Tipy na víkend 7.–9. prosince

Před námi je druhý adventní víkend. Co byste řekli tomu strávit jej na krušnohorském Božím Daru, v některém z českých muzeí nebo třeba na zámku? Nechte se inspirovat našimi tipy!

Vánočně vyzdobený a zasněžený Křivoklát zve tento i příští víkend na tradiční Knížecí advent. Tuto sobotu na Křivoklát jede historický vlak z Plzně a 15. prosince, tentokrát z Prahy-Braníka, na zámek vyrazí vlak tažený parní lokomotivou Šlechtična. Kdo si chce spojit vánoce s folkem, tak určitě přijde na oslavy 30 let legendárního Kamelotu s Romanem Horkým. Koncert začíná v sobotu v 19 hodin v bývalé pivovarské spilce. Veškeré informace najdete na www.krivoklat.cz.

Udělejte si v sobotu výlet do Krušných Hor. Na Božím Daru začíná ve 14 hodin Ježíškův vánoční krušnohorský trh.


Zobrazit tipy na víkend 7.–9. prosince na větší mapě

Navštivte v sobotu Velkopřevorský palác v Praze na Malé Straně. Můžete tam pořídit spoustu pěkných vánočních dárků a pomůžete i dobré věci. Už v 10 hodin tam začne adventní dobročinný trh a bazar Maltézské pomoci. Koná se na podporu dobrovolnického projektu adopce seniorů.

V sobotu najdete v areálu Domova Sue Ryder v pražské Michli tradiční vánoční jarmark. Od 10 do 18 hodin bude připravena spousta zábavy: ukázky řemesel, prodej tradičních i netradičních výrobků, stánek „divných věcí“ z dobročinných obchodů Sue Ryder, tvořivá dílna pro děti i bohaté občerstvení z restaurace Michelský dvůr. Výtěžek z jarmarku bude určen na financování rehabilitace pro klienty Domova Sue Ryder.

Zámek Jánský Vrch na Jesenicku otevře v sobotu mimořádně své brány při tradiční vánoční akci. Vánočně vyzdobeným zámkem vás provedou průvodci v kostýmech andělů. Lidé se seznámí i s dalšími postavami spojenými s obdobím adventu a Vánoc, jako je svatý Ondřej, Mikuláš a svatá Lucie. Na nádvoří zámku budou připraveny tradiční vánoční trhy, jejichž součástí bude i výtvarná dílna. Lidé si budou moci vyzdobit perníčky nebo uplést zvonečky.

Poznejte, že Vánoce nebyly vždy „šťastné a veselé“. Druhý adventní víkend vás čeká na Bolevecké návsi v Plzni – konkrétně na památkově chráněném historickém statku U Matoušů – netradiční program. V pátek a v sobotu se celý statek přesune v čase do chladné zimy roku 1944 do válečné Belgie. Stane se z něj štáb americké 2. pěší divize, která je především Plzni důvěrně známá z pozdějších květnových dnů osvobození.

Ale nepředbíhejme v čase. Teď se stále ještě bojuje a statek se pro Američany stane prozatímním zázemím a důležitým strategickým bodem. Kromě velitelského štábu zde uvidíte polní obvaziště, množství dobové vojenské techniky i belgické obyvatelstvo slavící válečné Vánoce. Vzpomeňte na dny, kdy se Vánoce slavily uprostřed bojů světové války. Přijďte tento víkend na statek U Matoušů v Plzni-Bolevci a vraťte se do mrazivého roku 1944 v Ardenách.

Šrámkův statek v Pileticích na Královéhradecku láká v sobotu na speciální program nazvaný Malý advent na statku.

Ratibořice na Náchodsku vás zvou v sobotu a v neděli na akci Knížecí Vánoce na zámku a advent v Babiččině údolí.

Na hradě Grabštejn začíná v sobotu tradiční předvánoční akce s ukázkou řemesel, vánočními zvyky, koncerty i pohádkami.

Na trať z Kamenického Šenova do České Kamenice vyjede v sobotu historický Mikulášský vláček, který vypraví Klub železničních cestovatelů. V případě sněžení vlak nevyjede. Více na www.kzc.cz.

Na zámku v Jaroměřici nad Rokytnou začíná v sobotu dvoudenní akce Magické Vánoce aneb vánoční čarování. Čeká vás divadelní představení, vystoupení žonglérů, výstava starožitných hraček a tradiční řemeslnický jarmark.

V sobotu se v Plzni uskuteční tradiční vánoční výstava nazvaná Co důchodci dovedou. Připravila ji místní organizace Svazu důchodců a bude se konat v elektroučilišti ve Skvrňanech v pavilónu číslo 8. Těšit se můžete na bohaté zastoupení tradičních lidových řemesel, a to v čase od 10 do 15 hodin.

Český komiks první poloviny minulého století nabízí Městská galerie v domě U Rytířů v Litomyšli. Díla na nové výstavě rozdělili galeristi do několika tematických okruhů.

Muzeum ve Svitavách provoní v neděli vůně cukroví, vánoček, punče a nebudou chybět ani koledy.

Až do neděle v Olomouci pokračuje 11. ročník Přehlídky animovaného filmu. Zájemcům nabízí animované filmy různých žánrů, audiovizuální performance, video výstavy a instalace nebo setkání s osobnostmi.

Nejslavnější detektiv všech dob se v sobotu představí v olomouckém divadle Tramtarie, a to ve hře Poslední příběh Sherlocka Holmese. Autorem a současně režisérem nové inscenace je Jiří Jelínek, který ústřední postavu sám ztvární. Představení začíná v půl osmé večer.

Do období adventu na konci 19. století se vrátil Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Návštěvníci se ve vánočně upravené expozici například dozvědí, že pro hospodyně byl Štědrý den podobným mezníkem, jakým je nyní pro většinu lidí Nový rok.

Tradiční výstava Vánoce na Veselém Kopci aneb Vánoční darování pokračuje v expozici lidového stavitelství na Veselém Kopci u Hlinska ještě do této neděle. Tématem letošní výstavy jsou obyčeje zimního cyklu svátků, především motiv dárků a obdarování. Ve vytopených roubených chaloupkách na návštěvníky čekají svátečně vyzdobené interiéry přibližující například podobu mikulášských a vánočních dárků pro děti z období před 100 až 120 lety.

Už tento víkend se v pivovaru v Úněticích konají letošní adventní trhy. Začínají v 11 hodin a konají se jak ve vnitřních, tak i ve venkovních prostorách pivovaru. Sortiment bude opravdu široký – vánoční stromky, adventní věnce, vánoční dekorace, přáníčka, cukroví, domácí marmelády, ozdůbky, dárky z keramiky, textilní hračky, vonné masti, čaje, medovina a mnoho dalšího.

Brno, město vína a vstupní brána do vinařské oblasti Morava, představí tento víkend nejlepší vinaře z celé Moravy ve svých nejkrásnějších sklepních prostorech. Festival otevřených sklepů spojí jako vždy návštěvu sklepů a setkání s 33 vinaři. Vína přímo z jejich rukou budou nabízeny ve sklepních prostorech, které mnozí z návštěvníků navštíví úplně poprvé. Vánoční festival začíná oficiálně v sobotu 8. prosince, sklepy budou otevřeny od 10 do 21 hodin. V neděli festival pokračuje od 10 do 19 hodin. Po oba dva dny máte možnost nákupu vín i v dárkovém vánočním balení.

První předvánoční akce mezi sklepy v Moravské Nové Vsi je plánována na tuto sobotu. Od 11 až do 16 hodin je pro všechny vstup zdarma. Na celodenní program naváže adventní koncert v 17.00 hodin v sále Sokolovny.

V Českém Krumlově se v neděli v 15 hodin otevře na náměstí Svornosti Ježíškův poštovní úřad U Zlatého anděla. Přijede i bílá paní.

Navštivte vánoční dílny v Podkrušnohorském zooparku u příležitosti druhé adventní neděle. Na programu bude od 13 hodin výroba ozdob na stromeček a tukových krmítek pro ptáky.

Pražský spolek ochránců zvířat pořádá v neděli od 10 do 17 hodin umísťovací výstavu opuštěných koček. Přijďte se podívat a vybrat si kočičího parťáka s hebkým kožíškem. Pro děti bude připraven dětský koutek a každý může vyhrát hezký dárek v tombole. Vstupné je 25 korun nebo konzerva krmení. Děti mají vstup zdarma. Výstava se koná v gymnáziu Jana Patočky, Jindřišská ulice 966, Praha 1 (hned za kostelem).

Nenechte si v neděli na tvrzi Malešov ujít adventní den. Je otevřeno od 11 do 17 hodin. Těšte se na řemeslníky s drobnými dárky, vánoční koncert, divadlo pro děti a komentované prohlídky. Vstupné je dobrovolné.

V neděli 9. prosince ožije velkopopovický pivovar tradiční vánoční atmosférou. Po celou druhou adventní neděli bude v pivovaru připravený bohatý program. Hlavním lákadlem je druhý ročník soutěže o nejlepší vánočku Velkopopovicka. Zúčastnit se může každý, kdo během dopoledne přinese do Velkopopovické Kozlovny vlastní upečenou vánočku. Klání vyvrcholí v 16 hodin na nádvoří pivovaru, kdy pořadatelé slavnostně vyhlásí tři nejlepší vánočky. Po celé odpoledne bude v místní Kozlovně probíhat výroba speciálního velkopopovického betléma z perníku, kde bude možné si vytvořit a přidat vlastní perníkovou postavičku.

Do pražského Lucerna Music Baru můžete v neděli od 18.30 zamířit na akci Pocta českému undergoundu II. Zahraje Milan Knížák a Aktual, MCH trio, Odvážní bobříci nebo Sen noci svatojánské revival.

Toulat se přírodou divokého amerického západu můžete tuto neděli od 18.30 v Kulturním domě Ládví v Praze. Během dvouhodinového programu se na velkoformátovém plátně objeví tisícovka unikátních záběrů přírody západu USA. Fotograf a cestovatel Václav Špillar navštívil oblasti Arizony, Utahu, Nevady a Kalifornie a teď do těchto končin zavede i vás prostřednictvím diashow.

Muzeum Karla Zemana v Praze je ideální zastávkou na předvánoční pocházce historickým centrem Prahy i skvělým tipem na rodinou výpravu ve svátečním období. Nezapomeňte si svůj fotoaparát nebo videokameru. Focení v muzeu je totiž doporučeno. Během adventu a vánočních svátků budou vybrané filmové triky upraveny tak, aby si návštěvníci mohli v muzeu nafotit stylové novoroční přání v atmosféře filmů Karla Zemana. Od prosince pak muzeum začíná nově nabízet i atraktivní doprovodný program včetně dílen animace a trikové tvorby.

Trnitou cestu církví ve 20. století na Českolipsku mapuje výstava ve Vlastivědném muzeu v České Lípě. Významná část výstavy je věnována záznamům z jednání orgánů komunistické strany za minulého režimu, které svědčí o zákeřné proticírkevní kampani zejména v 50. letech.

Výtvarnice Alena Kartáková vystavuje v teplickém kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí malovaná domovní znamení a obrazy ve tvaru oken vytvořené z kombinace dřevěných rámů, malby a keramiky. Kartáková před Vánocemi v Teplicích vystavuje už pošestnácté. Výstava Okna a domovní znamení potrvá do 30. prosince.

V Císařské konírně Pražského hradu začala výstava děl sochaře Quida Kociána (1874–1928) nazvaná Dílo posedlé krásou. Quido Kocián patřil k předním českým umělcům přelomu 19. a 20. století, bývá řazen po bok Františka Bílka, Ladislava Šalouna nebo Bohumila Kafky. Historikové ho řadí nejen k význačným představitelům českého secesního sochařství, ale i k tvůrcům ovlivněným dobovým myšlenkovým proudem dekadence. Jeho tvorbu lze charakterizovat jako originální formu symbolismu, pro niž je typická výrazná exprese. Zajímal se o psychologii moderního člověka, o temné stránky jeho povahy a niterná hnutí lidské duše. Oblíbený motiv smrti jej v pozdějších letech postavil i do role sochaře funerálních motivů.

Život a dílo skladatele Gustava Mahlera přiblíží nová výstava téměř stovky dobových dokumentárních fotografií. Lidé ji mohou navštívit v pražském Clam-Gallasově paláci do 16. prosince. Expozice nabídne podobizny skladatele i jeho rodiny, dokumenty o jeho životě v Jihlavě, fotografie míst, kde Mahler působil, i titulních stran jeho děl. Nechybí ani fotografie Mahlerových karikatur a publikace týkající se jeho tvorby. Rakušan Gustav Mahler byl ve své době jedním z největších dirigentů a nedoceněným hudebním skladatelem. Rodáka z Kališť u Humpolce lze určitým způsobem považovat i za českého umělce, jak kvůli místu narození, tak pro jeho inspiraci českou lidovou hudbou.

V galerii nedaleko ústeckého zámečku Větruše začala výstava plakátů Corruption/Korupce. Vystavená díla jsou výběrem ze šestého ročníku soutěžní přehlídky výtvarného umění a designu, jíž se účastnili profesionální umělci a vysokoškolští studenti z 25 zemí světa. Výstava potrvá do 27. ledna.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio