Tipy na víkend 8.–10. října

Před námi je další říjnový víkend, který tentokrát láká k návštěvě Designbloku v Praze, slavností piva v Mníšku, Josefínských slavností v Terezíně nebo dýňobraní na zámku Slavkov-Austerlitz. Ať už si z naší nabídky tipů na víkend vyberete cokoliv, ať se vám sobota s nedělí vydaří.

V Praze vrcholí přehlídka designu a módy Designblok. Letošní 12. ročník je připravený pro tři pražské zóny: Holešovice, Karlín a Staré Město. Všechny 3 čtvrti propojuje řeka Vltava a právě voda se stala klíčovým tématem letošního Designbloku. Téma vody se promítlo i do plakátu s dívkou v plavkách, který vytvořil fotograf Salim Issa, nositel cen Czech Grand Design za fotografie. Voda v podobě Vltavy je také hlavním orientačním bodem přehlídky. Centrem výstav a doprovodných programů se stal bývalý palác Elektrických podniků v Bubenské ulici poblíž stanice metra Vltavská. Budova ze 30. let 20. století nabízí přes 6.000 metrů čtverečních plochy určených pro prezentaci firem, módních návrhářů, škol a institucí.

V pražském Centru současného umění DOX začíná v sobotu v 10 hodin akce nazvaná 12 hodin budoucnosti: maraton myšlenek, idejí, tezí. Cílem je seznámit širší veřejnost se současným myšlením o budoucnosti v různých oborech a poskytnout tak na toto téma ucelený pohled. Zúčastní se mimo jiné profesor sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Halík, šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery nebo ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Více informací na stránkách 12hodin.doxprague.org.


Zobrazit tipy na víkend 8.–10. října na větší mapě

Zamiřte v sobotu na Mníšecké slavnosti piva. Začínají v 11 hodin v areálu před Hostincem u Káji Maříka. Jste zváni na ochutnávku piv, která uvařili sládkové z osmi pivovarů. K mání bude občerstvení, muzika a vše, co patří ke zlatavému moku. Ti, kdo se chtějí pobavit a k tomu se napít dobrého a někdy i zcela neobvyklého piva, jsou zváni tuto sobotu ke Kájovi Maříkovi.

Když si v sobotu uděláte výlet do skanzenu v Kouřimi, neprohloupíte. Čeká tam na vás Svatohavelské císařské posvícení se soutěží o nejkrásnější posvícenský koláč.

Na posvícení můžete vyrazit také do areálu Břevnovského kláštera v Praze 6. Posvícení začíná v sobotu i v neděli ve 12 hodin.

Navštivte v chebském muzeu tradiční Knihobraní, tentokrát na téma Toulky přírodou.

V Pardubicích na zámku vás v sobotu od 10 hodin čekají Městské slavnosti – Pardubice za časů pánů z Pernštejna aneb zpět do středověku. Další akce se konají po celý den na různých místech ve městě. Více na www.pardubice.eu.

V Muzeu MHD a železnice v Pardubicích můžete v sobotu a v neděli slavnostně ukončit sezónu. Co vás čeká? Výstava exponátů, jízdy motoráčkem a historickým trolejbusem.

V brněnské zoo bude v sobotu otevřena nová expozice pro medvědy kamčatské. Areál Beringie představí i další zvířata z oblasti Sibiře a Severní Ameriky.

V Terezíně v sobotu končí dvoudenní Josefínské slavnosti a oslavy 230. výročí založení města Terezín císařem Josefem II. Na programu je vojenská pobožnost, staročeský jarmark v prostoru ravelinu 18, bitva z období 1. světové války na bastionu 5, promenádní koncerty vojenských kapel, ukázka boje o rakouskou pevnost, noční bojová ukázka a koncert skupiny České srdce.

Nemusíte podnikat cestu časem, abyste mohli číst elektronickou knihu ve čtečce a ve stejný okamžik si listovat rukopisem starým několik století. Stačí jen tuto sobotu zavítat do Moravské zemské knihovny na Den otevřených dveří. Knihovna pro vás připravila pestrý celodenní program. Seznámíte se se zcela novým uspořádáním knihovny. Přihlásit se můžete i na speciální prohlídky zákulisí knihovny, při nichž zavítáte do míst běžně nedostupných: do knihařské dílny, technického zázemí a prohlédnete si také rukopisy i staré tisky.

Zámek v Litomyšli žije v závěru tohoto týdne akcí Kulturní Evropa. Návštěvníkům nabízí v duchu hradních slavností zajímavou podívanou.

Druhou premiéru klasické vídeňské operety Richarda Heubergera Ples v opeře můžete v sobotu v 19 hodin zhlédnout v Moravském divadle Olomouc. Tato opereta patří k často uváděným titulům. Olomoucké představení plné líbivých a známých melodií režírovala hostující Dagmar Hlubková.

Zámek Slavkov-Austerlitz vás zve na zámecké dýňobraní. Přijďte se svými dětmi v neděli od 14 hodin na nádvoří zámku a nechejte je vyzkoušet vyřezávání, zdobení či malování dýní. Pokud máte možnost, přineste dýně s sebou, pokud ne, lze je na místě za symbolickou cenu zakoupit. Ozdobené dýně si pak děti vystaví v podzemních výstavních prostorách zámku a od 16 hodin je za svitu svíček ukážou svým rodičům, prarodičům a kamarádům. Po celé nedělní odpoledne bude navíc naposledy přístupna netradiční výstava plyšových hraček Máte je, znáte je a chcete, aby je viděli i ostatní. Pro dospělé a nejen pro ně je po celou dobu konání akce připraveno občerstvení a ochutnávka dýňových specialit.

Udělejte si v o víkendu výlet do Průhonic u Prahy. V sobotu i v neděli vždy v 9 hodin začíná Den otevřených dveří v průhonickém zámku.

Na zámku v Děčíně můžete v neděli od 10 hodin absolvovat komentovanou prohlídku sklepení pod právě rekonstruovaným jižním křídlem zámku. Doporučená je pevná obuv, teplejší oblečení a vlastní svítilna.

Přijďte v neděli oslavit do pražského Švandova divadla 10. narozeniny souboru Chorea Historica. A co vás čeká? Měšťanské baroko v písni a v tanci.

VÝSTAVY

Šestici uměleckých děl slavného britského dua Gilbert & George z let 1972 až 1992 vystavuje Centrum současného umění DOX. Výstava je součástí rozsáhlého projektu Dekadence Now! Za hranicí krajnosti, jehož největší část je v Galerii Rudolfinum. Gilbert s Georgem jsou považováni za pokračovatele pop-artu. Jejich díla bývají provokativní a kontroverzní. Často na nich zobrazují sami sebe, většinou nahé nebo v oblecích, obklopené tělesnými tekutinami nebo různými symboly.

Hlavním letošním projektem Národního muzea a poslední velkou výstavou před začátkem rekonstrukce hlavní budovy na podzim 2011 je expozice Staré pověsti české. Do července příštího roku prostřednictvím stovek exponátů upozorní na nejstarší mýty ve všech projevech minulosti i současnosti. Unikátním poutačem je kulisa staročeského hradiště před vstupem do budovy. V expozici naleznete obrazy, sochy, knihy, ilustrace, grafiky, střelecké terče, divadelní kostýmy a scénografické návrhy. Uvidíte také mince, medaile, reklamy a karikatury z 19. a 20. století, středověké rukopisy, renesanční rytiny a ilustrace z dětských knížek a humoristických časopisů. Mezi archeologickými exponáty je hrob kolínského knížete z 9. století. Byl objeven roku 1864 a bez podrobného výzkumu zničen. Naštěstí se dochovala jeho pohřební výbava. Odborníci dokumentují také falza a omyly, které bádání o dávné historii provázely. Vystavují například sekeromlat praotce Čecha.

Na pražské Staroměstské radnici začala výstava snímků italského fotoreportéra Antonella Zappada. Proslavil se především kontroverzními fotografiemi ze soukromí italského premiéra Silvia Berlusconiho. Díky nim je známý také českému publiku. V Berlusconiho vile totiž zachytil nahého premiéra Mirka Topolánka. Zappadu však fotografoval také narkomafii v Kolumbii, banditismus v rodné Sardinii nebo život jihoamerických indiánů.

Výstavu současného korejského umění zpřístupnila Národní galerie v Praze. Návštěvník může vidět tvorbu průkopníka videoartu Pak Nam-džuna, korejského umělce žijícího v New Yorku Kang Ik-džunga nebo vysokoškolské pedagožky Han Un-su. Všechna zastoupená díla se vztahují k tématu času jako neuchopitelné a všudypřítomné entitě. Výstava potrvá do konce října.

Současnou architekturu v německém přístavním městě Hamburk přibližují výstavy v galerii Kotelna v Karlíně a v Galerii Jaroslava Frágnera na Betlémském náměstí, které začaly v Praze. Výstavy ukazují, že město na Labi se stalo cílem moderních architektů a stavitelských vizionářů. V Hamburku vzniká celá nová čtvrť v blízkosti centra nazvaná HafenCity, která zvelebuje dříve zanedbaná místa kolem řeky.

Pětice mladých umělců představuje v pražské Novoměstské radnici soubor fotografií, obrazů a soch Zklamání z ráje. Ve věži radnice je instalován mimo jiné olej Jana Gemrota, na němž je srdce tvořené spletenci mužských a ženských genitálií, nebo téměř dvoumetrové komponované snímky fotografa Martina Kámena. Výstava trvá do 31. října. Kromě Kámena a Gemrota v radnici vystavují malířka Magdalena Nováková, sochař Petr Holub a autor světelných instalací Tadeáš Podracký.

Retrospektivní výstavu nazvanou The Residents můžete navštívit v olomoucké Galerii Caesar. Výstava přibližuje stejnojmennou kultovní americkou kapelu, která je respektovaným anonymním hudebně-výtvarným seskupením s přesahy do výtvarného umění, performance, divadla a videoartu. Výstava potrvá do 29. října.

Na obydlí neandrtálce nebo největší pěstní klín ve střední Evropě láká návštěvníky nová archeologická výstava Krajinou pěstních klínů v mosteckém Oblastním muzeu. Více než 500 kamenných artefaktů pochází z Bečova u Mostu, takzvaného Písečného vrchu, který je jednou z nejvýznamnějších lokalit starší doby kamenné na světě. Nejstarší exponáty pocházejí z doby před 750.000 lety. Autoři označují výstavu jako multimediální. Mimo klasických výstavních vitrín návštěvnicí uvidí také fotografie Martina Kalíška z výzkumů a zvukový záznam povídání s objevitelem naleziště v Bečově, archeologem Janem Fridrichem. Některé exponáty si mohou příchozí i ohmatat, mezi ně patří i neandrtálcovo sedátko, jedna z nejstarších židlí na světě.

Motto z dialogu dvou čarodějnic z Shakespearova Macbetha dalo v Plzni název společné výstavě předního českého fotografa Ivana Pinkavy a jednoho z nejvýraznějších autorů české malířské generace 70. let 20. století Josefa Bolfa. Expozice Západočeské galerie Ještě místo Pustá zem představuje jejich díla a současně také rozšiřuje projekt Decadence Now! neboli kontroverzní výstavu o dekadenci v umění, kterou minulý týden zahájila pražská Galerie Rudolfinum.

Nová stálá expozice historických hraček čeká na návštěvníky v Měnínské bráně v centru Brna. Bývalou součást historického opevnění a jednu z budov Muzea města Brna získala pro svou kolekci sběratelka Milada Kollárová. V nevelkých prostorách najdou zájemci stovky panenek, kočárků, figurek, loutek, autíček, stavebnic a dalších předmětů, které přinášely radost dětem různých generací.

V Centru Bohuslava Martinů v Poličce bude v sobotu ve 14 hodin zahájena přehlídka moderního umění Umělecký salon v Poličce. Letošní ročník představí absolventské práce studentů Akademie výtvarných umění v Praze.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 – Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio