Tipy na víkend: Čarodějnické reje, výročí osvobození Plzně, ale také pohled do nitra mamuta

27. duben 2018

Tentokrát nabízíme nejenom Tipy na víkend, ale taky tipy na pondělí a sváteční 1. květen. Vydejte se do Hoslovic k vodnímu mlýnu, bude se tam péct chleba. Anebo zajeďte na hrad Helfštýn a prohlédněte si ho v noci za svitu loučí. V Praze se budou pálit čarodějnice na Ladronce nebo na Břevnově si nenechte ujít prvomájové oslavy. Ve Zlíně se budou navíc konat v duchu baťovských tradic. Hezky si volno užijte!

Praha: Grand Veteran, 60 let Laterny magiky a Laco Deczi na Mladí ladí jazz

V areálu Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích začíná v sobotu přehlídka klasických automobilů Grand Veteran, kterou pořádá Federace klubů historických vozidel.


Letecké muzeum v pražských Kbelích zahajuje v sobotu v 10 hodin 50. sezónu.

Palác YMCA v Praze Na Poříčí slaví 90. výročí otevření a zve v sobotu od 10 hodin na Den otevřených dveří. Přijďte si prohlédnout tuhle krásnou a mimořádnou budovu.

Sté výročí úmrtí dvou slavných malířů Gustava Klimta a Egona Schieleho připomíná Národní galerie v Praze komorní výstavou ve Veletržním paláci. Uvidíte Klimtovu Pannu a Schieleho Sedící ženy s pokrčenými koleny. Výstava nazvaná Konec zlatých časů potrvá do 15. července.

Legendární jízdní kola značky Favorit přibližuje výstava, kterou najdete v Národním technickém muzeu v Praze. Uvidíte šest desítek oblíbených, v tehdejším Československu ovšem nedostatkových kol vyráběných v Rokycanech.

K vidění jsou jak běžné modely určené pro veřejnost, tak i závodní speciály sportovců všech cyklistických disciplín. Výstava ukáže například kola, s nimiž sbírali světové tituly v kolové slavní bratři Pospíšilové, nebo dráhové kolo zlatého olympionika z olympiády v Tokiu 1964 Jiřího Dalera.

Čtěte také

Na Palachově náměstí v Praze se v sobotu odehraje Festival Open Square, který prezentuje činnost významných kulturních a akademických institucí sídlících právě na Palachově náměstí.

V pražském Obecním domě zazní v sobotu v 11 hodin závěrečný koncert rodinného cyklu Orchestr na dotek Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK s názvem Symfonií vše vrcholí s podtitulem Orchestr ve formě. Zazní Dvořákova Novosvětská a Berliozova Fantastická symfonie. Koncert je určen pro rodiče s dětmi od pěti let.

Laterna magika vstoupila do šedesátého roku existence. Národní divadlo v Praze, jehož je součástí, oslaví jubileum o tomto víkendu. V sobotu vpodvečer se ve videogalerii uskuteční vernisáž audiovizuální instalace inspirované odkazem Laterny magiky. Tvorby se ujal František Pecháček, který se podílel na loňské premiéře Cube.

V neděli budou oslavy pokračovat setkáním na téma Laterny magiky. Zúčastní se ho i vedoucí výzkumného projektu o Laterně magice z Národního filmového archivu Andrea Průchová, vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle či dramaturg a režisér Lukáš Trpišovský. Diskuse se uskuteční ve foyeru Nové scény. Večer se bude hrát Kouzelný cirkus.

V pondělí zájemce čeká návštěva zákulisí a zapovězených míst. Prohlídky začnou v 17 h a potrvají 40 minut. Diváci si například vyzkouší, jak se cítí tanečníci během představení, když se jim v inscenaci Cube rozběhne projekce přímo pod nohama.

S historií pražských Strašnic je spjato pěstování vína, chmele a zelí, dotkla se jich řada válek a později se staly oblíbenou rezidenční čtvrtí. Historii čtvrti dokumentuje v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy výstava Strašnice, …zahrada Prahy, brána armád.

Postavte se v neděli v 16 hodin na start třetího ročníku charitativně recesistického běhu Red Dress Run Prague 2018 na podporu neziskové organizace Život 90, která se již 27 let stará o seniory. Startuje se od sídla Život 90 v ulici Karoliny Světlé 18.


V areálu Břevnovského kláštera v Praze začínají v pondělí ve 12 hodin Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic. V 17.00 bude zapálena hranice.

Nenechte si v pondělí ujít ani Čarodějnice na Ladronce. Akce začíná ve 14 hodin a vystoupí mimo jiné i David Stypka s kapelou Bandjeez. Hranice se rozhoří v 19 hodin.

Průvod Malostranských čarodějnic po trase Mostecká, Karlův most a park Kampa se vydá z Malostranského náměstí v pondělí v 19 hodin.

Mladí ladí jazz open air, to je akce, kterou najdete v pondělí od 14.30 v Praze na Karlově náměstí. Koná se při příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Vystoupí jazz/hip-hopové uskupení The Herbaliser, které zde představí své nové album Bring Out The Sound. Dále legenda česko-slovenského jazzu Laco Deczi, Orchestr Ježkovy stopy, klarinetista Oran Etkin a další.

Čtěte také

Středočeský kraj: Keltský Beltain, filipojakubská tradice, ale i 100 let Miroslava Horníčka

Připomeňte si v sobotu 40 let od požáru Svaté Hory. Na programu bude mše, průvod hasičů a ukázky jejich práce. Akce začíná v 9 hodin ve svatohorském areálu.

Pálení čarodějnic

V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku začíná v sobotu v 15 hodin výstava Miroslav Horníček – aristokrat humoru. Koná se při příležitosti 100. výročí narození tohoto umělce.

Ve skanzenu v Kouřimi začíná v neděli v 10 hodin národopisný pořad Před filipojakubskou nocí. Co vás čeká? Magie, pověry a tradice, čarodějnice a uvidíte i skutečnou čarodějnou knihu z konce 18. století.

Jihočeský kraj: Setkání hrnčířů v Krumlově, Český rok 1918 ve fotografiích nebo výstava o tabáku

V klášterním dvoře v Českém Krumlově začíná v sobotu v 10 hodin akce Vytočené kláštery, na kterou klášterní hrnčíř Karel Dvořák svolal druhé setkání hrnčířů. Čtyři keramici představí své výrobky, součástí budou i ukázky technik vytáčení keramiky na kopacích a elektrických kruzích. Akce nabídne i malý hrnčířský trh a ukázky experimentálního vypalování keramiky.

V sobotu v 10 hodin se otevírá areál vodního mlýna v Hoslovicích na Strakonicku. Akce nabídne ukázky starých řemesel, stavění máje tradičním způsobem, prohlídky mlýna včetně spouštění mlýnského kola. Pro děti budou připravené dílny, součástí bude řemeslný trh a tradiční pečení chleba spojené s ochutnávkou.

V Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v JIndřichově Hradci začíná v sobotu v 17 hodin výstava Český rok 1918 na fotografiích. Na vernisáži promluví historik fotografie a kurátor výstavy Pavel Scheufler, z jehož sbírky snímky zachycující události spojené se vznikem republiky pocházejí.

Čtěte také

Obrazy, sochy a asambláže nabídne výstava malířského díla Jana Rýze (1946–2016) v obrazárně Špejchar v Želči na Táborsku. Výstava zahrnuje množství obrazů se sportovními motivy.

Jihočeské divadlo uvede v pondělí 100. reprízu komedie Muž sedmi sester, která bude zároveň derniérou. Hra měla premiéru v květnu 2005. Derniéra zahájí festival Sonda, kde divadlo do 6. května uvede výběr z nejlepších inscenací sezony. Půjde o tři činohry, tři kusy Malého divadla, jednu hudební komedii a jeden balet.

Májový den, ale také symbol volání o pomoc – tyto dvě myšlenky propojují první květnový den v Zoo Hluboká. Návštěvníci si budou moci pohrát a zasoutěžit a navíc se i dozví mnoho zajímavého o přírodě a ohrožených zvířatech.

V Třeboni můžete vidět jedinečnou sbírku mongolského budhistického umění. Vystavená je ve vodárenské věži. Část uměleckých předmětů odkoupilo od třeboňského rodáka Milana Klečky Národní muzeum.

Tvorbu českého malíře Zdeňka Šorfa představuje českobudějovická Galerie 1. Sídlí na rohu České a Panské ulice.

Kolem 300 předmětů nabízí výstava Ach, ty tabáku!, kterou otevřelo Městské muzeum ve Volyni na Strakonicku. Ukazuje kuřácké potřeby a výrobky dob minulých, jedním z nejstarších je holandská tabatěrka datovaná kolem roku 1700.

Plzeňský kraj: Výročí osvobození Plzně i sraz silných motorek


V Hostouni na Domažlicku začínají v pondělí v 15 hodin oslavy osvobození americkou armádou v Plzeňském kraji.

Operaci Kovboj si připomenete v 16 hodin i v Růžově a v 18 hodin v Bělé nad Radbuzou. Zúčastní se zástupci americké armády 2nd Cavalry regiment z Vilsecku v Německu s obrněným vozidlem Stryker. Těšit se můžete i na historickou vojenskou techniku, přelet JAS 39 – Gripen, samohybnou houfnici Dana nebo seskok parašutistů.

V Újezdu na Domažlicku se bude v pondělí od 15 hodin vzpomínat na sestřeleného amerického pilota Virgila Kirkhama. Také tam se chystají oslavy osvobození americkou armádou v Plzeňském kraji.

Na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj je 1. května sraz silných motorek. Zajděte tam a uvidíte přes tisíc motorek všech druhů a kubatur, které v 11.30 hodin společně vyjedou historickou branou pivovaru na svou prvomájovou vyjížďku.

Karlovarský kraj: Čarodějnice a elektronika firmy ETA

Pálení čarodějnic připravili na sobotu na Horním hradě na Karlovarsku. Tradiční akce pro malé i velké návštěvníky začne v 10 hodin a nabídne pestrý celodenní program.

ETA – umění a spotřebiče, tak se jmenuje výstava, kterou otevřelo Retromuseum Cheb. Prezentuje unikátní předměty a obrazový materiál z bývalého podnikového muzea a archivu společnosti ETA v Hlinsku. K vidění jsou vařiče, vysoušeče vlasům, žehličky, vysavače nebo domácí roboti. Některé exponáty svým designem působí nadčasově.

Čtěte také

Liberecký kraj: Prohlídka zámku a Čarodějnická zabijačka

Rekonstruovaný zámek ve Stvolínkách na Českolipsku se v sobotu otevře veřejnosti. Letos chce obec dokončit opravu střechy zchátralé památky a začít s obnovou oken.

Hrad Trosky zve v sobotu od 10 hodin na Čarodějnickou zabijačku s ukázkou staročeské výroby tradičních zabijačkových pochoutek s ochutnávkou.

Královéhradecký kraj: Provoz zahajuje safari i lanovka na Sněžku

Ve Dvoře Králové nad Labem začíná v sobotu sezona a otevře se areál safari, kterým mohou návštěvníci projíždět osobními auty či autobusy.


V Kostelci nad Orlicí si nenechte ujít výstavu narcisů na zámku Kinských.

Nádvoří Hospitalu Kuks hostí od pátku do neděle Zahradnické trhy. Pořádá je České farmaceutické muzeum. Akce bude doplněna přednáškami odborníků z kateder farmaceutické botaniky a farmakognozie Univerzity Karlovy v Hradci Králové na témata sběru, zpracování a využití léčivých rostlin, účinků koření na lidské tělo a o léčivých rostlinách třetího tisíciletí.

Udělejte si výlet do Krkonoš a svezte se lanovkou na Sněžku. Po jarní odstávce je od soboty znovu v provozu.

Vysočina: Den pro podlipnické kostely

Přátelé podlipnických kostelů zvou v sobotu na Den pro podlipnické kostely a Svatojiřskou pouť v Řečici. Dopolední program začne mší svatou. Odpoledne odstartuje série na sebe navazujících komentovaných prohlídek – ve 14 hodin v kostele sv. Jiří v Řečici, v 15 hodin v kostele sv. Martina v Dolním Městě a od 16 hodin v kostele sv. Markéty v Loukově.

Olomoucký kraj: Koncert k 100 rokům republiky a noční prohlídky na Helfštýně

Moravské divadlo v Olomouci chystá poslední sobotu v dubnu slavnostní koncert k letošnímu stému výročí republiky. Koncert, který začíná v 19 hodin, bude v režii uměleckého šéfa souboru opery a operety Miloslava Oswalda.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se tuto sobotu otevře zájemcům výjimečně večer. Správa hradu chystá pro zájemce tradiční noční prohlídky, které jsou letos zaměřeny na umělecké kovářství. Prohlídky začnou na hradě v 19.00. Vycházet se bude vždy v celou hodinu a při zvýšeném zájmu i po půl hodině až do 23.00. Hrad se uzavře až o půlnoci.

Čtěte také

Jihomoravský kraj: Pohled do nitra mamuta, první republika v Mikulově a kostýmy z filmu Marie Terezie


Moravské zemské muzeum v Brně si letos připomíná 90. výročí od vybudování expozice mamuta, která je dodnes lákadlem pavilonu Anthropos.

Výročí zájemci oslaví 1. května v Brně-Pisárkách. První část programu je věnována dětem. Zahrnuje například vzpírání originálu zhruba desetikilové mamutí kosti nebo vystavení mamutích stoliček a fragmentů klů s odborným komentářem. Páry budou mít možnost se políbit pod chobotem mamuta a vyfotit se.

Večerní program začíná v 18.00. Součástí je vyhlášení prvního ročníku soutěže Zlatý mamut k popularizaci archeologie. Odborníci se budou chtít také podívat do nitra modelu mamuta, od kterého se nezachovala dokumentace.

Období takzvané první republiky na Mikulovsku přibližuje nová výstava na zámku v Mikulově. Věnuje se nejen historickým souvislostem, ale přibližuje také tehdejší kulturní a společenský život i každodennost mikulovské prvorepublikové domácnosti. První dvacetiletí Československa představuje jako období rozkvětu tamního průmyslu a vinařských firem.

Kostýmy a šperky použité při natáčení filmu Marie Terezie vystavuje zámek ve Valticích na Břeclavsku. Výpravný koprodukční snímek vznikal z velké části právě ve Valticích. Kvůli výstavě zámek zpřístupnil zatím nevyužité místnosti na vnitřním zámeckém nádvoří.

Moravskoslezský kraj: Karel May na Bílovci a Slet čarodějnic v Příboru

Na zámku v Bílovci na Novojičínsku, který v sobotu zahájí letošní turistickou sezonu, zřejmě napsal některá svá díla německý autor dobrodružných příběhů o Vinnetouovi Karel May. Potomek bývalých majitelů zámku to zjistil z deníků svých předků.

Město Příbor zve všechny malé i velké čarodějky, čaroděje i jejich doprovod na Slet čarodějnic. Začíná v pondělí v 16 hodin v piaristické zahradě v Příboru. Nebudou chybět soutěže, čarodějná diskotéka ani malá drobnost za kostým. Pokud by počasí nepřálo, akce se neruší, ale přesouvá do Kulturního domu Příbor.

Zlínský kraj: Velikáni českého umění a čarodějnice po baťovsku

Díla českých umělců konce 19. století a první poloviny 20. století představuje výstava nazvaná Velikáni českého umění, která začala v prostorách Filmového uzlu ve Zlíně. Výstava nabízí více než sto uměleckých děl včetně originálů Františka Kupky, Josefa Čapka, Mikoláše Alše nebo Emila Filly.

V pondělí se vydejte do Kunovic na Areál jízdy králů a vezměte s sebou malé čarodějnice, pro které máme nachystané soutěže v různých čarodějnických disciplínách a lákavé odměny. Téhož dne se budou hned na dvou místech stavět máje. V 15.30 před kunovickou radnicí a v 18.00 v Areálu jízdy králů tradičním ručním způsobem postaví máj družina jezdců letošní jízdy králů.


Na výjimečné prvomájové oslavy se chystá Zlín. Budou už devadesáté, proto se třeba tradiční průvod ponese v duchu baťovských tradic.

Oslavy 1. máje ve Zlíně začnou na náměstí Míru v 9.30, kde budou do 12.00 probíhat vystoupení dětských souborů ze Zlína a okolí. Ve 13.00 bude prvomájový průvod dle Baťovských tradic, kterého se jako v předešlých letech budou účastnit zlínské dechové orchestry, mažoretky, folklorní soubory, taneční školy, folklorní soubory jak dětské tak i dospělé, veteránský klub, radiovozy rádia Zlín, sportovci a další různé sdružení, které působí ve Zlíně a jeho okolí.

autoři: nah , and
Spustit audio

Více z pořadu