Tipy na víkend 9.-11. července

9. červenec 2010

Pokud zajedete o víkendu do Hradce Králové, můžete se naučit žonglovat, Borovany zas potěší milovníky borůvek. A dáváte-li přednost výstavě, zkuste zajít do pražského Obecního domu, kde si můžete prohlédnout díla Alfonse Muchy. Máme pro vás i tipy na sportovní akce a koncerty.

Zamiřte v pátek od 19 hodin na Botanickou zahradní party do botanické zahrady v Praze-Troji. Správnou atmosféru večera navodí Let the sunshine in, náhodné seskupení českých hudebníků a přátel projektu Cesty Prožitku. Budou hrát pro navození příjemné atmosféry písně a mantry od Aše po Himaláje. Po osmé hodině večer vystoupí zpěvák world music Vimal Darpan z Austrálie. Darpanova hudba je po celém světě využívána například k muzikoterapii, celkové harmonizaci a zve k objevení kouzla našeho života. A prostředí botanické zahrady je velmi krásným místem, kde ji lze prožít. Na závěr večera, kdy už bude hořet oheň ve velkém ohništi, zahřeje podvečerní náladu uskupení bubeníků Tam-Tam Batucada. Akce se uskuteční pod širým nebem, na venkovních expozicích botanické zahrady v Troji, je tedy možné pojmout ji jako zahradní párty se vším všudy. Můžete si přinést deky, polštářky a piknikové koše, pozvat rodinu a přátele i děti na mimořádný páteční večer.

Pokud to máte do pražské botanické zahrady daleko, vydejte se v pátek večer do tajemného podzemí zámku Slavkov-Austerlitz. Od 18 do 21 hodin se vám naskytne opět možnost nahlédnout do zámeckého podzemí, které pro tuto příležitost ožije. Přenesete se tak o několik století zpět. Setkáte se s postavami, které pojí úzký vztah se slavkovským zámkem. Uvidíte zde dobové vojáky, služebné, hraběnku z rodu Kouniců a také Napoleona.


Zobrazit tipy na víkend 9.-11.července na větší mapě


V Boskovicích na jižní Moravě
je v plném proudu 18. ročník unikátního festivalu, který nese název tohoto města a je věnovaný zdejší jedinečné urbanistické památce - židovské čtvrti. Festival opět přinese širokou nabídku hudby, výstav, divadelních představení, filmů, autorských čtení a dalších počinů.

Po oba víkendové dny můžete na Tylově nábřeží v Hradci Králové zajít na akci s názvem Nábřeží řemeslníků. Kromě rychloškoly žonglování a provazochodectví nebo třeba drezúry lva bez ochranné mříže na vás čeká padesát řemeslníků.

Borovany na Českobudějovicku budou patřit borůvkám a všemu, co se kolem nich točí. Připraveny jsou soutěže v pojídání borůvkových knedlíků i koláčů nebo stánek borůvkové maskérky. Ochutnat budete moci i borůvkové pivo a koupit si můžete praktický borůvkový receptář nebo navštívit borůvkovou lékárnu.

Hry pro děti, divadlo, hudba, dětské atrakce, výtvarné a řemeslné dílny či jarmareční stánky - to všechno na vás čeká v sobotu na nádvoří zámku Veltrusy na Mělnicku. Akce Veltruské slunce začíná v 11 hodin.

Komentovanou prohlídkou kostela sv. Martina v Dolním Městě na Havlíčkobrodsku začíná v sobotu v 15 hodin 20. den pro podlipnické kostely. Akce se koná také v kostele sv. Jiří v Řečici a v kostele sv. Markéty v Loukově. V neděli od 10 hodin bude v kostele sv. Markéty poutní mše svatá ke cti sv. Markéty, od 16 hodin benefiční koncert. Výtěžek veřejné sbírky bude věnován na další opravy kostelů.

V kostele sv. Jakuba a Filipa ve Chvojenu na Benešovsku začíná v sobotu v 10 hodin den otevřených dveří.

Pokud se v sobotu vydáte na plovárnu v Kácově na Kutnohorsku, čeká vás tam 11. ročník závodu Posázavská neckyjáda. Start všech neobvyklých plavidel je ve 14 hodin.

Motorkáři si dávají tento víkend celoevropský sraz v kempu Babylon na Domažlicku. Chystá se tam přes 500 strojů.

Zamiřte v sobotu od 10 hodin do skanzenu v Kouřimi. Najdete tam pátý ročník trhu chráněných dílen, na němž se představí klienti ústavů sociální péče. Hlavním hostem programu bude od 14 hodin písničkář Tomáš Klus.

Slavnosti koní, historie a řemesel se na tuto sobotu chystají v areálu hospitalu v Kuksu. Více najdete na www.hospital-kuks.cz.

V Pardubicích na zámku začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní akce Od chudáka ke šlechtici tentokráte z 15. století a Festival historie práva útrpného. Více informací a program si můžete přečíst na www.obrazydoby-pardubice.wz.cz.

Řemeslnická sobota je pro vás připravena v Muzeu řemesel v Letohradě na Orlickoústecku. V provozu budou historické stroje a uvidíte i předvádění řemesel v expozicích a v areálu muzea.

Na fotbalovém hřišti v Třebovicích můžete v sobotu od 9 hodin fandit účastníkům pokusu o rekord v opakovaném vyhození co největšího počtu míčků a míčů do vzduchu během jedné minuty.

Stovka ostrostřelců z Rakovníka a dalších měst míří v sobotu odpoledne ke kapli sv. Vojtěcha v Kounově na Rakovnicku. Chystá se tam od 15 hodin Svatovojtěšská bitva.

V sobotu ve 13 hodin můžete zamířit do Černošic, do parku Berounka (vedle betonárky) na festival Bigbeatové dunění.

Bitvou o nejlepší taneční skupinu světa o víkendu vrcholí festival Street Dance. Utkají se špičky z ČR, Japonska, Francie, USA, Německa, Brazílie, Anglie a dalších zemí. Akce končí v neděli. Pro více informací se podívejte na www.sdkeurope.com.

V neděli v 16 hodin začíná v chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníku cyklus chrámových koncertů, který potrvá do 12. září. Pořádají Mělník, mělnické proboštství a Klub příznivců obnovy varhan chrámu sv. Petra a Pavla při Mělnickém osvětovém a okrašlovacím spolku.

Na Rohanském ostrově v Praze je pro vás a vaše děti v neděli připraveno zábavné golfové odpoledne pod názvem Čtyřlístek na golfu. Kromě golfových disciplín jsou připraveny i další zábavné soutěže, například jízda na motokáře, facepaiting, slalom s bagem a mnoho dalších. Akce vypukne ve 12 hodin.

V pražském kostele u Salvátora si v neděli od 16 hodin můžete poslechnout koncert amerického Oklahoma Youth Orchestra. Vstupné je dobrovolné ve prospěch Ekologického právního servisu.

Na pražské Kampě začíná v neděli pouliční divadelní festival Teatrotoč, který potrvá až do 13. července. V parku nedaleko Werichova domu bude možné zhlédnout více než 40 představení, které zahraje 15 českých i zahraničních souborů. Diváky pobaví nejen pouliční herci, ale také žongléři, klauni na chůdách nebo loutkoherci. Každý den od 10.30 do 16 hodin bude také připravena dílna pro děti, ve které si mohou vyrobit vlastní loutku, masku nebo přímo celé divadélko. Informace o programu jsou na webové adrese www.teatrotoc.eu.

Po desítkách let budete mít znovu možnost navštívit barokní zámek Trpísty. Tuto sobotu tam navíc bude od 11 hodin otevřen také anglický park s vzácnými dřevinami.

VÝSTAVY

V Obecním domě v Praze najdete výstavu děl Alfonse Muchy. Muchova nadace na ní představuje soubor více než stovky maleb, pastelů, kreseb a fotografií secesního malíře. Výstava se koná u příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy, nazývá se Apoteóza lásky a představuje průřez Muchovou tvorbou. Celá expozice je rozdělená na čtyři části: láska k rodině a vlasti, láska k životu, láska ke kráse a harmonii a láska k národu a humanitě.

Nenechte si v sobotu ujít na zámku Kozel od 15 hodin slavnostní zahájení výstavy soch Olbrama Zoubka a grafik Jitky Válové. Výstava potrvá do 31. října.

Galerie 4 - galerie fotografie v Chebu vsadila pro letní měsíce na neobvyklou výstavu s ještě méně obvyklým názvem Interakce a koincidence. Expozici tvoří fotografické práce Petera Kozmy, vědce a ředitele Institutu technologických aplikací. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat nejen unikátní fotografie pořízené při jaderných a fyzikálních experimentech, ale také klasickou portrétní tvorbu tohoto autora.

Galerie výtvarného umění v Chebu připravila pro letní období zajímavou výstavu nazvanou Obrazy z depozitářů, která ode dneška představí řadu zajímavých prací uložených mimo hlavní výstavní sály. Expozice ve většině případů nabízejí malou část sbírkového bohatství galerií.

Pětileté práce na obnově zámku v Kunštátě na Blanensku představuje výstava v jeho přístavbě. Prezentuje výsledky nových stavebních průzkumů. Potvrdilo se při nich, že zámek se tyčí na základech jednoho z nejstarších hradů na Moravě. Při úpravě jeho komnat se našlo i torzo renesančních stropů. Proměny památky představují fotografie a výkresy.

Starodávné pivní korbely, modely pivovarských zařízení, hospodský koutek z první třetiny minulého století i bohatou dokumentaci uvidí návštěvníci výstavy Příběh jihlavského piva, která začala v jihlavském Muzeu Vysočiny. Výstava upomínající na staletou pivovarnickou tradici Jihlavy potrvá do konce srpna.

Mramorový sál vsetínského zámku zdobí tři desítky kamenných plastik akademického sochaře Miroslava Machaly. Výstava nazvaná Tichá řeč kamene byla uspořádána k letošním šedesátým narozeninám tohoto vsetínského rodáka, jenž se kromě umělecké tvorby věnuje také restaurování památek renesančního a barokního sochařství.

S urbanistickým vývojem města a současnou péčí o památky se mohou návštěvníci i obyvatelé Telče na Jihlavsku seznámit na výstavě, kterou ke 40. výročí vyhlášení městské památkové rezervace v Telči pořádá telčské pracoviště Národního památkového ústavu. Výstava, umístěná na zámeckých arkádách, potrvá do září.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naděžda Hávová.

autor: nah
Spustit audio