Tipy na víkend: Detektivka v historické vile, Arabfest nebo také dobročinný Safariběh

6. duben 2018

Vydejte se o víkendu na výpravu k bunkru Na trati, kde mají pancéřový zvon, do brněnské vily Löw-Beer, kde se odehraje detektivní příběh nebo do Plzně na Arabfest, kde ochutnáte vyhlášený falafelový sendvič Palestinského klubu. Hezky si sobotu a neděli užijte.

Praha: Den otevřených dveří na Univerzitě Karlově nebo 100 let Československa ve fotografii

V pražském Karolinu je v sobotu od 10 hodin Den otevřených dveří. K vidění budou historické prostory Karolina, například Císařský a Vlastenecký sál, Malá či Velká aula a také stálá expozice věnovaná historii Univerzity Karlovy spojená s výstavou univerzitních insignií. Koná se při příležitosti 670. výročí založení Univerzity Karlovy.


Nenechte si v sobotu ujít 5. ročník otevřených ateliérů Pragovka Art District Kolben Open 5. Akci najdete od 10 hodin v Pragovka Gallery v Praze 9.

Spatřit unikátní staleté dokumenty a památky z českých sbírek, které byly nedávno zapsané do registru Paměť světa spravovaného organizací UNESCO, můžete o víkendu v Národním technickém muzeu v Praze. Můžete se podívat na Kynžvartskou daguerrotypii, Janáčkův archiv a sbírku Camociových map.

Nejvýraznější okamžiky uplynulého století od vzniku Československa připomíná výstava fotografií z archivů rovněž stoleté ČTK. K vidění je ve Valdštejnské zahradě v Praze v areálu Senátu. První snímek ukazuje Tomáše Garriguea Masaryka při jeho návratu z exilu v roce 1918, poslední zobrazuje úspěch Ester Ledecké na letošní zimní olympiádě.

Čtěte také

Muzeum hlavního města přichystalo výstavu o konzervování předmětů. Seznámíte se s technologiemi, jakými se uchovává papír, textil, dřevo, kov nebo keramika. Výstavu nazvaná Konzervovaná minulost najdete v domě U Zlatého prstenu na Staroměstském náměstí v Praze.

Výstava také představuje nové metody, jakou je například 3D skenování předmětů, a interaktivními prvky se zaměřuje i na mladší návštěvníky. Součástí výstavy jsou workshopy k výrobě kachlů, mramorovanému papíru a tkaní na rámu.

Český Krumlov

Jihočeský kraj: Historický průvod Krumlovem, květinové aranže na zámku nebo příběhy legionářů

Českým Krumlovem projde v sobotu historický průvod na téma Setkání pánů erbu růže u příležitosti 465. výročí sňatku Zachariáše z Hradce s Kateřinou z Valdštejna roku 1553. Průvod vychází z V. zámeckého nádvoří a dále pokračuje přes II. zámecké nádvoří na náměstí Svornosti, kde bude slavnostně ukončen.


Nenechte si v sobotu ujít vyjížďku parním vlakem po úzkokolejce do České Kanady. Vlak vyráží z nádraží v Jindřichově Hradci v 10.44. Jezdit se potom bude každou sobotu v dubnu, květnu a červnu.

V Třeboni na zámku začíná v sobotu výstava květinových aranží. Zámecké interiéry provoní aranže na téma Amarylis, květinová dáma ve společnosti schwarzenberské diplomacie. V květinových vazbách se promítne vliv Schwarzenbergů v hospodářské sféře i jejich zahraniční aktivity v Anglii, Itálii či Africe a Asii.

Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku je opět pravidelně přístupná veřejnosti. Dům postavený na počátku třicátých let minulého století má připomínat venkovská stavení na jihu Francie. Vila s desetihektarovou zahradou bude až do října otevřená každý víkend.

Příběhy legionářů i lazarety z první světové války připomíná v Táboře výstava Velké návraty, která začala v Husitském muzeu. Je věnována výročí 100 let od konce válečného konfliktu a vzniku Československa. Po vstupu do galerie se ocitnete mezi pomníky a památnými stromy, které střeží italský a ruský legionář jako při oslavách 28. října za první republiky.

Plzeňský kraj: Arabfest a výstava o lidské touze po létání

Deset scén se souběžným rozmanitým programem nabídne o víkendu už 9. ročník Festivalu arabské kultury Arabfest v plzeňském DEPO2015. Novinkou bude sobotní Oriental Street Food Market. Chybět nebude vyhlášený falafelový sendvič Palestinského klubu, pravý velbloudí burger, egyptský oblíbený pokrm košarí a kuvajtské, marocké a irácké speciality. Čepovat se bude speciální šafránové pivo.

V Centru stavitelského dědictví v klášteře v Plasích začala nová sedmiměsíční výstava Splněné sny, která mapuje odvěkou touhu člověka létat. Patří do série expozic k výročí 100 let vzniku republiky a je součástí projektu Národního technického muzea Made in Czechoslovakia aneb průmysl, který dobyl svět.

Ústecký kraj: Zahájení turistické sezóny – v ústecké zoo nebo ve vodní elektrárně Střekov

Kdo v sobotu přijde do ústecké zoo s dobovou pokrývkou hlavy, zaplatí za vstupenku jen polovinu ceny. A pokud to dotáhnete k dokonalosti a vezmete si dokonce historický kostým, dostanete k tomu ještě speciální dárek. Ústecká zoo totiž neslaví jen začátek letošní turistické sezony, ale také 110. výročí založení ptačí rezervace Heinricha Lumpeho, takzvaného Lumpeparku – předchůdce dnešní zoo.

Atmosféru navodí dobová hudba i Lumpeho živá socha, se kterou se můžete vyfotografovat, divadelní představení a také vyhodnocení soutěže o nejvěrnějšího dvojníka pana Lumpeho. Na vítěze čeká zážitkový program, děti si užijí výtvarnou dílnu a v areálu zoo navíc čeká řada her a soutěží.

Čtěte také

V neděli bude u příležitosti zahájení turistické sezony 2018 Den otevřených dveří ve vodní elektrárně Střekov v Ústí nad Labem. K vidění bude tradičně jak technicko-operační zázemí strojníků, tedy velín, tak i strojovna s Kaplanovou turbínou.

Liberecký kraj: Návštěva protileteckého krytu i nová expozice lidových tradic

V Liberci si v sobotu od 8.30 nenechte ujít komentované prohlídky libereckého podzemí. Prohlídky největšího protileteckého krytu, který za války vznikl pod Sokolovským náměstím. Určen byl pro tisíc lidí, ale vejít se jich tam mohl až dvojnásobek, začínají ještě v 10.00 a v 11.30.

Běžný rok hospodáře přibližuje nová expozice na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Věnovaná je i obyčejům a obřadům spojených s ročními obdobími. Při vytváření expozice muzejníci vycházeli ze zápisků sedláka a písmáka Josefa Dlaska, po němž nese statek jméno.

Královéhradecký kraj: Jarně rozkvetlý zámecký park a Safariběh pro nosorožce

V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí vykvetly tisíce bledulí. Jaro udeřilo plnou silou, proto jsou u Nového zámku nejenom bílá kvítka, ale pomalu už začínají být vidět i další jarní květy, například krokusy nebo narcisy.

Zoo ve Dvoře Králové zve v sobotu od 12 hodin na Safariběh. Výtěžek bude věnován na převoz nosorožců ze dvorského safari parku do Afriky.

Pardubický kraj: Největší hlavolam v Evropě i jarmark na zámku


Na zámku v Moravské Třebové začíná v sobotu nová návštěvnická sezona a chystá se velká sláva. Připraven bude jarmark a kulturní a zábavný program.

Na zámku v Moravské Třebové je nová interaktivní výstava Hlavolamy na zámku. Návštěvníci si budou moci prohlédnout desítky exponátů různého původu, některé si mohou i vyzkoušet. K vidění bude i největší evropský hlavolam Big Pelikan o váze přibližně 90 kilogramů.

Vymyslel jej český autor, který je již po smrti, a rozložit a opět složit jeho dřevěný výtvor dnes nikdo neumí. Má podobu dvojitého jehlanu sestaveného z různě profilovaných kvádříků. Návod ke složení hlavolamu se nedochoval, autor jej údajně sestavoval tři dny.

Olomoucký kraj: Výstava kreseb, mykologická expozice a historické mince nebo šperky

Zhruba stovku kreseb Inge Koskové od 70. let do současnosti vystavuje olomoucké muzeum umění. Autorka patří ve svém oboru k nejvýznamnějším výtvarným umělcům v Česku.

Košíky plné hub

Do tajuplné říše hub zavede návštěvníky nová výstava, která se nedávno otevřela v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. Nese název Mykokosmos a jejím tématem je pestrý a zajímavý svět hub.

Výstava se nachází v Mendelově sále, který obsadily houby jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé, dobře známé i netradiční, malé i obří, škodlivé i ty, které jsou chráněny zákonem. Expozice obsahuje fotografie i speciální modely.

Čtěte také

Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku otevřelo výstavu zaměřenou na mincovní poklady z legendární Hedvábné cesty. Kromě mincovních celků jsou k vidění také šperky či výzbroj, ale i další řada předmětů poukazující na tisíce let obchodních a válečných kontaktů mezi civilizacemi starého světa.

Jihomoravský kraj: Divadelní prohlídky vily Löw-Beer nebo plavba po Dyji v lednickém areálu

O víkendu budou prohlídky vily Löw-Beer v Brně zpestřeny divadelním představením. Napínavou detektivku v prvorepublikových kulisách sehraje divadlo historie v pohybu Exulis. Prohlídky s divadelním představením se uskuteční v sobotu v 17.00 a 18.30, v neděli potom v 10, 12, 14 a 16 hodin.

Detektivní příběh vás provede dosud nepřístupnými prostory technického zázemí vily (půda, světlík), kde uvidíte zachované prvky jedinečného systému teplovzdušného vytápění a větrání. Součástí prohlídky bude také 3D animace fungování původních systémů.

Letos byla v Lednici zahájena již 20. plavební sezóna po Zámecké a Staré Dyji. V rámci České republiky se jedná o jedinou celoročně provozovanou pravidelnou lodní dopravu zámeckým areálem. Plavba mezi zámkem a Minaretem nabízí nevšední pohledy na zámecký park i lužní les.

Moravskoslezský kraj: Oslavy Dne ptactva a prohlídka památkově chráněného bunkru


V sobotu se v ostravské zoologické zahradě uskuteční tradiční oslavy Dne ptactva. Tento den budou mít nositelé ptačích příjmení zvýhodněné vstupné do zoo a pro všechny návštěvníky bude připraven doprovodný ptačí program.

Památkově chráněný bunkr Na trati v Bohumíně na Karvinsku je opět otevřený veřejnosti. Pěchotní srub MO-S5 v těsné blízkosti dálničního sjezdu už roky opravují a vylepšují nadšenci a patří ve městě k unikátním atrakcím. U příležitosti stého výročí vzniku Československé armády a osmdesátého výročí mobilizace doplnil klub expozici o několik nových prvků.

Jde například o funkční repliku takzvané hlásnice, která vojákům sloužila pro dorozumívání mezi střeleckou místností a pancéřovým zvonem, či o novou repliku závěru protitankového kanónu umístěného ve střelecké místnosti objektu. Bunkr je otevřený o víkendech od 14.00 do 18.00. Prohlídky začínají každou hodinu.

Zlínský kraj: Dobročinný koncert a Bystřické filmové jaro

Užít si koncert a zároveň pomoci dobré věci můžete v pátek večer ve Valašském Meziříčí. František Segrado a jeho hosté Marta Santovjáková Gerlíková a Ludmila Vašková zahrají ve velkém sále KZ města Valašského Meziříčí od 19 hodin, aby podpořili hospic Citadela. Těšit se můžete také na laskavé povídání o životě, o tvorbě, o připravované pohádce a o všem možném.

František Segrado

Bystřické filmové jaro letos představí tvorbu herce a režiséra Jana Kačera a herce Vladimíra Pucholta. Třetího ročníku přehlídky, která se uskuteční od pátku do neděle v Kině Klub Sušil a Společenském domě Sušil v Bystřici pod Hostýnem, se oba umělci osobně zúčastní.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu