Tipy na víkend: Den Země, odemykání Vltavy nebo velké historické bitvy na vlastní kůži

20. duben 2018

O nadcházejícím víkendu se vydejte do Vyššího Brodu, kde se bude odemykat Vltava, do Horního Maršova, odkud se vydáte na jarní vycházku s průvodcem, nebo na vsetínský zámek, kde vás čeká sobotní Textilní odpoledne. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha: Bylinkový den, rallye historických vozidel i vzpomínkový večer na Miloše Formana

V Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné si nenechte v sobotu ujít Bylinkový den. Budete si moci nakoupit přírodní produkty pěstitelů a výrobců z celé republiky a program doplní přednášky, výtvarné dílny pro děti i bylinkový workshop v gastrostudiu.


Z Valdštejnského náměstí v Praze odstartuje v sobotu v 10 hodin mezinárodní rallye historických vozidel Retro Prague 2018.

V Jazz Dock v Praze začíná v sobotu festival Drum Days věnovaný tematice některého nástroje v jazzové hudbě. Tentokrát jsou tématem bicí.

Vystoupí bubeníci nejvyšší světové kvality Omar Hakim, JoJo Mayer, Mark Guiliana nebo Brian Blade, a také přední hráči tuzemské scény Dano Šoltis, Roman Vícha, Bady Zbořil, Otto Hejnic či Tomáš Hobzek.

Charitativní projekt Proběhni se pořádají v sobotu zdravotníci z Institutu klinické a experimentální medicíny. Výtěžek podpoří aktivity českých kardiologů také na misích v zemích třetího světa, které pořádá Nadační fond České srdce. Trasa běžeckého závodu v délce 6 a 11 kilometrů povede převážně Kunratickým lesem v Praze.

Cesta na Karlštejn vede poměrně strmě nahoru

Po stopách Karla IV. se v sobotu vydají turisté z Prahy a středních Čech. Pochod s názvem Kudy chodil Karel IV. má celkem 14 pěších tras. První účastníci na cestu vyrazí v 6 hodin ráno z pražského radotínského nádraží. Cílem pochodu je hrad Karlštejn.

V Přírodní rezervaci Skalka v Praze 5 se můžete v neděli zúčastnit běžeckého krosu, který zahájí H-Triatlon Tour 2018. Je určen pro děti i dospělé různých výkonnostních úrovní. Start je poblíž ulice Smrčinská, za areálem Rugby Club Tatra Smíchov v 9.45.

Čtěte také

Hlavní město si v neděli v Obecním domě připomene dílo režiséra Miloše Formana, který zemřel ve Spojených státech. Při vzpomínkovém večeru bude promítnuta režisérská verze filmu Amadeus, která trvá 3,5 hodiny. Z tohoto oscarového filmu rovněž zazní několik skladeb v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Středočeský kraj: Středověká bitva, soutěž amatérských filmů nebo závod Pyšelský kopeček

Údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše v Libušíně na Kladensku bude v sobotu svědkem 27. ročníku historického festivalu Bitva Libušín, jehož tradičním vyvrcholením je středověká bitva. Akce se každoročně účastní více než dva tisíce šermířů.

Hradiště Libušín letecky

Nadšenci z Foto a video klubu ve Vráži u Berouna pořádají v sobotu už 8. ročník soutěže amatérských filmů Vrážská kamera. Filmový maraton celkem sedmnácti krátkých amatérských snímků začíná ve Vrážské škole už v 9 dopoledne. Vstupné je dobrovolné.

Nenechte si v sobotu ujít šestý jarní výstup na Petráškovu horu. Vyráží se z návsi ve Vacíkově na Příbramsku ve 14 hodin.


V Poděbradech na kolonádě se chystá v sobotu 19. ročník Setkání italských automobilů.

Postavte se v sobotu na start 3. ročníku závodů Pyšelský kopeček v Pyšelích na Benešovsku. Na programu jsou závody na 5, 10, 5 a 21 km, závody v běhu se psem a dětské závody.

Závod je součástí běžeckého seriálu O pohár Ladova kraje. Součástí programu je tombola pro dětské účastníky i pro dospělé závodníky, Dog-dancing show, skákací hrad, lukostřelba.

Odpoledne po závodech následuje Afterparty s vystoupením několika hudebních skupin z okolí. Start, cíl i zázemí je na fotbalovém hřišti v Pyšelích.

Čtěte také

Jak se u nás žilo mezi lety 1948 až 1989 si můžete připomenout v Retroautomuzeu ve Strnadicích na Benešovsku. To zahájilo další sezonu a vidět tam můžete 170 vozidel a motorek, které se vyráběly v bývalém východním bloku. Muzeum taky ukazuje třeba dobové vybavení pro stanování nebo policejní služebnu z roku 1989.

Plzeňský kraj: Filmový festival a Zpěvná Šumava

V Plzni navštivte o víkendu festival českých a slovenských filmů Finále. O Zlatého ledňáčka soutěží 51 snímků v pěti kategoriích. Promítá se v Měšťanské besedě, v DEPO2015, v sadech před besedou a v hudebním klubu Anděl.

První ročník akce Zpěvná Šumava, která se koná od pátku do neděle v malebných Kašperských Horách, nabídne mimořádný hudební zážitek: Čtyři pěvecké sbory ve třech kostelech během jednoho víkendu.

Jihočeský kraj: Mezinárodní den památek, řemeslný jarmark i odemykání Vltavy

Dobu první republiky mohou zažít návštěvníci bývalého povoznictví U Ferusů v sobotu od 9 do 17 hodin. V prostorách Národního památkového ústavu na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích je u příležitosti Mezinárodního dne památek pro veřejnost připraven bohatý celodenní program.


Vodáci v sobotu odemknou Vltavu v kempu Pod Hrází ve Vyšším Brodě. Akce je naplánována na 10.30 a přijde i převor vyšebrodského kláštera.

Návštěvníci se mohou těšit na hudební vystoupení skupiny Swing Trio Avalon, výstavu veteránů, prvorepublikovou kavárnu, skauting, výstavu kostýmů a rekvizit z 30. let 20. století, přednášky, ochutnávku vín i divadelní scénku. Projekt je spolufinancován Statutárním městem České Budějovice. Vstup na akci je volný.

Při Mezinárodním dni památek a historických sídel zpřístupní správa zámku v Českém Krumlově zdarma expozici Konírny, letohrádek Bellarii v zámecké zahradě a vyhlídku Paraplíčko v areálu zásobního zahradnictví.

V klášterním dvoře v Českém Krumlově začíná v sobotu v 10 hodin Klášterní jarmark, který nabídne i řemeslné dílny. Zapojí se hrnčíři, brašnáři, sedláři, knihaři, kováři, pekařky, valchářky, sklářky, mýdlařky či tiskařky pohlednic. Jarmark potrvá do 18.00.

V Hluboké nad Vltavou si v sobotu budete moci výjimečně prohlédnout barokní objekt zámecké vodárny, který se nachází u řeky Vltavy v Hluboké-Podskalí. Prohlídky začínají v 10 hodin.

Vodárna pro zámeckou zahradu zámku Hluboká

Vydejte se v sobotu na Běh mufloní stezkou – 23. ročník běžeckého memoriálu Jindřicha Linharta, který startuje v 9 hodin z areálu Na podskalí v Katovicích na Strakonicku.

Husitské muzeum v Táboře slaví 140 let od založení. Výročí si připomíná novou výstavou, jde o výběr z 54 podsbírek. Jedním z cenných předmětů je pravěká bronzová figurka malého kance. Táborské muzeum vzniklo jako historické muzeum, na popud učitelů z táborského gymnázia a hospodářské školy.

V muzeu ve Volyni začíná v sobotu v 16 hodin výstava s názvem Ach, ty tabáku!, která připomíná kuřácké potřeby a výrobky dob minulých. Nabízí zajímavé předměty z řady sbírek veřejných i soukromých.

Čtěte také

Ústecký kraj: Soutěž rádiem řízených modelů, květinové Hraběcí jarosnění a Mostecká šlápota

Zámek ve Velkém Březně na Ústecku připravil u příležitosti Mezinárodního dne památek mimořádné prohlídky. V sobotu se dostanete i do míst, která jsou jindy uzavřená. Vedle toho si ale můžou návštěvníci zámku užít i jinak speciální prohlídky.


Na rybníku Barbora u Teplic se v sobotu odehraje soutěž modelů lodí řízených rádiem.

V jednotlivých komnatách totiž budou připraveny vázané kytice z jarních květů. Takzvané Hraběcí jarosnění je na zámku naplánované také na celou neděli.

V Mostu plánují o víkendu otevřít turistickou sezónu. V sobotu mezi 7.30 a 10.00 se můžete připojit k 39. ročníku pochodu Mostecká šlápota a v neděli vyrazte na kratší nebo delší trasu cyklojízdy. Připraven je i doprovodný program, občerstvení nebo pumptracková dráha.

Cyklisté

Liberecký kraj: Rekonstrukce bitvy u Liberce nebo setkání milovníků amerických veteránů

Ve sportovním areálu Vesec v Liberci uvidíte v sobotu od 15 hodin rekonstrukci bitvy, při níž v roce 1757 stála proti sobě u Liberce rakouská a pruská vojska. Doprovodný program začíná už v 9:00


V Sokolovně v Českém Brodě bude mít v neděli koncert houslista Jaroslav Svěcený. Začíná v 19.30.

U příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel zpřístupní zámek Lemberk středověkou věž s vyhlídkou. Otevřeno bude o víkendu od 9 hodin.

Zámek Sychrov zve v sobotu na setkání 1st Veteran US Car Praha. Dvacátý ročník tradičního setkání milovníků amerických vozidel bude spojený se soutěží elegance.

Pardubický kraj: Bylinkářská výstava a zvláštní prohlídky Zámku Pardubice

Výstava „Není bylina, aby na něco nebyla“ zahájí v sobotu návštěvnickou sezonu ve skanzenu Veselý Kopec.

Východočeské muzeum pořádá v sobotu od 15 hodin prohlídku pardubického zámku coby rezidence rodu Pernštejnů. Prozkoumejte pod odborným vedením sgrafitovou výzdobu, renesanční secco malby nebo unikátní fortifikační systém.

Královéhradecký kraj: Den Země, historická auta nebo modelové vláčky

Užijte si Oslavy Dne Země v sobotu v Horním Maršově na Trutnovsku. Co vás čeká? Jarní vycházka pro dospělé s průvodcem o zajímavostech jarní přírody. Sraz je v 10 hodin na dvoře Domu obnovy tradic, ekologie a kultury-Dotek. Přichystaná je také hravá stezka pro rodiče s dětmi ve věku 3 až 7 let nazvaná Přišlo jaro se sluníčkem, zem otvírá zlatým klíčkem.

Čtěte také

V sobotu v Novém Městě nad Metují v rámci akce Brány města dokořán můžete těšit na bohatý doprovodný program na zámku. Na nádvoří se budou konat tradiční zámecké trhy a před zámkem budou k vidění auto a moto veteráni z KHV historických vozidel Metuje.

Můžete navštívit také speciální kastelánské prohlídky zámecké zahrady a špýcharu od 10.00, 12.00, 14.00 a 15.30 hodin. Po oba víkendové dny bude v Galerii Pod Žebrovkou probíhat výstava vláčků Modelářského centra z České Skalice.

Vláčky přitahují odjakživa pozornost malých i velkých

Vysočina: Jarní zámecké slavnosti a Pocta suknu

Na zámku v Třebíči najdete Jarní zámecké slavnosti. V sobotu začíná v 15 hodin vernisáž výstavy Tradiční lidová kultura v Kraji Vysočina.

Zóna umění 8smička, která vznikla díky stejnojmennému nadačnímu fondu z bývalé textilní továrny v Humpolci, zahájila provoz výstavou Pocta suknu: Textil v kontextu umění.

Po dobu jejího konání bude v 8smičce fungovat šicí dílna a lidé si budou moci nechat spravit poškozený oděv. Výstava je věnovaná československému textilnímu umění. Představuje díla Josefa Sudka, Adriany Šimotové či Milana Knížáka.

Čtěte také

Olomoucký kraj: Olomoucký tvarůžkový festival i pozorování ptáků s ornitology


Přijďte v sobotu oslavit Den Země do Šumperku. I letos bude v parku připraven bohatý program nejen pro školní kolektivy, ale i pro rodiče s dětmi.

Akce spojená s ochutnávkou tvarůžkových specialit a prezentací minipivovarů je připravená na víkendový Olomoucký tvarůžkový festival. Těšte se na bohatý kulturní program včetně vystoupení hanáckých folklórních souborů a populárních kapel nebo program pro děti.

První letošní exkurzi pořádá pro milovníky ptactva a procházek do přírody přerovský ornitologický spolek. Tentokrát se vydají k Hradeckému rybníku v Tovačově, sraz je v sobotu v 8 hodin u sádek.

Akce je součástí mezinárodního Vítání ptačího zpěvu. Jiří Šafránek z pořadatelského spolku předpokládá, že pozorovat budou především ptáky, kteří se už vrátili ze zimovišť na střední Moravu.

čáp, čápi

Moravskoslezský kraj: Den země v Šumperku, rozkvetlá ostravská zoo i Konopex 2018

Město Nový Jičín zve v pátek na Masarykovo náměstí, kde se bude slavit mezinárodní Den Země. Nejen děti se mohou těšit na ukázku vozů městských Technických služeb, informace o třídění odpadů, recyklaci, ale i na malování na obličej, skákací hrad, soutěže a další doprovodný program. Od 10 hodin je připravena také pohádka Kouzla skřítků.

Zamířit můžete i na procházku do Zoo Ostrava a to nejen za zvířaty. Jarní sluníčko intenzivně hřeje a v areálu ostravské zoologické zahrady se začínají objevovat první květy pylodárných rostlin, které zdobí návštěvnické trasy a lákají hmyzí návštěvníky.

Čtěte také

Třetí ročník konopného veletrhu Konopex Ostrava 2018 se od pátku do neděle koná v kulturním centru Dolní oblasti Vítkovic. Hlavním cílem veletrhu je informovat širokou veřejnost o rostlině konopí, o jejím mnohostranném využití, prospěšnosti a obrovském potenciálu pro budoucnost. Bohatý třídenní program zahrnuje nejen veletrh, ale také přednášky, workshopy, besedy, soutěže i zábavu.

Zlínský kraj: Taneční festival Tanecvalmez, workshopy textilních technik a zámek v Holešově

V Zašové na Vsetínsku si v sobotu nenechte ujít představení Kaffweeklatsch tří performerek ze souboru Holektiv, které zahájí 11. ročník mezinárodního festivalu Tanecvalmez.

Do vsetínského zámku se v sobotu vydejte na akci s názvem Textilní odpoledne. V tvořivé dílně se seznámíte s ručním zpracováním vlny, pletením na rámu a na formě, drháním, tkaním na stavu, vyšíváním, výrobou krajek či patchworkem.

Deky z patchworku

Na textilním jarmarku si můžete zakoupit různé ručně vyráběné oděvní součástky, šité hračky, textilní šperky a další. Čeká vás také originální módní přehlídka.

Udělejte si o víkendu výlet na zámek v Holešově na Kroměřížsku. Renesanční zámek byl postaven v roce 1574 na místě někdejší gotické tvrze z 15. století, jejíž část se na zámku dodnes zachovala.

Na konci třicetileté války v roce 1643 zámek vyplenili a vypálili Švédové. V takovém stavu jej v roce 1651 koupil Jan hrabě z Rottalu, který si objednal jeho přestavbu v duchu raného baroka.

autoři: nah , and
Spustit audio