Sto zvířat. Více informací k festivalu je na www.nohamanazemi.cz.


Zobrazit Tipy na víkend 6.-8. srpna na větší mapě


Příznivci filmu budou mít v pátek v Šumperku příležitost sledovat snímky promítané na zdi domů. U budovy České pošty na ulici Generála Svobody v 21.30 odstartuje Fresh Film Walk. Představí některé snímky, které se budou koncem srpna promítat na festivalu Fresh Film Fest v Praze. Filmoví „fajnšmekři“ se můžou těšit na kolekci většinou krátkých snímků oceněných prestižními cenami nebo filmy žánrové, experimentální či animované. Na programu bude například francouzský film Molpé o proměně malé dívky v mořskou pannu, německý snímek Mr. Eck o tom, co se stane, když se dvěma čtverečkům narodí kolečko, nebo film Kristýny Dufkové Usnula jsem.

Westernové městečko Šiklův Mlýn u Zvole nad Pernštejnem zažije tuto sobotu opravdovou revoluci. Místo kovbojů se zde budou prohánět mexičtí ostří hoši a krásné indiánky vystřídají sličné seňority. O hudbu se postará pravá mexická kapela, tequilla poteče proudem a pro všechny budou připraveny netradiční soutěže (plivání fazolí do dálky, hod kukuřicí na cíl atd.) Večer se chystá přepadení banky v El Pasu, a jakmile zvítězí spravedlnost, vypukne mexická show s netradičním ohňostrojem. Kdo chce vidět, jak se žije v mexickém stylu, nesmí v sobotu ve westernovém městečku chybět.

Majitelé motorek Harley Davidson míří v sobotu do Ústí nad Labem. Čeká je spanilá jízda po Ústí, v 10 hodin příjezd před OC Fórum. Chybět nebudou ani koncerty kapel Stará škola (12.30), Black Jack (13.30) a AC/DC revival (15.00).

Nenechte si ujít tuto sobotu 4. ročník hudebního festivalu Stoptime dr. Mahela. Najdete ho na louce ve Vrbně u Blatné od 15 hodin. Účinkovat budou mistr hlasu a flétny Alfréd Strejček a věhlasní kytaristé prof. Štěpán Rak a syn Matěj. Ke Štěpánovým 65. narozeninám Alfréd popřeje velkým hudebním překvapením.

Zamiřte v sobotu na zámek Zbiroh. Přenesete se do roku 1499 na pomezí mezi švýcarské Spříseženstvo a svatou říši římskou prezentovanou Švábskou ligou. Napětí rostlo od začátku století, kdy sice Švýcaři formálně uznali krále, ale rozhodně se postavili proti nové všeobecné dani. Od začátku roku 1499 docházelo k drobným půtkám, které vyústily ve válku. Poté, co Švábové zradou dobyli Maienfeld, se rychle sešlo švýcarské vojsko a vydalo se na odvetné tažení. Táhne údolím Walgau a nutí obyvatele měst a vsí k přísaze věrnosti. Právě se utábořilo pod jedním takovým městem, vojáci v okolí rabují a nechovají se dvakrát dobře k obyvatelstvu. Do tábora přicházejí rozzlobení měšťané a vesničané se stížností a zde začíná sobotní příběh. Areál bude otevřen od 10.00, bitva samotná započne v 15.00.

V zámecké zahradě v Kladně se v sobotu můžete stát svědky pokusu o překonání světového rekordu v upečení špízu v rámci oslav sv. Vavřince. Jde o tradiční akci na počest patrona kuchařů a cukrářů. Začíná se v 10 hodin.

Den medu a medoviny navštivte v sobotu v archeoskanzenu Modrá. Uskuteční se například košt medovin, ochutnávka medu. Koštování doplní cimbálová muzika Dolňáci. Akce začíná ve 13 hodin.

Na setkání zručných řezbářů Křivořezání na hradě Křivoklát vás v sobotu odveze z Prahy-Braníka parní vlak. Vyráží v 9.20 a zajet se můžete podívat taky do železničního muzea v Lužné u Rakovníka.

Devátá Jihočeská lidová slavnost s lidovým jarmarkem, ochutnávkou specialit, řemeslnou dílnou pro děti a vystoupením folklorních souborů a kapel vypukne v sobotu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Do jihočeských Kestřan na Písecku se v sobotu vydejte za zlatou horečkou. Na Otavě začne v 9 hodin tradiční rýžování zlata.

V areálu kláštera Chotěšov na Plzeňsku začne v sobotu ve 14 hodin osmý ročník benefiční akce na podporu ohrožené památky Večer pro klášter Chotěšov. Čekají vás odborné přednášky, ukázky historického šermu, koncerty, noční oživené prohlídky kláštera a řemeslný trh. Více informací a program na www.vecerproklaster.cz.

Ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm můžete o víkendu navštívit dvanáctý ročník mezinárodního folklorního festivalu Jánošíkův dukát. Vystoupí řada folklorních souborů z České republiky a Slovenska. V sobotu od 21.00 se uskuteční mistrovství Valašského království ve stloukání másla.

Udělejte si v neděli výlet na Letní křesťanskou slavnost do Příbrazi na Jindřichohradecku. Obec Příbraz se jako taková od počátku hlásí svou příslušností k církvi československé husitské, která v letošním roce slaví 90 let od svého založení. Slavnost vyvrcholí koncertem Jindřichohradeckého komorního orchestru ve Sboru CČSH. Kromě tohoto je pro vás po celý den připraven bohatý program, ve kterém si své najdou jak dospělí, tak i děti. Čeká vás tedy skvělá dudácká kapela, ukázka zásahů SDH Příbraz, malý jarmark, ukázka orientálních tanců. Pro děti i dospělé pak úžasné herní kulisy divadla Studna, ukázka historického šermu s aktivním zapojením diváků, koňský povoz, který vás proveze celou vsí. Při koncertu bude připraven dětský koutek. V případě nepříznivého počasí se program bude odehrávat v sále hospody U Turka.

Pokud zamíříte na zámek v Telči, určitě navštivte tamní galerii, najdete v ní výstavu hraček, v Justičním sále je velkou atrakcí výstava s názvem Krysáci z Večerníčku. Tento víkend navíc nabídnou profesionální vizážistky a kosmetičky návštěvnicím v zámecké zahradě všemožnou péči při akci Dny královen na zámku. Výstava fotografií Jindřicha Bednáře v kapli Všech svatých pak nabízí nevšední pohledy na renesanční město.

Dvanáctý ročník minifestivalu historických filmů pod širým nebem připravili na hradním nádvoří správci Rabí na Klatovsku. Navštívit ho můžete ještě tento pátek a sobotu. Projekce začínají vždy v 21 hodin. Minipřehlídku uzavře v sobotu nový film režiséra Ridleye Scotta Robin Hood s Russellem Crowem o životě legendárního zbojníka z sherwoodského lesa.

Zámek ve Valticích na Břeclavsku vystavuje knížecí korunu rodu Salmů. Je to historický unikát z 18. století. Jde o jedinou korunu, která se na Moravě do dnešních dnů zachovala. Klenot je bohatě zdobený. Jeho cena je podle odborníků nevyčíslitelná. Ve Valticích bude vystaven v expozici Řádu Zlatého rouna do konce letošní turistické sezony. Korunu používala salmovská knížata při výjimečných událostech. Tento symbol jejich moci skončil ve zbědovaném stavu. Byl nalezen před časem značně poškozený v depozitáři zámku v Rájci, který býval hlavním sídlem rodu Salmů.

Rodinný život šlechty aneb jak se žilo na zámku - to zjistíte v měsíci srpnu na hradech a zámcích, které má ve správě Národní památkový ústav.

Zámek Konopiště vás tuto sobotu zve na letní slavnost František Ferdinand d'Este na Konopišti, kde se bude podávat arcivévodovo zamilované jídlo - ovocné knedlíky. Návštěvníci 2 okruhů zámku si dokonce mohou pochutnat na zámeckých ovocných knedlících zdarma.

Zámek Hořovice připravil na letošní návštěvnickou sezónu prohlídku soukromých apartmá posledních majitelů a tematickou prohlídku Hry a hračky malých aristokratů.

Všichni, kteří se vypraví na prohlídku hradu a zámku Český Krumlov, mohou tento víkend navštívit také Víkendový jarmark na I. zámeckém nádvoří.

Zámek Jindřichův Hradec zve v pátek a v sobotu na speciální noční prohlídky s bílou paní. (Vstupenky je nutné zarezervovat na www.akaska.cz.)

Hrad Velhartice zve na zámecké maškarády - večerní divadelní prohlídky, které jsou letos poprvé na zámku, který je součástí velhartického hradního areálu. V pátek a v sobotu se začíná vždy v 19 hodin.

Celé prázdniny je pro návštěvníky hradu a zámku Horšovský Týn otevřena nová expozice zámecké prádelny v přízemí purkrabského paláce. Návštěvníci se zde dozví o historii praní, mýdla, pracích prášků atp.

Zámek Sychrov na prázdniny otevřel výstavu historických hraček s názvem Jak si hrály rohanské princezny. Navíc jako bonus tohoto léta mohou návštěvníci trasy B nahlédnout do ryze soukromých prostor - zámecké koupelny.

Na zámku v Náchodě se můžete tento pátek a sobotu bát na večerních prohlídkách s černou paní a dalšími strašidly vždy od 21.00 do 22.00 hodin.

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou bude v sobotu ve 20.00 zahájen Mezinárodní hudební festival Petera Dvorského, a to koncertem Peter Dvorský a jeho hosté, tentokrát s operní hvězdou Montserrat Caballé. Celý již XII. ročník festivalu probíhá od 7. do 21. 8. 2010.

Hrad Bítov umožní nahlédnout do osobního života šlechty nejintimněji. Do konce září 2010 si zde můžete prohlédnout výstavu Osobní hygiena šlechty.

Zámek Vranov nad Dyjí nabízí celé prázdniny výstavu s názvem Pánský salon na šlechtických sídlech, o ctnostech i neřestech hradních a zámeckých pánů.

Hrad Buchlov připravil prázdninovou výstavu Okultismus, magie a zednářství na Buchlově. A zámek Vizovice zve na výstavu s názvem Rodinné stříbro aneb Jak se tatínek dobře oženil.

Pohádkový hrad Bouzov zaplní tento víkend jarmark a hradní karneval s šermířskými vystoupeními a rytířskými turnaji.

Zámek Hradec nad Moravicí zve v sobotu ve 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 h na komentované prohlídky Rodinný život šlechty s komentářem kulečníkového sálu a dalších místností a doplňků související se zábavou a kratochvílemi šlechty.

Na ostravský důl Michal přijeďte v pátek od 21.00 na večerní prohlídky dolu Michal s hornickou lampou, přilbou a sebezáchranným kyslíkovým přístrojem. Tak „Zdař Bůh“.

Portréty šlechtického rodu de Geerů, který v 17. století podporoval Jana Amose Komenského, vystavuje Pedagogické muzeum J. A. Komenského v Praze. Kořeny původně valonské rodiny sahají do 13. století, největší vzestup zaznamenali de Geerové v 16. století, kdy přesídlili do protestantského Nizozemska. Komenský díky jejich finanční podpoře sepsal například dílo Opera didactica omnia a zpracoval školskou reformu pro Švédsko. De Geerové byli schopnými obchodníky, zbohatli především v době třicetileté války (1618-1648). Hlavní zisky jim plynuly z vojenských dodávek a z úvěrů pro Švédsko. Na výstavě je možné vidět přibližně 30 olejomaleb. Zastoupeny jsou především obrazy z 16. a 17. století, ale i portréty současných členů rodiny.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio